Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις οι δάσκαλοι για το νομοσχέδιο των διορισμών

Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις οι δάσκαλοι για το νομοσχέδιο των διορισμών

0

Κατάληψη στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση και πορεία πραγματοποιήθηκε χθες από το Διδασκαλικό Σύλλογο Ξάνθης

 Ακυρώνουν προϋπηρεσία ετών και σπέρνουν διχόνοια, λένε στο «Ε» οι αναπληρωτές που συμμετείχαν στην κινητοποίηση. Την Πέμπτη η συζήτηση στη Βουλή

 Για δεύτερη μέρα συνέχισαν χθες τις κινητοποιήσεις τους οι δάσκαλοι, διαφωνώντας ρητά με το νόμο Σχέδιο Νόμου για τους διορισμούς του υπουργείου Παιδείας. Τα μέλη του Διδασκαλικού Συλλόγου Ξάνθης προχώρησαν σε κατάληψη της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης χθες σε ένδειξη διαμαρτυρίας και στις 1.30 πραγματοποίησαν νέα πορεία στο κέντρο της πόλης. Τις κινητοποιήσεις στήριξε και η ΟΛΜΕ, που είχε προχωρήσει στην κήρυξη τρίωρης στάσης εργασίας για τους εκπαιδευτικούς της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Η συζήτηση και ψήφιση του νομοσχεδίου από τη Βουλή μετατέθηκε για την Πέμπτη και πανελλαδικά υπάρχει συντονισμός από τις συνδικαλιστικές οργανώσεις των δασκάλων, ώστε να υπάρχει κοινή απάντηση. Πάντως, μέχρι και την ημέρα ψήφισης του νομοσχεδίου οι εκπαιδευτικοί αναμένεται να βρίσκονται σε κινητοποιήσεις για ένα νομοσχέδιο, που όπως λένε, δεν αφορά προσλήψεις, αλλά… απολύσεις. Όπως εξηγούν η πρόβλεψη για μέγιστο όριο προϋπηρεσίας και πρόσθετα ακαδημαϊκά κριτήρια, «πετάει απ΄έξω» εκπαιδευτικούς που συμπληρώνουν σχεδόν δεύτερη δεκαετία ως αναπληρωτές, βρισκόμενοι κάθε χρόνο σε άλλη πλευρά της Ελλάδας. Στην Ξάνθης, οι αναπληρωτές της πρωτοβάθμιας είναι περίπου 170

ntoumos 3 Δημήτρης Ντούμος, πρόεδρος Διδασκαλικού Συλλόγου Ξάνθης: «Είναι πανελλαδική η κινητοποίηση. Αντιδρούμε στη συζήτηση και ψήφιση του νομοσχεδίου που αναβλήθηκε για την Πέμπτη. Το νομοσχέδιο αφορά στους διορισμούς των μόνιμων εκπαιδευτικών, που ουσιαστικά «κλέβει» την προϋπηρεσία των εκπαιδευτικών γιατί δεν προσμετράται επί συνόλου και βάζει κάποια ακαδημαϊκά κριτήρια, τα οποία θα οδηγήσουν τους συναδέλφους στο κυνήγι των τίτλων. Εμείς ζητάμε να υπάρξουν διορισμοί με δεδομένο ότι υπάρχουν συνάδελφοι που είναι εδώ και 18 χρόνια αναπληρωτές και γυρίζουν σε κάθε γωνιά της Ελλάδας κάθε χρόνο. Ζητάμε να αποσυρθεί το νομοσχέδιο και οι διορισμοί να γίνουν με βάση τη συνολική προϋπηρεσία και το βασικό πτυχίο».

