Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 11 Ιανουαρίου 2018

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 11 Ιανουαρίου 2018

0

Καταγραφή και προστασία
Με αφορμή τις ζημιές και βανδαλισμούς στο Λιμνίο, φρόνιμο είναι ο δήμος Ξάνθης να προχωρήσει σε καταγραφή της ακίνητης περιουσίας του στα όρια του δήμου και παράλληλα να εφαρμόσει ένα πρόγραμμα προστασίας αυτής. Διότι θα είναι πέραν πάσης λογικής να μην έχουν συμβεί αυτά τα δύο.
Μάλιστα η ακίνητη περιουσία του δήμου έχει και μεγάλη αξία και πληρώθηκαν εκατομμύρια για την απόκτησή της. Αποτελεί ηθική υποχρέωση ως εκ τούτου του δήμου να την συντηρεί και προστατεύει, διότι αρκετά ακίνητα αποτελούν νεοκλασικά κτίρια, πολύτιμη παρακαταθήκη της ιστορίας του τόπου που οφείλει αυτός πρώτος να εφαρμόζει δίδοντας το παράδειγμα και προς τους ιδιώτες.
Γ.Δ.


Νέα υποψηφιότητα
Μέχρι να κλείσει ο κύκλος των υποψηφίων για το δήμο Ξάνθης στο προεκλογικό τραπέζι θα πέσουν αρκετά ονόματα. Κάποια ήδη έχουν πέσει και είναι γνωστά. Αλλά ετοιμάζονται για τη δημόσια δήλωση της υποψηφιότητας εντός των επομένων ημερών. Ανάμεσα σ’ αυτά είναι και το όνομα της Όλγας Χαιροπούλου. Η οποία όπως μας δήλωσε το σκέφτηκε, το συζήτησε και τελικά αποφάσισε την κάθοδό της ως ανεξάρτητη υποψήφια δήμαρχος.
Μοναδική γυναίκα λοιπόν υποψήφια και καλή της επιτυχία στο δύσκολο εγχείρημά της.
Γ.Δ.


 «Υπατία»
Η συνήθεια της ονομασίας των έντονων καιρικών φαινομένων με ονόματα γυναικών και ανδρών, όπως διαπιστώσαμε, έφθασε και στη χώρα μας. Έτσι, άγνωστο με βάση ποια στοιχεία επιλέγεται ένα όνομα, οι Μετεωρολόγοι μας «βαφτίζουν» τις κακοκαιρίες για να τις ξεχωρίζουμε. Είχαμε πρόσφατα τη Σοφία, ακολούθησε ο Τηλέμαχος και συνεχίζει η Υπατία. Ιστορικά τώρα, να πούμε δυο λόγια για την Υπατία.
Γεννήθηκε και έζησε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, το 370-415 μετά Χριστόν. Υπήρξε Νεοπλατωνική φιλόσοφος με ευρύτατη μόρφωση σε πολλούς τομείς. Θανατώθηκε από φανατικούς χριστιανούς στην Αλεξάνδρεια οι οποίοι στη συνέχεια πυρπόλησαν τη μεγαλύτερη στον τότε κόσμο Βιβλιοθήκη.
Γ.Δ.


Ένας αριθμός
Η πρόσφατη ειδησεογραφία μας προσφέρει μια πληροφορία η οποία κυριολεκτικά ταράζει τα λιμνάζοντα νερά. Κυρίως εν Ελλάδι. Λοιπόν, στην Αμερική, οι Δημοκρατικοί βουλευτές μπλόκαραν την πληρωμή των δημοσίων υπαλλήλων καθώς και άλλων εξόδων συμπεριλαμβανομένου και του γνωστού τείχους του προέδρου Τραμπ. Από την είδηση αυτή λοιπόν πληροφορηθήκαμε ότι μένουν απλήρωτοι 800.000 δημόσιοι υπάλληλοι! Ναι, μόνον οκτακόσιες χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι, σε μια χώρα εκατοντάδων εκατομμυρίων!
Μετά από το στοιχείο αυτό, τον αριθμό αυτόν, γυρίζω και βλέπω το τι γίνεται στην Ψωροκώσταινα. Όπου συμπτωματικά οι δημόσιοι υπάλληλοι είναι 650.000 με τάσεις αυξητικές. Είναι να τρελαίνεται κανείς για το πώς το κατάφεραν το επίτευγμα αυτό οι ελληνικές κυβερνήσεις, τρομάρα μας.
Εδώ αξίζει να πει κανείς: Άι σιχτίρ όλοι τους!…
Γ.Δ.


