Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Απολογισμός περιφερειάρχη: Ποια τα πεπραγμένα, πού δίνεται βαρύτητα

Απολογισμός περιφερειάρχη: Ποια τα πεπραγμένα, πού δίνεται βαρύτητα

0

Δίκτυο φυσικού αερίου, δράσεις στήριξης επιχειρηματικότητας, ΟΧΕ Εγνατίας οδού και επαναλειτουργία Μεγάρου Κομοτηνής οι βασικές αναφορές

 Λιτή και… ταπεινή η αναφορά στην τουρισμό. Στα μέσα Απριλίου η 2η Εβδομάδα Υγείας στην ΑΜΘ

Για αλλαγή κλίματος μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος της ΑΜΘ, έκανε λόγο ο Περιφερειάρχης Χρήστος Μέτιος, στην ειδική συνεδρίαση για τα Πεπραγμένα του την προηγούμενη χρονιά. Ως πυλώνες προτεραιότητας ανέφερε ότι είναι τα παρακάτω:

  • Η κατασκευή του δικτύου φυσικού αερίου
  • Οι δράσεις για την στήριξη της επιχειρηματικότητας
  • Η υλοποίηση της ΟΧΕ Εγνατίας Οδού
  • Η επαναλειτουργία του Μεγάρου Μουσικής Κομοτηνής
  • Τα έργα οδικής ασφάλειας και οδικών μεταφορών με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ, όπως για παράδειγμα ο δρόμος Μαρώνεια-Δίκελλα.
  • Η χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων για μια σειρά από νέες μελέτες και νέα έργα σε τομείς όπως ο πρωτογενής τομέας και η οδική ασφάλεια (37 εκατ. €).

Φυσικό αέριο

Ο περιφερειάρχης ως προς τη σύνδεση του φυσικού αερίου με τις έξι μεγάλες πόλεις της Περιφέρειας αναφέρθηκε στην ένταξης το ΕΣΠΑ και χρηματοδότηση 29.6 εκ. ευρώ για την κατασκευή του αγωγού (συνολικού προϋπολογισμού 56,6 εκ. ευρώ) εκφράζοντας την εκτίμηση ότι οι πρώτες συνδέσεις θα γίνουν στα μέσα του 2020 και την πρόθεση στο δίκτυο να συνδεθούν και άλλοι οικισμοί, με προτεραιότητα αυτούς που βρίσκονται κοντά στον αγωγό.

Γεωθερμία

Ο κ. Μέτιος ανέδειξε επίσης τη βαρύτητα που δίνεται στη γεωθερμία, με υποδομές στο γεωθερμικό πεδίο Ερατεινού, που ξεκίνησε η προηγούμενη Διοίκηση, με ένα ολοκληρωμένο έργο τηλεθέρμανσης θερμοκηπίων και δημοτικών κτιρίων στην Άνθεια και στο Αρίστηνο και τη χρηματοδότηση 18,5 εκ. ευρώ για το γεωθερμικό πεδίο Ακροποτάμου στο Δήμο Παγγαίου.

Επιχειρηματικότητα- Εντάξεις σε επενδυτικά προγράμματα

Σύμφωνα με τον κ. Μέτιο, για την στήριξη της επιχειρηματικότητας η Περιφέρεια διέθεσε συνολικά  70,4 εκατομμύρια ευρώ.

Ως προς τις εντάξεις:

-Στην εφαρμογή του Αναπτυξιακού Νόμου (Ν. 4399/2016) από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, στον πρώτο κύκλο, αξιολογήθηκαν και εντάχθηκαν 29 επενδυτικά σχέδια, μέχρι 3 εκατομμύρια ευρώ, στους τομείς του πρωτογενούς τομέα, της μεταποίησης και του τουρισμού, προϋπολογισμού 35 εκατομμυρίων ευρώ, στον δεύτερο κύκλο, έχουν ήδη υποβληθεί και αξιολογούνται 35 επενδυτικά σχέδια στους τομείς του πρωτογενούς τομέα, της μεταποίησης και του τουρισμού, ύψους 42 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ για τον τρίτο κύκλο είναι σε εξέλιξη η υποβολή σχεδίων στον τομέα της γενικής επιχειρηματικότητας (δεν αφορά δηλαδή προτάσεις για μηχανολογικό εξοπλισμό ούτε για νέες επιχειρήσεις).

-Στην Στρατηγική Έξυπνης Εξειδίκευσης, όπου χρηματοδοτούνται επιχειρήσεις να συνεργαστούν με ακαδημαϊκά και ερευνητικά ιδρύματα ώστε να βελτιώσουν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους ή και να παράξουν νέα και να γίνουν πιο ανταγωνιστικές στην αγορά, εντάχθηκαν 8 επενδυτικά σχέδια στους τομείς:  των Χημικών – Πολυμερών υλικών, των Μη Μεταλλικών Ορυκτών (δηλαδή των Μαρμάρων) και του Ηλεκτρονικού – Ηλεκτρολογικού εξοπλισμού, συνολικού προϋπολογισμού 2,2 εκατομμυρίων ευρώ.

-Στις Στρατηγικές Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης, όπου χρηματοδοτούνται Δομές Στήριξης της Επιχειρηματικότητας σε τρεις πόλεις: Δράμα, Καβάλα και Αλεξανδρούπολη, διατέθηκαν  17,9 εκατομμύρια ευρώ προκειμένου να χρηματοδοτηθούν 111 επενδυτικά σχέδια στον τομέα του τουρισμού στην Περιφέρειά μας.

