Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Τρίτη 8 Ιανουαρίου 2019

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τρίτη 8 Ιανουαρίου 2019

0

Μνημόσυνο
Πολιτικό Μνημόσυνο τέλεσε η οικογένεια του Χάρη Παρασκευόπουλου την Κυριακή  στο ξενοδοχείο Νατάσα. Στην πρόσκληση ανταποκρίθηκαν πάρα πολλοί Ξανθιώτες που με τον τρόπο αυτόν τίμησαν την μνήμη του αγαπημένου τους «Χάρη». Τους συμπολίτες που γέμισαν την αίθουσα υποδέχτηκαν η σύζυγος του Χάρη και οι δύο κόρες του, οι οποίες ήταν συγκινημένες από την ανταπόκριση στο πρόσωπο του αγαπημένου τους συζύγου και πατέρα.
Ο «Χάρης» θα συνεχίσει να ζει στις καρδιές και τις μνήμες όσων τον γνώρισαν.
Γ.Δ.


«Σοφία» ήταν και πέρασε
Αεράτη και ολίγον χιονισμένη μας επισκέφθηκε η «Σοφία». Βέβαια μιλάμε για αέρα παγωμένο και δυνατό κι ένα χιόνι τόσο όσο να το χαρούμε. Μέχρι εκεί και την Κυριακή όλα τελείωσαν κι εξαφανίστηκαν. Επιστρέψαμε στην κανονικότητα που ελπίζουμε να συνεχιστεί και τη νέα εβδομάδα. Ούτε ζημιές είχαμε σοβαρές, ούτε αποκλεισμούς ορεινών χωριών, ούτε δυσκολίες. Προσωρινά το χιόνι δημιούργησε μικροπροβλήματα αλλά μέχρι εκεί και για λίγο.
Σε αντίθεση με άλλες περιοχές της χώρας, σαν νομός τη βγάλαμε «καθαρή» παρά τους φόβους εκ μέρους της Ε.Μ.Υ.
Γ.Δ.


Πάει ο παλιός ο Χρόνος
Αποχαιρετήσαμε πλέον τον παλιό χρόνο 2018 με μια στυφή γεύση στο στόμα. Ήταν ένα αντίο χωρίς επιστροφή. Υποδεχτήκαμε το νέο χρόνο με μια ελπίδα ότι θα αλλάξουν τα  πράγματα, ότι θα πάνε καλύτερα. Έφυγε ο ένας χρόνος, ήρθε ο άλλος φρέσκος-φρέσκος και χαμογελαστός με πονηρό χαμόγελο στα χείλη. Για καλό μας άραγε ή για δικές του νέες παραξενιές; Ποιος το ξέρει; Ποιος  να το πει από τώρα; Μήπως και ο παλιός, σαν ήρθε έτσι δεν ήταν; Όλο μαλαγανιές και χαρές. Και μας προέκυψε μόνο λόγια που έχασαν το μέτρο τους στην αχλή του χρόνου. Όμως πάλι εμείς οι απλοί άνθρωποι, αισιοδοξούμε.
Καλή Χρονιά.
Γ.Δ.


Περί τρομοκρατίας
Δεν είναι ένα απλό θέμα η υπόθεση της τρομοκρατίας στην Ελλάδα. Και σαν τέτοιο δεν θα πρέπει ν’αντιμετωπίζεται μ’αφορισμούς και προχειρότητα, ούτε βέβαια με φωνές και κατάρες.
Κατ’αρχάς σ’ ότι αφορά την πλειοψηφία των Ελλήνων, είναι δεδηλωμένη η αντίθεσή τους στις τυφλές επιθέσεις και κυρίως σ’αυτές με στόχο την αφαίρεση ζωών. Από την άλλη, οι τρομοκράτες αιτιολογούν την παρουσία και δράση τους ως πολιτική ενέργεια.
Γενικά όμως η τρομοκρατία στη χώρα μας έχει μια δική της μοναδική παρουσία. Όταν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες έχει εξαφανιστεί, εδώ συνεχίζει να δρα και να σηματοδοτεί την παρουσία της χωρίς η αστυνομία να καταφέρει  να περιορίσει την δράση της. Αυτή δε η μη σύλληψη των τρομοκρατών, λειτουργεί και ως βεβαίωση στα μέλη πως ό,τι κι αν κάνουν δεν θα εντοπιστούν.
Όπως και να’χει, χρειάζεται ιδιαίτερη σοβαρότητα στην προσέγγιση του θέματος «Τρομοκρατία στην Ελλάδα».
Γ.Δ.


