Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Επιχειρηματικότητα Ευκαιρίες για νέες επιχειρηματικές δράσεις

Ευκαιρίες για νέες επιχειρηματικές δράσεις

0

Παρουσιάστηκαν στην ημερίδα του Κέντρου Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Europe Direct Ξάνθης και του ΔΠΘ

 

Θερμοκοιτίδες επιχειρήσεων με την αιγίδα του Δ.Π.Θ  – Συνέργεια για την επιχειρηματικότητα από το Περιφερειακό Συμβούλιο Έρευνας και Καινοτομίας ΑΜΘ

 

 

Μια σημαντική ημερίδα για την επιχειρηματικότητα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 23 Φεβρουαρίου στην πόλη μας και παρά το γεγονός ότι οι καιρικές συνθήκες ήταν αντίξοες είχε ικανοποιητική προσέλευση κυρίως από νέους. Η ημερίδα συνδιοργανώθηκε από το  Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Europe Direct Ξάνθης, η Δομή Απασχόλησης και Σταδιοδρομίας του Δ.Π.Θ., το Xanthi Tech Lab και το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και αποσκοπούσε στον να αναδείξει τους τρόπους σύνδεσης της Δημιουργικής Σκέψης των Νέων, της καινοτομίας με την Επιχειρηματικότητα και να ενημερώσει για τα ευρωπαϊκά επενδυτικά εργαλεία, τις ευκαιρίες  που η Ευρώπη δημιουργεί για νέους που θέλουν να δημιουργήσουν κάτι δικό τους χωρίς να φύγουν από την χώρα τους.

Δ. Μπαρδακίδης, επικεφαλής του Κέντρου Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης του Europe direct Ξάνθης: «Η κρίση φέρνει ευκαιρίες…»

Για την ημερίδα και το αντικείμενο που πραγματεύτηκε αλλά και στο στόχο που εξυπηρετεί αναφέρθηκε ο επικεφαλής του Κέντρου Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης του Europe direct Ξάνθης κ. Μπαρδακίδης Δημήτρης «Απευθυνόμαστε στους νέους και όλους όσους θέλουν να επιχειρήσουν . Είναι μια δράση του Κέντρου που έχει ως στόχο να φέρνει την ενημέρωση και την πληροφόρηση στους πολίτες πάντοτε με μια ευρωπαϊκή χροιά γι αυτό έχουμε στο πάνελ άτομα που θα μας ενημερώσουμε για τις ευρωπαϊκές πολιτικές. Στόχος της εκδήλωσης είναι  να ευαισθητοποιήσουμε και να κινητοποιήσουμε τις δημιουργικές δυνάμεις του τόπου μας που είναι η νεολαία. Να τους δώσουμε την αισιοδοξία που τους λείπει. Ζούμε μια πρωτόγνωρη κρίση δω και 9 χρόνια. Από την εμπειρία μου έχω να πω στους νέους ότι πάντα μια κρίση φέρνει ευκαιρίες και θα δοθούν μόνο σε όσους δεν τα παρατάνε και σε όσους συνεχίζουν να προσπαθούν να έχουν επιμονή». Μιλώντας για το brain drain και μέσα από ποιες πολιτικές αυτό μπορεί να ανακοπεί ο κ. Μπαρδακίδης σημείωσε: «Όσο επικρατούν οι συνθήκες αυτές και δεν υπάρχουν θέσεις εργασίαε είναι δύσκολο να ανακοπεί αυτή η πορεία. Αυτό δεν είναι καλό για τη χώρα γιατί χάνει το παραγωγικό της δυναμικό αλλά ωφελεί σε προσωπικό επίπεδο αυτόν που κυνηγά τα όνειρά του έξω από την χώρα.

