Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Επιχειρηματικότητα Από την Ξάνθης ξεκινά η «Ευφυής γεωργία στην καλλιέργεια καπνού»

Από την Ξάνθης ξεκινά η «Ευφυής γεωργία στην καλλιέργεια καπνού»

0

Συμφωνία συνεργασία ανάμεσα στη ΣΕΚΕ ΑΕ και την NEUROPUBLIC A.E. για τη βελτιστοποίηση των συνθηκών και των αποδόσεων της παραγωγής

 Πρόκειται για την πρώτη εφαρμογή της τεχνολογίας της ευφυούς γεωργίας στην καλλιέργεια του καπνού σε παγκόσμιο επίπεδο -Η εφαρμογή της ευφυούς γεωργίας αφού ολοκληρώθηκε η πιλοτική φάση, συνεχίζει με 300 καπνοπαραγωγούς στην περιοχή της Ξάνθης

 Η Συνεταιριστική Ένωση Καπνοπαραγωγών Ελλάδος (Σ.Ε.Κ.Ε.) Α.Ε. και η NEUROPUBLIC A.E., υπέγραψαν την Παρασκευή συμφωνία συνεργασίας στο πεδίο της ανάπτυξης και εφαρμογής υπηρεσιών ευφυούς γεωργίας στην καπνοκαλλιέργεια, με στόχο τη βελτιστοποίηση των συνθηκών και των αποδόσεων της παραγωγής του προϊόντος από τους καπνοπαραγωγούς της Σ.Ε.Κ.Ε.

Πρόκειται για την πρώτη εφαρμογή της τεχνολογίας της ευφυούς γεωργίας στην καλλιέργεια του καπνού σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η συνεργασία των δύο εταιριών στο συγκεκριμένο πρόγραμμα ξεκίνησε το 2017 σε πιλοτικό επίπεδο, προκειμένου να διαπιστωθεί σε ποιο βαθμό η εν λόγω τεχνολογία μπορεί να ανταποκριθεί στις ιδιαίτερες ανάγκες της καλλιέργειας του καπνού, να βελτιώσει τις συνθήκες εργασίας για τον παραγωγό και να συμβάλει στη βελτίωση της παραγόμενης ποιότητας και ποσότητας του προϊόντος.

Μετά τα θετικά αποτελέσματα της πρώτης φάσης του προγράμματος, οι δύο εταιρίες συμφώνησαν στη εφαρμογή του ευρύτερη κλίμακα.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο της συμφωνίας η εφαρμογή της ευφυούς γεωργίας θα συνεχιστεί, σε πρώτη φάση, με 300 καπνοπαραγωγούς στην περιοχή της Ξάνθης, με προοπτική να επεκταθεί η εφαρμογή της στο σύνολο των συνεργαζόμενων με τη Σ.Ε.Κ.Ε. παραγωγών που αγγίζει τις 15.000.

Στο πρώτο στάδιο της εφαρμογής του προγράμματος θα εγκατασταθούν και θα λειτουργήσουν 11 τηλεμετρικοί σταθμοί μέτρησης περιβαλλοντικών παραμέτρων, που καταγράφουν ατμοσφαιρικές και εδαφικές συνθήκες στα αγροτεμάχια καπνού.

Ο τίτλος του συγκεκριμένου έργου εφαρμογής του συστήματος ευφυούς γεωργίας gaiasense στην καλλιέργεια του καπνού είναι sekesense.

Οι υπηρεσίες ευφυούς γεωργίας θα αναπτυχθούν ειδικά για την καλλιέργεια του καπνού σε συνεργασία με εξειδικευμένους επιστήμονες, έμπειρους γεωπόνους της Σ.Ε.Κ.Ε. και επιλεγμένους καπνοπαραγωγούς.

Ο σχεδιασμός των υπηρεσιών θα βασιστεί στις ιδιαιτερότητες της κάθε περιοχής εφαρμογής και θα εστιάσει στην παροχή συμβουλών άρδευσης, λίπανσης και φυτοπροστασίας. Παράλληλα, δε, θα αναβαθμίσει τεχνολογικά το επίπεδο ιχνηλασιμότητας που η ΣΕΚΕ, ήδη, εφαρμόζει.

Με τη χρήση των υπηρεσιών αυτών, οι καπνοκαλλιεργητές θα έχουν τη δυνατότητα να καλύψουν τις ανάγκες της καλλιέργειάς τους με ακρίβεια, μειώνοντας το κόστος παραγωγής και βελτιώνοντας την παραγωγή τους ποιοτικά και ποσοτικά.

Ταυτόχρονα, μέσω της υπηρεσίας γεωργικών προειδοποιήσεων για ακραία καιρικά φαινόμενα, η οποία θα είναι διαθέσιμη στο πλαίσιο του έργου, οι καπνοπαραγωγοί θα έχουν τη δυνατότητα να προγραμματίσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις καλλιεργητικές τους εργασίες.

Το σύστημα ευφυούς γεωργίας gaiasense της NEUROPUBLIC, στο οποίο βασίζονται οι προαναφερθείσες υπηρεσίες, αποτελεί καινοτομία σε Ευρωπαϊκό επίπεδο. Βασίζεται σε ένα μοναδικό συνδυασμό τεχνολογιών πληροφορικής με διεπιστημονικούς τομείς, αξιοποιώντας παράλληλα διαφόρων τύπων δεδομένα και την εμπειρία γεωργικών συμβούλων και παραγωγών.

Με το εν λόγω πρόγραμμα, η ΣΕΚΕ, η οποία είναι η μεγαλύτερη εταιρία καπνού στην Ελλάδα και μία από τις μεγαλύτερες στο χώρο των Βαλκανίων, συνεχίζει να στηρίζει με τους συνεργαζόμενους παραγωγούς της, να ενισχύει την ανταγωνιστικότητα του ελληνικού καπνού και να ανταποκρίνεται με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο στις αυξημένες απαιτήσεις των αγορών για την παραγωγή καπνού με σημαντικά μειωμένο περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επιχειρηματικότητα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Ασθενές» το οικονομικό κλίμα στις επιχειρήσεις της Ξάνθης

Έλλειψη ρευστότητας, εργατικού δυναμικού και μειωμένη κατανάλωση Πολλές επιχειρήσεις κλείν…