Της ζωής τα πάνω-κάτω
Για τις τελευταίες ημέρες του χρόνου έχουν προγραμματιστεί 2.521 πλειστηριασμοί, εκ των οποίων 2.322 αφορούν ακίνητα. Από τα ακίνητα 570 είναι κατοικίες. Βέβαια, κι αυτό είναι το σημαντικό, το 2019 θα γίνουν 30.000 πλειστηριασμοί από τις τράπεζες.
Εκείνο που αξίζει να σταθούμε και να θυμηθούμε είναι η περίπτωση του Πρόδρομου Εμφιετζόγλου. Πρόκειται να εκποιηθεί η βίλα του στο Μαρούσι έναντι 6,82 εκ. ευρώ.
Θυμίζουμε ότι ο Εμφιετζόγλου είχε δημιουργήσει την Τεχνική Εταιρεία «Μηχανική» και για κάποια χρόνια είχε επαφές με ανθρώπους στη Θράκη, έδειχνε ενδιαφέρον για τα Μειονοτικά θέματα και είχε έρθει στην περιοχή μας αρκετές φορές. Τελικά, η Μηχανική μέσα στη γενική κρίση κατέρρευσε οικονομικά…
Της ζωής τα πάνω-κάτω.
Γ.Δ.
Ένας αναξιόπιστος πολιτικά δήμαρχος
Παρακαλώ όχι βιαστικά συμπεράσματα, όχι κακίες για τους εγχώριους δημάρχους. Όχι ότι δεν ευδοκιμεί το φαινόμενο εν Ελλάδι, αλλά το σχόλιο αφορά, όπως μου είπε γνωστός συμπολίτης, γειτονικό δήμο της Νότιας Βουλγαρίας κοντά στην Ξάνθη. Ο οποίος δήμαρχος, πονηρός γαρ, ενώ συμφώνησε παρουσία και μάρτυρα για την υλοποίηση μιας εργασίας κόστους 400 ευρώ, ενώ έλαβε την εργασία, για την πληρωμή του χρέους για το οποίο μάλιστα κόπηκε και σχετικό τιμολόγιο, ακόμη να το εξοφλήσει. Στις δε τηλεφωνικές οχλήσεις είτε δεν απαντά, είτε δηλώνει ψευδώς ότι θα το πληρώσει το τιμολόγιο.
Πολιτικά αναξιόπιστος και μικροπρεπής δήμαρχος, φτηνός, ονομαστικής αξίας 400€, γείτονας και φερόμενος ως φίλος τοπικού εκδότη. Να τον χαίρεται, τέτοιον ψεύτη και μικροπρεπή άνθρωπο που δεν σέβεται το λόγο του πρώτα και το αξίωμά του στη συνέχεια. Θα επανέλθουμε… μας δήλωσε εκνευρισμένος ο συμπολίτης επαγγελματίας, ο οποίος μάλιστα σκέφτεται να προσφύγει και σε Εισαγγελέα της Βουλγαρίας για την τιμωρία του αναξιόπιστου βούλγαρου δημάρχου.
Γ.Δ.
«Δώσε και μένα μπάρμπα»…
Η έκφραση είναι παλιά, λαϊκή και ελέγετο πάρα πολύ και αφορούσε αυτόν (ο μπάρμπας), ο οποίος μοίραζε κάτι στους φτωχούς και κακομοίρηδες που το ζητούσαν δυνατά και απαιτητικά. Από τότε λοιπόν, από τις λαϊκές γειτονιές μετά τον εμφύλιο και την καταστροφή, πιστεύαμε ότι δεν θα την ακούγαμε την έκφραση αυτή.
Κι όμως. Την ακούσαμε και την ακούμε με δυο μικρές αλλαγές. Στην πρώτη περίπτωση ακούμε «Δώσε και μένα μπάρμπα αναδρομικά» και στη δεύτερη «Δώσε και μένα μπάρμπα επιδόματα».
Τώρα βέβαια το ποιος τα δίνει σε ποιους και για ποιο λόγο, δεν χρειάζεται να σας το πω εγώ. Έξυπνοι γαρ οι αναγνώστες της Εφημερίδας τα καταλαβαίνουν όλα.
Γ.Δ.
Χωρίς αμφιβολία
Το δηλώνω κατηγορηματικά ότι δεν έχω καμία αμφιβολία για την πεποίθηση και επιθυμία όλων των υποψηφίων δημάρχων Ξάνθης και Περιφερείας, πως θέλουν να υπηρετήσουν την Ξάνθη, τους δημότες. Κι αυτό βέβαια σύμφωνα με τις δυνατότητες του καθένα. Και είναι μάλιστα θεμιτές και οι προσωπικές φιλοδοξίες προς την κατεύθυνση αυτή. Σημασία έχει, έτσι πιστεύω, ότι στην αφετηρία όλοι έχουν τον ίδιο στόχο της προσφοράς, της ανάπτυξης του δήμου τους.
