Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου 2019

Πρόσωπα & Γεγονότα, Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου 2019

0

Η αφορμή
Πρωινός ο συμπολίτης στο τηλεφώνημά του. Αφορμή πήρε από το χθεσινό σχόλιο για την κακή κατάσταση του οδοστρώματος του δρόμου μεταξύ των ξενοδοχείων Νέστος και Νατάσσα. Και ιδού τι μου είπε πρωί-πρωί αμέσως μετά την ανάγνωση του σχολίου μας.
«Δύο πράγματα να εκθέσω και αν θέλουν στο δήμο τα παίρνουν υπ’ όψιν, εάν όχι, δικαίωμά τους. Πρώτον, από το τμήμα αυτό εμείς οι κάτοικοι περνούμε με τα’ αυτοκίνητά μας συχνά. Άρα υφιστάμεθα κι εμείς τις συνέπειες του κακού οδοστρώματος κι όχι μόνο οι επισκέπτες μας. Δεύτερον, η δημοτική αρχή υπερηφάνως μας ενημέρωσε ότι έχει κάνει πολλές ασφαλτοστρώσεις στην πόλη. Αυτήν την περίπτωση δεν την είδαν ή δεν την θεώρησαν σημαντική;»
Η απάντηση από το δήμο
Γ.Δ.


Τάδε έφη Ντόρα Μπακογιάννη
«Το διαζύγιο Τσίπρα-Καμμένου φαινόταν ότι είναι σικέ γιατί υπήρχε συμφωνία που δεν την τήρησε ο κ. Τσίπρας που πούλησε τον κ. Καμμένο ο οποίος τώρα κλαίει. Έτσι, το διαζύγιο έγινε, από σικέ, πραγματικό».
Γ.Δ.


Σιωπή για τα εκατό χρόνια
Εάν εξαιρέσουμε τον Πολιτιστικό Σύλλογο της ΦΕΞ, καμία άλλη Σωματειακή ή Συλλογική πρωτοβουλία δεν έχουμε πληροφορηθεί ότι ετοιμάζει κάτι για την συμπλήρωση εκατό χρόνων ελεύθερης ζωής της Ξάνθης. Για να μην αδικήσω όμως την πραγματικότητα, οφείλω να πω ότι ο αγαπητός φίλος συμπολίτης Κώστας Μαυρομάτης πως ετοιμάζει κάτι.
Σε συνεργασία με τα ΕΛΤΑ Ξάνθης και με θετική απόφαση της κεντρικής διοίκησης του Οργανισμού, στο χώρο των ΕΛΤΑ, στο ισόγειο, θα πραγματοποιηθεί έκθεση επετειακών φωτογραφιών, δελταρίων με σφραγίδες της Ξάνθης, καρτ ποστάλ, όλα της περιόδου εκείνης.
Βέβαια οφείλουμε όλοι, πρωτίστως οι φορείς, να δραστηριοποιηθούν, όπως Σύλλογοι και Σωματεία και συμμετάσχουν με τον δικό τους τρόπο στην επέτειο των εκατό χρόνων.
Το ίδιο βέβαια οφείλουν να κάνουν οι δήμοι του νομού, πρωτίστως ο δήμος Ξάνθης, παρότι υπάρχει μια πίεση χρόνου εξαιτίας των εκλογών του Μαΐου. Εκλογές που ενδεχομένως να φέρουν αλλαγές σε κάποιους δήμους…
Γ.Δ.


Μη κρατικά Πανεπιστήμια
Εμμονή της κυβέρνησης να μην αποκτήσει η Ελλάδα μη κρατικά πανεπιστήμια. Όταν οι γύρω σε μας χώρες, θα περιοριστώ σ’ αυτές, όπως Τουρκία, Κύπρος, Βουλγαρία, ακόμη και Αλβανία, έχουν όχι ένα αλλά περισσότερα. Στα οποία φοιτούν τόσο ντόπιοι νέοι φοιτητές όσο και ξένοι.
Γεγονός που προσθέτει έσοδα, πέρα από την αύξηση της απασχόλησης και την αξιοποίηση μορφωμένου προσωπικού σε όλες τις βαθμίδες της ιεραρχίας.
Μάλιστα οι χώρες αυτές, διαθέτουν εκτός των άλλων και αγγλόφωνα πανεπιστήμια όπου βέβαια η διδασκαλία γίνεται στην αγγλική γλώσσα.
Η εμμονή της κυβέρνησης είναι χωρίς ουσιαστικό περιεχόμενο και οι δικαιολογίες ρηχές.
Γ.Δ.


