Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2019

Πρόσωπα & Γεγονότα, Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2019

0

Σε ύφεση η γρίπη στην Ξάνθη
Καλά τα νέα από το «μέτωπο της γρίπης. Όπως μας ενημέρωσε ο Διευθυντής της Παθολογικής του νοσοκομείου Ξάνθης κ. Σάββα τα περιστατικά γρίπης μειώνονται σταδιακά γεγονός που δείχνει ότι βρίσκεται σε ύφεση. Να θυμίσουμε πως πριν 10 – 15 μέρες η κατάσταση ήταν τελείως διαφορετική που το φαινόμενο ήταν σε έξαρση. Στην Ξάνθη δεν υπάρχει απώλεια ζωής από τον ιό της γρίπης αλλά υπάρχουν απώλειες από λοιμώξεις του αναπνευστικού σε ηλικιωμένα άτομα.
Σε κάθε περίπτωση είναι υπό πλήρη έλεγχο η κατάσταση.
Μ.Ξ.


Σε καφενεία και καφετέριες
Καφενόβιοι οι νεοέλληνες. Από τη μια πλευρά αυξήθηκε η φορολογία του καφέ που είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση της κατανάλωσης και από την άλλη «φυτρώνουν»  συνέχεια νέα καφέ. Όχι μόνον στην Ξάνθη, το φαινόμενο είναι πανελλαδικό. Κι έτσι, συναντιούνται οι νεοέλληνες στα διάφορα καφέ και το ρίχνουν στις ατελείωτες συζητήσεις και… αναλύσεις. Οι περισσότεροι συνταξιούχοι που έτσι περνούν τις ώρες και τις ημέρες τους κυρίως το χειμώνα.
Το καφενείο ή καφετέρια, αποτελούν σήμερα αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής. Ανδρών και γυναικών όπου συναντούν φίλους, γνωστούς, συναδέλφους και τα λένε. Το τι λένε είναι μια άλλη ιστορία.
Γ.Δ.


Πώς βαφτίζονται οι κακοκαιρίες
Η «βάφτιση» των ακραίων καιρικών φαινομένων είναι ένα σύνηθες φαινόμενο σ’ ολόκληρο τον κόσμο. Στη χώρα μας όμως είναι μία πολύ καινούρια συνήθεια, η οποία ξεκίνησε από το 2017. Ποιοι όμως και πώς βαφτίζουν τις καταιγίδες;  Στην Ελλάδα οι «νονοί» των ακραίων καιρικών φαινομένων είναι οι επιστήμονες του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών ενώ τον τρόπο που επιλέγουν τα ονόματα εξηγεί ο διευθυντής Ερευνών του Αστεροσκοπείου κ. Κώστας Λαγουβάρδος:  «ξεκινήσαμε την ονοματοδοσία με την “Αριάδνη” τον Ιανουάριο του 2017 και ακολουθούμε αλφαβητική σειρά με εναλλαγή αντρικών και γυναικείων ονομάτων, κατά προτίμηση από την ελληνική ιστορία ή μυθολογία.»
Με την Ωκεανίδα ολοκληρώσαμε το αλφάβητο, οπότε η επόμενη καταιγίδα θα ξεκινήσει πάλι από το Α, με νέα ονόματα. Ας ελπίσουμε ότι αυτό θα γίνει τον επόμενο χειμώνα πια…


Θα μου τα δώσουν;
Το τι λέγεται και γράφεται στο διαδίκτυο για το δάνειο του Πολάκη είναι άλλο πράγμα. Ιδού ένα ευπρεπές: επειδή βουίζουν τα δάνεια γύρω μας που έχουν πάρει οι εκλεγέντες, θέλω κι εγώ 100 χιλιάρικα. Για να τα χρησιμοποιήσω να κάνω προεκλογική εκστρατεία. Η Άττικα μπανκ θα μου τα δώσει; Λέτε να υποβληθώ κι εγώ στον κόπο;
Γ.Δ.


