Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα «Μια απ’ τα ίδια» οι εκλογές στο Εργατικό Κέντρο

«Μια απ’ τα ίδια» οι εκλογές στο Εργατικό Κέντρο

0

ΕΚΕ (ΠΑΣΚΕ) , ΔΑΚΕ και ΕΣΑΚ (ΠΑΜΕ) οι παρατάξεις – Δεν συμμετέχει παράταξη ΣΥΡΙΖΑ

 

102 αντιπρόσωποι από 25 σωματεία οι εκλέκτορες

 

 

Τρεις παρατάξεις με 31 συνολικά υποψηφίους στα ψηφοδέλτιά τους συμμετείχαν στις εκλογικές αρχαιρεσίες του Εργατικό Κέντρου Ξάνθης που διεξήχθησαν την Δευτέρα 28 Ιανουαρίου από τις 11 το πρωί έως τις 7 το απόγευμα. Το εκλεκτορικό σώμα αποτελείται από 102 συνολικά αντιπροσώπους από 25 σωματεία επιχειρήσεων του νομού μας . Το Διοικητικό συμβούλιο του Ε.Κ Ξάνθης αποτελείται από 17 έδρες και το εκλογικό μέτρο είναι 7 προς 1 (ανά 7 ψηφίσαντες παίρνει μια έδρα η κάθε παράταξη). Να σημειώσουμε ότι θα εκλεγούν επίσης αντιπρόσωποι για την Ελεγκτική Επιτροπή και για την ΓΣΕΕ. Υπενθυμίζουμε ότι οι εκλογές στο Εργατικό Κέντρο διεξάγονται κάθε τρία χρόνια.

ΕΚΕ (ΠΑΣΚΕ) , ΔΑΚΕ και ΕΣΑΚ (ΠΑΜΕ) οι παρατάξεις – Δεν συμμετέχει ο ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του ΕΚΞ

Με 16 υποψηφίους μεταξύ των οποίων ο νυν πρόεδρος Άγγελος Μπεμπεκίδης διεκδικεί την πλειοψηφία στις έδρες η Ενωτική Κίνηση Εργαζομένων Ν. Ξάνθης (πρώην ΠΑΣΚΕ). Όπως αναφέρει ο κ. Μπεμπεκίδης το ψηφοδέλτιο είναι ανανεωμένο καθώς και κάποια μέλη έχουν συνταξιοδοτηθεί όπως και ο ίδιος. Παρόλα αυτά έχει εκλεγεί 3 φορές και είναι υποψήφιος για 4η φορά: «Δεν υπάρχουν επικεφαλής στα ψηφοδέλτιά μας. Είμαστε όλοι ίσοι μεταξύ ίσων. Για ένα εργατικό κέντρο είναι κορυφαία διαδικασία η εκλογή, η εμπιστοσύνη των αντιπροσώπων. Δυστυχώς στο νομό μας τα προβλήματα αυξάνονται αντί να ομαλοποιούνται. Θέλω να πιστεύω όποιοι συνάδελφοι εκλεγούν ότι θα αγωνιστούν ακόμη περισσότερο γιατί τα πράγματα στο νομό μας δεν πάνε καλά, τα εργασιακά κι όχι μόνο. Να καθίσουν στις επάλξεις να παλέψουν για τον κόσμο», επισημαίνει ο κ. Μπεμπεκίδης.

ΔΑΚΕ, Παπαχρήστου: «Πρωταρχικός μας σκοπός είναι η αφύπνιση του κόσμου»

Από τους παλιούς συνδικαλιστές με 4 θητείες στο Εργατικό Κέντρο Ξάνθης ο κ. Σπύρος Παπαχρήστου είναι εκ νέου υποψήφιος με την ΔΑΚΕ. Αυτό που θεωρεί ως πρωταρχικό στόχο του Εργατικού Κέντρου είναι: «η αφύπνιση του κόσμου» όπως λέει. Παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση ανακοινώνει την αύξηση στο κατώτατο μισθό και την κατάργηση του υποκατώτατου ο κ. Παπαχρήστου εκφράζει την επιφύλαξή του και την δυσπιστία του: «Δεν τα πιστεύουν αυτά οι εργαζόμενοι. Λένε ότι θα αυξήσουν τον μισθό, θα αυξήσουν και τις εισφορές… Στην τσέπη του εργαζόμενου δεν θα μπει τίποτε.

Οι εργαζόμενοι δεν έχουν εμπιστοσύνη πουθενά και πρώτα πρώτα έχει απαξιωθεί το συνδικαλιστικό κίνημα. Απαξιώνονται όλοι οι θεσμοί

Πρωταρχικός μας σκοπός είναι η αφύπνιση του κόσμου. Πρέπει να αντιδράσει ο κόσμος… ενώ υποφέρει έχει κουραστεί να αντιδρά. Στα παλιότερα χρόνια που ήταν καλύτερα τα πράγματα υπήρχε αντίδραση και διεκδίκηση σήμερα που έφτασε στο στάδιο της εξαθλίωσης δεν αντιδρά»

ΕΣΑΚ (ΠΑΜΕ), Κ. Βογιατζής: «Το Εργατικό Κέντρο πρέπει να είναι μπροστάρης στην οργάνωση της εργατικής τάξη στο νομό»

Στους αγώνες στο πλευρό των εργαζομένων που έδωσε ΕΣΑΚ μέσα από τους δύο αντιπροσώπους που εξέλεξε στην προηγούμενη θητεία αναφέρθηκε ο επικεφαλής της παράταξης κ. Κώστας Βογιατζής. Επισημαίνεται ότι οκ. Βογιατζής είναι υποψήφιος και επικεφαλής της παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση για τον δήμο Ξάνθης στις δημοτικές εκλογές του Μαΐου: «Θεωρούμε ότι πρέπει να βγάλει όσους περισσότερους αντιπροσώπους στην διοίκηση του Εργατικού Κέντρου. Στις προηγούμενες αρχαιρεσίες ήμασταν 2 και αναδείξαμε και μέσα από το συνέδριο ότι το ΕΚΞ και με ευθύνη των αντιπροσωπειών του ΕΚΕ και της ΔΑΚΕ δεν συσπείρωσε τους εργαζομένους

Στις τελευταίες απεργίες που έγιναν φάνηκε αυτό. Φάνηκε η γύμνια στις συγκεντρώσεις

Το ΠΑΜΕ και με τους δύο εκλεγμένους που είχε δεν άφησε εργασιακό χώρο που να μην σταθεί στο πλάι των εργαζομένων , να αναδείξει το πλαίσιο πάλης που παλεύει το ΠΑΜΕ στον ιδιωτικό τομέα δηλαδή για συλλογική σύμβαση στα 751 ευρώ, κλαδικές συμβάσεις σε κάθε επιχείρηση. Δεν αφήσαμε τους εργαζόμενους μόνους σε περιπτώσεις διαθεσιμοτήτων, απολύσεων, διεκδικήσεων συλλογικών συμβάσεων.

Εμείς λέμε ότι το Εργατικό Κέντρο πρέπει να είναι μπροστάρης στην οργάνωση της εργατικής τάξη στο νομό, να παίξει ρόλο συσπείρωσης για την εργατική τάξη του νομού».

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Ζητείται ελπίς» για τη Δημοτική Αγορά Ξάνθης

Οι επαγγελματίες αποτυπώνουν μία εικόνα εγκατάλειψης που αποθαρρύνει τους νέους επαγγελματ…