Ο μάρτυρας… αγριογούρουνο
Ούτε η Αγκάθα Κρίστι θα μπορούσε να φανταστεί αυτή την ιστορία με το αγριογούρουνο που θα οδηγούσε στο να αποκαλυφθούν οι δράστες στυγερής δολοφονίας ενός αθώου επιχειρηματία πριν ένα χρόνο. Πρόκειται για τον άτυχο όντως Αλέξανδρο Σταματιάδη που δέχτηκε δύο πυροβολισμούς με πιστόλι εξ’ επαφής και μετά από μάχη 19 ημερών έχασε τη ζωή του. Δράστες, συμμορία Αλβανών τους οποίους εντόπισε η αστυνομία από κάλυκες που βρήκε σε τζιπ ένα μήνα πριν από τη δολοφονία του Σταματιάδη. Οι αστυνομικοί είχαν εντοπίσει ένα τζιπ στο πορτ-μπαγκάζ του οποίου βρέθηκε αίμα αγριογούρουνου, ενώ στους υαλοκαθαριστήρες είχαν σφηνωθεί δύο κάλυκες. Έναν μήνα αργότερα, τέσσερα άτομα μπήκαν στο σπίτι του Σταματιάδη κι εκεί τον πυροβόλησε ο ένας με πιστόλι. Η αστυνομία έψαξε, συσχέτισε το εννιάρι πιστόλι, διαπίστωσε ότι οι κάλυκες ταιριάζουν, χρησιμοποίησε τα social media και κατάφερε μέσα από διάφορες ενέργειες να εντοπίσει τον έναν από τους δολοφόνους.
Συμπέρασμα: Οι άνθρωποι της Αστυνομίας έδωσαν ρεσιτάλ επαγγελματισμού και τους αξίζουν συγχαρητήρια.  Από δω και πέρα η υπόθεση περνά στα χέρια της Δικαιοσύνης. Η οποία θα πρέπει να σταθεί στο ύψος της και ν’απονείμει δικαιοσύνη. Δικαιώνοντας την οικογένεια, αλλά και τους αστυνομικούς και τιμωρώντας παραδειγματικά τους δολοφόνους.
Γ.Δ.


Στοιχεία για τα πτυχία
Ας δούμε όμως και μια άλλη παράμετρο στο θέμα των μη κρατικών πανεπιστημίων. Πάντως μπορεί τώρα να μην υπερψηφίστηκε το άρθρο 16, όμως θα υπάρξει συνέχεια. Όμως διαβάστε παρακάτω τα στοιχεία που έφερε στη βουλή κατά τη συζήτηση του θέματος ο βουλευτής Χρήστος Δήμας της Ν.Δ. Με τα στοιχεία αναδεικνύεται η «υποκρισία» γύρω από τη θέση του κυβερνώντος κόμματος στην αναθεώρηση του εν λόγω άρθρου.
Ειδικότερα, ο αναπληρωτής τομεάρχης Ανάπτυξης της ΝΔ υπογράμμισε πως «41 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ έχουν σπουδάσει σε πανεπιστήμια του εξωτερικού. Ένας στους τρεις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που έχουν πτυχίο, έχει κάνει σπουδές σε χώρες που επιτρέπουν μη κρατικά πανεπιστήμια. Σε επίπεδο Υπουργικού Συμβουλίου, ένας στους δύο υπουργούς έχει κάνει σπουδές σε χώρες που επιτρέπουν μη κρατικά πανεπιστήμια. Και πέντε υπουργοί της κυβέρνησης έχουν διδάξει σε μη κρατικά πανεπιστήμια σε όλο τον κόσμο. Όλοι οι παραπάνω, σήμερα, αντιστέκονται σθεναρά στην ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων και στην αναθεώρηση του άρθρου 16…»
Γ.Δ.


Τι θα τα κάνουν τόσα ακίνητα;
Η απορία εύλογη, μου την έθεσε έτσι χαλαρά, πίνοντας τον πρωινό καφέ, φίλος συμπολίτης που κατά το παρελθόν ασχολήθηκε με τις Οικοδομικές επιχειρήσεις. Έθεσε το απλό ερώτημα «τι θα τα κάνουν τόσα ακίνητα που έχουν μέχρι στιγμής και θ’ αποκτήσουν κι άλλα στη συνέχεια οι τράπεζες;» Εύλογο το ερώτημα του φίλου. Διότι σύμφωνα με τα στοιχεία το 80-85%  τοις εκατό των σπιτιών που εκπλειστηριάζονται, πηγαίνουν στις τράπεζες κι ένα 20% σε ιδιώτες. Δηλαδή, γέμισαν κυριολεκτικά με ακίνητα σ’ όλη τη χώρα, δηλαδή ντουβάρια, όταν αυτές θέλουν ζεστό χρήμα.
«Υποψιάζομαι», μου είπε, «ότι σε λίγο θα βγάλουν στο σφυρί τα ακίνητά τους αυτά κοψοχρονιάς. Κι αυτό, όπως γίνεται φανερό, θα πάει πίσω για χρόνια την αγορά των νέων διαμερισμάτων-καταστημάτων».
-Προφανώς συμφώνησα μαζί του.
Γ.Δ.


