Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Κοινωνικό Μέρισμα: Προβλήματα για χιλιάδες δικαιούχους που «βγαίνουν εκτός»

Κοινωνικό Μέρισμα: Προβλήματα για χιλιάδες δικαιούχους που «βγαίνουν εκτός»

0

Τι πρέπει να κάνουν – Διευκρινήσεις από τον πρόεδρο της ΗΔΙΚΑ

Περισσότεροι από το 1/3 των δικαιούχων έκαναν αίτηση μέσα στο Σαββατοκύριακο και ήδη τους εγκρίθηκαν τα χρήματα για το Κοινωνικό Μέρισμα. Υπήρξαν ωστόσο σοβαρά προβλήματα που καθυστέρησαν πολλούς οι οποίοι βρήκαν λάθη στα προσυμπληρωμένα στοιχεία ή είδαν με έκπληξη ότι το σύστημα δεν τους βρίσκει στην Ελλάδα τα τελευταία πέντε χρόνια.

Πολλοί άνεργοι και συναξιούχοι εμφανίζονται να μη ζουν στη χώρα μετά το 2013 και αυτό οδήγησε στην απόρριψη των αιτήσεών τους.

Ο πρόεδρος της ΗΔΙΚΑ, Α. Τάγαρης δεν διευκρίνισε ποια θα είναι η διαδικασία που θα ακολουθηθεί για τη διόρθωση του λάθους, άφησε ωστόσο ανοιχτό το ενδεχόμενο οι δικαιούχοι να χρειαστεί να κάνουν την αίτηση από την αρχή.

Παράλληλα ξεκίνησε από εχθές και η δυνατότητα υποβολής αιτήσεων μέσω λογιστικών γραφείων. Σε κάθε περίπτωση ωστόσο υπάρχει δυνατότητα να διορθωθούν τα λάθη με απλές κινήσεις και να μπορέσουν οι δικαιούχοι να πάρουν το Κοινωνικό Μέρισμα.

Τα λάθη και πως διορθώνονται

Τα συνηθέστερα λάθη εντοπίζονται στα προσυμπληρωμένα στοιχεία. Εάν υπάρχει λάθος στον ΑΜΚΑ οι δικαιούχοι θα πρέπει να απευθυνθούν σε ένα από τα ΚΕΠ για να γίνει ενημέρωση του ΑΜΚΑ ως προς τον ΑΦΜ.

Για τον χρόνο ασφάλισης οι δικαιούχοι θα πρέπει να απευθυνθούν στον ΕΦΚΑ και στον ΟΑΕΔ για τον χρόνο ανεργίας. Μόλις ο ΟΑΕΔ διορθώσει τον χρόνο ανεργίας θα πρέπει άμεσα να εμφανιστεί και στο σύστημα για το Κοινωνικό Μέρισμα.

Εάν υπάρχουν λάθος προσωπικά στοιχεία, εάν υπάρχει αλλαγή σε οικογενειακή κατάσταση κλπ θα πρέπει οι δικαιούχοι να πάνε στα ΚΕΠ με ένα έγγραφο που να επιβεβαιώνει την αλλαγή για να γίνει αυτή η αλλαγή και στο σύστημα.

Προσοχή στον αριθμό IBAN, τα ψηφία είναι πολλά και συνήθως γίνεται λάθος. Εάν δεν είναι θέμα αριθμού τότε θα πρέπει να προσέξετε εάν ο λογαριασμός του οποίου το IBAN δηλώνετε είναι ενεργός. Εάν είναι ανενεργός υπάρχει πρόβλημα, θα πρέπει να επιλέξετε έναν ενεργό λογαριασμό.

Εάν υπήρξε αλλαγή στην οικογενειακή κατάσταση το 2018 δεν προσμετράται για το φετινό μέρισμα, όπως δεν προσμετράται και καμία αλλαγή στα περιουσιακά στοιχεία που δεν αφορά στο 2017. Οι αλλαγές στην οικογενειακή κατάσταση, το εισόδημα και την περιουσία που έγιναν μέσα στο 2018 δεν αναγνωρίζονται καθώς το Κοινωνικό Μέρισμα “μετράει” τα εισοδήματα, την περιουσία και την οικογενειακή κατάσταση του 2017.

Οι πρώτες πληρωμές αναμένεται να γίνουν την Παρασκευή.

Οι πολίτες μπορούν να απευθύνονται:

Σε ΚΕΠ για ενημέρωση/διόρθωση ΑΜΚΑ

Στον ΕΦΚΑ για θέματα ασφάλισης

Στον ΟΑΕΔ για θέματα ανεργίας

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ηλεκτρικό ρεύμα: Τέλος στη ρήτρα αναπροσαρμογής με υπουργική απόφαση

Στην αναστολή της με την εφαρμογή του πλαφόν από την 1η Ιουλίου προχωρά ο αρμόδιος υπουργό…