Θερμοκοιτίδες επιχειρήσεων με την αιγίδα του Δ.Π.Θ

Η κα Μαρία Μιχαλοπούλου καθηγήτρια και αντιπρύτανης του ΔΠΘ μιλώντας στην ημερίδα παρουσίασε την προσπάθεια του Πανεπιστημίου να συνδέσει την επιχειρηματικότητα με την ερευνητική δραστηριότητα και την καινοτομία . Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η πρόταση που υπέβαλλε στην Περιφέρεια για δημιουργία Θερμοκοιτίδων επιχειρήσεων: «Υποβάλλαμε στην Περιφέρειά μας για να χρηματοδοτηθεί η δημιουργία και η λειτουργία σε διάστημα 3 ετών μιας θερμοκοιτίδας που αφορά νεοφυείς επιχειρήσεις έντασης γνώσης και τεχνολογίας. Δηλαδή το περιβάλλον που έχει να κάνει και με την υποδομή αλλά  και την παροχή υπηρεσίας και προϊόντων όπου ιδέες έτοιμες να παραγάγουν ένα προϊόν ή μια υπηρεσία και να βγει στην αγορά θα υποστηριχτούν με διαφορετικούς τρόπους ώστε να έχουμε μια επιτυχημένη πορεία. Τέτοια δομή δεν υπάρχει στην περιφέρεια μας και το πανεπιστήμιο και ευελπιστούμε σύντομα να είμαστε σε θέση να την λειτουργήσουμε».

Συνέργεια για την επιχειρηματικότητα από το Περιφερειακό Συμβούλιο Έρευνας και Καινοτομίας ΑΜΘ

Ο καθηγητής του ΔΠΘ Μπότσαρης Παντελεήμων  και Πρόεδρος Περιφερειακού Συμβουλίου Έρευνας και Καινοτομίας ΑΜΘ ήταν επίσης ένας ομιλητής και παρουσίασε μια νέα δράση που αφορά στην συνέργεια επιχειρήσεων: «Συστάθηκε πολύ πρόσφατα και έχει στόχο να υποβοηθήσει τις υπηρεσίες της Περιφέρειας και τον σχεδιασμό και την στρατηγική για την έρευνα και την καινοτομία στην περιφέρεια μας». Όπως εξήγησε επιλέχθηκαν 6 επιχειρήσεις της περιφέρειας που έθεσαν ένα πρόβλημα το οποίο καλούνται να αντιμετωπίσουν είτε προϊόντα είτε σε υπηρεσίες: «Προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα που έθεσε η εταιρία.  Στο τέλος μια επιτροπή θα αξιολογήσει τις λύσεις . Είναι μια συνέργεια,  μια δράση που φέρνει κοντά την επιχειρηματικότητα και το Πανεπιστήμιο».

Η αναλυτική παρουσίαση της δράσης έγινε χθες το απόγευμα στη Στέγη Γραμμάτων του Δήμου Ξάνθης.

Σ’ ότι αφορά τους υπόλοιπους ομιλητές η κα Καϊλή μίλησε για τις  Πολιτικές της Ε.Ε. για την Ανάπτυξη της Επιχειρηματικότητας των Νέων, ο  κ. Τζανέτος Λάζαρος, εκπρόσωπος  Apifon για την  ιστορία επιτυχίας της Apifon ο κ. κ. Νίκου Νίκος,  Founder και CEO της Vertitech SΑ για την ιστορία επιτυχίας  της πλατφόρμας Classter Γιαννακούδης Δημήτρης,  Υπεύθυνος  Xanthi TechLab για την «TechLab & First Lego Legue Xanthi» και ο κ. Κ. Τσουτσοπλίδης Κώστας,  Εκπρόσωπος Τύπου του Γραφείου του Ε.Κ. στην Ελλάδα για την σημασία των επερχόμενων Ευρωεκλογών για το Μέλλον της Ευρώπης.

Μαριάννα Ξανθοπoύλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επιχειρηματικότητα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πότε ανοίγει η πλατφόρμα για τη χορήγηση σύνταξης σε οφειλέτες – Η απόφαση

Ποιες εκκρεμείς συντάξεις θα δοθούν πρώτα Έτοιμη προς υπογραφή είναι η απόφαση για τη χορή…