74 νεκροί
Δεν είναι καθόλου καλά τα πράγματα από το μέτωπο της γρίπης. Και μόνο το γεγονός ότι μέχρι προχθές 74 συνάνθρωποί μας έχασαν τη ζωή τους, αποδεικνύει την σοβαρότητα της όλης υπόθεσης. Εκείνο όμως που καθιστά επικίνδυνο το όλο γεγονός της γρίπης είναι το στοιχείο ότι μόνον το 14% όσων έχουν καταλήξει και των άλλων ασθενών που βρίσκονται στα νοσοκομεία είχε κάνει το αντιγριπικό εμβόλιο! Δηλαδή, κάποιοι άνθρωποι συνεχίζουν ν’ αγνοούν τις εντολές των γιατρών για τη χρήση του εμβολίου. Και δυστυχώς, είναι αυτοί που χάνουν τη ζωή τους κατά το μεγαλύτερο ποσοστό. Πόσο ανόητος ή λάθος ενημερωμένος ή εγωιστής μπορεί να είναι κάποιος για να χάνει τη ζωή του από αυτήν την άρνηση εμβολιασμού;
Γ.Δ.


Μειώσεις 20% στους φόρους
Σαρωτική και επιθετική φορολογική μεταρρύθμιση μέσα στον πρώτο μήνα διακυβέρνησης της χώρας, εφόσον η ΝΔ κερδίσει τις εκλογές, προανήγγειλε ο πρόεδρος της Κυριάκος Μητσοτάκης με συνέντευξή του στο CNBC. Ένα από τα στοιχεία της φορολογικής μεταρρύθμισης αποτελεί η μείωση των φόρων για τις επιχειρήσεις κατά 20%. Δεσμεύτηκε παράλληλα για επαναφορά της Ελλάδας στην επενδυτική βαθμίδα μέσα σε 18 μήνες με βασικό όπλο μεταρρυθμίσεις οι οποίες θα δώσουν ώθηση στην ανάπτυξη, αλλά με κοινωνικό χαρακτήρα. «Δώστε μου 12 μήνες να πείσω τους πιστωτές μας και τις διεθνείς αγορές ότι πραγματικά εννοούμε όσα λέμε», είπε προσθέτοντας πως «η Ελλάδα μπορεί στ’ αλήθεια να αλλάξει και να αποκτήσει η ίδια την ιδιοκτησία του μεταρρυθμιστικού της προγράμματος». Στη βάση αυτού του μηνύματος, ο Μητσοτάκης είπε πως στη συνέχεια θα επαναδιαπραγματευτεί τους στόχους των πρωτογενών πλεονασμάτων.
Για το τελευταίο, ευχάριστη έκπληξη αποτέλεσε η δήλωση του υπουργού Τσακαλώτου ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα συμφωνήσει και θα συναινέσει στην προσπάθεια αυτή. Θετικό και το επισημαίνουμε.
Γ.Δ.


Περί ορέξεως κολοκυθόπιτα
Παραδοχή 1η:  Προφανώς και το βεβαιώσαμε κι εμείς στο σχετικό ρεπορτάζ της Παρασκευής ότι η εμφάνιση του Καρρά στην έναρξη των Θ.Λ.Γ. πως είχε αρκετό κόσμο. Αυτό αποδεικνύει ότι ο Καρράς έχει φανατικούς φίλους-θαυμαστές. Δικαίωμά τους.
Παραδοχή 2η: Προφανώς επίσης πρέπει να παραδεχτούμε ότι « Πολιτισμός»  με την ευρεία έννοια δεν είναι ο κ. Καρράς, πολλώ μάλλον με τη στενή.
Τέλος πάντων, αφού αυτήν την επιλογή έκαναν οι αρμόδιοι, τι να πούμε. Αυτοί πληρώνουν, αυτοί αποφασίζουν κι εμείς τους κρίνουμε για τις επιλογές τους. Αυτά τα λίγα ως ένα σχόλιο για την έναρξη της μεγάλης γιορτής της Ξάνθης και ευχές ο καιρός να βοηθήσει για να εξελιχθούν όλα ομαλά. Οι γκρίνιες για το τέλος.
-Καλή διασκέδαση.
Γ.Δ.


