Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου 2019

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου 2019

0

Τάδε έφη Καμμένος
«Με μια ίλη τεθωρακισμένων τα Σκόπια είναι υπόθεση 20 λεπτών»  (να καταληφθούν από τον Ελληνικό στρατό). Την παραπάνω δήλωση έκανε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης Π.Καμμένος, ο οποίος διαβεβαίωσε τον δημοσιογράφο του τηλεοπτικού καναλιού TRT «..ότι σε 20΄θα φθάσει ο στρατός στη Σερβία!». Άραγε, ρωτάμε, ήταν σε νηφαλιότητα ο Καμμένος ή είχε πάρει χάπια;  Είναι δυνατόν ν’ ακούγονται τέτοιες δηλώσεις από έναν άνθρωπο που ο Τσίπρας τον είχε τέσσερα χρόνια υπουργό Άμυνας;
-Μάλλον έχει σαλτάρει ο άνθρωπος…
Γ.Δ.


Αποχωρώ, αποχωρείς, αποχωρούμε
Πρώτη φορά έχει συμβεί σε τόση έκταση το φαινόμενο που παρατηρήθηκε την περίοδο αυτή λίγο πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές να υπάρχουν τόσες πολλές αποχωρήσεις εν ενεργεία συμβούλων σε άλλες παρατάξεις. Κανονική επιδημία αποχωρήσεων. Που στη συνέχεια εξελίχτηκαν σε παραιτήσεις ή διαγραφές. Ιδιαίτερα περίεργα τα πράγματα κι ακόμη δεν έχει κλείσει ο κύκλος των μετακινήσεων διότι υπάρχει χρόνος για την ολοκλήρωση των συνδυασμών και κατάθεσή τους στο Δικαστήριο.
-Πολλές εκπλήξεις μας επεφύλαξε όντως η αυτοδιοικητική περίοδος από την αρχή.
Γ.Δ.


Υπάρχει και συνέχεια
Όμως η ιστορία των μετακινήσεων δεν τελειώνει σύντομα. Η κατάθεση των υποψηφίων είναι η αρχή. Αυτό που θα ακολουθήσει θα είναι ακόμη πιο ξαφνικό και απρόβλεπτο που μπορεί ν’ αλλάξει τα δεδομένα. Ο λόγος για την εκλογή του δημάρχου που θ’ αποτελέσει αντικείμενο σοβαρών και μεγάλων εκπλήξεων. Κι αυτό, διότι θα υπάρξουν συμφωνίες, συναλλαγές και άλλα, για να υποστηριχθεί η υποψηφιότητα του υποψήφιου δημάρχου, από τη στιγμή που κανείς συνδυασμός δεν θα έχει καταφέρει να συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία.
Για τους παλιούς συμπολίτες, θυμίζουμε ένα περιστατικό δημοτικών εκλογών στην Ξάνθη. Τελικοί υποψήφιοι για δήμαρχοι οι Γαβριήλ Λαδάς και Σταύρος Βλαχόπουλος. Για την επιλογή του δημάρχου ψηφίζουν οι δημοτικοί σύμβουλοι. Για να διαφυλάξουν την ενότητα και σταθερότητα μερίδας συμβούλων, στέλνονται στη Θάσο λίγες ημέρες πριν την ψηφοφορία και τους έφεραν πίσω κατά την ημέρα της ψηφοφορίας!
Για την ιστορία, παρότι είχε πλειοψηφήσει ο Στ. Βλαχόπουλος στις εκλογές, στην ψηφοφορία για δήμαρχος πλειοψήφησε ο Γαβριήλ Λαδάς.
-Υπάρχει φόβος ότι θα το ξαναδούμε το φαινόμενο αυτό.
Γ.Δ.


