Πρόκειται για 3 – 4 ακίνητα που του παραχώρησε το Δημόσιο και τα …ξαναπήρε για να τα μεταβιβάσει στο Υπερταμείο
Παρέμβαση του Υπερταμείου στο ΣτΕ εναντίον των προσφυγών που έγιναν για την ένταξη των Μνημείων καταγγέλλει ο Σύλλογος ελλήνων Αρχαιολόγων
Στη διαδικασία της διεκδίκησης 3 – 4 ακινήτων από το Δημόσιο βρίσκεται ο δήμος Ξάνθης με την νομική του υπηρεσία να κάνει όλες τις ενδεδειγμένες νομικές ενέργειες προς την κατεύθυνση αυτή. Αυτή είναι η τελευταία πληροφορία που μας δόθηκε από τον δήμαρχο Ξάνθης κ. Χ Δημαρχόπουλο και την δικηγόρο κα Ελένη Χατζηιλιάδου.
Ο Δήμος Ξάνθης κινείται νομικά για την διεκδίκηση των ακινήτων που του παραχώρησε το Δημόσιο και τα …ξαναπήρε για να τα μεταβιβάσει στο Υπερταμείο
Να σημειώσουμε ότι μετά τον θόρυβο που δημιουργήθηκε από την αποκάλυψη ότι 88 ακίνητα στην Ξάνθη περνούν στα χέρια του Υπερταμείου και θα είναι ανά πάσα στιγμή διαθέσιμα προς πώληση ενεργοποιήθηκε ο δήμος Ξάνθης. Συστάθηκε επιτροπή με νομικό και τοπογράφο προκειμένου να βρεθούν μέσω των ΚΑΕΚ στο Κτηματολόγιο ποια είναι αυτά τα ακίνητα. Υπενθυμίζουμε πως το «Ε» σε ρεπορτάζ στο φύλλο της 16/11/2018 μετά από έρευνα που διενήργησε με βάση των αριθμών των ΚΑΕΚ έχει ταυτοποιήσει μερικά από τα ακίνητα του δήμου που εκχωρούνται στο Υπεραταμείο. Εκτός από το κτήριο της Πυροσβεστικής τα ΚΑΕΚ αποκαλύπτουν και το κτήριο της Αστυνομίας, το Δασαρχείο και όλο το οικόπεδο του καπνικού σταθμού. Επίσης το 13ο Δημοτικό σχολείο που είναι στο ίδιο ΚΑΕΚ επίσης με μια Καπναποθήκη, στην οποία στεγάζεται ο Αντικαρκινικός Σύλλογος. Επίσης συμπεριλαμβάνονται και οι αποθήκες του δήμου στο Παζάρι. Το νέο στοιχείο που μας δόθηκε από τον δήμαρχο Ξάνθης είναι πως η μεγάλη πλειοψηφία από τα 88 ακίνητα αφορούν ακίνητα του Δημοσίου και όχι του δήμου. Εξαιρούνται 3- 4 τα οποία είχαν εκχωρηθεί από το δημόσιο στον δήμο και περιήλθαν και πάλι στο Δημόσιο προκειμένου να μεταβιβαστούν στο Υπερταμείο. Αυτά θα διεκδικηθούν νομικά από τον δήμο. Θα επανέλθουμε με νεώτερες πληροφορίες για το θέμα.
Παρέμβαση του Υπερταμείου στο ΣτΕ εναντίον των προσφυγών που έγιναν για την ένταξη των Μνημείων καταγγέλλει ο Σύλλογος ελλήνων Αρχαιολόγων
Το θέμα απασχολεί πανελλαδικά και ιδιαίτερα τους Αρχαιολόγους καθόσον αρχικά είχαν μεταβιβαστεί στο Υπερταμείο Αρχαιολογικοί χώροι προκαλώντας σάλο. Σε χθεσινή του ανακοίνωση ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων καταγγέλλει παρέμβαση του Υπερταμείου στο Συμβούλιο της Επικρατείας αναφορικά με τις προσφυγές που έγιναν για την ένταξη μνημείων στον κατάλογο με τα ακίνητα προς μεταβίβαση. Στην ανακοίνωσή τους οι αρχαιολόγοι τονίζουν πως η παραπάνω κίνηση σημαίνει πως «το Υπερταμείο προτίθεται να έρθει στην ακροαματική διαδικασία για να υπερασπιστεί την Υπουργική Απόφαση Τσακαλώτου, δηλαδή την μεταβίβαση των μνημείων. Το ΔΣ της ΕΕΣΥΠ, διορισμένο από την κυβέρνηση και τους ‘θεσμούς’, με αυτή την κίνηση δηλώνει ότι θεωρεί ήδη ‘περιουσία’ του τα ακίνητα που μεταβιβάστηκαν» συμπληρώνει στην ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων.
Στην ανακοίνωση ο ΣΕΑ καταγγέλλει ότι ακόμα δεν έχει δοθεί ο κατάλογος με τα 2.329 ακίνητα που, σύμφωνα με το υπ. Οικονομικών, υπάγονται στις εξαιρέσεις του άρθρου 196 του Ν. 4389/2016 ώστε να μην τεθούν υπό αξιοποίηση.
Παράλληλα ο ΣΕΑ υποστηρίζει ότι «δεν έχει προωθηθεί η θεσμική κατοχύρωση της εξαίρεσης των μνημείων με τα συναρμόδια υπουργεία, ΥΠ.ΠΟ.Α και ΥΠ.ΟΙΚ., να εκδίδουν αντικρουόμενες ανακοινώσεις σχετικά με την έκδοση ή μη Υ.Α. ρητής εξαίρεσης των ταυτισμένων ακινήτων από την μεταβίβαση, και χωρίς επίσης να διευκρινίζεται αν η εξαίρεση θα αφορά και το φλέγον θέμα της διαχείρισης των μνημείων και πολιτιστικών κτηρίων».
Οι Έλληνες αρχαιολόγοι καταλογίζουν διγλωσσία στην κυβέρνηση καθώς, όπως σημειώνεται «Σε αυτούς τους τέσσερις μήνες η κυβέρνηση διαβεβαίωσε πολλάκις ότι το θέμα βαίνει προς «επίλυση», ότι δεν υπάρχει καμία πρόθεση η Κνωσός, η Σπιναλόγκα, το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, ο Λευκός Πύργος και τα υπόλοιπα 2.329 ακίνητα να περάσουν στο «Υπερταμείο», αφήνοντας να εννοηθεί σχεδόν ότι πρόκειται περί «λάθους».
Μαριάννα Ξανθοπούλου