Νάντια Μπελογιάννη, αναπληρώτρια: «Νομοσχέδιο απολύσεων εμείς το λέμε, λόγω των κριτηρίων που θεσπίζει και ανακυκλώνει την ανεργία. Πρακτικά ανακατεύει την τράπουλα και βάζει «ταβάνι» στην προϋπηρεσία. Ακούμε τόσα χρόνια εξαγγελίες για διορισμούς αναπληρωτών, οι οποίοι δεν γίνονται ποτέ, ενώ τα κενά πάντα υπάρχουν. Εμείς αυτό που λέμε είναι ότι τα τελευταία χρόνια για να λειτουργήσουν στοιχειωδώς τα σχολεία προσλαμβάνονται περίπου 30.000 αναπληρωτές. Διεκδικούμε να αποσυρθεί το νομοσχέδιο και να υπάρχει μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους τους αναπληρωτές. Οτιδήποτε άλλο έχει σκοπό να μας βάλει να… φαγωθούμε μεταξύ μας. Το υπουργείο λέει για 15.000 διορισμούς σε βάθος τριετίας. Εγώ προσωπικά δουλεύω για 10η χρονιά ως αναπληρώτρια και αυτές τις υποσχέσεις τις έχουμε ακούσει από πάρα πολλούς υπουργούς. Ουσιαστικά όποιος βγαίνει αλλάζει τον αριθμό των υποσχόμενων προσλήψεων. Αυτοί που υποτίθεται ότι έχουν προϋπολογιστεί είναι οι 4.500 για την ειδική αγωγή για του χρόνου, που δεν καλύπτουν καν τις ανάγκες της ειδικής αγωγής, όπου φέτος προσλήφθηκαν 15.000 αναπληρωτές μόνο για να καλύψουν αυτές τις ανάγκες».

Μηλιαζήμ Τζεμαλή, αναπληρωτής: «Είμαι αναπληρωτής εδώ και 14 χρόνια. Είναι πάρα πολλοί συνάδελφοι που είναι πάνω από 10ετία, κάποιοι είναι και 17 χρόνια αναπληρωτές. Αυτή τη στιγμή, το νομοσχέδιο απαξιώνει το βασικό πτυχίο και την προϋπηρεσία και προτάσσει τα ακαδημαϊκά κριτήρια, που σημαίνει ότι θα μπορούν πτυχιούχοι που δεν έχουν ούτε μία μέρα προϋπηρεσίας να μπορούν να διοριστούν. Γι’ αυτό λέμε ότι είναι ένα νομοσχέδιο του υπουργείου που ουσιαστικά απολύει ανθρώπους, πετάει έξω από τη διαδικασία τις εργασίας ανθρώπους χωρίς να τους διορίσει. Ακούμε πολλές εξαγγελίες για διορισμούς, όμως αυτό μπορεί αν το επιβάλει μόνο η εκπαιδευτική κοινότητα, το εκπαιδευτικό κίνημα. Οι ανάγκες υπάρχουν. Αυτή τη στιγμή στα σχολεία μας υπάρχουν πάνω από 30.000 συνάδελφοί μου που εργάζονται ως αναπληρωτές, με αυτές τις ελαστικές σχέσεις εργασίες, δηλαδή απολύονται το καλοκαίρι και προσλαμβάνονται τον Σεπτέμβρη και δεν έχουν τα δικαιώματα των μόνιμων, δηλαδή δεν έχουν τη δυνατότητα άδειας για επαπειλούμενη κύηση ή επιστρέφουν στην εργασία μέσα σε δύο μήνες από τη γέννα. Αυτό δημιουργεί συνθήκες αδικίας ανάμεσα στους εκπαιδευτικούς και αυτό είναι που προωθεί το υπουργείο ώστε να στρέψει τη μία ομάδα εκπαιδευτικών απέναντι στην άλλη. Νομίζουμε ότι μέσα από τις κινητοποιήσεις έχουμε απαντήσει στην κυβέρνηση ότι αυτού του είδους τους διαχωρισμούς δε θα επιτρέψουμε να περάσουν».

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Στυφή» χρονιά για το ακτινίδιο, «ρόδινη» για το ρόδι

Μείωση έως και 50% στη φετινή παραγωγή – Καλή η τιμή, από 90 λεπτά έως 1,15 ευρώ το …