Για τις τοπικές εκλογές
Ανοιχτά είναι ακόμη τα πράγματα σε ορισμένους δημοτικούς συνδυασμούς. Οι οποίοι «δουλεύουν» χωρίς να κάνουν δηλώσεις και ανακοινώσεις. Εξάλλου η περίοδος είναι για δουλειά στο να εξασφαλιστούν τα σωστά άτομα που θα συμμετέχουν για να προσφέρουν όσο γίνεται περισσότερο.
Έτσι, αντί για λόγια, υπάρχει η δράση. Ο κάθε σοβαρός επικεφαλής, με το επιτελείο του κινείται χωρίς φανφάρες για να «στήσει» έναν αξιοπρεπή και κυρίως νικηφόρο συνδυασμό.
Από την άλλη βέβαια ακόμη συνεχίζονται οι μετακινήσεις υποψηφίων από τον ένα συνδυασμό στον άλλο. Μεταγραφές κανονικές που γίνονται για διάφορους λόγους και αιτίες. Εδώ θα πει κανείς γίνονται μεταγραφές βουλευτών, διαλύονται κόμματα μικρά, στις τοπικές αυτοδιοικητικές θα πάμε πίσω; Όχι βέβαια, το φαινόμενο είναι γνωστό κι έχει κατ’ επανάληψη γίνει. Αιτίες για να γίνουν οι μετακινήσεις αυτές, πολλές. Άλλες λογικές, άλλες προσωπικές κι άλλες ιδιοτελείς.
Γ.Δ.


Μίνι ανασχηματισμός
Περιορισμένος, ήταν ο ανασχηματισμός στο Υπουργικό Σχήμα, με βασική αλλαγή, την αναβάθμιση του Γιώργου Κατρούγκαλου, σε υπουργό Εξωτερικών.  Αναπληρώτρια Υπουργός Εξωτερικών με αρμοδιότητα την Ευρωπαϊκή Πολιτική ορίζεται η Σία Αναγνωστοπούλου, ενώ στο  Υπουργείο Εσωτερικών Υφυπουργός με αρμοδιότητα Μακεδονίας – Θράκης ορίζεται η Ελευθερία Χατζηγεωργίου η οποία είναι από την Αλεξανδρούπολη και ήταν στο γραφείο του υπουργού Επικρατείας και κυβερνητικού εκπροσώπου Δημήτρη Τζανακόπουλου. Άλλες αλλαγές είναι στο Υπουργείο Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης όπου υφυπουργός ορίζεται ο Κωνσταντίνος Μπάρκας ενώ Στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών υφυπουργός ο Θάνος Μωραΐτης και τέλος  στο Υπουργείο Μεταναστευτικής πολιτικής Υφυπουργός ορίζεται ο Άγγελος Τόλκας. Να σημειώσουμε ότι τόσο ο κ. Μωραΐτης όσο και ο κ. Τόλκας ήταν υπουργοί του Γιώργου Παπανδρέου και η υπουργοποίησή τους εκλαμβάνεται ως ένα άνοιγμα προς το ΚΙΝΑΛ.
Μ.Ξ.


Ο Πασχάλης  Λύρατζης  με την «Νέα Ξάνθη»
Επιβεβαίωσε τις φήμες ο Πασχάλης Λύρατζης και ανακοίνωσε ότι θα είναι υποψήφιος ως επικεφαλής του συνδυασμού «Νέα Ξάνθη». Διαβάζοντας την ανακοίνωσή του αυτό που προκαλεί εντύπωση είναι ότι επικαλείται πολλές φορές το επίθετο «νέο». «Νέο ξεκίνημα, χρειάζεται νέες ιδέες, νέες νοοτροπίες, νέες απόψεις,  νέο όραμα νέοι άνθρωποι» κ.λ.π. και βέβαια προβάλλει το τρίπτυχο: Δημιουργία – Ανάπτυξη – Πολιτισμός και εμμέσως πλην σαφώς το προφίλ του ανθρώπου που έχει εντιμότητα , ειλικρίνεια  και εμπειρία. Καλά όλα αυτά και θεμιτά αν και χιλιοειπωμένα γιατί και οι υπόλοιποι συνδυασμοί λίγο πολύ τα ίδια λένε και απομένει στον τελικό κριτή τον δημότη τη Ξάνθης να αποφασίσει αλλά εκείνο που παρατηρούμε είναι ότι υπάρχει μεγάλος κατακερματισμός της παράταξης Δημαρχόπουλου που στηρίζεται από τη ΝΔ. Μπορεί όλοι να λένε ότι είναι ανεξάρτητοι αλλά μη γελιόμαστε. Και ο Πασχάλης Λύρατζης και ο Γιάννης Παπαχρόνης είναι «γαλάζια» παιδιά. Ας ελπίσουμε ότι δεν είναι και πρωταγωνιστές ενός σεναρίου που λέει ότι είναι «εντεταλμένοι» να μαζέψουν τις ψήφους που έχασε ο Δημαρχόπουλος και να κάνουν συμφωνία μαζί του την β΄ Κυριακή εξασφαλίζοντας την νέα εκλογή του και οι ίδιοι την εκλογή τους.
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 25 Απριλίου 2024

Θ’ ακολουθήσει δεύτερο μέρος Για τους πολλούς φίλους που έχουν συναισθηματική σχέση με τη …