Αυταρχική λειτουργία
Συζητώντας με αυτοδιοικητικούς, μου μετέφεραν τον έντονο προβληματισμό τους για το μέλλον του Συνδέσμου Διαχείρισης Απορριμμάτων της Ξάνθης (ΣΔΑΝ). Η ανησυχία τους εδράζεται από το γεγονός της αδιαλλαξίας της ΔΙΑΑΜΑΘ η οποία λειτουργεί με αυταρχικό και απολυταρχικό τρόπο. Διεκδικεί τον χώρο του ΧΥΤΑ Ξάνθης από τη μια πλευρά και αρνείται την μετατροπή σε ΦΟΣ-ΔΑ Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης μπλοκάροντας τις διαδικασίες. Είναι προφανές και ηλίου φαεινότερον ότι έχει τις δικές της επιδιώξεις που επιθυμεί να επιβάλει με απαράδεκτες μεθόδους.
Οι τοπικοί αυτοδιοικητικοί που στηρίζουν τον ΣΔΑΝ ως δημιούργημά τους, αρνούνται να υποκύψουν και η ιστορία αυτή οδηγείται σε αδιέξοδο με άγνωστη κατάληξη.
Γ.Δ.


Απάνθρωπο
Το μίσος, η μανία κατοχής της εξουσίας, ο εγωισμός του αλάνθαστου, η έπαρση της μοναδικότητας, η καθεστωτική αντίληψη, όλα αυτά και άλλα πολλά, οδηγούν τις αποφάσεις του Νικολάς Μαδούρο χρόνια τώρα. Με το λαό ξεσηκωμένο, πεινασμένο, άρρωστο, να πεθαίνει αβοήθητο χωρίς τρόφιμα και φάρμακα, να ξενιτεύεται κατά εκατοντάδες χιλιάδες και ο Μαδούρο να επιμένει ότι όλα πάνε καλά.  Όταν λοιπόν ΗΠΑ, Ευρώπη και άλλες γειτονικές χώρες δηλώνουν ότι στέλνουν ανθρωπιστική βοήθεια για να βοηθήσουν το λαό της Βενεζουέλας, ο Μαδούρο αντί για « ευχαριστώ» κλείνει τα σύνορα να μην έρθει στη χώρα του η βοήθεια αυτή. Που τον λαό θα βοηθήσει, που λιμοκτονεί και πεθαίνει χωρίς φάρμακα.
Αυτό λοιπόν, πώς μπορεί να χαρακτηριστεί;  Τι και ποιο όνομα να το χαρακτηρίσει; Ποια λογική μπορεί να το δεχτεί; Αποδεικνύεται λοιπόν ότι το καθεστώς Μαδούρο πως είναι απάνθρωπο. Λίγο, ελάχιστα ενδιαφέρεται για το λαό.
Γ.Δ.


Τέτοιος …πανικός γιατί θα πέσει χιόνι (αν πέσει δηλαδή)
Αυτή η ιστορία με την κακοκαιρία έτσι όπως έχει διογκωθεί πραγματικά είναι να μας προβληματίζει. Απίστευτες κινδυνολογίες για επέλαση ιστορικού χιονιά που θα φτάσει μέχρι την θάλασσα. Μπρος στο ενδεχόμενο αυτό ακύρωσε την περιοδεία του στην Ξάνθη και την Θράκη ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Μέχρι και οι Κυνηγοί ακύρωσαν την εκδήλωσή τους ενώ ο δήμος Ξάνθης έβγαλε ανακοίνωση για να μας καθησυχάσει ότι όλος ο μηχανισμός του δήμου είναι έτοιμος να αντιμετωπίσει τον χιονιά! Μήπως όλο αυτό έχει μπόλικη δόση υπερβολής;  Κι ακόμη να πέσει χιόνι και αν έχει κακοκαιρία δεν είναι φυσιολογικό;  Είναι  πρωτοφανές  Φλεβάρη μήνα να έχει κρύο και χιόνια; Δεν ξαναζήσαμε δηλαδή άλλες χρονιές και Μάρτη έως και αρχές Απρίλη να έχει κακοκαιρία, με χιόνια και χαμηλές θερμοκρασίες; Γιατί τόσος φόβος ξαφνικά;
Να’ χαμε να λέγαμε μάλλον και να γίνονται σταρ κάποιοι Μετεωρολόγοι και μετά περιζήτητοι για το κόμματα. Όπως ο Καλλιάνος με την ΝΔ και ο Αρναούτογλου με το ΚΙΝΑΛ και πάει λέγοντας…
Χαλαρώστε και απολαύστε το…
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024

Συνεργαζόμενοι οι δασικοί υπάλληλοι Ο σχεδιασμός για τις δασικές πυρκαγιές αλλάζει. Θα εφα…