Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Πεπραγμένα με δύο ολοκληρωμένα έργα στην διετία

Πεπραγμένα με δύο ολοκληρωμένα έργα στην διετία

0

Με την επαναλειτουργία του Κολυμβητηρίου ξεκίνησε τον Απολογισμό του ο Δήμαρχος Ξάνθης – Φανουράκης: «Περιγράφετε μια ιδεατή πόλη ενώ η πόλη είναι σε κατάθλιψη»

 

 

Επική ατάκα αντιδημάρχου σε Ανταμπούφη: «Γιατί να απολογηθούμε ….Δεν κάναμε τίποτε»!

Κολλάρος: «Η παράταξη του δημάρχου είναι η μόνη που απέμεινε τους εξόντωσε όλους…»

 

 

«Θα μπορούσαμε να τα καταφέρουμε καλύτερα», ήταν η φράση «κλειδί» του δημάρχου Χαράλαμπου Δημαρχόπουλου κατά την Απολογία του για τα Πεπραγμένα της διετίας 2017 – 2018 που πραγματοποιήθηκε σε ειδική συνεδρίαση το απόγευμα της Πέμπτης 31 Ιανουαρίου στην αίθουσα στου ΕΒΕ Ξάνθης. Πρόταγμα του κ. Δημαρχόπουλου «η αμφίδρομη σχέση με τους πολίτες», όπως είπε και σ’ ότι αφορά τα πεπραγμένα «η επαναλειτουργία του Κολυμβητηρίου». Να σημειώσουμε ότι σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα το έργο θα ολοκληρωθεί στην καλύτερη περίπτωση το καλοκαίρι του 2020 και η αναφορά του δημάρχου σε «επαναλειτουργία» προκάλεσε την αντίδραση και την κριτική του επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Μανώλη Φανουράκη.

Η Απολογία του Δημάρχου Ξάνθης

Ξεκινώντας τον Απολογισμό του μπρος σ’ ένα κοινό με ελάχιστους πολίτες και εκπροσώπους φορέων που είχαν προσκληθεί αλλά στην πλειοψηφία του από δημοτικούς συμβούλους της συμπολίτευσης και υπηρεσιακούς παράγοντες ο Δήμαρχος Ξάνθης περιέγραψε τους 5 πυλώνες που μαζί με τους συνεργάτες επικέντρωσε όλη την προσπάθεια: α) τη βελτίωση των υποδομών του αστικού και φυσικού περιβάλλοντος και της καθημερινότητας των κατοίκων β) την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών γ) τη διαχείριση απορριμμάτων και ανακύκλωση δ) τις δομές κοινωνικής στήριξης και την ορθολογική χρήση των οικονομικών. Όπως αναφέρει και στην εισαγωγή του φυλλαδίου του ο κ. Δημαρχόπουλος: «Σηκώσαμε τα μανίκια και δουλεύουμε σκληρά ώστε να κάνουμε πράξη τις δεσμεύσεις μας. Δεν μας ενδιαφέρουν τα έργα πυροτεχνήματα που δεν εντάσσονται σε ένα ουσιαστικό σχεδιασμό, εγκαινιάζοντας με τυμπανοκρουσίες και στη συνέχεια αποδεικνύονται δυσλειτουργικά και υπερκοστολογημένα». Κι αυτό αποτυπώνεται και στον πίνακα των έργων καθώς ως ολοκληρωμένα έργα ο δήμος Ξάνθης για την 2ετία 2017 – 2018 έχει : 1. Ασφαλτοστρώσεις στην Δημ. Κοινότητα Ευμοίρου (ποσό σύμβασης 140.813, 25 ευρώ και 2) Αντικατάσταση κουφωμάτων και λέβητα στο 13ο νηπιαγωγείο Ξάνθης (ποσό σύμβασης 43.317,95 ευρώ).

Σ’ ότι αφορά δε τις μελέτες στο πίνακα αναφέρεται ως εγκεκριμένη και παραληφθείσα μελέτη μόνο η «Μελέτη στατικής επάρκειας & ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων κολυμβητικής δεξαμενής Δ. Ξάνθης (ποσό σύμβασης 34.999,93 ευρώ). Σ’ ότι αφορά την οικονομική εικόνα του δήμου είναι βελτιωμένη το 2018 κατά 4, 5 εκ. ευρώ με το χρηματικό απόθεμα επίσης βελτιωμένο για 1,5 περίπου εκ. ευρώ να αγγίζει τα περίπου τα 14 εκ. ευρώ (13.827.379,22 το 2018 έναντι 12.082.164,67 το 2017).

