Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 5 Ιανουαρίου 2019

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 5 Ιανουαρίου 2019

0

Απαραίτητη παρέμβαση
Το σχόλιο της στήλης είναι γνωστό στους περισσότερους συμπολίτες. Κυρίως δε στους οδηγούς. Τόσο δικύκλων που κινδυνεύουν να πέσουν και τραυματιστούν σοβαρά, όσο και Ι.Χ. που διαπιστώνουν το όχημά τους να κινείται σαν βάρκα πάνω-κάτω, δεξιά-αριστερά. Κι όλα αυτά συμβαίνουν σ’ένα τμήμα της γνωστής «εισόδου» της πόλης από Δυτικά.
Ένα τμήμα μικρό μεν, αλλά ιδιαίτερα επικίνδυνο διότι το κατάστρωμα του δρόμου είναι σε κακά χάλια. Χειρότερο όντως δεν μπορούσε να γίνει. Ως εκ τούτου επείγει η διόρθωση αυτής της επικινδυνότητας που εν τέλει θίγει καίρια τον δήμο και κανέναν άλλο. Για το ποιο ακριβώς είναι αυτό το τμήμα, ε, καλά τώρα, όλοι εκεί στην Τεχνική Υπηρεσία του δήμου το γνωρίζουν. Το γιατί το αγνοούν είναι το ερώτημα.
Γ.Δ.


Ιδού το θέμα
Και μια και βρισκόμαστε στην περιοχή αυτή, ευκαιρία να υπενθυμίσουμε για άλλη μια φορά, την αναγκαιότητα η πόλη μας, ο δήμος Ξάνθης, ν’αποκτήσει μια είσοδο-έξοδο της προκοπής. Μια οδική παρέμβαση σύγχρονη και σωστή, που θα διευκολύνει τα οχήματα αλλά και τις πλαϊνές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται εκεί. Όλοι παραδέχονται ότι η σημερινή εικόνα της εισόδου της πόλης μας πως δεν τιμά την πόλη και την ιστορία της. Θα θυμίσουμε απλώς τις αντίστοιχες γειτονικών πόλεων που αναδεικνύουν τις πόλεις, που δημιουργούν μια αίσθηση λειτουργικότητας και κυρίως ενδιαφέροντος από τη δημοτική αρχή.Είναι γεγονός πως κανένας δήμαρχος δεν «άγγιξε» το θέμα αυτό και η σημερινή άσχημη εικόνα συνεχίζεται. Μια εικόνα ιδιαίτερα επαρχιακή, μισοφωτισμένη, με ανασφάλεια στους οδηγούς και άλλα.
Ιδού λοιπόν ένα καίριο θέμα για την φαρέτρα των υποψήφιων δημάρχων. Θα το τολμήσουν;
Γ.Δ.


«Ασυμφωνία χαρακτήρων»
Αυτή την αιτία για «ασυμφωνία χαρακτήρων» επικαλέστηκε ο Νίκος Χατζόπουλος μεταξύ αυτού και του δημάρχου Αβδήρων Γ. Τσιτιρίδη. Θυμίζουμε πως αυτή η αιτιολογία ήταν και συνεχίζει να είναι η μία από τις πλέον διαδεδομένες για την έκδοση διαζυγίων στα έγγαμα ζευγάρια. Να που όμως από την Κοινωνική ζωή η αιτία αποδείχτηκε πως υφίσταται και στην πολιτική συμβίωση. Κι όταν λοιπόν η συμβίωση καθίσταται δύσκολη, με προβλήματα στην μεταξύ κοινή πορεία, τότε επέρχεται το διαζύγιο.Τούτο και συνέβη μεταξύ των δύο ανδρών. Από αγαπημένοι συνεργάτες επί σειρά ετών, επήλθε σύγκρουση και ασυμφωνία. Κι έτσι θα βρεθούν απέναντι ο ένας από τον άλλο, οι παλαιοί συνοδοιπόροι στον ίδιο στίβο, αυτόν του δήμου Αβδήρων.
-Τα έχει αυτά η πολιτική ζωή…
Γ.Δ.


Περί μείωσης
«Όταν επί σειρά ετών η κατάθεση πινακίδων Ι.Χ. αυτοκινήτων και Μοτό, έχουν αυξητικό αριθμό, έρχεται κάποια στιγμή και ο κορεσμός. Γι’αυτό υπάρχει φέτος μείωση 15% στην κατάθεση πινακίδων. Χρειάζεται μαθηματικό μυαλό να το καταλάβει κανείς αυτό; Εξαντλήθηκαν πλέον όλοι αυτοί που κατέθεταν πινακίδες, έμειναν λίγοι».
Το σχόλιο στη γνωστή παρέα του καφέ που επιδοκιμάστηκε απ’ όλους. Διότι σχεδόν όσοι δεν μπορούσαν να πληρώσουν, έχουν καταθέσει τις πινακίδες! Άρα φέτος μειώθηκαν…
Γ.Δ.


