Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Φυτεμένα δώματα (πράσινες ταράτσες): Μεγάλη Ωφέλεια- Μικρό κόστος κατασκευής

Φυτεμένα δώματα (πράσινες ταράτσες): Μεγάλη Ωφέλεια- Μικρό κόστος κατασκευής

0

Πρόταση προσαρμοσμένη στην Ελληνική πραγματικότητα που ζητά υιοθεσία από υποψήφιους Δημάρχους

Από  εργασία της  Ξανθιώτισσας  5ετούς  φοιτήτριας  Αρχιτεκτονικής Α.Π.Θ. Μαρίας Στεργίου.

Φυτεμένο δώμα είναι η ταράτσα μια οικοδομής που έχει  μεγάλα ή μικρά φυτά  ή γκαζόν ή ακόμη και δένδρα. Στις  Ελληνικές πόλεις  μπορεί να κατασκευαστεί μια απλή μορφή φυτεμένου δώματος που τα επιπλέον φορτία από την κατασκευή  του μπορούν να αναλάβουν σχεδόν όλες  οι οικοδομές και έχει  μικρό κόστος.

ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ ΩΦΕΛΗ

Τα φυτεμένα δώματα συμβάλλουν στη διαχείριση των ομβρίων υδάτων, ενώ ανάλογα με τη διαστρωμάτωσή τους, η απορροή του νερού μπορεί να μειωθεί έως και 90%. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την αποφόρτιση των δικτύων ομβρίων υδάτων των αστικών κέντρων αλλά και τη διατήρηση του υδρολογικού κύκλου.
To ποσοστό του νερού που συγκρατείται σε ένα πράσινο δώμα συμβάλλει στη συνέχιση του υδρολογικού κύκλου του νερού και στην αύξηση του φυσικού δροσισμού που προέρχεται από την εξάτμιση της υγρασίας

Τα πράσινα δώματα δροσίζουν και αυξάνουν την υγρασία της ατμόσφαιρας,  μειώνουν  το φαινόμενο της «θερμής αστικής νησίδας» ενώ  με τα φύλλα κατακρατούν σκόνη. Επιφάνεια 10 τ.μ. καθαρίζει έως 2Kg ρύπων ετησίως .

Συμβαίνει  επαναφορά της «χαμένης φύσης». Στα φυτεμένα δώματα είναι δυνατόν να επιβιώσουν και να πολλαπλασιαστούν πολλά είδη χλωρίδας και πανίδας.

 

Τα φυτά εμπλουτίζουν την ατμόσφαιρα με οξυγόνο και την αποδεσμεύουν από το διοξείδιο του άνθρακα με τη διαδικασία της φωτοσύνθεσης.

Στα φυτεμένα δώματα ο συνδυασμός του χώματος , των φυτών και των παγιδευμένων στρωμάτων αέρα λειτουργεί ηχομονωτικά , ο ανακλώμενος ήχος είναι κατά 3dB

ασθενέστερος ενώ ο εισερχόμενος στην οικοδομή είναι κατά 8 dB ασθενέστερος  , μειώνοντας την ηχορύπανση.

Με την κατασκευή φυτεμένων δωμάτων, εκτός από τη δυνατότητα δημιουργίας λειτουργικών χώρων πρασίνου και αναψυχής, επιτυγχάνεται και η αισθητική αναβάθμιση του περιβάλλοντος του αστικού χώρου . Τα φυτεμένα δώματα αξιοποιούν κενούς χώρους ,βελτιώνουν τις συνθήκες ζωής και τους μετατρέπουν σε χώρους αναψυχής . Αποτελούν κοινωνικό μέσο αναζωογόνησης υποβαθμισμένων αστικών περιοχών. Δημιουργούν χώρους πρασίνου τοπιακές κατασκευές (κιόσκια, παιδότοπους) , χώρους κατάλληλους για ψυχαγωγία και συνάθροιση, για κοινωνικοποίηση και ξεκούραση,  λειτουργώντας παράλληλα ως πόλος έλξης για τους  περιοίκους και επιλέγοντας τους ως σημείο συνάντησης.