Επίκαιρο μεν, αλλά…
Επίκαιρο λόγω των αυτοδιοικητικών εκλογών που πλησιάζουν. Και αυτό το επίκαιρο δεν είναι άλλο από το γεγονός ότι πόλεις συμβουλεύονται τους πολίτες τους για νέες ιδέες. Ιδού η σχετική είδηση από τη Βαρκελώνη της Ισπανίας:
Οι κάτοικοι της Βαρκελώνης κλήθηκαν μέχρι το τέλος του Ιανουαρίου να καταθέσουν τις προτάσεις τους για ένα σχέδιο αναδιάρθρωσης του χώρου πρασίνου στον λόφο Μοντζουίκ, ένα από τα δημοφιλέστερα αξιοθέατα με θέα την καταλανική πρωτεύουσα.
Οι κάτοικοι του Μοντζουίκ είναι λιγοστοί: στον λόφο υπάρχει ένα στάδιο το οποίο κατασκευάστηκε ειδικά για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1992 μαζί με μουσεία, ένα κάστρο και χώρους ψυχαγωγίας αλλά στους πρόποδες του λόφου υπάρχουν πολλοί πυκνοκατοικημένοι δρόμοι. Οι κάτοικοι σε εκείνες τις γειτονιές είχαν την ευκαιρία να καταθέσουν τις ιδέες τους για θέματα όπως οι δημόσιες μεταφορές και η προστασία του περιβάλλοντος τόσο διαδικτυακά όσο και σε συναντήσεις τους.
Αυτά στην Ισπανία. Εμείς εδώ;
Γ.Δ.


Αλλαγή καιρού
Τη μια μέρα χαίρεσαι τις Αλκυονίδες και την άλλη ο καιρός αλλάζει άρδην. Σύμφωνα με την Μετεωρολογική λοιπόν, από την Παρασκευή το βράδυ ο καιρός στη χώρα θ’ αλλάξει δραματικά. Η νέα κακοκαιρία ονομάστηκε Ωκεανίς και μας φέρει πτώση σημαντική της θερμοκρασίας μέχρι 10 βαθμούς, βροχές πολλές και πάρα πολλά χιόνια μέχρι χαμηλά στα πεδινά με σημαντική ένταση και του αέρα, με 8 και 9 μποφόρ. Δηλαδή, ένα Σαββατοκύριακο που θα τα έχει όλα.  Υπομονή όμως. Ο Φεβρουάριος φεύγει, μας έρχεται ο Μάρτης που ό,τι κι αν κάνει, η Άνοιξη θα μυρίσει.
Γ.Δ.


Χάρτης δήμου Αβδήρων
Έναν χρηστικό τουριστικό χάρτη του δήμου Αβδήρων έθεσε σε κυκλοφορία ο δήμος. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία που έπρεπε να γίνει εδώ και πολλά χρόνια, αλλά…
Ο χάρτης περιλαμβάνει στη μια του όψη τους Οικισμούς και επτά προτεινόμενες διαδρομές καθώς και όλες τις σημαντικές θέσεις περιβαλλοντικού, πολιτιστικού, αρχαιολογικού και λοιπού ενδιαφέροντος, ενώ στην άλλη όψη περιλαμβάνει φωτογραφίες των σημαντικότερων αυτών θέσεων που θα βοηθήσουν τον επισκέπτη να τις επισκεφθεί.
Ο τουριστικός χάρτης είναι στα Ελληνικά και Αγγλικά.
Γ.Δ.