Προεκλογικό
Κατά κοινή παραδοχή, η χρονιά που μόλις μπήκαμε και υλοποιούμε τα πρώτα βήματα θα έχει «άρωμα» προεκλογικό. Μάλιστα προεκλογικό σε δύο επίπεδα. Τα δύο αυτά επίπεδα είναι το εθνικό και το δεύτερο το αυτοδιοικητικό. Το ποιο θα γίνει πρώτο κανείς δεν γνωρίζει. Η  μόνη σίγουρη ημερομηνία είναι του Μαΐου για τις ευρωεκλογές. Ήδη κάποιοι υποψήφιοι δήμαρχοι δειλά-δειλά ανακοινώνουν την υποψηφιότητά τους. μέχρις εκεί όμως. Ακόμη δεν έκλεισε ο κύκλος των υποψηφίων και ούτε ξεκίνησαν περιοδείες, δηλώσεις, ανακοινώσεις και άλλα. Όμως σύντομα όλα αυτά θα ξεκινήσουν. Έτσι, στο ενδιάμεσο διάστημα μέχρι την προσφυγή στις κάλπες και στις δύο περιπτώσεις, τοπικά και εθνικά, θα ακούσουμε και θα ζήσουμε αρκετά.
Ήδη βλέπουμε αποφάσεις για έργα των τελευταίων ημερών, θα ακολουθήσουν υποσχέσεις ως συνήθως, θα ζήσουμε αντιπαραθέσεις και ίσως κάποιες δηλώσεις σε υψηλό τόνο. Όλα αυτά βέβαια είναι συνηθισμένο φαινόμενο. Όπως συνηθισμένο είναι να μαθαίνουμε για έργα και παροχές της τελευταίας στιγμής, για να τα έχει «φρέσκα» ο ψηφοφόρος.
Πάντως, παρότι όλα δείχνουν ότι η προεκλογική περίοδος θα είναι έντονη, για το καλό όλων, απαιτείται ψυχραιμία και σοβαρότητα. Κι αυτά όχι μόνον από τους υποψήφιους όσο και από τους υπόλοιπους, φίλους, μέλη και λοιπούς.
Γ.Δ.


Για τη Σαρία
Μόλις πριν από λίγες μέρες η υπόθεση Molla Sali κατά Ελλάδας απασχόλησε την επικαιρότητα. Η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου έκρινε ότι η σαρία, ως νόμος που ρυθμίζει τις προσωπικές, κληρονομικές και λοιπές σχέσεις των ανθρώπων, δεν μπορεί να καθίσταται μοναδική και ως εκ τούτου υποχρεωτική επιλογή των μουσουλμάνων της Ελλάδας, γιατί έτσι παραβιάζεται το δικαίωμά τους στην ισότητα έναντι των λοιπών πολιτών της χώρας.
Πρόκειται για απόφαση – σταθμό για τη χώρα μας, αφού φαίνεται να δημιουργεί συνθήκες πλήρους ισότητας μεταξύ των πολιτών, χωρίς διακρίσεις εξαιτίας του θρησκεύματος, επηρεάζοντας ωστόσο κρίσιμα εθνικά ζητήματα. Και αυτό γιατί το ΕΔΔΑ, με τη συγκεκριμένη απόφαση, επιτάσσει ότι η Συνθήκη της Λωζάννης αλλά και οι άλλες διεθνείς συνθήκες πρέπει να ερμηνεύονται σύμφωνα με τις αρχές των διεθνών συμβάσεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα και σύμφωνα με την ανάγκη ισχυροποίησης του σύγχρονου κράτους δικαίου σε όλα τα επίπεδα.
Οι επιταγές αυτές βρήκαν ευήκοα ώτα και η χώρα μας έσπευσε να εναρμονιστεί με νόμο και δη τον Ν.4511/2018 που δίνει τη δυνατότητα στα μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας να  επιλέξουν μεταξύ της εφαρμογής του αστικού Κώδικα και της σαρίας και να υπάγονται είτε στα κοινά δικαστήρια είτε στον αρμόδιο μουφτή.
«Ε»


