Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Πάνω από 800 τα νοικοκυριά με «κόκκινα» δάνεια στην Ξάνθη  

Πάνω από 800 τα νοικοκυριά με «κόκκινα» δάνεια στην Ξάνθη  

0

Νέα «ομπρέλα» προστασίας της υποθηκευμένης κατοικίας έως 250 χιλιάδων ευρώ φέρνει το deal κυβέρνησης – τραπεζιτών

 

Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι τα επιχειρηματικά «κόκκινα» δάνεια! Με  αργούς ρυθμούς προχωράει ο εξωδικαστικός συμβιβασμός – 100 αιτήσεις υπαγωγής στην ΑΜ – Θ

 

«Ομπρέλα» προστασίας  της κύριας  υποθηκευμένης κατοικίας  με αντικειμενική αξία μέχρι 250.000 ευρώ θέτει το νέο πλαίσιο της συμφωνίας μεταξύ κυβέρνησης και τραπεζιτών που διαδέχεται τον νόμο Κατσέλη. Το όριο των 250 χιλιάδων ευρώ που μπήκε είναι κατά 30.000 ευρώ λιγότερο από το υψηλότερο όριο που προέβλεπε ο νόμος Κατσέλη. Το εύρος προστασίας αυτή την ώρα καλύπτει αντικειμενική αξία πρώτης κατοικίας από 180.000 για τον άγαμο μέχρι 280.000 ευρώ για ζευγάρι με τρία παιδιά. Οι τραπεζίτες δηλαδή υποχώρησαν σχεδόν 130-150 χιλιάδες ευρώ από την αρχική τους θέση, με αποτέλεσμα να εντάσσονται στο νέο καθεστώς περισσότερα δάνεια.

Καλά τα νέα για τους δανειολήπτες «κόκκινων» στεγαστικών δανείων

Τα κριτήρια για την ένταξη στη νέα ρύθμιση, θα είναι τρία:

  • Το ύψος του οικογενειακού εισοδήματος ξεκινά από 21.000 ευρώ και προσαυξάνεται κατά 5.000 ευρώ για κάθε παιδί. Ουσιαστικά, μια τριμελής οικογένεια πρέπει να έχει εισόδημα έως 36.000 ευρώ
  • η αντικειμενική αξία του ακινήτου να μην είναι μεγαλύτερη των 250.000 ευρώ και
  • το υπόλοιπο του δανείου να μην ξεπερνά τις 130.000 ευρώ.

Αυτά τα ποσά καλύπτουν το 90% των δανειοληπτών, ενώ το Δημόσιο θα επιδοτεί το 1/3 της δόσης. Να σημειώσουμε επίσης ότι η νέα συμφωνία αφορά 200.000 δανειολήπτες.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα υπάρχουν και οι εξής προβλέψεις: Όσοι έχουν υποβάλει αίτηση για υπαγωγή στον νόμο Κατσέλη αλλά δεν έχει εκδικαστεί η υπόθεσή τους θα υποχρεωθούν να υποβάλουν αίτηση στην ειδική πλατφόρμα.

Κανένας δανειολήπτης δεν θα έχει προστασία της πρώτης κατοικίας χωρίς προέλεγχο μέσω της πλατφόρμας με τον οποίο θα πιστοποιείται ότι πληροί τα κριτήρια επιλεξιμότητας.  Όποιος επιλέξει προσφυγή στη δικαιοσύνη αντί της προτεινόμενης ρύθμισης από την τράπεζα θα πρέπει να καταβάλει το 30% της δόσης μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης.

Πάνω από 800 τα «κόκκινα» στεγαστικά στην Ξάνθη – Μέχρι το 2021 κλειστές οι δίκες

