Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου 2019

Πρόσωπα & Γεγονότα, Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου 2019

0

Η εκλογή της Βασίλισσας
Έως την Παρασκευή έχουν προθεσμία οι ενδιαφερόμενες να υποβάλουν αίτηση για να διεκδικήσουν τη θέση της βασίλισσας του ξανθιώτικου καρναβαλιού 2019. Ο τρόπος αυτός ανάδειξης της βασίλισσας μέσω ψηφοφορίας από εκπροσώπους των συλλόγων και υπηρεσιακούς εφαρμόζεται για δεύτερη χρονιά, όμως η αλήθεια είναι ότι και από την πρώτη δε το λες ότι στέφθηκε με επιτυχία. Αρκετοί σύλλογοι νιώθουν ότι ούτε στο θεσμό των ΘΛΕ ταιριάζει, ούτε και εξελίχθηκε με αρτιότητα την προηγούμενη φορά κι επομένως περιορίζονται στον να συμμετέχουν, απλά για να προχωρήσει ομαλά η προετοιμασία των γιορτών. Δυστυχώς, το έχουμε πει κι άλλες φορές, ο θεσμός τα τελευταία χρόνια πάσχει από ανανέωση και καινοτομία και αυτές οι προσπάθειες τόνωσης (που είναι προσπάθειες ομολογουμένως) είναι προς την ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση.
Ε.Δ.


Καρναβάλι και εκλογές
Πάντως, είναι αλήθεια ότι το Κέντρο Πολιτισμού ετοιμάζεται πυρετωδώς για να είναι όλα έτοιμα και στην ώρα τους για τις ΘΛΕ. Το περίεργο και ενδιαφέρον μαζί, είναι ότι Δημαρχόπουλος και Λύρατζης διοργανώνουν το τελευταίο καρναβάλι της θητείας τους, ωστόσο, όπως φαίνεται, έχουν το βλέμμα τους σε άλλες κατευθύνσεις, αφού ο πρόεδρος του Κέντρου Πολιτισμού προσανατολίζεται σε αυτόνομη κάθοδο στις επικείμενες αυτοδιοικητικές εκλογές. Επισήμως βέβαια, δεν έχει προχωρήσει σε ανακήρυξη συνδυασμού, οπότε πολλά μπορεί να μεσολαβήσουν, όμως ο Δημαρχόπουλος δε φαίνεται διατεθειμένος να επιτρέψει στο Λύρατζη να κάνει φιέστες για ίδιον όφελος στο όνομα της δικής του παράταξης. Ας ελπίσουμε η πολιτική να μην επηρεάσει τη διοργάνωση. Αν και εδώ που τα λέμε, πότε αποφεύχθηκε πράγματι, αυτό;
Ε.Δ.


Θεσμός χωρίς λειτουργία Ι
Ο θεσμός των Πεπραγμένων που προβλέφθηκε από τον Καλλικράτη για τις δημοτικές και περιφερειακές αρχές απαξιώθηκε πριν καν λειτουργήσει. Οι δήμαρχοι και οι περιφερειάρχες βγάζουν λόγο (που δεν είμαι και σίγουρη αν όλοι το απολαμβάνουν), συνήθως δε, βγάζουν στημένους λόγους, η αντιπολίτευση εκφράζει, όσα καταδεικνύει και στα συμβούλια και ο κόσμος… απών. Οι εκπρόσωποι των φορέων απόντες. Ο διάλογος ανύπαρκτος. Οι προτάσεις πουθενά. Και η ελπίδα να προσφέρει κάτι ουσιαστικό αυτή η ειδική συνεδρίαση, στο κενό.
Ε.Δ.


Θεσμός χωρίς λειτουργία ΙΙ
Αντίστοιχη είναι η περίπτωση και των Τοπικών Συμβουλίων. Που απαρτίζονται από εκλεγμένους, οι οποίοι στην πράξη, δεν έχουν καμία αποφασιστική αρμοδιότητα. Και αντί ο Κλεισθένης να έρθει και είτε να δώσει ουσία για γόνιμη συζήτηση και προτάσεις μέσα στις δημοτικές ενότητες, είτε να τα καταργήσει, έρχεται και αφαιρεί αρμοδιότητες και από την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής! Αυτό, όπως καταλαβαίνετε, οδηγεί σε ένα συγκεντρωτισμό σε ορισμένα συλλογικά όργανα των δήμων και άρα περιορίζεται και πάλι η ευκαιρία για ένταξη της κοινωνίας στη συνδιαμόρφωση του μέλλοντος των πόλεων…
Ε.Δ.


Δημοτική παραδοξότητα
Αυτό το παράδοξο που ελπίζουμε να το δούμε σύντομα να διορθώνεται. Λοιπόν, ενώ πλησιάζουν οι μέρες για τις Γιορτές του Καρναβαλιού και η πόλη θα πρέπει να στολιστεί εντυπωσιακά και εγκαίρως, υπάρχει μία δυσκολία. Και αυτή δεν είναι άλλη από την ανάγκη να φύγουν τα χριστουγεννιάτικα στολίδια, τα οποία είναι ακόμη αναρτημένα σε αρκετά σημεία.
Παράδοξο; Αρκετά.
Το γιατί αυτή η ολιγωρία, άγνωστο. Εκτός κι αν εκεί στο δήμο, δεν εργάζονται με βροχή, διότι δεν έχουν ακούσει ακόμη για αδιάβροχες στολές.
Ε.Δ.


Αποδείξεις δυσλειτουργίας
Η υπόθεση είναι γνωστή. Κι αυτό διότι έχει συμβεί στους δήμους Ξάνθης, Αβδήρων και Τοπείρου. Μέχρι στιγμής του φαινομένου εξαιρείται ο δήμος Μύκης, άγνωστο μέχρι πότε.
Λοιπόν, οι μυημένοι και όσοι παρακολουθούν τα τεκταινόμενα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης το έχουν από καιρό προσέξει. Δηλαδή, οι πλειοψηφίες των Δημαρχόπουλου, Μίχογλου και Τσιτιρίδη έχουν χάσει τη δύναμή τους, τη γνωστή δεδηλωμένη.
Αυτό βέβαια, έχει σοβαρές επιπτώσεις στη λειτουργία των δήμων, στη λήψη αποφάσεων όπου απαιτείται η πλειοψηφία.
Από τη δυσλειτουργία αυτή που έχει διάφορες αιτίες, βγαίνει ένα πολύ διδακτικό συμπέρασμα κι ένας φόβος παράλληλα, για το τι μέλλει γενέσθαι στα δημοτικά συμβούλια με την εφαρμογή της απλής αναλογικής. Τα οποία συμβούλια, για να προχωρούν και να ψηφίζουν προτάσεις, θα πρέπει να έχουν ενστερνιστεί το αξίωμα της συνεργασίας. Εάν δε συμβεί αυτό, τότε θα υπάρξει οπισθοδρόμηση αντί προόδου.
Γ.Δ.


Ο Δημήτρης Πέτροβιτς
Κανένα νέο δεν έχουμε, ούτε έχουμε λάβει κάποια ενημέρωση από τον αγαπητό Δημήτρη Πέτροβιτς από την Αλεξανδρούπολη. Θυμίζουμε ότι ο Πέτροβιτς είχε εκδηλώσει αρχικό ενδιαφέρον για το αξίωμα του Περιφερειάρχη. Έκτοτε συνέβησαν αρκετά, εμφανίστηκαν άλλες υποψηφιότητες, άλλες έκαναν πίσω και το τοπίο συνεχίζει να διαμορφώνεται, χωρίς ωστόσο να γίνεται σαφές ότι συνεχίζεται το ενδιαφέρον από την πλευρά του Πέτροβιτς. Και για τη στάση του αυτή δύο τινά θα πρέπει να συμβαίνουν. Ή να ετοιμάζεται αθόρυβα και να οργανώνεται, ή να έχει αποχωρήσει σιωπηλά από την κούρσα διεκδίκησης.
Γ.Δ.


Αξιοποίηση δημοτικών ακινήτων
Οδεύοντας προς τις Αυτοδιοικητικές εκλογές θα αρχίσουν νε ξετυλίγονται τα προγράμματα Συνδυασμών, στα οποία σίγουρα θα συμπεριλαμβάνονται τα δημοτικά και δημόσια ακίνητα όσο αφορά στη μελλοντική τους αξιοποίηση προς όφελος των δημοτών του Δήμου μας. Είναι επίσης βέβαιο πως ο κάθε Συνδυασμός θα προσπαθήσει να καταθέσει πρόταση για το συγκεκριμένο θέμα προκειμένου να πείσει τους ψηφοφόρους του, πολλές φορές χωρίς την απαραίτητη τεκμηρίωση. Έχουμε ακούσει τις τελευταίες δεκαετίες άπειρες προτάσεις για την αξιοποίηση δημοτικών ή δημοσίων ακινήτων της Ξάνθης αλλά δυστυχώς για πολύ λίγες από αυτές έχει δρομολογηθεί η αξιοποίησή τους.
Γ.Α.


Οι λόγοι καθυστέρησης
Οι βασικότεροι λόγοι για τους οποίους δεν προχωρούν αυτές οι αξιοποιήσεις είναι βέβαια οι μακροχρόνιες γραφειοκρατικές διαδικασίες, η δυσκολία στην εξεύρεση των απαιτούμενων πόρων αλλά κυρίως το ότι δεν υπάρχει σταθερή προσέγγιση τέτοιων θεμάτων από τις διαδοχικές διαφορετικές Δημοτικές Αρχές. Με λίγα λόγια, αυτό που λείπει διαχρονικά από το Δήμο Ξάνθης είναι ο μακροχρόνιος προγραμματισμός σε σχέση με την αξιοποίηση δημοτικών και δημόσιων ακινήτων. Εάν δηλαδή η κάθε Δημοτική Αρχή που αναλαμβάνει να διοικήσει το δήμο παραλαμβάνει μια συγκεκριμένη κατεύθυνση προδιαγεγραμμένη, μελετημένη και αποφασισμένη, την οποία καλείται να υλοποιήσει χωρίς παρεκκλίσεις, νομίζω ότι τα πράγματα θα εξελιχθούν πολύ καλύτερα.
Γ.Α.


Όσα δεν φτάνει η αλεπού τα κάνει κρεμαστάρια…
Χαμηλούς τόνους επέλεξε ο δήμαρχος Ξάνθης κ. Δημαρχόπουλος κατά τον απολογισμό των πεπραγμένων της 2ετίας 2017 – 2018. Η αλήθεια είναι ότι δεν είχε και πολλές επιλογές αφού δεν είχε να παρουσιάσει τα εγκαίνια ούτε ενός έργου! Όπως γράφει και ο πίνακας των έργων στο φυλλάδιο των πεπραγμένων, τα έργα που ολοκληρώθηκαν σε μια διετία είναι οι ασφαλτοστρώσεις στο Εύμοιρο και η αλλαγή στα κουφώματα του 13ου νηπιαγωγείου! Και επειδή ήξερε ότι θα του ασκήσουν κριτική φρόντισε στο εισαγωγικό σημείωμα του να αναφέρει ότι δεν τον ενδιαφέρουν «τα έργα – πυροτεχνήματα που δεν εντάσσονται σ΄ ένα σχεδιασμό και εγκαινιάζονται με τυμπανοκρουσίες». Όσα δεν φτάνει αλεπού τα κάνει κρεμαστάρια λέμε εμείς…
Το ίδιο ισχύει και για το πρόγραμμα Βιώσιμης ανάπτυξης που μας είπε ότι δεν εντάχθηκε η Ξάνθη γιατί δεν είχε λιμάνι! Ας είχε ώριμες μελέτες και θα βλέπαμε αν εντάσσονταν.
Αλλά ευτυχώς που έχει υπερασπιστή και τον Γιώργο Κολλάρο που …εφηύρε πάτρωνες!
Ξαναλέμε: Όσα δεν φτάνει η αλεπού…
Μ.Ξ.  


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 19 Απριλίου 2024

Περί οδησήμανσης πάλι Ιδού κι άλλο ένα θέμα που καλείται ν’αντιμετωπίσει η παρούσα δημοτικ…