Έρχεται ο «Τηλέμαχος»
Κι αν από τη «Σοφία» τη βγάζουμε καθαρή, μάλλον με τον «Τηλέμαχο» που μας ήρθε, τα πράγματα θα είναι δύσκολα. Κι αυτό διότι ήρθε ήδη η παγωνιά, οι χαμηλές θερμοκρασίες, χιόνια και βροχές. Για Χειμώνα μιλάμε βέβαια και τα ακραία καιρικά φαινόμενα είναι αναμενόμενα, μέσα στο παιγνίδι πάντα. Ας ελπίσουμε μόνον κι αυτή η δοκιμασία να περάσει χωρίς ζημιές και κυρίως θύματα.
Κλείνοντας θα πούμε πως όσοι είχαν προβλέψει ότι ο φετινός χειμώνα θα ήταν ιδιαίτερα «βαρύς», έπεσαν μέσα.
Γ.Δ.


Πήραν Φώτιση
Αψήφησαν το τσουχτερό κρύο οι δημοτικοί σύμβουλοι Μανώλης Τσέπελης και Ιπποκράτης Καμαρίδης και έδωσαν το παρών στην τελετή καθαγιασμού των Υδάτων στον Κόσυνθο. Αρχίζει βλέπετε και επίσημα η προεκλογική περίοδος και οι δυο τους θέλουν περισσότερο από ποτέ την Φώτιση καθώς πληροφορίες αναφέρουν ότι θα ενώσουν τις δυνάμεις τους για να διεκδικήσουν τον δήμο Ξάνθης. Μάλιστα φακός του «Ε» τους «συνέλαβε λίγο μετά την τελετή και με την παρέα τους οι οποίοι μάλλον θα είναι υποψήφιοι στον συνδυασμό τους. Και δεν εννοούμε βέβαια τον ένστολο που διακρίνεται αλλά τους συν αυτώ στο «πηγαδάκι».
Μ.Ξ.


Διακριτικά παρών ο Π. Σγουρίδης

Διακριτικά παρών στην τελετή των Φώτων στον Κόσυνθο ήταν και ο αντιπρόεδρος των ΑΝΕΛ Παναγιώτης Σγουρίδης, ο οποίος όμως αρνήθηκε ευγενικά να προβεί σε οποιαδήποτε δήλωση. Προφανώς η άρνηση του  άλλοτε λαλίστατου κ. Σγουρίδη σχετίζεται με την πρόσφατη γνωστή δήλωσή του περί «θερμού επεισοδίου» που λίγο έλειψε να του στερήσει την παρουσία του στο πλευρό του Καμμένου. Ίσως ο κ. Σγουρίδης φοβούμενος  μήπως του τεθεί σχετικό ερώτημα από το τοπικά Μέσα δεν διακινδύνευσε να πει ούτε καν …ευχές!
Είναι γεγονός ότι οι ΑΝΕΛ έχουν πολλούς  εσωτερικούς μπελάδες και από στιγμή σε στιγμή αναμένονται εξελίξεις που ίσως επηρεάσουν το κυβερνητικό σχήμα οπότε τέτοιες ώρες η σιωπή δείχνει πολιτική ωριμότητα.
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 25 Απριλίου 2024

Θ’ ακολουθήσει δεύτερο μέρος Για τους πολλούς φίλους που έχουν συναισθηματική σχέση με τη …