Σ΄ότι αφορά τα έργα ο δήμαρχος αφού περιέγραψε την προσπάθειά του να νομιμοποιήσει το Κολυμβητήριο( όπως είπε χρειάστηκαν 13 εγκρίσεις ) δήλωσε με εμφανή ικανοποίηση ότι πλέον υπάρχει ανάδοχος. Στη συνέχεια αναφέρθηκε σε έργα αντικατάστασης των λαμπτήρων με LED, στους υπόγειους κάδους, στο σύστημα ελέγχου παρκαρίσματος για να καταλήξει σε θέματα κοινωνικής πολιτικής με την επισήμανση: «Ντρέπομαι που 9.500 συμπολίτες μου παίρνουν το ΤΕΒΑ και το ΚΕΑ», ως απότοκο της κρίσης και την οικονομικής δυσπραγίας της χώρας.

Συμπαραστάτης του Δημότη: «Με ανησυχούν οι απόψεις των πολιτών για τα αδέσποτα»

Στην συνέχεια δόθηκε ο λόγος στην Συμπαραστάτη του Δημότη κα Ελένη Αχτάρη η όποια και ανέφερε πως τα παράπονα που δέχεται από τους πολίτες επικεντρώνονται κυρίως στα αδέσποτα. Μάλιστα τόνισε ότι την προβληματίζει έντονα το γεγονός ότι: «Υπάρχει έξαρση της αντίθετης άποψης για τα αδέσποτα απ’ αυτή που έχουν οι Φιλοζωικές οργανώσεις. Εκφράζονται ακραίες απόψεις για τα αδέσποτα και αυτό με ανησυχεί». Τόνισε δε την αναγκαιότητα να γίνουν εισηγήσεις προς το υπουργείο για να βελτιωθεί ο νόμος.

Φανουράκης: «Περιγράφετε μια ιδεατή πόλη ενώ η πόλη είναι σε κατάθλιψη»

Σκληρή κριτική άσκησε στον δήμαρχο ο επικεφαλής της Κοινωνίας Δημοτών Μανώλης Φανουράκης. Ειδικότερα παρουσίασε ένα φυλλάδιο με το προεκλογικό πρόγραμμα του δημάρχου προκειμένου να καταδείξει ποιες ήταν οι δεσμεύσεις του και τι υλοποίησε. Ξεκίνησε από το Κολυμβητήριο υπενθυμίζοντας ότι έκλεισε τον Δεκέμβριο του 2014 και ότι ίσως μπορέσει ν’ ανοίξει στο β΄εξάμηνο του 2020. Στη συνέχεια επικέντρωσε την κριτική του στην ΔΕΥΑΞ σημειώνοντας πως το υδροηλεκτρικό εργοστάσιο είναι επί Αμοιρίδη και ότι απ’ αυτό υπήρχαν έσοδα 350.000 ευρώ που τα οποία δεν έρχονται στο δήμο. Ανέφερε επίσης πως όλες οι μελέτες που αναφέρονται έγιναν επί δημάρχου Στυλιανίδη και πως επιπλέον υπάρχουν 2 μελέτες υδροδότησης από τον Παράδεισο 35 εκ. ευρώ που δεν έγινε καμιά προσπάθεια να ενταχθούν στον «Φιλόδημο»».: «Δεν είπατε τίποτε για την Σταυρούπολη, τίποτε για τα Κιμμέρια, τίποτε για το Εύμοιρο. Μόνο για τις ασφαλτοστρώσεις της τεχνικής υπηρεσίας και τη συντήρηση δρόμων. Ούτε το 15% του τεχνικού προγράμματος έχετε υλοποιήσει το 2018. Εσείς που έχετε αμφίδρομη σχέση όπως είπατε με τους πολίτες δεν βλέπετε ότι η πόλη ζει σε μια κατάθλιψη;». Ο κ Φανουράκης τόνισε ότι δεν έχει υλοποιηθεί τίποτε από το πρόγραμμα του δήμου Πρότυπο, ότι ο ΣΔΑΝ κλείνει και ότι χάθηκαν εκατομμύρια από το πρόγραμμα Βιώσιμης ανάπτυξης και όχι γιατί τα πήραν η Καβάλα και η Αλεξανδρούπολη επειδή είχαν λιμάνια, αλλά επειδή η Ξάνθη υπέβαλε 20 έργα με ωριμότητα μόνο 50%! «Ακούσατε τίποτε για τον Τουρισμό για την Σταυρούπολη ή για το ότι μαραζώνει η Π. πόλη από τις επιχειρήσεις που κλείνουν. Δεν έχετε κανένα όραμα καμία σκέψη. Περιγράφετε μια ιδεατή πόλη ενώ η πόλη είναι σε κατάθλιψη».

