Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Διαμαρτύρονται για αδικία και αδιαφάνεια στο πρόγραμμα του τουρισμού τα Επιμελητήρια της ΑΜΘ

Διαμαρτύρονται για αδικία και αδιαφάνεια στο πρόγραμμα του τουρισμού τα Επιμελητήρια της ΑΜΘ

0

Επιστολή των προέδρων των έξι επιμελητηρίων στο υπουργείο Οικονομίας. Ζητούν επανεξετέταση των αποτελεσμάτων και αύξηση κονδυλίων

Με επιχειρήματα που αφορούν αριθμητικά και ποιοτικά δεδομένα προτίθεται να αντικρούσει τους ισχυρισμούς το υπουργείο. Εγκρίθηκαν ένα στα δύο επενδυτικά σχέδια που κατατέθηκαν στην ΠΑΜΘ

Σύσσωμα τα Επιμελητήρια της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης εξέφρασαν γραπτώς τη διαμαρτυρία τους στο υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης σχετικά με τα αποτελέσματα του προγράμματος «Ενίσχυση της ίδρυσης και λειτουργίας νέων τουριστικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων», υποστηρίζοντας ότι η Περιφέρειά μας αδικήθηκε έναντι άλλων στην χώρα και ζητώντας να εγκριθούν με πρόσθετα κονδύλια περισσότερα επενδυτικά σχέδια.

Οι πρόεδροι των Επιμελητηρίων της περιφέρειας ΑΜΘ Γεωργιάδης, Τοψίδης, Μωραΐτης, Αγγελίδης, Γραβάνης και Δέμπας, με την επιστολή τους, τονίζουν τη δυσαρέσκειά τους για το χρόνο που ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα, αλλά και τη διαχείριση της αξιολόγησης, αφού, όπου σημείωσαν, δεν εντάσσονται προτάσεις με υψηλή βαθμολογία που είχαν τις προϋποθέσεις και θα έπρεπε να ενταχθούν. Οι πρόεδροι των Επιμελητηρίων διαμαρτύρονται ακόμη για το γεγονός ότι δεν ανακοινώθηκαν οι βαθμολογίες, πράγμα που, όπως σημειώνουν, προσκρούει στις αρχές διαχείρισης των προγραμμάτων από την ΕΕ. Οι ίδιοι ζητούν από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου να αποσύρει τα αποτελέσματα και να τα επανεξετάσει, αλλά και να ενισχύσει ακόμη περισσότερο τους πόρους, ώστε να εγκριθούν περισσότερα σχέδια.

Υπενθυμίζουμε ότι συνολικά στην ΠΑΜΘ μέσω Επανεκ και ΠΕΠ ΑΜΘ εγκρίθηκαν 144 προτάσεις.

Εξαντλήθηκαν τα περιθώρια διάθεσης πόρων-Ήδη υπερτριπλασιάστηκε ο προϋπολογισμός

Πάντως, ως προς τα διαθέσιμα κονδύλια από την πλευρά του υπουργείου θεωρείται ότι εξαντλήθηκαν τα περιθώρια, αφού το πρόγραμμα ξεκίνησε με προϋπολογισμό 120 εκατομμύρια και ήδη έχει υπερτριπλασιαστεί, φτάνοντας τα 408 εκατομμύρια επιλέξιμου προϋπολογισμού και ξεπέρασε τις 2.500 εντάξεις πανελλαδικά. Εκτός από τους πόρους του ΕΠΑΝΕΚ, έγινε εκχώρηση πόρων από τα ΠΕΠ, ανάλογα με τα περιθώρια που είχε κάθε Περιφέρεια (από την ΑΜΘ διατέθηκαν 17 εκ. ευρώ).

Το δε θέμα των αδικιών, επιχείρημα στο οποίο έγκειται και η κύρια διαμαρτυρία των Επιμελητηρίων, η αξιολόγηση του υπουργείου το αντικρούει βάσει την προδιαγραφής αξιολόγησης και κατάταξης του συνόλου των σχεδίων στις πέντε λιγότερο ανεπτυγμένες Περιφέρειες, όπου και ανήκει η ΑΜΘ. Δηλαδή, τα επενδυτικά σχέδια δεν αξιολογήθηκαν ανά Περιφέρεια, αλλά ανά κατηγορία Περιφερειών και το γεγονός ότι η Περιφέρεια ΑΜΘ δείχνει να αδικείται είναι αποτέλεσμα του συγκριτικά μικρότερου αριθμού υποβολών ή/και των χαμηλότερων βαθμολογιών που πέτυχαν.

Βέβαια, σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Οικονομίας, στις εντάξεις της Περιφέρειας ΑΜΘ καταγράφεται ποσοστό ένταξης 49,83%, δηλαδή 1 στις 2 από τις προτάσεις που αξιολογήθηκαν στην Περιφέρειά μας εντάχθηκε, ενώ στο σύνολο της χώρας η αναλογία είναι 2 στις  5, πράγμα που κατατάσσει την ΑΜΘ τέταρτη στην Ελλάδα σε ποσοστό επιτυχίας. Το δεδομένο αυτό οδηγεί στο συμπέρασμα ότι από την ΠΑΜΘ τα επενδυτικά σχέδια ήταν καλά σε ποιότητα (άρα και βαθμολογία), αλλά λίγα στον αριθμό συγκριτικά με τις άλλες περιφέρειες.

Ως προς το ζήτημα της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων με ΑΦΜ και χωρίς τη σχετική βαθμολογία, το υπουργείο Οικονομίας κρίνει ότι διασφαλίζεται λόγω της λήψης συγκατάθεσης για την επεξεργασία των προσωπικών δεδομένων των συμμετεχόντων, για λόγους διαφάνειας, ενώ ως προς τη μη ανακοίνωση των βαθμολογιών, διατείνεται, σύμφωνα με πληροφορίες του «Ε» ότι έγινε για τεχνικούς λόγους.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Σε ισχύ το «Καλάθι των Νονών» – Έρχεται και το «Καλάθι του Πάσχα»

Παραμένει ενεργό το «Καλάθι της Σαρακοστής» έως τις 4 Μαΐου Από εχθές Δευτέρα 22 Απριλίου …