Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Διαχειριστικός και όχι αναπτυξιακός ο προϋπολογισμός του Δήμου Ξάνθης

Διαχειριστικός και όχι αναπτυξιακός ο προϋπολογισμός του Δήμου Ξάνθης

0

Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία με οξεία κριτική από την αντιπολίτευση

 

3 εκ. ευρώ για δρόμους! Άναψε …LED ο Καμαρίδης για το δάνειο των 2.999.000 ευρώ

 

Δύο ειδικές συνεδριάσεις για τον απολογισμό ισολογισμό και αποτελέσματα χρήσης του 2017 και προϋπολογισμό 2019, αντίστοιχα και μία τακτική με 29 θέματα ημερήσιας διάταξης και άλλες 3 ερωτήσεις περιελάμβανε το πρόγραμμα του δημοτικού συμβουλίου Ξάνθης που συγκλήθηκε την Δευτέρα στις 6 το απόγευμα και ολοκληρώθηκε σε 4 ώρες.

Σ’ ότι αφορά την οικονομική εικόνα του δήμου Ξάνθης όπως απεικονίζεται στα στοιχεία που παρουσίασαν ο προϊστάμενος της Οικονομικής υπηρεσίας κ. Μποδοσάκης και ο ορκωτός λογιστής κ. Μανουσάκης αυτή για μια άλλη φορά δεν ήταν αρεστή από την αντιπολίτευση ως προς το πολιτικό σκέλος και όχι το τεχνοκρατικό και εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία αφού προηγουμένως τέθηκαν διευκρινιστικές ερωτήσεις και απαντήθηκαν από τους οικονομικούς υπεύθυνους.

Εδώ το εκατομμύριο εκεί το εκατομμύριο …πού είναι το εκατομμύριο;

Οι ατάκες που ακούστηκαν αποκτούν ενδιαφέρον για την πολιτική αξιολόγηση των πεπραγμένων της δημοτικής αρχής από την αντιπολίτευση και πως «κυβέρνησε» τον δήμο πέρσι αλλά και ποιες είναι οι κατευθύνσεις για το 2019 που απεικονίζονται στον προϋπολογισμό. Έτσι σ’ ότι αφορά τον απολογισμό – ισολογισμό ο κ. Καμαρίδης έψαχνε ένα βρει ένα εκατομμύριο ευρώ …ισχυριζόμενος ότι είναι εξαφανισμένο. Η απάντηση από τους οικονομικούς παράγοντες ήταν ότι δεν εμφανίζεται στον ισολογισμό αλλά και θα εμφανιστεί τον επόμενο χρόνο όπως και στον απολογισμό. Ο κ. Φανουράκης σημείωσε πως έγιναν μηδαμινά έργα πνοής, ενώ ο κ. Τσιακίρογλου παρατήρησε πως τα αποθέματα του δήμου ευημερούν ωστόσο αυτά θα είχαν αντίκρισμα αν επενδύονταν σε αναπτυξιακά έργα για τους δημότες. Όπως είπε πως ιδιαίτερα σε τέτοιες εποχές πρέπει οι δήμοι με τα αποθεματικά του να δημιουργούν ανάπτυξη και σ’ αυτό υστερεί ο δήμος Ξάνθης. Ένδεια σε έργα πνοής αλλά παρουσιάζει και αδυναμία στην απορρόφηση κονδυλίων από προγράμματα.

Ένας προϋπολογισμός με γαλαντομία στους δρόμους

Σ’ ότι αφορά τον προϋπολογισμό που επίσης εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία η ατάκα που «έγραψε» ειπώθηκε από τον Νίκο Ανταμπούφη ο οποίος ως μαθηματικός μετά από μελέτη συμπέρανε πως μόνο το 17% του προϋπολογισμού αφορά έργα ενώ το υπόλοιπο συντριπτικά μεγαλύτερο ποσοστό αφορά διαχείριση και όχι ανάπτυξη. Σημείωσε δε πως ο προϋπολογισμός του 2019 χαρακτηρίζεται από γαλαντομία σε δρόμους αφού προβλέπει 3 εκ. ευρώ τριπλάσιο από το 2018 και όπως είπε με νόημα: «Υποθέτουμε πως θα εξαντληθεί αυτό το ποσό μέχρι τον Μάιο». Τέλος χαρακτήρισε «κοροϊδία» το γεγονός ότι κάθε χρόνο προϋπολογίζεται η κατασκευή του 4ου λυκείου με το ποσό των 16.000 ευρώ.