Η «Νέα Χρονιά»
Γκρινιάρης φίλος συμπολίτης με αφορμή τις ευχές για τη «Νέα Χρονιά» που καθ’ υπερβολή άκουγε αυτές τις ημέρες και ακούει ακόμη, ξέσπασε σε μας τηλεφωνώντας πρωί-πρωί.
«Εντάξει, μας είπε, το άκουσα το παλιό πρωτοχρονιάτικο τραγουδάκι για τον παλιό χρόνο που πάει και φεύγει κι έρχεται ο νέος. Αυτός ο «νέος» πόσο νέος είναι; Γιατί τον παλιό τον μάθαμε, μας έκανε τη ζωή δύσκολη, όμως αυτός ο νέος, πόσο νέος είναι; Και τι νέο θα μας φέρει; Κι αν αυτό το νέο θα είναι καλύτερο από το παλιό, εντάξει, καλοδεχούμενος. Νέα χρονιά λοιπόν, αλλά πόσο νέα; Από πολιτικής σκοπιάς, θα’ χουμε μάλλον νέα κυβέρνηση. Πόσο νέα; Με νέα μυαλά ή με τα περασμένα τερτίπια; Γιατί και ο ΣΥΡΙΖΑ για νέο ψηφίστηκε και τελικά άλλο γεροντοπαλίκαρο μας προέκυψε!»
Κι αφού μας ευχήθηκε για τη Νέα χρονιά, έκλεισε το τηλέφωνο.
Γ.Δ.


Ο Πολιτικός Πολιτισμός
Είμαστε μια μικρή πόλη όπου λίγο-πολύ γνωριζόμαστε μεταξύ μας κι αυτό είναι καλό θα έλεγα. Σαν περιοχή, δεν έχουμε πολλούς που επιθυμούν ν’αφιερώσουν χρόνο από την οικογένειά τους και την εργασία τους για να προσφέρουν στα κοινά.
Οι εκλογικές αναμετρήσεις που έρχονται λοιπόν, θα πρέπει να ξεχωρίσουν. Θα πρέπει να γίνουν οι εκλογές σε κλίμα ήρεμο, συγκρατημένο, πολιτισμένο. Το απαιτεί απ’ όλους μας, πρωτίστως από τους δημοσιογράφους των Μέσων Ενημέρωσης, να σεβαστούμε την καθ’όλα νόμιμη και ανθρώπινη φιλοδοξία των συμπολιτών να πολιτευτούν. Να μην υπάρξει ανθρωποφαγία. Πρέπει να διαφυλαχθεί η πολιτική ζωή της Ξάνθης, του τόπου μας, να διαφυλαχθεί  δηλαδή ο πολιτικός πολιτισμός και ο σεβασμός προς τους υποψηφίους και τους δημότες-πολίτες.
Διότι τέτοια κρούσματα ήδη έχουμε σε καθημερινή περίπου εμφάνιση και σίγουρα αυτό δεν είναι στοιχείο που θα πρέπει να συμβαδίζει με τα παραπάνω. Προσωπικά τιμούμε ΟΛΟΥΣ τους υποψηφίους και τον καθένα χωριστά γιατί ακριβώς τόλμησαν. Κι όσοι έχουν εμπειρία εκλογών και συγκέντρωση σταυρών και πόσο δύσκολο είναι αυτό, θα μας καταλάβουν.
Οφείλουμε ως εκ τούτου ν’αποφύγουμε εμείς πρώτα, τα ΜΜΕ, να διαφυλάξουμε τον πολιτικό πολιτισμό.
Γ.Δ.


