Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Αγροτικά Παραγκωνισμένη η ΑΜΘ στις πιστώσεις για τη βιολογική καλλιέργεια

Παραγκωνισμένη η ΑΜΘ στις πιστώσεις για τη βιολογική καλλιέργεια

0

 Μόλις 4,9% των συνολικών διαθέσιμων πιστώσεων, ύψους 120 εκ. ευρώ διατίθενται στην Περιφέρειά μας

 Επιστολή Μέτιου στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης- Ανοιχτή επιστολή στον περιφερειάρχη από τη Λαϊκή Συσπείρωση

Να άρει την αδικία σε βάρος της Περιφέρειας ΑΜΘ, όσον αφορά στην κατανομή των πιστώσεων του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης για την στήριξη της βιολογικής καλλιέργειας, καλεί με επιστολή του προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σταύρο Αραχωβίτη ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Χρήστος Μέτιος.

Στο πλαίσιο της σχετικής πρόσκλησης που εξέδωσε το Υπουργείο για την στήριξη της βιολογικής καλλιέργειας, στην Περιφέρεια ΑΜΘ κατανεμήθηκαν 5,9 εκατομμύρια ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί μόλις στο 4,9% των συνολικών διαθέσιμων πιστώσεων, ύψους 120 εκατομμυρίων ευρώ.

Από την πλευρά του το ΥΠΑΑΤ στη σχετική ανακοίνωση, ως προς τις κατανομές αναφέρει: «η κατανομή των ποσών έγινε ανά Περιφέρεια, με σκοπό την καλύτερη στόχευση και να ανταποκρίνεται στις τοπικές ανάγκες και στη ζήτηση που υπάρχει για βιολογικές καλλιέργειες. Στην περίπτωση που σε κάποια ή κάποιες Περιφέρειες παραμείνει αδιάθετο ποσό, αυτό θα μπορεί να κατανεμηθεί σε κάποια ή κάποιες άλλες».

Στην επιστολή του προς τον κ. Αραχωβίτη, ο κ. Μέτιος τονίζει ότι το ύψος των πιστώσεων για την Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη είναι αναντίστοιχο με τα πραγματικά μεγέθη που αντιπροσωπεύει η Περιφέρεια στον αγροτικό τομέα όλης της χώρας (7,25% των γεωργικών εκμεταλλεύσεων και 11,30% των γεωργικών εκτάσεων) και επισημαίνει ότι σε άλλες ισοδύναμες Περιφέρειες κατανεμήθηκαν πολύ μεγαλύτερες πιστώσεις.

Ο κ. Μέτιος υπογραμμίζει ότι η κατανομή των πιστώσεων από το Υπουργείο έγινε με κριτήρια ασαφή και απροσδιόριστα, χωρίς τη συμμετοχή της Περιφέρειας σε κάποιο είδος διαβούλευσης ή ενημέρωσης, και πως το αποτέλεσμα της κατανομής δημιούργησε εύλογα ερωτήματα και διαμαρτυρίες σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και παραγωγούς της περιοχής.

«Στην Περιφέρεια ΑΜΘ η ενασχόληση με τη γεωργία αποτελεί μια από τις κυρίαρχες οικονομικές δραστηριότητες των κατοίκων», συνεχίζει ο ίδιος, και με δεδομένο ότι η πρόσκληση του Υπουργείου αποσκοπεί ταυτόχρονα και στην προστασία του περιβάλλοντος και στην ενίσχυση της βιωσιμότητας της  γεωργίας, «παρακαλώ να προβείτε σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την τροποποίηση της πρόσκλησης και την ανακατανομή των πιστώσεων, θέτοντας αντικειμενικότερα κριτήρια, με στόχο να καλυφθούν ισότιμα οι ανάγκες όλων των Περιφερειών και να αρθούν οι αδικίες που προκαλεί».