Θεσμική ανωμαλία
Άναυδοι παρακολουθούμε την κατεδάφιση του κράτους δικαίου στη χώρα μας. Οι συνθήκες μετατροπής ενός προστατευόμενου μάρτυρα κατηγορίας σε κατηγορούμενο με παράλληλη δημοσιοποίηση της ταυτότητάς του από υπουργό της κυβέρνησης μαζί με την επώνυμη στοχοποίηση δικαστικών λειτουργών είναι τρομακτικά και ξεπερνούν την διαπίστωση ότι η Υπόθεση Novartis είναι άλλο ένα κυβερνητικό φιάσκο. Αυτό είχε γίνει ήδη κατανοητό από την κοινή γνώμη όπως μας έδειξαν όλες οι δημοσκοπήσεις κατά τους προηγούμενους μήνες.
Το ζήτημα είναι ότι πέρα από τη χλεύη και τα χάχανα που προκαλούν οι αλλεπάλληλες αποτυχίες της κυβέρνησης, από το Μακεδονικό μέχρι το Εκκλησιαστικό και τη Novartis, πρέπει να δούμε ότι κάθε φιάσκο προκαλεί νέα πτώση της ποιότητας της δημοκρατίας στη χώρα. Ασχολούμαστε με τη βλάβη που προκαλούν στον εαυτό τους οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ ενώ θα πρέπει να εστιάζουμε σε αυτή που προκαλούν στους θεσμούς της χώρας.
Είμαστε μία χώρα με διαλυμένη οικονομία, χωρίς τράπεζες και με τις ζωτικές της υποδομές υπό κατάρρευση. Κι αν υποθέσουμε ότι οι δομές επιδιορθώνονται, οι θεσμοί δεν επιδιορθώνονται εύκολα. Κι αυτούς δεν έχουμε το δικαίωμα να τους αφήσουμε να καταρρεύσουν.
Ε.Β.


Μία επίσκεψη
Εθιμοτυπική επίσκεψη λόγω των εορτών πραγματοποίησε προχθές ο Σάββας Μελισσόπουλος στα γραφεία της εφημερίδας μας. Μια επίσκεψη ανταλλαγής ευχών και σύντομης, στο πόδι σχεδόν, συζήτησης για τα δημοτικά πράγματα του τόπου μας.
Ούτε καφέ δεν κεράστηκε, δηλώνοντας ότι θα ξαναπεράσει έχοντας περισσότερο χρόνο. Ο κοινωνικός και πολιτικός πολιτισμός σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να παραμεριστεί εν όψει των όποιων εκλογών.
Είμαστε συμπολίτες, αγαπούμε όλοι την πόλη μας και επιθυμούμε να την βλέπουμε να πηγαίνει μπροστά. Οι άνθρωποι γύρω μας είναι γνωστοί, φίλοι, συγγενείς. Ο καθένας με τις ιδέες του, τις προτάσεις του, τις επιθυμίες του. Δεν έχουμε με κανέναν να χωρίσουμε τίποτε, η καλημέρα είναι ανθρώπινη λειτουργία κι ένα χαμόγελο, μια ευχή, αποδεικνύει πολλά. Η εφημερίδα μας είναι ανοιχτή σε όλους.
Γ.Δ.


Ωραία ζωή στο δημόσιο
Την ώρα που τα λουκέτα διαδέχονται το ένα το άλλο, με τελευταίο αυτό της Χαλυβουργικής, και εκατοντάδες εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα περνούν στην ανεργία, η κυβέρνηση με δύο τροπολογίες τακτοποιεί 215 εργαζομένους στην κρατική ΕΒΖ. Μια προβληματική εταιρεία που χρωστά πάνω από 240 εκατ. ευρώ στις τράπεζες, σε προμηθευτές, στη ΔΕΠΑ και σε αγρότες και έχει συσσωρευμένες ζημιές 260 εκατ. ευρώ. Περίπου 97 εργαζόμενοι από τους 215, που έχουν συμπληρώσει το 56ο έτος της ηλικίας τους και πρόκειται να συνταξιοδοτηθούν εντός της επόμενης πενταετίας, θα ενταχθούν σε προγράμματα ειδικής επιδότησης ανεργίας του ΟΑΕΔ. Κατά τη διάρκεια του προγράμματος θα συνεχίζεται η ασφάλισή τους στους φορείς κύριας και επικουρικής ασφάλισης. Το κόστος για τον προϋπολογισμό υπολογίζεται σε 4 εκατ. ευρώ.
Η δεύτερη τροπολογία αφορά τους υπόλοιπους 118 εργαζόμενους οι οποίοι δεν πληρούν τα κριτήρια της συνταξιοδότησης και θα μεταταχθούν στο Δημόσιο.
Σύμφωνα με τον υπουργό Στέργιο Πιτσιόρλα, η «ελάφρυνση» του προσωπικού εντάσσεται στο πλαίσιο εξυγίανσης της εταιρείας ώστε να βρεθεί επενδυτής. Επενδυτής βεβαίως που θα δώσει συμβολικό τίμημα 1 ευρώ, χωρίς τις υποχρεώσεις του προσωπικού, αφού γνωρίζει ότι για το αντικείμενο της εταιρείας αρκεί το ένα εργοστάσιο κι όχι τα τρία, όπως σήμερα, και θα προσλάβει νέους σε ηλικία εργαζόμενους.
Ήταν όμως η ίδια κυβέρνηση και οι ίδιοι εργαζόμενοι που είπαν «όχι» παλαιότερα σε πρόταση εξαγοράς της εταιρείας έναντι 110 εκατ. ευρώ. Η κυβέρνηση από ιδεοληψία και οι εργαζόμενοι για να μην ξεβολευτούν.
Γ.Δ.


