Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Με …άρωμα ευρωεκλογών η Εύα Καϊλή στην Ξάνθη

Με …άρωμα ευρωεκλογών η Εύα Καϊλή στην Ξάνθη

0

Μήνυμα: «Μην τους αφήνουμε να αποφασίζουν για μας χωρίς εμάς»  – «Να κρατήσουμε τον κόσμο πιο κοντά στις δυνάμεις που θέλουν μια πιο δυνατή Ευρώπη»

 

Εκπρόσωπος Τύπου του Ευρωκοινοβουλίου,  Κ. Τσουτσοπλίδης: «Η φιλοευρωπαϊκή διάσταση είναι μεγαλύτερη στους νέους»

 

Άρωμα ευρωεκλογών έφεραν στην Ξάνθη η ευρωβουλευτής της «Ελιάς» και εκ νέου υποψήφια με το ΚΙΝΑΛ  Εύα Καϊλή και ο  Εκπρόσωπος Τύπου του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα Κώστας Τσουτσοπλίδης. Καλεσμένοι στην ημερίδα για την Επιχειρηματικότητα και τη Νεολαία που συνδιοργάνωσαν το  Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Europe Direct Ξάνθης, η Δομή Απασχόλησης και Σταδιοδρομίας του Δ.Π.Θ., το Xanthi Tech Lab και το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, το Σάββατο 23 Φεβρουαρίου, είχαν την ευκαιρία να μιλήσουν και να αναφερθούν μεταξύ άλλων στο διακύβευμα των ευρωεκλογών στην σημασία τους για το μέλλον της Ευρώπης και της χώρας μας καθώς και στην καθοριστική σημασία που έχει η συμμετοχή και κυρίως των νέων που σύμφωνα με μετρήσεις είναι πιο φιλοευρωπαϊκές

Ε. Καϊλή: «Να κρατήσουμε τον κόσμο πιο κοντά στις δυνάμεις που θέλουν μια πιο δυνατή Ευρώπη»

«Κρίσιμες», χαρακτήρισε τις επικείμενες ευρωεκλογές εξηγώντας: «Είναι κρίσιμες αυτές οι ευρωεκλογές γιατί  έχουμε μια επίθεση λαϊκισμού στην Ευρώπη και το έργο που έχει γίνει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν το έχουμε πολλαπλασιάσει επαρκώς και δεν έχει γίνει γνωστό. Ακόμη όμως και αυτές οι 100 μέρες που έχουν απομείνει είναι σημαντικό να μην χάσουμε ούτε μία και να επικοινωνήσουμε αυτό το μήνυμα:  Ότι μαζί μπορέσαμε να κάνουμε περισσότερα και ότι η Ελλάδα και τα δύσκολα που πέρασε ήταν ένα κομμάτι της Ευρώπης». Η κα Καϊλή σημείωσε ότι η ΕΕ δίνει εργαλεία και οχήματα για να βγούμε από την κρίση τα οποία δεν αξιοποιήθηκαν πως είπε και αναφέρθηκε στα  15 δις που υπάρχουν διαθέσιμα στα Ευρωπαϊκά ταμεία και τα οποία δεν έχουμε εκμεταλλευτεί: «Υπάρχει ανάγκη λοιπόν  και οι δήμοι και οι περιφέρειες να ενεργοποιηθούν να καταθέσουν ώριμες προτάσεις», πρόσθεσε.

Η κα Καϊλή σημείωσε πως θα είναι εκ νέου υποψήφια για ευρωβουλευτής γιατί θεωρεί ότι είναι πιο χρήσιμη για την χώρα στο Ευρωκοινοβούλιο και πως η προσπάθεια της επικεντρώνεται στο: «να δείξω το έργο που έχει γίνει αυτή την 5ετία και πέρα από αυτό να μάθει ο κόσμος για την Ευρώπη. Να κρατήσουμε τον κόσμο πιο κοντά στις δυνάμεις που θέλουν μια πιο δυνατή Ευρώπη».

«Ο πολιτισμός και η ευγένεια λείπει από την πολιτική»

Κληθείσα να σχολιάσει δημοσιεύματα που την έφεραν να ηγείται του ΚΙΝΑΛ ή να είναι υποψήφια του δήμου Θεσσαλονίκης απάντησε: Στην Ελλάδα έχουμε μπόλικες προσωπικές στρατηγικές που δεν υπηρετούν την χώρα αλλά συγκεκριμένα πρόσωπα και καριέρες. Η δική μου προσπάθεια είναι να δω πού μπορούμε να αθροίσουμε δυνάμεις για να δουλέψουμε για την χώρα και τους έλληνες. Αυτό που χρειάζεται είναι να δούμε καλές ομάδες και εκείνοι που έχουν προσφέρει έργο να είναι κοντά μας να μας συμβουλεύουν και να μπουν μπροστά νέοι άνθρωποι με πολύ όρεξη και διάθεση».

