Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Παρατείνεται έως αύριο η αναστολή μαθημάτων στο ΔΠΘ

Παρατείνεται έως αύριο η αναστολή μαθημάτων στο ΔΠΘ

0

Σήμερα ξεκινά η Σύνοδος των πρυτάνεων με την παρουσία Γαβρόγλου-Με το βλέμμα στη Νομική και την ίδρυση νέων τμημάτων οι πρυτανικές αρχές του πανεπιστημίου μας

 Επιβεβαιώνουν τη στήριξη στο ακριτικό ίδρυμα οι Νομικές Σχολές ΕΚΠΑ και ΑΠΘ- Επερώτηση στον υπουργό Παιδείας από τους βουλευτές ΝΔ της ΑΜΘ

Σε «αναμμένα κάρβουνα» εν αναμονή της τοποθέτησης του υπουργού Παιδείας τελεί ο νομικός κόσμος της περιοχής, η ακαδημαϊκή και φοιτητική κοινότητα του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, αναφορικά με την τύχη της Νομικής Σχολής.

Σήμερα, ξεκινάει η σύνοδος των πρυτάνεων και ολοκληρώνεται το Σάββατο 15 Δεκεμβρίου, παρουσία του υπουργού Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου, ο οποίος και ενδέχεται να τοποθετηθεί για το θέμα της Νομικής Σχολής, καθώς, ενδεχομένως και για την ίδρυση νέων τμημάτων στο ΔΠΘ.

Εν τω μεταξύ, με απόφαση των πρυτανικών αρχών παρατείνεται έως και αύριο, Παρασκευή η αναστολή του διδακτικού έργου σε όλα τα τμήματα του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου, προκειμένου να ασκηθεί η απαιτούμενη πίεση στον υπουργό που θα βρεθεί ανάμεσα στα μέλη της διοίκησης του ακριτικού ιδρύματος, στο πλαίσιο της Συνόδου.

Στηρίζουν το ΔΠΘ, οι Νομικές Σχολές ΕΚΠΑ και ΑΠΘ: Πενιχροί ήδη οι πόροι για τη λειτουργία των υφιστάμενων νομικών σχολών

Εν τω μεταξύ, οι κοσμητόρισσες των νομικών σχολών ΕΚΠΑ και ΑΠΘ επιβεβαιώνουν τη στήριξή τους στο ΔΠΘ, εκφράζοντας ανεπιφύλακτα τις αντιρρήσεις τους για την ίδρυση νέας Νομικής Σχολής, εμμένοντας εκ νέου στο ψήφισμα που είχαν συνυπογράφει στις 14/2/2018. Όπως ανέφεραν στο ψήφισμα: «οι Νομικές Σχολές του ΕΚΠΑ και του ΑΠΘ, ενστερνιζόμενες και υλοποιώντας εμπράκτως τις αρχές της αξιοκρατίας και της ευγενούς άμιλλας, διακρίθηκαν και διακρίνονται για το εκπαιδευτικό και το ερευνητικό τους έργο σε διεθνές επίπεδο, παρά την δύσκολη οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκονται και την έλλειψη ουσιαστικής υποστήριξής τους από την πλευρά της πολιτείας. Εκφράζουν όμως τη λύπη τους για το γεγονός ότι την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση αρνείται να προκηρύξει θέσεις ΔΕΠ στις υπάρχουσες Σχολές, με αποτέλεσμα την αποψίλωσή τους, μειώνοντας ταυτοχρόνως την χρηματοδότησή τους επικαλούμενη έλλειψη χρημάτων, την ίδια αυτή στιγμή ανακοινώνει την ίδρυση μιας νέας Νομικής Σχολής, για την στοιχειωδώς αξιοπρεπή συγκρότηση της οποίας θα χρειαστούν πολλαπλάσιες δαπάνες. Εάν η πολιτεία ενδιαφέρεται για τη βελτίωση των συνθηκών της έρευνας και της διδασκαλίας, κρίνει δε ότι υφίσταται σχετική δημοσιονομική  δυνατότητα, επιβάλλεται να μεριμνήσει αμέσως ώστε να αποκατασταθεί η εύρυθμη λειτουργία των υφιστάμενων σχολών και ενδεικτικώς : να επανέλθει κανονικότητα στις προσλήψεις νέου διδακτικού προσωπικού στις υποστελεχωμένες και διαρκώς αποψιλούμενες από προσωπικό – τόσο διδακτικό όσο και διοικητικό – νομικές σχολές, να διασφαλισθούν οι πόροι για τις βασικές τους ανάγκες, όπως η ενημέρωση των βιβλιοθηκών τους, η καθαριότητα και η φύλαξη, να εξασφαλισθεί η νομιμότητα στο περιβάλλον των σχολών και να θεσπισθεί λειτουργικό πλαίσιο που θα κατοχυρώνει την εξωστρέφεια και την αυτονομία τους. Προτού αυτές οι προϋποθέσεις πληρωθούν, δεν υφίσταται περιθώριο για τον σχεδιασμό νέων σχολών, οι οποίες μοιραίως θα κληθούν να μοιρασθούν τους ήδη πενιχρούς πόρους».

