Αρχική ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ Περισσότεροι νεκροί στους δρόμους της ΑΜΘ το 2018

Περισσότεροι νεκροί στους δρόμους της ΑΜΘ το 2018

0

Αύξηση 18% στα θύματα της ασφάλτου συγκριτικά με την προηγούμενη χρονιά με βάση τα στατιστικά στοιχεία της Αστυνομίας

 Λιγότερα τα θανατηφόρα τροχαία, αρκετά αυξημένα τα σοβαρά και λίγο ενισχυμένα τα ελαφρά τροχαία ατυχήματα

Δυστυχώς, αρνητικός είναι ο απολογισμός των τροχαίων ατυχημάτων στους δρόμους της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης για τη χρονιά που μας πέρασε, σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά. Οι νεκροί αυξήθηκαν κατά 18%, αν και τα δυστυχήματα ήταν μειωμένα. Στην αρνητική αυτή εξέλιξη, σημαντικό παράγοντα αποτέλεσε, ειδικά για την περιοχή μας, η αύξηση της παράνομης διακίνησης μεταναστών, όπου άπειροι οδηγοί συχνά χωρίς δίπλωμα οδηγούν σε δύσκολες συνθήκες, νυχτερινές κυρίως ώρες, ενώ κάποιες φορές καταδιώκονται σε εθνικούς και επαρχιακούς δρόμους από την αστυνομία. Γι’ αυτό και στον απολογισμό της προηγούμενης χρονιάς καταγράφονται πολύνεκρα δυστυχήματα και συγκρούσεις οχημάτων που μετέφεραν μη νόμιμους μετανάστες. Ωστόσο, και το 2018 καταγράφηκαν θύματα στην άσφαλτο λόγω μη λήψης των απαιτούμενων μέτρων ασφαλείας από τους οδηγούς (ζώνη, κράνος», ενώ η συχνότερη παράβαση με διαφορά ήταν η παραβίαση του ορίου ταχύτητας.

35 θανατηφόρα, 55 σοβαρά και 325 ελαφρά τροχαία ατυχήματα στην ΑΜΘ το 2018

Σύμφωνα με την ανάλυση των στοιχείων στην οποία προέβη το «Ε», με βάση τα στατιστικά στοιχεία που δίνει μηνιαία στη δημοσιότητα η Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση ΑΜΘ παρατηρείται το 2018 σε σχέση με το 2017 μείωση στα θανατηφόρα τροχαία ατυχήματα από 38 σε 35, αύξηση στα τροχαία με σοβαρούς τραυματισμούς από 38 σε 55 και αύξηση και στα τροχαία ατυχήματα με ελαφρύτερους τραυματισμούς από 311 σε 325. Ο συνολικός αριθμός των θυμάτων το 2018 είναι 50, ενώ το 2017 ήταν 41, αύξηση που αντιστοιχεί σε ποσοστό 18%. Ενδεικτικά, αναφέρεται ότι οι μήνες με τα περισσότερα τροχαία δυστυχήματα την προηγούμενη χρονιά ήταν ο Οκτώβριος (με 8 θανατηφόρα), ο Ιούλιος (με 7 θανατηφόρα) και ο Νοέμβριος (με 7 θανατηφόρα). Ο τελευταίος μήνας του χρόνου έκλεισε σε απολογισμό 4 δυστυχημάτων, 4 τροχαίων με σοβαρό τραυματισμό και 24 τροχαίων με ελαφρούς τραυματισμούς. Τέσσερα συνολικά ήταν και οι νεκροί στην ΑΜΘ τον ίδιο μήνα. Πάντως, και τις δύο χρονιές τα περισσότερα θανατηφόρα τροχαία σημειώθηκαν τους μήνες της άνοιξης και του καλοκαιριού, όταν ο καιρός είναι ευνοϊκός για περισσότερη κίνηση στο δρόμο, αλλά οι συνθήκες είναι καλύτερες και για την παράνομη διακίνηση μεταναστών.

Η ταχύτητα και το αλκοόλ συχνότερα αίτια των ατυχημάτων

Οι κύριες αιτίες των τροχαίων ατυχημάτων είναι η υπερβολική ταχύτητα και η οδήγηση σε κατάσταση μέθης, όπως αποτυπώνεται στους τροχονιμικούς ελέγχους και τις καταγεγραμμένες παραβάσεις. Άλλα αίτια που συχνά έχουν αρνητική ή μοιραία εξέλιξη είναι η παραβίαση της προτεραιότητας, η κίνηση στο αντίθετο ρεύμα, η απόσπαση της προσοχής του οδηγού, η μη τήρηση απόστασης ασφαλείας, η απότομη διάσχιση οδού, η αγνόηση της σήμανσης, ενώ κάποιες φορές ρόλο παίζει η ολισθηρότητα του οδοστρώματος και οι κακές καιρικές συνθήκες.

Ελένη Διαφωνίδου
ediafonidou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Για 67 περιπτώσεις κλοπών μετασχηματιστών ΔΕΔΔΗΕ κατηγορούνται οι τέσσερις συλληφθέντες

Εντοπίστηκαν επ’ αυτοφώρω την προηγούμενη εβδομάδα να κλέβουν, ενώ από την κατοχή τους κατ…