Σε ερώτησή μας σχετικά με την ποιότητα του πολιτικού λόγου και του πολιτικού πολιτισμού  που τον διέπει και που γινόμαστε μάρτυρες  είπε: «Ο πολιτισμός και η ευγένεια λείπει από την πολιτική. Θα έπρεπε ο διχαστικός λόγος να ανήκει πια στο παρελθόν.  Να φτιάξουμε μια εθνική στρατηγική και να εργαστούμε πάνω σ’ αυτή. Λυπάμαι πολύ που ακόμη συνεχίζεται το …ανέκδοτο ότι για ότι δεν πάει καλά φταίνε οι προηγούμενοι

Και δεν κοιτάμε πως μπορούμε ν’ αλλάξουμε κάτι. Η δεξαμενή στελεχών που έχει η παράταξη μας είναι εκεί,  υπάρχουν άνθρωποι που έχουν ευγένεια και πολιτισμό και δυστυχώς είναι απογοητευμένοι από την πολιτική.  Στόχος  μας είναι να τους ενεργοποιήσουμε σ’ αυτές τις εκλογές. Το μήνυμα που μεταφέρωείναι να μην τους αφήνουμε να αποφασίζουν για μας χωρίς εμάς. Είδαμε  τι έγινε στο Brexit.  Αν οι νέοι άνθρωποι ψήφιζαν τα αποτελέσματα μπορεί να ήταν διαφορετικά. Χρειαζόμαστε περισσότερη συμμετοχή. Η Ευρώπη είναι το μεγάλο μας σπίτι και μπορεί να μας δώσει ελπίδα να βγούμε από αυτή την παρακμή και να δημιουργήσουμε».

Εκπρόσωπος Τύπου του Ε.Κ., Κ. Τσουτσοπλίδης: «Η φιλοευρωπαϊκή διάσταση είναι μεγαλύτερη στους νέους»

Στο διακύβευμα των ευρωεκλογών αναφέρθηκε και ο Κώστας Τσουτσοπλίδης. Ως εκπρόσωπος τύπου του Ευρωπαϊκού κοινοβουλίου στην Ελλάδα είναι επικεφαλής ενημερωτικής εκστρατείας για τι ευρωεκλογές και στο πλαίσιο αυτό είχε 3ωρη συνάντηση με τους δημοσιογράφους στην Κομοτηνή: «Προσπαθούμε να ενημερώσουμε τους πολίτες για το διακύβευμα των ευρωεκλογών. Αυτό που λέμε είναι ότι σ’ ένα κόσμο ο οποίος μεταλλάσσεται και έχει μεγάλες απειλές και προκλήσεις και ευκαιρίες θα τα καταφέρουμε καλύτερα όλοι μαζί. Οι πολίτες δεν γνωρίζουν επαρκώς και υπάρχει και παραπληροφόρηση σχετικά με θέματα της Ευρώπης.  Γι αυτό κάνουμε αυτές τις δράσεις. Μια σημαντική πρωτοβουλία του ευρωκοινοβουλίου είναι να δημιουργήσει μια ηλεκτρονική πλατφόρμα όπου μπορούν οι πολίτες να χρησιμοποιούν, να δικτυωθούν να αναπτύξουν δράσεις προβληματισμού. Ήδη λειτουργεί κι έχουμε 5.000 έλληνες και 700 εθελοντές». Ο κ. Τσουτσοπλίδης ανέφερε ότι σύμφωνα με μετρήσεις στην Ελλάδα έχουμε ανάκαμψη της φιλοευρωπαϊκής γνώμης μετά την πτώση που είχε καταγραφεί . Είναι επίσης διαπιστωμένο από μετρήσεις ότι είμαστε από τους καλύτερα ενημερωμένους λαούς της Ευρώπης για το ότι επίκεινται ευρωεκλογές και ότι πιο φιλοευρωπαϊστές οι νέοι: «Η φιλοευρωπαϊκή διάσταση είναι μεγαλύτερη στους νέους απ’ ότι στο μέσο όρο της χώρας.  αυτό δεν είναι παράδοξο γιατί οι αξίες και ο τρόπος ζωής που υπερασπίζεται η ΕΕ είναι πιο κοντινός στις αξίες των νέων. Η δημοκρατία, η ανεκτικότητα , διευρυμένοι ορίζοντες,  η δυνατότητα περισσότερων επιλογών και όχι μια αντιδραστική και οπισθοδρομική προσέγγιση. Οι νέοι οφείλουν να υπερασπιστούν  και να επιβάλλουν την πολιτική ατζέντα».

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Συνοδευόταν από τον Άλκη Κίσσα που ήταν συνυποψήφιοι με την «Ελιά» στην εκλογές του 2014
Η Εύα Καίλή συναντήθηκε με τα μέλη της Νομαρχιακής του ΚΙΝΑΛ Ξάνθης
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Με 159 «όχι» απορρίφθηκε η πρόταση δυσπιστίας το βράδυ της Πέμπτης στη Βουλή

Η παραίτηση Μπρατάκου-Παπασταύρου «πλήγωσαν» τη ΝΔ – Η επόμενη μέρα με φόντο τις ευρ…