Επερώτηση και αντιδράσεις από τους βουλευτές ΝΔ της ΑΜΘ

«Εξυπηρέτηση μικροκομματικών οφελών» χρεώνουν στην κυβέρνηση οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, Έβρου, Καβάλας, Δράμας, Αναστάσιος Δημοσχάκης, Νίκος Παναγιωτόπουλος και Δημήτρης Κυριαζίδης, αντίστοιχα σχετικά με το ζήτημα της ίδρυσης νέας Νομικής Σχολής. Σε επερώτηση προς τον υπουργό Παιδείας, τονίζουν τις αντιδράσεις που έχουν εκφραστεί στην περιοχή και σημειώνουν: «δυστυχώς, παρά τις διαβεβαιώσεις σας αιφνιδιάσατε για μια ακόμα φορά τους Θρακιώτες, αλλά και την ακαδημαϊκή κοινότητα του Δημοκριτείου, που σας έχει κρούσει εδώ και καιρό των κώδωνα του κινδύνου για τη διαρκή αποψίλωση από διδακτικό και διοικητικό προσωπικό της Νομικής Σχολής του Ιδρύματος». Οι τρεις βουλευτές ζητούν να ενημερωθούν το σκεπτικό της απόφασης ίδρυσης ακόμη μίας νομικής σχολής, τους λόγους που δεν προηγήθηκε σχετική διαβούλευση με όλους τους εμπλεκόμενους, γιατί δεν λήφθηκαν υπόψη οι εισηγήσεις των νομικών που αναφέρουν υπερκορεσμό του νομικού επαγγέλματος και την αυξανόμενη ανεργία που μαστίζει τον νομικό κόσμο, εάν θα θεσπιστεί νομικό πλαίσιο που να διασφαλίζει τη διαρκή εξέλιξη της Νομικής Σχολής του ΔΠΘ και εάν ισχύει η φημολογούμενη ίδρυση νέων τμημάτων στο πανεπιστήμιο της Θράκης.

Διδακτικό-ερευνητικό προσωπικό Πολυτεχνικής: Ορατός κίνδυνος εγκατάλειψης και υποβάθμισης του ΔΠΘ

Ανακοίνωση με τίτλο: «όχι άλλη υποβάθμιση του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης» εξέδωσε και ο ενιαίος σύλλογος διδακτικού και ερευνητικού προσωπικού της Πολυτεχνικής Σχολής του ΔΠΘ, όπου, μεταξύ άλλων, επισημαίνει: «τo Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης έχει ένα σημαντικό θετικό αποτύπωμα στην Ελληνική επιστημονική κοινότητα και στην κοινωνία της Θράκης. Ένας μεγάλος αριθμός κατηρτισμένων επιστημόνων προέρχεται από το Δημοκρίτειο, ενώ σημαντικός αριθμός από τους αποφοίτους του παρέμεινε στην κοινωνία της Θράκης συντελώντας στην οικονομική και πολιτιστική πρόοδό της. Οι φοιτητές του ΔΠΘ, μαζί με τα μέλη ΔΕΠ και τους άλλους εργαζόμενούς του, αποτελούν εκτός των άλλων, μία σημαντική συνιστώσα πολιτισμού και διαλόγου στην κοινωνία της Θράκης. Ιδιαίτερα οι φοιτητές μαζί με τους ντόπιους διανοητές και καλλιτέχνες δημιούργησαν μία κρίσιμη μάζα σχηματίζοντας έτσι, μία μοναδική πολιτιστική κίνηση στις πόλεις της Θράκης» και προσθέτει: «ζητάμε όλα τα νέα τμήματα να ιδρυθούν σε ακριτικές περιοχές της περιφέρειας και ιδιαίτερα στο ΔΠΘ. Επιπλέον, θεωρούμε αναγκαία την εξασφάλιση συνθηκών διαβίωσης και μόρφωσης, ώστε να μπορούν να σπουδάζουν οι φοιτητές μας μακριά από τα σπίτια τους και να μην αιμορραγεί το ΔΠΘ και η Θράκη. Η πολιτική ίδρυσης Τμημάτων ομοειδή με αυτά των Περιφερειακών Πανεπιστημίων (Πολιτικών Μηχανικών, Νομικής κ.λπ.) στην πρωτεύουσα, στη συμπρωτεύουσα και σε περιοχές κοντά σε αυτές, αναπόφευκτα οδηγεί στο μαρασμό του ΔΠΘ. Λαμβάνοντας υπόψη τις αναμενόμενες αρνητικότατες επιπτώσεις, θα μπορούσε η συγκεκριμένη πολιτική να αποτελεί υπό προϋποθέσεις, συγκαλυμμένη πολιτική εγκατάλειψης του ΔΠΘ και του Θρακιώτικου Λαού και υπονόμευση του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα της ανώτατης εκπαίδευσης στα περιφερειακά Πανεπιστήμια και πρωτίστως στο ΔΠΘ».

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Καθησυχαστικός για τον σεισμό στη Χαλκιδική ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος: «Κατά πάσα πιθανότητα ήταν ο κύριος σεισμός»

Ο κ. Παπαδόπουλος επισήμανε ότι η περιοχή δεν διαθέτει υψηλό σεισμικό δυναμικό, ενώ τόνισε…