Μάλιστα κάποιες προτάσεις στα προγράμματα είναι ίδιες ή με μικρές αλλαγές. Βέβαια σε κάθε υποψήφιο υπάρχει ένα όραμα, μια διαφορετική αντίληψη αντιμετώπισης και επίλυσης των θεμάτων. Όμως, καλά είναι τα οράματα αλλά προέχει απόλυτα η πραγματικότητα και η υλοποίηση των λύσεων. Και το ζητούμενο ακριβώς είναι αυτό: Ποιος είναι ικανός να δίνει λύσεις.
Γ.Δ.
Το Νησάκι
Γράψαμε στο φύλλο της Πέμπτης για το γνωστό κτίριο όπου παλιά υπήρχε ο νερόμυλος του Χατζηαντωνίου. Εκεί δίπλα λοιπόν, ξεκίνησε μια προσπάθεια να γίνει η αξιοποίηση του χώρου η οποία όμως δεν προχώρησε. Έτσι, το κτίριο συνεχίζει να είναι άδειο, ημιτελές, βρώμικο και περιθωριακό. Πρόσφατα δε κάποιοι βρήκαν εκεί μια «στέγη» που ελάχιστα τους προστατεύει από τον αέρα και το κρύο.
Όμως το θέμα δεν είναι αυτό. Είναι ότι το κτίριο στο σύνολό του μένει χωρίς αξιοποίηση. Χωρίς ολοκήρωση των εργασιών για την αποπεράτωση. Κι αντί ν’ αποτελεί στολίδι και σημείο αναφοράς ο Μύλος και το Νησάκι, σήμερα είναι ένας υποβαθμισμένος και βρώμικος χώρος.
Γιατί αυτή η εικόνα; Γιατί όχι μια παρέμβαση καθαρισμού και ανάδειξης του κτιρίου και του χώρου;
-Αναζητούμε απαντήσεις. Άραγε θα δοθούν;
Γ.Δ.
Παλιές ημέρες δόξας
Όσοι παρακολουθούν τις συνδικαλιστικές εξελίξεις θα πληροφορήθηκαν ίσως ότι η Δημοκρατική Συσπείρωση Υπαλλήλων Τραπεζών (ΔΗΣΥΕ) κατέλαβε την πρώτη θέση στις εκλογές της Ομοσπονδίας Τραπεζοϋπαλλήλων της οποίας επικεφαλής είναι ο νυν πρόεδρος Σταύρος Κούκος.
Οι τραπεζοϋπάλληλοι έδωσαν 28 έδρες στη ΔΗΣΥΕ, αυξάνοντας κατά μία έδρα τη δύναμή της. Στα αποτελέσματα αποτυπώνεται και η πτώση της παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ.
Σημειώνουμε ότι εδώ και πολλά χρόνια η Δημοκρατική παράταξη βρίσκεται επικεφαλής του συνδικαλιστικού κινήματος στο χώρο των Τραπεζών, πράγμα που συνεχίζεται μέχρι και σήμερα.
Γ.Δ.
Brexit : η ώρα να λογαριασθούμε για Κυπριακό και Ελγίνεια
Όταν το μακρινό 1992 το Ηνωμένο Βασίλειο ασκούσε την εκ περιτροπής εξάμηνη προεδρία της τότε ΕΟΚ, το σήμα της βρετανικής προεδρίας ήταν ο εθνικός θυρεός με τον λέοντα στο περίγραμμα της μπλε κοινοτικής σημαίας με τον κύκλο και τα αστέρια. Εντύπωση τότε σε λίγους είχε κάνει μία μικρή λεπτομέρεια, ότι ο λέων αυτός στο σήμα είχε καλλιτεχνικώς αποτυπωθεί, όπως οι Βρετανοί έβλεπαν και βλέπουν την Ευρώπη : το σώμα του λέοντος μέσα στον κοινοτικό κύκλο με τα αστέρια, αλλά η … ουρά του έξω από την ΕΕ!