Όπως σημειώνει η δικηγόρος κα Πόπη Συμεωνίδου στην Ξάνθη έχουμε μεγάλο πρόβλημα με τα «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια που έχουν υποθηκευμένες κατοικίες. Είναι ενδεικτικό όπως αναφέρει ότι μέχρι τον Οκτώβριο του 2021 είναι κλειστές όλες οι ημερομηνίες για την εκδίκαση των υποθέσεων που έχουν υπαχθεί στον Νόμο Κατσέλη. Να σημειώσουμε ότι κάθε χρόνο εκδικάζονται 270 υποθέσεις και αυτό μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι είναι από 810 και πάνω οι υποθέσεις που θα εκδικαστούν ως τον Οκτώβριο 2021. Υπάρχουν επίσης και περιπτώσεις που δεν έχουν υπαχθεί στο νόμο Κατσέλη. Η εικόνα που μας μεταφέρει η κα Συμεωνίδου είναι πως οι περισσότερες περιπτώσεις «κόκκινων» δανείων αφορούν ποσά 80.000 – 110.000 ευρώ και οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων δεν ξεπερνούν τις 200.000 ευρώ. Μ’ αυτό το σκεπτικό η κα Συμεωνίδου εκτιμά πως στο νέο πλαίσιο θα συμπεριλάβει την πλειοψηφία των περιπτώσεων στην Ξάνθη αφού τα κριτήρια που τέθηκαν το επιτρέπουν. Να σημειώσουμε ωστόσο ότι ο κύριος όγκος των αιτήσεων που ρυθμίζονται με τον νόμο Κατσέλη έγιναν μέχρι το τέλος του 2015. Επίσης άξιο αναφοράς είναι το γεγονός ότι έγιναν και συνεχίζουν να γίνονται πλειστηριασμοί και πρώτης κατοικίας που δεν έχουν υπαχθεί σε καθεστώς προστασίας.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα στην Ξάνθη είναι τα επιχειρηματικά «κόκκινα» δάνεια!

Κι αν με τα στεγαστικά και τα καταναλωτικά κόκκινα δάνεια οι δανειολήπτες το «παλεύουν» με τις ρυθμίσεις του νόμου Κατσέλη και με το νέο πλαίσιο εφ’ εξής, αυτό που δεν «παλεύεται» είναι το ζήτημα των επιχειρηματικών «κόκκινων» δανείων. «Εκεί έχουμε πολύ μεγάλο πρόβλημα γιατί δεν υπάρχει κάποιο πλαίσιο ρύθμισης των επιχειρηματικών δανείων και ο εξωδικαστικός συμβιβασμός δεν προχωράει γιατί επιβαρύνει οικονομικά τις επιχειρήσεις και έχει πολλές γραφειοκρατικές αγκυλώσεις που τον καθιστούν μη επιλέξιμο από τις επιχειρήσεις. Στην Ξάνθη έχουμε πολλά «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια και πολλά πάνω από εκατομμύριο», αναφέρει η κα Συμεωνίδου. Είναι ενδεικτικό ότι η ίδια χειρίζεται 15 υποθέσεις με «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια και μόνο σε 2 έχει γίνει ρύθμιση με εξωδικαστικό συμβιβασμό.

Με  αργούς ρυθμούς προχωράει ο εξωδικαστικός συμβιβασμός – 100 αιτήσεις υπαγωγής στην ΑΜ – Θ

Αυτό επιβεβαιώνει και η δικηγόρος Ιωάννα Γιαννοπούλου που είναι μία εκ 10 συντονιστών – διαμεσολαβητών που χειρίζονται υποθέσεις εξωδικαστικού διακανονισμού για επιχειρηματικά δάνεια.  Η ίδια χειρίζεται 8 υποθέσεις και όπως αναφέρει συνολικά στην ΑΜΘ η ίδια και οι συνάδελφοί της χειρίζονται περίπου 100 υποθέσεις. Όπως ανέφερε δόθηκε παράταση μέχρι και τέλος του 2019 για να υπαχθεί κάποια επιχείρηση στον εξωδικαστικό: «Προχωράει αλλά με αργούς ρυθμούς. Εμείς αναλαμβάνουμε τον συντονισμό των αιτήσεων μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας στο διακανονισμό των πιστωτών με τους οφειλέτες», επισημαίνει η κα Γιαννοπούλου.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Καθησυχαστικός για τον σεισμό στη Χαλκιδική ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος: «Κατά πάσα πιθανότητα ήταν ο κύριος σεισμός»

Ο κ. Παπαδόπουλος επισήμανε ότι η περιοχή δεν διαθέτει υψηλό σεισμικό δυναμικό, ενώ τόνισε…