Αντιμέτωποι με την ανεργία μετά από 20 χρόνια δουλειάς είναι 15 εργαζόμενοι στη σίτιση. 23 Δεκεμβρίου λήγουν οι συμβάσεις τους
Σ.Φ.Ξ: «Είμαστε αλληλέγγυοι με τους εργαζομένους γιατί αντιμετωπίζουμε κοινό πρόβλημα»
Εργαζόμενοι: «Είμαστε ενοικιαζόμενοι εργάτες… Ότι κάνουν, το κάνουν τα παιδιά για μας και τους ευχαριστούμε πολύ»
Αντιμέτωποι με τον εφιάλτη της ανεργίας είναι οι 15 εργαζόμενοι στην Λέσχη της Πανεπιστημιούπολης των Κιμμερίων, αφού 23 Δεκέμβρη λήγουν οι συμβάσεις τους και ουδεμία διαβεβαίωση έχουν ότι θα ανανεωθούν. Αντίθετα όλα θεωρούν ότι ο προσανατολισμός είναι να αναλάβει και το κομμάτι της τροφοδοσίας εργολάβος όπως και στην σίτιση. Αγωνιούν λοιπόν ότι θα βρεθούν άνεργοι και είναι όλοι οικογενειάρχες που δουλεύουν κοντά 2 δεκαετίες στην λέσχη αλλά έχουν ακόμη μερικά χρόνια για σύνταξη. Οι ίδιοι δεν έχουν σωματείο και δεν μπορούν να διεκδικήσουν συλλογικά την παράταση των συμβάσεών τους και μόνη τους ελπίδα οι φοιτητές που ανέλαβαν υπό την προστασία τους. «Είμαστε ενοικιαζόμενοι εργάτες… Ότι κάνουν το κάνουν τα παιδιά για μας και τους ευχαριστούμε πάρα πολύ», δηλώνουν με έκδηλη την αγωνία και την συγκίνηση.
Το΄να χέρι νίβει τ’ άλλο …
… κι όπως οι εργαζόμενοι καθημερινά φροντίζουν το φαγητό των φοιτητών στο μαγειρείο που λειτουργεί στην Λέσχη, να’ ναι ποιοτικό και γευστικό όπως το σπιτικό και έχουν αποκτήσει μια προσωπική σχέση μαζί τους έτσι κι οι φοιτητές έχουν εντάξει τα προβλήματα τους στα αιτήματά τους γιατί επιπρόσθετα μια αλλαγή καθεστώτος στη λέσχη θα είχε αρνητικό αντίχτυπο φοβούμενοι ι ότι δεν θα έχουν πρόσβαση όλοι και παρά μόνο οι οικότροφοι φοιτητές και ότι θα χρειαστεί να πληρώνουν ενώ τώρα είναι δωρεάν. Για το λόγο αυτό έχουν προκηρύξει επί 2 εβδομάδες κατάληψη της Πολυτεχνικής Ξάνθης ενώ την περασμένη Πέμπτη έκαναν παράσταση στη Σύγκλητο παρουσιάζοντας τα αιτήματά τους. Το «Ε» βρέθηκε κοντά τους στην Λέσχη των Κιμμερίων και συζήτησε το πρόβλημα με εργαζόμενους και φοιτητές.
Σύλλογος Φοιτητών Ξάνθης: «Είμαστε αλληλέγγυοι με τους εργαζομένους γιατί αντιμετωπίζουμε κοινό πρόβλημα»
Όπως μας εξηγεί η φοιτήτρια Σταθοπούλου Ελένη που εκπροσωπεί το Σύλλογο φοιτητών Ξάνθης: «Αντιμετωπίσαμε μεγάλο πρόβλημα με τις δύο λέσχες που έχουμε στην Ξάνθη από τις οποίες σιτίζονται οι φοιτητές. Η μία μέσα στην πόλη στην οδό Λευκίππου. Σ’ αυτή βγήκε ανακοίνωση που λέει ότι δεν έχουν δικαίωμα όλοι οι φοιτητές να σιτίζονται εκεί αλλά θα μπουν εισοδηματικά κριτήρια και για όσους δεν τα πληρούν θα πρέπει να πληρώνουν 2,20 ευρώ. Για την εξωτερική λέσχη της Πανεπιστημιούπολης, που υπάγεται στο ΙΝΕΔΙΒΙΜ για την οποία θα γίνει αλλαγή του καθεστώτος με την εισαγωγή εργολαβίας στην σίτιση. Αυτό εντάσσεται στην προσπάθεια πανελλαδικά ν ‘ αλλάξει το καθεστώς το ΙΝΕΔΙΒΙΜ και να μπουν εργολαβίες όπου δεν υπήρχαν, βάσει του νόμου Διαμαντοπούλου το 2011.
Σ ‘ αυτή τη λέσχη υπάρχει εργολαβία στους εργαζόμενους και δεν υπάρχει στην τροφοδοσία. Τώρα θέλουν να δώσουν και την τροφοδοσία σε εργολάβο και αυτό σημαίνει ότι θα μετατρέψει την λέσχη σε κέτερινγκ. Αυτό εκθέτει άμεσα τους εργαζομένους. Εδώ δουλεύει μαγειρείο και δουλεύουν 15 εργαζόμενοι θα υπάρξει μείωση προκειμένου να υπάρχουν μόνο διανομείς κ αι δεν ξέρουμε καν αν θα μείνουν κάποιοι από τους ήδη υπάρχοντες εργαζόμενους. Ταυτόχρονα θα μπει περιορισμός στο ποιοι φοιτητές θα τρώνε. Θα περιοριστεί η Λέσχη στους οικότροφους φοιτητές ενώ τώρα έχουν δικαίωμα όλοι να τρώνε δωρεάν και δεν είναι απίθανο να μπει κι εδώ αντίτιμο γιατί γνωρίζουμε πως αυτό είναι μια πανελλαδική κατεύθυνση. Προφανώς και η ποιότητα αν γίνει κέτερινγκ θα είναι πολύ χειρότερη από αυτή που τρώμε. Ήδη υπάρχει διαφορά στην έξω λέσχη που ήδη δουλεύει με κέτερινγκ αλλά θα είναι και σε βάρος των εργαζομένων που από την μια μέρα στην άλλη θα χάσουν την δουλειά τους. Θέλουμε να είμαστε αλληλέγγυοι με τους εργαζομένους ως σύλλογος φοιτητών γιατί αντιμετωπίζουμε κοινό πρόβλημα».
Εργαζόμενοι στην Λέσχη Κιμμερίων: «Φοβόμαστε μήπως μείνουμε άνεργοι…»
Απ’ την πλευρά του οι εργαζόμενοι εκφράζουν την ευγνωμοσύνη τους προς τους φοιτητές. