Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Υπερψηφίστηκε η Συμφωνία των Πρεσπών

Υπερψηφίστηκε η Συμφωνία των Πρεσπών

0
voyli

Με 153 ΝΑΙ, 146 ΟΧΙ, και 1 ΠΑΡΩΝ – Όσα όσα έγιναν στην Βουλή κατά την διάρκεια της ψηφοφορίας

 

 

Τα συγχαρητήρια του Ζόραν Ζάεφ και του Ντόναλντ Τουσκ

 

 

Με 153 ΝΑΙ, 146 ΟΧΙ, και 1 ΠΑΡΩΝ υπερψηφίστηκε η Συμφωνία των Πρεσπών από το Ελληνικό Κοινοβούλιο. Υπέρ της Συμφωνία ψήφισε σύσσωμη η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ καθώς και 8 βουλευτές από πέντε κόμματα της αντιπολίτευσης:Κατερίνα Παπακώστα, Έλενα Κουντουρά, Θανάσης Παπαχριστόπουλος, Σπύρος Δανέλλης, Σταύρος Θεοδωράκης, Γιώργος Μαυρωτάς, Σπύρος Λυκούδης και Θανάσης Θεοχαρόπουλος. Κατά της Συμφωνίας ψήφισαν 146 βουλευτές από 6 κόμματα της αντιπολίτευσης: τη ΝΔ, το ΚΙΝΑΛ, τη Χρυσή Αυγή, το ΚΚΕ, τους ΑΝΕΛ, την Ένωση Κεντρώων και κάποιους ανεξάρτητους. «Παρών» ψήφισε ο Γρηγόρης Ψαριανός. Η διαδικασία της ψηφοφορίας ολοκληρώθηκε στις 3.30 το μεσημέρι της Παρασκευή 25 Ιανουαρίου ενώ όπως ενημέρωσε την εθνική αντιπροσωπεία ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, η Ολομέλεια κράτησε 38,5 ώρες και μίλησαν συνολικά 200 βουλευτές, με πολιτικούς αρχηγούς, εισηγητές, ειδικούς αγορητές κ.λπ.

Όσα όσα έγιναν στην Βουλή

Σόου της Χρυσής Αυγής: Για αρκετή ώρα η ψηφοφορία σταμάτησε γιατί ο Κώστας Μπαρμπαρούσης της Χρυσής Αυγής ψήφισε «Όχι στην προδοσία», όπως είπε και αποχώρησε από την αίθουσα.

Ο πρόεδρος της βουλής τον κάλεσε να επιστρέψει λέγοντας ότι δεν υπάρχει και δεν μπορεί να καταγραφεί ψήφος «Όχι στην προδοσία». «Υπάρχει ναι, όχι, παρών, τίποτα άλλο» επέμεινε ο κ. Βούτσης.

Με …πανό ψήφισε ο Σαρίδης της Ένωσης Κεντρώων

Πιο «δυνατή» επεδίωξε να κάνει την ψήφος του ο βουλευτής Ένωσης Κεντρώων Γιάννης Σαρίδης. Έτσι όταν ήρθε η ώρα να ψηφίσει σήκωσε πανό μέσα στην ολομέλεια εναντίον της Συμφωνίας των Πρεσπών και φώναξε «Όχι».

Αποχώρησε η αντιπολίτευση από την ολομέλεια πριν ολοκληρωθεί η διαδικασία

Ένας ένας οι βουλευτές της αντιπολίτευσης που ψήφισαν Όχι στην Συμφωνία αποχωρούσαν από την αίθουσα της ολομέλειας, πριν ολοκληρωθεί η ψηφοφορία. Με τον τρόπο αυτό η αντιπολίτευση άφησε μόνο το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ και τους «πρόθυμους» να πανηγυρίσουν.

Τι προηγήθηκε:: Επιχειρηματολογία σε υψηλούς τόνους και …χαμένοι στην μετάφραση

Μοιρασμένοι σε δύο στρατόπεδα ήταν οι πολιτικοί αρχηγοί και βουλευτές επί τρεις μέρες, να επιχειρηματολογούν υπέρ και κατά της Συμφωνίας. Κυρίαρχη η αντιπαράθεση του πρωθυπουργού με τον αρχηγό της Αξιωματικής αντιπολίτευσης που ήταν σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους με επιχειρήματα υπέρ και κατά της Συμφωνίας. Ο πρωθυπουργός κατηγόρησε την αντιπολίτευση για υποκρισία και εκτίμησε ότι η Ελλάδα βγαίνει κερδισμένη από την Συμφωνία των Πρεσπών. Κάλεσε δε τους βουλευτές να σταθούν όρθιοι και να πράξουν το εθνικό τους καθήκον χωρίς να τρομοκρατηθούν.

Ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης επιτέθηκε στην κυβέρνηση κάνοντας λόγο για «εθνική ήττα» καλώντας τους βουλευτές να πουν «όχι» στην εθνικά επιζήμια συμφωνία.

Μετά την κύρωση της Συμφωνίας σε δηλώσει του ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεσμεύτηκε να αγωνιστεί για να αμβλύνει τις αρνητικές συνέπειες»

Τα συγχαρητήρια του Ζόραν Ζάεφ και του Ντόναλντ Τουσκ

Λίγα λεπτά μετά την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών, ο Πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ εξέφρασε τα συγχαρητήριά του στον Αλέξη Τσίπρα.

“Συγχαρητήρια φίλε μου Αλέξη, μαζί με τους λαούς μας φτάσαμε σε μία ιστορική Συμφωνία. Ζήτω η Συμφωνία των Πρεσπών. Για αιώνια ειρήνη και πρόοδο των Βαλκανίων και της Ευρώπης” έγραψε χαρακτηριστικά ο Ζάεφ.

Με tweets σε ελληνικά, σκοπιανά και αγγλικά συνεχάρη την έγκριση της συμφωνίας των Πρεσπών από το ελληνικό κοινοβούλιο ο Ντόναλντ Τουσκ.

«Είχαν φαντασία, ανέλαβαν το ρίσκο, δεν δίστασαν να θυσιάσουν τα συμφέροντά τους για το κοινό καλό. Αλέξη, Ζόραν – μπράβο! Πετύχατε το ακατόρθωτο», έγραψε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Επιμέλεια: Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Η Αννέτα Τσελεπή από την Ξάνθη στο ευρωψηφοδέλτιο της Νέας Αριστεράς

Από την Κομοτηνή ο Αλή Αλή – Ανακοινώθηκαν οι 14 τελευταίες υποψηφιότητες Τις τελευτ…