Πάντα ίδιοι και προβλέψιμοι οι Βρετανοί – σαν τον τρόπο ανάπτυξης του ποδοσφαίρου τους! – να καταφέρνουν να βγάζουν την «ουρά τους» πάντα απ’ έξω (!) τώρα με το Brexit να πρέπει να υλοποιηθεί έως τον Μάρτιο 2019, η ώρα των σκληρών αποφάσεων ήλθε, αλλά αυτοί, τίποτα! «Χαμπάρι ο Τρύφωνας!», που έλεγε και ο Θ.Βέγγος. Και ας απειλούν οι μεν Γάλλοι ότι δεν θα κυρώσουν την συμφωνία, εάν δεν ρυθμισθούν τώρα τα αλιευτικά δικαιώματα στην Μάγχη και αλλού. Και ας απειλούν και οι Ισπανοί ότι και αυτοί δεν θα κυρώσουν την συμφωνία, εάν δεν τακτοποιηθεί το ζήτημα του Γιβραλτάρ. Και εμείς, Ελλάδα και Κύπρος, τι κάνουμε; Τηρούμε φοβική, κομπλεξική στάση μιας μικρής, μόλις απελευθερωμένης από την αποικιοκρατία, χώρας εμπρός στην παλαιά οικουμενική αυτοκρατορία, που όμως από δύο γενιές τώρα έχει καταρρεύσει. Καμία απαίτηση ενόψει Brexit είτε για να επιστραφούν αμέσως τα κλεμμένα Ελγίνεια Μάρμαρα είτε για να σημειωθεί πρόοδος για τον τερματισμό της τουρκικής Κατοχής στην Κύπρο και για την οριστική λύση στο Κυπριακό – κι ας είναι η Βρετανία (παλιά γνωστότερη και ως «Μεγάλη») Εγγυήτρια Δύναμη στην ανεξαρτησία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η ευθύνη του Αλέξη Τσίπρα, και Υπουργού Εξωτερικών από μήνες, είναι τεράστια.
Χαρίσιος Βαμβακάς
Η απώλεια ενός πραγματικού φίλου της Χώρας μας, του Τζωρτζ Μπους (πατέρα)
Την 01.12.2018 αποβίωσε πλήρεις ημερών ο διατελέσας 41ος πρώην Αμερικανός Πρόεδρος, Τζωρτζ Χέρμπερτ Γουώκερ Μπους (πατέρας). Γεννημένος το 1924, προσονομάσθηκε «πλανητάρχης», διότι επί της θητείας του έληξε ο Ψυχρός Πόλεμος με την κατάρρευση του σοσιαλιστικού συνασπισμού (1989-1991) και οι ΗΠΑ βρέθηκαν μόνη υπερδύναμη στον πλανήτη. Γόνος πλούσιας πολιτικής οικογένειας με επιτυχή δραστηριοποίηση στον πετρελαϊκό τομέα διεθνώς συνέχισε την παράδοση των επιχειρήσεων και της πολιτικής και διαχειρίσθηκε με υποδειγματική ψυχραιμία και διορατικότητα τις κοσμογονικές αλλαγές στην θητεία του (1988-1992) (Πτώση Τείχους, Εξέγερση στην κινεζική πλατεία Τιεν Αν Μεν, Κρίση στην Λατινική Αμερική και τον Αραβικό Κόλπο) .
σον αφορά τις σχέσεις με την Χώρα μας οφείλουμε να αναγνωρίσουμε ότι απωλέσαμε έναν πραγματικό και ειλικρινή φίλο της Ελλάδας. Προσωπικός φίλος του τότε Πρωθυπουργού, Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, είχε επισκεφθεί την Χώρα μας τον Ιούλιο 1991, είχε ομιλήσει στο Κοινοβούλιο και διέμεινε στο Ακρωτήρι Χανίων, στην κατοικία Μητσοτάκη (κοντά στην Αμερικανική Βάση της Σούδας…). Την περίοδο του Πρώτου Πολέμου στο Ιράκ και τον Περσικό/Αραβικό Κόλπο με την εκρηκτική άνοδο της γεωστρατηγικής αξίας της Τουρκίας, του Εσωτερικού Πολέμου στην Γιουγκοσλαβία με την κατάρρευση των πάντων στα Βαλκάνια και της παρ’ ολίγον πτώχευσης της Χώρας μας το 1990 με τα αμερικανικά δολάρια να σώζουν κατ’εντολήν του την συναλλαγματική ισορροπία της ανύπαρκτης δραχμής προφύλαξε την Ελλάδα από μύριους κινδύνους παρέχοντας την εγγύηση της Δύσης (και) με την υπογραφή της Χάρτας των Παρισίων (1990). Δεν ξέρουμε τι θα μείνει ως εικόνα του εκλιπόντος στο μέλλον, αλλά πάντα κατά τα ανθρώπινα μέτρα και σταθμά για πολλούς θα μετρά ανυπολόγιστα ότι ο Τζ.Μπους, ο πανίσχυρος πλανητάρχης, η κορυφή μίας πολιτικής δυναστείας στην Υπερδύναμη, ως ψυχή και καρδιά δεν άντεξε την απώλεια της συζύγου και μοναδικής συντρόφου του σε όλη την ζωή του, Μπάρμπαρα, λίγο καιρό πριν, και πήγε να την συναντήσει, για να ξαναείναι μαζί, όπως όλα τα αγαπημένα ζευγάρια. Η Ελλάδα δεν θα ξεχάσει τους δύο καλούς φίλους της, το ζεύγος Μπάρμπαρα και Τζωρτζ Μπους.