Επική ατάκα αντιδημάρχου σε Ανταμπούφη: «Γιατί να απολογηθούμε ….Δεν κάναμε τίποτε»!

Ιδιαίτερα καυστικός ήταν ο Νίκος Ανταμπούφης. Ξεκίνησε με την ατάκα που του είπε πριν λίγο αντιδήμαρχος όταν τον ρώτησε αν θα …απολογηθεί: «Γιατί να απολογηθούμε ….Δεν κάναμε τίποτε», είπε ο αντιδήμαρχος και ο κ. Ανταμπούφης απλά συμφώνησε! Και συνέχισε στον ίδιο τόνο: «Μπήκα στη έξυπνη ιστοσελίδα του δήμου, μόνο που δεν μου έδειξε πότε θα ανοίξει το δημοτικό πάρκινγκ που υποσχεθήκατε στους πολίτες». Χαρακτήρισε δε υπερφίαλο το ότι ο δήμαρχος συσχέτισε το επιτόκιο που δανείζεται η χώρα με το επιτόκιο που δανείστηκε ο δήμος Ξάνθης για την αντικατάσταση των LED. Σ’ ότι αφορά το Κολυμβητήριο υπενθύμισε στον δήμαρχο ότι το 2015 έλεγε ότι θα το δημοπρατήσει το καλοκαίρι του ίδιου χρόνου και για την ΔΕΥΑΞ ότι το Διοικητικό της Συμβούλιο είναι έωλο. Για τα αδέσποτα σημείωσε πως το πρόβλημα εντοπίζεται στα δεσποζόμενα και όχι στα αδέσποτα και ότι σ’ αυτό δήμο δεν έχει κάνει τίποτε. Σημείωσε δε ότι το αρχικό ποσό των 900.000 ευρώ για το Κυνοκομείο που μειώθηκε στα 300.000 ευρώ είναι ένα τερτίπι: «Τα μεγάλα ποσά που προϋπολογίζονται εξυπηρετούν τον προϋπολογισμό για να ισοσκελίζουν έξοδα».

Κολλάρος: «Η παράταξη του δημάρχου είναι η μόνη που απέμεινε τους εξόντωσε όλους…»

Σε διαφορετικό μήκος κύματος ο Γιώργος Κολλάρος ο οποίος άσκησε κριτική όχι στον δήμαρχο, αλλά στην αντιπολίτευση είπε με τον συνασπισμό των «4» όπως είπε που είχαν στόχο να ρίξουν τον δήμαρχο αλλά τελικά ότι η μόνη παράταξη που απέμεινε είναι αυτή του δημάρχου και ότι «τους εξόντωσε όλους», όπως σημείωσε χαρακτηριστικά. Αναφερόμενος στο πρόγραμμα Βιώσιμης ανάπτυξης είπε ό τι ο δήμος Ξάνθης έχασε γιατί οι άλλοι είχαν πάτρωνες ενώ σ’ ότι αφορά τον ΣΔΑN Ξάνθης παρότρυνε να τον ξεχάσουν γιατί θα κλείσει.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Το κοινό που παρακολούθησε την Απολογία του δημάρχου Ξάνθης

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

H έκθεση του State Department «καίει» την κυβέρνηση για παραβίαση ανθρώπινων δικαιωμάτων

Σε 46 σελίδες και περίπου 10.000 λέξεις το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, κάνει και εκτενή αναφορά σε …