Συμβαίνουν στην μικρή μας πόλη
Η περίοδος των γιορτών ήταν μια καλή ευκαιρία σ’ όλους όσους έχουν δηλώσει ή όχι επίσημα την υποψηφιότητά τους  σε δήμους ή περιφέρεια για να κάνουν επαφές μέσα σ’ ένα εορταστικό χαλαρό κλίμα προς …άγραν υποψηφίων και ψήφων (βεβαίως βεβαίως) προκειμένου να κλείσουν το συνδυασμό τους. Φαινόμενο υπαρκτό στην μικρή μας πόλη και απολύτως θεμιτό. Οι επικεφαλής στην προσπάθειά τους να κλείσουν υποψήφιους χτυπούν πολλές πόρτες και κάποιοι που θεωρούνται περιζήτητοι για να μην κακοκαρδίσουν κανένα… το παίζουν σε πολλά ταμπλό!  Άλλοι πάλι εν ενεργεία αυτοιδοικητικοί σιωπούν αλλά καιροφυλακτούν προκειμένου να δουν πως διαμορφώνεται το σκηνικό, να συνεκτιμήσουν τα δεδομένα και να δουν αν και πού τους παίρνει να είναι υποψήφιοι. Είναι και μερικοί που νομίζουν πως όλοι τους …χρωστάνε, υπερεκτιμούν τις δυνάμεις τους ενώ δεν τις έχουν μετρήσει καν και θέλουν μόνο να είναι αρχηγοί! Εκείνος όμως που παίζει τον καθοριστικό ρόλο είναι ένας πολιτικός παράγων που κινεί τα νήματα για να ευνοήσει συγκεκριμένο δικό του υποψήφιο και για το σκοπό αυτό παίζει γνωστά πολιτικά παιχνίδια με «λαγούς» για να μαζέψουν τις ψήφους που θα φύγουν και να τους επαναφέρει με τον γνωστό επίσης τρόπο της β’ Κυριακής.
Βέβαια ακόμη έχουμε πολλά να δούμε γιατί και επίσημα η προεκλογική περίοδος αρχίζει μετά τις γιορτές.
Μ.Ξ.    


Επισκέπτες στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας
Μια απρόσμενη επίσκεψη είχε χθες το πρωί το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Δασαρχείου Ξάνθης που βρίσκεται στην περιοχή Πετρελαιοαποθηκών. Επισκέπτες ένα σμήνος από ψαρόνια που βρήκε μάλλον καταφύγιο κάτω από τα δέντρα του αλσύλιου και προφανώς θα έψαχναν για τροφή. Μάλλον θα ήξεραν που πήγαιναν τα ψαρόνια.  Να σας ενημερώσουμε πως το ψαρόνι στην Ελλάδα είναι γνωστό και ως γκάρκουλο, γκουζούλι, γκαραβέλι ή ζαραβέλι, χειμώνι, μαυροπούλι και πιθανόν και  με άλλες ονομασίες. Και καθότι δεν είναι αποδημητικό τώρα το χειμώνα παρατηρούνται σμήνοι χιλιάδων πουλιών να κάνουν επιδρομές στα χωράφια ή ακόμη και μέσα σε κατοικημένες  περιοχές προκειμένου να βρουν τροφή.
Μ.Ξ.


Επιστρέφει στο δήμο Νευροκοπίου ο Πατακάκης
Στο δήμο Κάτω Νευροκοπίου, όπου διετέλεσε δήμαρχος πριν μετακινηθεί στην Περιφέρεια και αναλάβει το ρόλο του αντιπεριφερειάρχη Δράμας, επιστρέφει ο Αργύρης Πατακάκης, ο οποίος δήλωσε στο «Ε» ότι παραμένει παρών στην Αυτοδιοίκηση, αλλά ο Κλεισθένης και όσα προβλέπει για την ανάδειξη των χωρικών αντιπεριφερειαρχών, σε συνδυασμό με άλλους παράγοντες τον ώθησαν προς την επιλογή της επιστροφής στον πρώτο βαθμό αυτοδιοίκησης.
Σε κάθε περίπτωση σίγουρο ήταν εξαρχής ότι ο κ. Πατακάκης δεν προτίθετο να συνεργαστεί από οποιαδήποτε θέση και με οποιοδήποτε τρόπο με το Χρήστο Μέτιος, με τον οποίο βρίσκεται σε σκληρή κόντρα, η οποία καλά κρατεί.
Ε.Δ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 25 Απριλίου 2024

Θ’ ακολουθήσει δεύτερο μέρος Για τους πολλούς φίλους που έχουν συναισθηματική σχέση με τη …