Χαρίσιος Βαμβακάς
15.000 ευρώ παίρνει ο δήμος Ξάνθης από την Ε.Ε. για δωρεάν Wi-Fi
Στους 131 πρώτους δήμους από την Ελλάδα που θα επιδοτηθούν με 15.000 ευρώ έκαστος από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να αποκτήσουν και να παρέχουν σε κατοίκους κι επισκέπτες δωρεάν Wi-Fi είναι ο δήμο Ξάνθης. Συνολικά 2.800 δήμοι της Ευρώπης θα πάρουν το ειδικό κουπόνι επιδότησης WiFi4EU ύψους 15 000 ευρώ από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ο συνολικός προϋπολογισμός του πρότζεκτ ανέρχεται σε 42 εκατ. ευρώ. Οι επιλεγέντες δήμοι θα έχουν τη δυνατότητα να εγκαταστήσουν σημεία Wi-Fi σε δημόσιους χώρους, όπως δημαρχεία, βιβλιοθήκες, μουσεία, πάρκα, πλατείες και άλλους χώρους δημόσιου ενδιαφέροντος.
Να σημειώσουμε ότι ο δήμος Ξάνθης παρέχει ήδη σε κάποιους χώρους δωρεάν Wi-Fi όπως το Δημαρχείο, την περιοχή του Λιμνίου και άλλες. Με το κουπόνι αυτό θα έχει την ευκαιρία να εγκαταστήσει και αλλού.
Μ.Ξ.
Το παράδειγμα της Καπναποθήκης της Δράμας
Ένα πραγματικό στολίδι έχει αποκτήσει η Δράμα που εκτός από επιχειρηματικό ενδιαφέρον έχει αξία και ως παράδειγμα συνεργασίας της επιχειρηματικότητας με δημόσιες υπηρεσίες. Πρόκειται για το εξαιρετικό διατηρητέο κτήριο των παλιών καπνοθηκών Σπήρερ δίπλα στις πηγές της Αγίας Βαρβάρας που χάρις στην επιμονή του Κρητικού επιχειρηματία Μανώλη Λεδάκη μεταμορφώθηκε στο πρώτο της 5άστερο ξενοδοχείο, το «Hydrama Grand Hotel», και ένα πολυχώρο ευεξίας που λειτουργεί ήδη από το 2015 και έχει καταστεί σημείο αναφοράς για την Δράμα. Διαθέτει ένα υπερσύγχρονο κέντρο ευεξίας με spa και wellness center, ατμόλουτρα και τη φινλανδική σάουνα, γυμναστήριο, κομμωτήριο, αίθουσες ατομικής φροντίδας και θεραπειών, αλλά και ένα αλατοσπήλαιο …«κτισμένο» με αλάτι Ιμαλαΐων. Η καπναποθήκη, που κτίσθηκε από τον Ελβετό-εβραίο καπνέμπορο Χέρμαν Σπήρερ τη δεκαετία του 1920, για να περάσει το 1932 στην «Αυστροελληνική Εταιρεία Καπνού», είναι ένα πολυώροφο κτήριο, το μοναδικό στην Ελλάδα αυτού του ύψους και διαστάσεων με ξύλινο φέροντα οργανισμό. Το κτήριο μετά το 1974, ακολούθησε την κακή τύχη της καλλιέργειας καπνού στη χώρα μας. Για τρία χρόνια το «πωλείται» στην πρόσοψη δεν τραβούσε το ενδιαφέρον κανενός, μέχρι που σε μία τυχαία επίσκεψη στη Δράμα το είδε ο Μανώλης Λεδάκης. Για να εγκριθούν οι μελέτες για τη νέα χρήση του κτηρίου, που είναι ανακηρυγμένο μνημείο, χρειάστηκαν σχεδόν τρία χρόνια και το καθαυτό έργο, άρχισε μόλις στις αρχές του 2012. Να σημειωθεί ότι το έργο είναι ενταγμένο στο πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα & Επιχειρηματικότητα» του ΕΣΠΑ με προϋπολογισμό 15,073 εκατ. ευρώ, εθνική συμμετοχή 1,2 εκατ και κοινοτική 6,8 εκατ. ευρώ.
Τόσες καπναποθήκες έχει η Ξάνθη άλλες ιδιωτικές, άλλες δημοτικές που ρημάζουν.
Δεν θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν κατ’ αυτό τον τρόπο;
Μ.Ξ.