Η αισθητική προσφορά των φυτεμένων δωμάτων βελτιώνει την ψυχική ισορροπία των κατοίκων τους. Η πνευματική υγεία και η συναισθηματική σταθεροποίηση τους , επηρεάζονται έντονα από τους χώρους πρασίνου και αλληλεπιδρούν με τα στοιχεία της φύσης. Έρευνες έχουν δείξει ότι   άνθρωποι που ζουν σε πυκνοκατοικημένες  περιοχές  είναι  λιγότερο  ευάλωτοι σε ασθένειες , αν έχουν πρόσβαση σε κάποιο φυτοκαλλυμένο δώμα ή μπαλκόνι, λόγω του και του βελτιωμένου  μικροκλίματος  στον χώρο αυτό.

Κατά τους θερμούς μήνες Άνοιξη- Καλοκαίρι  προκύπτει πολύ μεγάλη ελάφρυνση θερμικών φορτίων στα φυτεμένα δώματα , η οποία γίνεται δευτερογενώς μεγαλύτερη γιατί οι μηχανισμοί κλιματισμού εκπέμπουν μικρότερα θερμικά φορτία στο περιβάλλον  κατά τη λειτουργία τους με αποτέλεσμα η  θερμοκρασία του περιβάλλοντος να μην ανεβαίνει τόσο πολύ λόγω της λειτουργίας τους που αυτό σημαίνει ακόμη περισσότερη ελάφρυνση λόγω ακόμη μικρότερων εκπεμπόμενων θερμικών φορτίων με επαναλαμβανόμενους  «κύκλους» . Η μείωση της  απαιτούμενης  ηλεκτρικής ενέργειας  (η εξοικονόμηση ενέργειας  χειμώνα καλοκαίρι μπορεί να φθάσει  στο 30%)   σημαίνει οικονομική ελάφρυνση στα νοικοκυριά , αλλά και στην εθνική οικονομία.

ΚΟΣΤΟΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ

ΚΟΣΤΟΣ ΑΓΟΡΑΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΑΥΤΟΜΑΤΟΥ ΠΟΤΙΣΜΑΤΟΣ  70 – 100 €

ΚΟΣΤΟΣ ΓΛΑΣΤΡΑΣ ΔΙΑΜΕΤΡΟΥ 50 cm                                         6 €

ΦΥΤΟΧΩΜΑ  ΓΙΑ ΚΑΘΑ ΓΛΑΣΤΡΑ                                                    2 €

ΑΓΟΡΑ ΠΛΑΓΙΟΚΛΑΔΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙ ΑΠΟ ΔΑΣΑΡΧΕΙΟ               2 €

Το πλαγιόκλαδο κυπαρίσσι είναι ανθεκτικό σε κρύο  , ξηρασία και ζέστη  και  δεν αναπτύσσεται πολύ  όταν φυτευτεί  σε γλάστρα, επομένως είναι ιδανικό για το  Ελληνικό κλίμα.

ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΔΗΜΟΥΣ

Πολλά δημοτικά (πρώτο το Δημαρχείο)αλλά και δημόσια κτίρια ( πρώτα  το κτίριο της Νομαρχίας  και  τα Γυμνάσια-  Λύκεια) με μικρό κόστος μπορούν να γίνουν το παράδειγμα για τους πολίτες. Επίσης ο Δήμος  με την υπηρεσία πρασίνου και σε συνεργασία με το Δασαρχείο μπορεί να προγραμματίσει παραγωγή  20000 πλαγιόκλαδων κυπαρισσιών το χρόνο για να τα προσφέρει δωρεάν για τη δημιουργία φυτεμένων δωμάτων. Με αυτό τον τρόπο 500 -1000 φυτεμένα δώματα θα προστίθενται κάθε χρόνο στον ιστό της πόλης.

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Βγήκε η προκήρυξη για 6 θέσεις στο Νοσοκομείο Ξάνθης

Δύο θέσεις στα Κ.Υ. Εχίνου και Σταυρούπολης – Δείτε τις ειδικότητες 817 θέσεις ΠΕ και ΤΕ &…