Τουρισμός-Πολιτισμός

Για το σκέλος του τουρισμού και της τουριστικής προβολής, ο περιφερειάρχης περιορίστηκε μόνο στο να αναφερθεί στο πρόγραμμα τουριστικής προβολής και δίκτύωσης που εγκρίθηκε στο τέλος του έτους από το ΠΣ, προϋπολογισμού 5,5 εκ. ευρώ, το οποία αφορά τα τέσσερα επόμενα χρόνια. Ο ίδιος αναφέρθηκε στην υλοποίηση μέρους της ΟΧΕ Γνατίας οδού και την ένταξη έργων το 2018  στον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων και στη Βασιλική Β΄, στο αρχαίο θέατρο της Θάσου, στην εκκλησία της Αγίας Σοφίας στη Δράμα, στο οικοτουριστικό πάρκο Φαναρίου, στο δρόμο που θα συνδέει τη Μαρώνεια με τα Δίκελλα, στην αρχαία Ζώνη, στο αρχαιολογικό Μουσείο Σανοθράκης και στο τέμενος Βαγιαζήτ του Διδυμοτείχου. Όπως παρατηρεί κανείς η απουσία της Ξάνθης είναι εκκωφαντική.

Επιπλέον, ο περιφερειάρχης αναφέρθηκε στην πρόσφατη σύναψη συνεργασίας με τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) για την ΟΧΕ Οροσειράς Ροδόπης και Ποταμού Νέστου. Αναφέρθηκε ακόμη, στην πραγματοποίηση των Φεστιβάλ Via Egnatia και Φεστιβάλ Θρακικού Πελάγους.

Υγεία

Ο κ. Μέτιος αναφέρθηκε επιγραμματικά στο πρόγραμμα καταπολέμησης των κουνουπιών και επαινετικά για τη διοργάνωση της 1ης Εβδομάδας Δημόσιας Υγείας και Υπηρεσιών Υγείας στην Περιφέρειά μας. Η δεύτερη διοργάνωση θα πραγματοποιηθεί εντός του Απριλίου.

Πρωτογενής τομέας

Σύμφωνα με τον περιφερειάρχη το 2018 διατέθηκαν πόροι για μελέτες αναδασμών, μελέτες και κατασκευή αρδευτικών δικτύων, αγροτικό εξηλεκτρισμό και για την κατασκευή μικρών έργων υποδομής για την στήριξη της κτηνοτροφίας.

Επίσης, ψηφίστηκε στο Περιφερειακό Συμβούλιο η σύσταση Αγροδιατροφικής Σύμπραξης, ώστε να δημιουργηθεί μια μη κερδοσκοπική εταιρεία που θα αναλάβει την καταγραφή, την ομαδοποίηση και την προώθηση των αγροδιατροφικών μας προϊόντων στις αγορές του εξωτερικού.

Ως προς τα αρδευτικά δίκτυα φραγμάτων, έχουμε δύο φράγματα σε φάση ολοκλήρωσης, στο Ιάσιο Ροδόπης και στο Μαρμαρά στον Ακροπόταμο Καβάλας (για την πλήρη αποπεράτωση του φράγματος Ιασίου, ήδη υπεγράφη η σύμβαση τον Νοέμβριο του 2018 με προϋπολογισμό 1,2 εκατ. €). Επίσης, δημοπρατούνται μελέτες για την κατασκευή των αρδευτικών δικτύων των δύο αυτών φραγμάτων.

  • Για τα αρδευτικά δίκτυα του φράγματος Ιασίου, ο διαγωνισμός ξεκίνησε ήδη από τον Ιανουάριο του 2019 (1,8 εκατ. €)
  • Για τα αρδευτικά δίκτυα του φράγματος Μαρμαρά, η μελέτη δημοπρατείται τον Μάρτιο του 2019 (1,07 εκατ. €)

Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων

Όπως ανέφερε ο περιφερειάρχης, το 2018 δόθηκαν 10 εκ. ευρώ για συντηρήσεις που βρίσκονται στην αρμοδιότητα της ΠΑΜΘ.

Ακόμη, δόθηκαν χρηματοδοτήσεις 27,5 εκατομμυρίων ευρώ και ανάμεσα στα κυριότερα έργα που επενδύονται επεσήμανε: την κατασκευή αναβαθμού που θα προστατεύσει τις δύο γέφυρες στον ποταμό Κομψάτο, αυτήν του ΟΣΕ καθώς και τη νέα που θα κατασκευαστεί (2 εκατ. €), την συντήρηση και βελτίωση των εγκαταστάσεων και των υποδομών του Χιονοδρομικού Κέντρου Φαλακρού (800.000 €), τον καθαρισμό των τάφρων στη δυτικής πεδιάδα του Νέστου (1,2 εκατ. €), τα έργα για την βελτίωση του δρόμου στην ορεινή Ξάνθη   (1 εκατ. €), τα έργα υποστήριξης της κτηνοτροφίας στη Δράμα, όπως ποτίστρες, δεξαμενές κτλ. (1,3 εκατ. €) και τη χρηματοδότηση μελετών με 9,5 εκ. ευρώ για την κατασκευή νέου αρδευτικού δικτύου στη Ρέμβη Δράμας (1,2 εκατ. €), την υπογειοποίηση του αρδευτικού δικτύου στον κάμπο του Τυχερού στον Έβρο (1,3 εκατ. €) και το διαχειριστικό σχέδιο οριοθέτησης και διευθέτησης της λίμνης Βιστονίδας (650.000 €).

Οδική ασφάλεια

Τέλος, ο περιφερειάρχης αναφέρθηκε και σε οδικά έργα, αλλά κανένα δεν αφορά στην ΠΕ Ξάνθης.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Συνεδρίαση Λογοδοσίας την Παρασκευή 26 Απριλίου στον Δήμο Τοπείρου

Καταληκτική ημερομηνία υποβολής θεμάτων τη Δευτέρα 22 Απριλίου 2024 και ώρα 14.00 Η Ειδική…