Άναψε …LED ο Καμαρίδης για το δάνειο των 2.999.000 ευρώ

Σ’ ότι αφορά τα θέματα της τακτικής συνεδρίασης αυτά που κυριάρχησαν ήταν η αποδοχή των όρων για την λήψη δανείου από το Ταμείο Παρακαταθηκών και από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα επενδύσεων για την αντικατάσταση του φωτισμού στην πόλη με λαμπτήρες τεχνολογίας LED καθώς και η έγκριση προϋπολογισμού 2019 για το δημοτικό ραδιόφωνο. Σ’ ότι αφορά το δάνειο ο δήμαρχος εξήγησε πως το επιτόκιο ανέρχεται σε 3,45% ενώ άλλοι δήμοι πήραν δάνειο με 5,5% και πως σύμφωνα με την οικονομοτεχνική έκθεση η αποπληρωμή του δανείου θα γίνεται από αυτά που καταβάλλει ο δήμος για την ΔΕΗ και από την εξοικονόμηση θα πληρώνει και τον ανάδοχο ενώ οι δημότες θα ωφεληθούν με μείωση τελών. Σημείωσε δε πως οι όροι του δανείου είναι πολύ καλοί και πως δεν θα χρειαστεί ο δήμος να βάλει ούτε ένα ευρώ ενώ το συνολικό όφελος στην 10ετία ανέρχεται σε 6 εκ. ευρώ. Ο κ. Φανουράκης από την Κοινωνία Δημοτών επέμεινε πως δεν έγινε καμιά έρευνα και πως η παράταξή του παρουσίασε και άλλους τρόπους για να μην χρειαστεί να πάρει δάνειο ο δήμος ωστόσο στο τέλος ψήφισε υπέρ για να προχωρήσει ο δήμος με την σύμβαση επισημαίνοντας ότι θα παρακολουθεί την πορεία και τους όρους του διαγωνισμού. Αρνητικός ήταν ο Ι. Καμαρίδης υποστηρίζοντας πως ο δήμαρχος είχε συμφωνήσει με το Ταμείο από τον Σεπτέμβριο και πως έφερε το δημοτικό συμβούλιο προ τετελεσμένων γεγονότων. Αναρωτήθηκε δε γιατί ο δήμος εφόσον έχει τα χρήματα δεν το κάνει από ίδιους πόρους το έργο και δανείζεται με επιτόκιο 3,75%. Επιφυλάξεις εξέφρασε ο κ. Ανταμπούφης και καταψήφισε ενώ ο κ. Τσιακίρογλου το ενέκρινε. Τέλος λευκό ψήφισε η κα Γκιρτζίκη με την αιτιολογία ότι δεν μπορεί να πάρει πίσω την προηγούμενη ψήφο της καθώς και ο κ. Μούρκας.

Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκε και ο προϋπολογισμός του δημοτικού ραδιοφώνου με τον κ. Καμαρίδη να αμφισβητεί ευθέως το παραγόμενο έργο του Μέσου και την απήχησή του στην κοινωνία ενώ αντίθετα ο κ. Κολλάρος εξήρε τη δημοσιογραφική δουλειά  και ποιότητα των εκπομπών του.

Πάρκινγκ , προκάτ νηπιαγωγεία, και στέγη «Π» στο Δημοτικό συμβούλιο έφερε ο Ανταμπούφης

Να σημειώσουμε ότι ο κ. Ανταμπούφης έθεσε 3 ερωτήσεις στην αρχή της συνεδρίασης. Η πρώτη αφορούσε στο πάρκινγκ και επικαλούμενος δημοσιεύματα ζητούσε να πληροφορεί για το Πόρισμα των Επιθεωρητών. Ο δήμαρχος του απάντησε ότι αφορά αιρετούς που δεν είναι εν ενεργεία ενώ για το επίμαχο ερώτημα πότε θα το λειτουργήσει ο δήμος, η απάντηση του δημάρχου ήταν όχι άμεσα καθώς πρώτα πρέπει να γίνει μελέτη για την συντήρηση της οροφής και άλλες ενέργειες. Το άλλο ερώτημα θέμα αφορούσε τις αίθουσες νηπιαγωγείων. Ειδικότερα ο κ. Ανταμπούφης ζητούσε να πληροφορηθεί γιατί ο δήμος Ξάνθης δεν μερίμνησε να ενταχθεί στο πρόγραμμα και να προμηθευτεί αίθουσες προκάτ. Ο δήμαρχος του απάντησε πως αιτήθηκαν για 6 αίθουσες αλλά εγκρίθηκαν 3 καθώς οι άλλοι χώροι που υποδείχθηκαν δεν πληρούσαν τα κριτήρια . Παράλληλα δε με αναφορά του σε κοντέινερς υποβάθμισε το πρόγραμμα προκαλώντας την αντίδραση του κ. Ανταμπούφη. Τέλος σ’ ότι αφορά την συντήρηση της στέγη του «Π» ο δήμαρχος απάντησε πως η αποκατάστασή της είναι αρμοδιότητα του ΙΘΤΠ καθώς είναι το βόρειο τμήμα που έχει παραχωρηθεί από το δήμο στο Ίδρυμα μέχρι το 2022.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Εκλογές στη Ρωσία: Επανεκλογή Πούτιν με ποσοστό άνω του 87% – Η Δύση αμφισβητεί το αποτέλεσμα

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν κερδίζει την πέμπτη θητεία ως πρόεδρος της Ρωσίας με το 87,34% των ψήφω…