Έκτακτο συμβούλιο ζήτησε ο Τρέλλης

Το θέμα είχε θέσει στην Περιφέρεια ΑΜΘ με ανοιχτή επιστολή του ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης ΑΜΘ Χρήστος Τρέλλης από τις αρχές του έτους, κάνοντας λόγο για «εμπαιγμό και κοροϊδία προς τους μικρομεσαίους αγρότες της Περιφέρειας μας». Στην ανακοίνωσή του μεταξύ άλλων, σημείωσε: «Στην περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης διατίθεται το ποσό των 5.931.500 ευρώ για το σύνολο των δράσεων που αντιστοιχεί στο 4,94% του συνολικού ποσού ενώ στις άλλες Περιφέρειες ίδιας περίπου δυναμικότητας διατέθηκαν ποσά υπερδιπλάσια και τριπλάσια της Περιφέρειάς μας. Το ποσό αυτό επιμερίζεται στην Δράση 11.1.1 με 2.523.400 ευρώ (7% του συνόλου της χώρας) και στην Δράση 11.2.1 (παλιοί βιοκαλλιεργητές) με 3.408.100 ευρώ (4,05% του συνόλου της χώρας). Στην νέα πρόσκληση δεν συμπεριλαμβάνεται ο Καπνός στις καλλιέργειες που επιδοτούνται, παρά το ότι είχε ανακοινωθεί αρχικά. Μια καλλιέργεια που για την Περιφέρεια είναι σημαντική,  καλλιεργείται το 39,0% (2η στο σύνολο των περιφερειών) των συνολικών εκτάσεων της χώρας σε καπνό. Η Λαϊκή Συσπείρωση Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης θεωρεί ότι η παραπάνω κατανομή είναι άδικη και αυθαίρετη, πολύ κατώτερη των αναγκών των αγροτικών εκμεταλλεύσεων και της μικρομεσαίας αγροτιάς  της περιφέρειας, αλλά και των δεικτών που αφορούν τον πρωτογενή τομέα στην Περιφέρεια» και καλούσε τον περιφερειάρχη να συγκαλέσει άμεσα έκτακτο περιφερειακό συμβούλιο για να συζητηθεί το θέμα.

Η προκήρυξη του ΥΠΑΑΤ για τη Βιολογική Γεωργία

Αιτήσεις στήριξης στο πλαίσιο του Μέτρου 11 «Βιολογικές Καλλιέργειες» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014 – 2020, μπορούν να υποβάλουν όλοι οι ενεργοί γεωργοί από 19 Φεβρουαρίου 2019 έως και 21 Μαρτίου 2019.

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων προκηρύσσει εκ νέου τις παρακάτω δράσεις, προκειμένου να δώσει ώθηση στην ανάπτυξη της βιολογικής καλλιέργειας και της παραγωγής βιολογικών προϊόντων. Το συνολικό ποσό του προϋπολογισμού (Δημόσια Δαπάνη) ανέρχεται στα 120 εκατ. ευρώ. Θα αξιοποιηθεί η δυνατότητα υπερδέσμευσης, με σκοπό τη γενναία αύξηση του προϋπολογισμού. Για την καλύτερη στόχευση του Μέτρου, έγινε κατανομή του προϋπολογισμού στις Περιφέρειες και διαφοροποιήθηκαν τα κριτήρια επιλεξιμότητας. Πιο αναλυτικά, οι προκηρυσσόμενες δράσεις είναι:

Δράση 11.1.1: Ενισχύσεις για τη μετατροπή σε βιολογικές πρακτικές και μεθόδους παραγωγής στην γεωργία (προϋπολογισμός 36 εκατ. ευρώ)

Δράση 11.2.1: Ενισχύσεις για τη διατήρηση σε βιολογικές πρακτικές και μεθόδους παραγωγής στην γεωργία (προϋπολογισμός 84 εκατ. ευρώ)

Επιλέξιμες καλλιέργειες

-Αροτραίες (αραβόσιτος κτηνοτροφικός, αραβόσιτος εδώδιμος, χειμερινά σιτηρά, μηδική, τριφύλλι, άλλα κτηνοτροφικά ψυχανθή) ή/και

-Μόνιμες (ελαιοκομία, σταφίδα, επιτραπέζια σταφύλια και οινοποιήσιμα σταφύλια, ακρόδρυα)

-Όσπρια

-Φυλλώδη Λαχανικά – Σταυρανθή / Βολβώδη / Καρότο / Πατάτα

Εξαιρούνται οι καλλιέργειες τα προϊόντα των οποίων χρησιμοποιούνται για ενεργειακούς σκοπούς, καθώς και οι υδροπονικές καλλιέργειες.

Απαραίτητη προϋπόθεση είναι τα αγροτεμάχια για τα οποία υποβάλει αίτηση ο ενδιαφερόμενος να έχουν δηλωθεί στην Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης του 2018.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αγροτικά
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Νέα Αριστερά: Ερώτηση στη Βουλή για το χερσαίο μεταφορικό ισοδύναμο στην Περιφέρεια ΑΜΘ

Βουλευτές της Νέας Αριστεράς ζητούν τη θέσπιση χερσαίου μεταφορικού ισοδύναμου και την απο…