Για το Λιμνίο
Το είχαμε προβλέψει ότι έτσι θα γίνει και έγινε δυστυχώς. Λοιπόν το στολίδι των Παιδικών Χαρών, η όμορφη αυτή δουλειά που έγινε στο χώρο του Λιμνίου, καταστρέφεται! Και την καταστροφή, πάλι δυστυχώς, την υλοποιούν Ξανθιωτάκια.
Όσο κι αν αυτό είναι άσχημο, είναι η αλήθεια και πρέπει να την αποδεχτούμε. Πρέπει όμως να ληφθούν μέτρα προστασίας του όμορφου αυτού χώρου. Και δω, υπεισέρχεται η ευθύνη του δήμου. Ο οποίος κατασκεύασε μεν το έργο, αλλά υπέκυψε στις πιέσεις κάποιων να μην μπουν κάμερες  εποπτείας του χώρου. Όσο κι αν κάποιοι διαμαρτύρονται, αυτό είναι το πρώτο μέρος προστασίας και το δεύτερο η παρουσία φύλακα πρωί-βράδυ μέχρι να καταλάβουν οι καταστροφείς ότι πλέον ο χώρος ελέγχεται και οι όποιοι παραβάτες θα τιμωρούνται με πρόστιμο και με δίκη. Όπως συμβαίνει και στις υπόλοιπες χώρες.
Δυστυχώς, στη χώρα μας οι πολίτες ελάχιστα σέβονται τη δημοτική και κρατική περιουσία.
Γ.Δ.


Δεν πάει στο Υπερταμείο, λέει, η Πολιτιστική Κληρονομιά
Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού επιχειρεί να διαψεύσει τις καταγγελίες του προηγούμενου διαστήματος ότι μεταβιβάζεται η πολιτιστική κληρονομιά στην Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας (βλ. Υπερταμείο) και για το λόγο αυτό εξέδωσε ανακοίνωση, σύμφωνα με την οποία, ολοκληρώνονται οι διαδικασίες έτσι ώστε η γενική εξαίρεση, που είναι ρητή και ισχυρή στον νόμο και την Υπουργική Απόφαση, να εξειδικευτεί για καθέναν από τους ΚΑΕΚ που ταυτοποιούνται ως ακίνητα πολιτιστικής κληρονομιάς, όπως προέκυψαν από τον έλεγχο των υπηρεσιών του ΥΠΠΟΑ.
Η δημόσια γνωστοποίηση των ΚΑΕΚ που εξαιρούνται και δεν πρόκειται να μεταβιβαστούν στην ΕΤΑΔ θα γίνει με θεσμικό τρόπο, μέσω της έκδοσης σχετικής Απόφασης του Υπουργού Οικονομικών.
Ε.Δ.


Οι μαθητές θα έχουν τον ψυχολόγο τους
Ομολογουμένως καίριο και ουσιαστικό το μέτρο της ψυχολογικής υποστήριξης και παρακολούθησης των μαθητών στα δημοτικά σχολεία, μέσω της πρόσληψης ψυχολόγων, όπως αναφέρουμε σήμερα σε σχετικό ρεπορτάζ. Βέβαια, να μη γελιόμαστε, προκειμένου να έχουν ουσιαστικό ρόλο οι ψυχολόγοι πρέπει να υπάρχει ένας αποτελεσματικός μηχανισμός οργάνωσης, παρακολούθησης, αλλά και καθοδήγησης των ίδιων των ψυχολόγων, προκειμένου να ανταπεξέλθουν στο έργο τους.
Μακάρι, το πρόγραμμα αυτό να συνεχιστεί και να εδραιωθεί και στο μέλλον, ώστε να προκύψει και κατάρτιση και εργαλεία για τους ψυχολόγους, ώστε πράγματι να μπορούν να είναι χρήσιμοι στα σχολεία προς όφελος πρωτίστως των μαθητών, αλλά και των δασκάλων.
Ε.Δ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Όλα ήσυχα, ήρεμα στη Σμίνθη Ησυχία, ηρεμία και κανονικότητα υπήρξε στο τζαμί της Σμίνθης τ…