Το ενεργειακό μέλλον
Αξίζουν λίγα λόγια για την Αιολική Ενέργεια όπως και τα φωτοβολταϊκά, διότι αποτελούν το ενεργειακό μέλλον. Ιδού γιατί: Η αιολική ενέργεια αναμένεται να έχει αλματώδη ανάπτυξη τα προσεχή χρόνια στη Ε.Ε. Μέχρι τα μέσα του 21ου αιώνα προβλέπεται να αποτελεί τη κύρια πηγή παραγωγής ηλεκτρισμού στην Ε.Ε.
-Η δημιουργία Α/Γ και αιολικών πάρκων στην Ελλάδα τα τελευταία 20 χρόνια ήταν εντυπωσιακή. Η χώρα μας έχοντας πολύ πλούσιο αιολικό δυναμικό σε σχέση με άλλες Ευρωπαϊκές χώρες αναμένεται και πρέπει να αξιοποιήσει περισσότερο την αιολική ενέργεια στο μέλλον.
-Δυστυχώς παρά το πλούσιο αιολικό δυναμικό μας δεν καταφέραμε να δημιουργήσουμε Ελληνικές εταιρείες κατασκευής Α/Γ όπως άλλες Ευρωπαϊκές χώρες με ανάλογο αιολικό δυναμικό, όπως π.χ. η Δανία.
-Δυστυχώς δεν καταφέραμε μέχρι σήμερα να δημιουργήσουμε ενεργειακούς συνεταιρισμούς αξιοποίησης της αιολικής ενέργειας ούτως ώστε να δοθεί η δυνατότητα στον απλό πολίτη να συμμετάσχει στην αξιοποίηση του ανανεώσιμου αυτού φυσικού πόρου μας και να συμβάλλει στην άμβλυνση της κλιματικής αλλαγής. Στη Ε.Ε. λειτουργούν σήμερα αρκετές εκατοντάδες ενεργειακών συνεταιρισμών με τη συμμετοχή πολλών δεκάδων χιλιάδων πολιτών-συνεταίρων.
Γ.Β.


Αναβλήθηκε η επίσκεψη Μητσοτάκη στην Ξάνθη
Είναι οριστικό και αμετάκλητο. Η αναμενόμενη για την προσεχή Κυριακή επίσκεψη του αρχηγού της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ξάνθη αναβλήθηκε. Ο λόγος της αναβολής όπως μας είπε ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ Ξάνθης είναι η αναμενόμενη κακοκαιρία που θα εμποδίσει στην επίσκεψη του προέδρου σε ορεινά χωριά της Ξάνθης και δεν θα υλοποιηθεί το πρόγραμμά του στο ακέραιο. Τώρα αναφορικά με το αν έχει οριστεί σε νέο χρόνο η επίσκεψη, ο κ. Πατεράκης απάντησε «το συντομότερο δυνατόν».
Μ.Ξ.


Ξένοι στην ίδια πόλη
Ούτε βλέμμα αντάλλαξε ο δήμαρχος Ξάνθης Χ. Δημαρχόπουλος με τον πρόεδρο του Κέντρου Πολιτισμού Πασχάλη Λύρατζη και ο λόγος είναι ευνόητος αφού την ίδια μέρα ανακοίνωσε την …εκπαραθύρωσή του από τον συνδυασμό του επιζητώντας την παραίτησή του από το Κέντρο επειδή ο κ. Λύρατζης ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του ως επικεφαλής του συνδυασμού «Νέα Ξάνθη». Και δεν ήταν μόνο αυτό αλλά ούτε καν ανέφερε το όνομά του ως διοργανωτή όπως άλλες φορές και περιορίστηκε απλά να πει: «Ευχαριστώ θερμά όλους όσους συνέβαλλαν στην οργάνωση των εκδηλώσεων».
Απ’ την πλευρά του ο Πασχάλης Λύρατζης κρατά χαμηλούς τόνους και σύμφωνα με  πληροφορίες δεν σκέφτεται να παραιτηθεί από πρόεδρος του Κέντρου όπως άλλωστε έχει το δικαίωμα και πολύ καλά θα πράξει. Οι αποφάσεις που λαμβάνονται εν θερμώ είναι οι χειρότερες…
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 16 Μαρτίου 2024

Δήμος δικαίου Ένα ζήτημα δικαίου για τους δημότες πρέπει να εξετάσει άμεσα ο δήμος Ξάνθης …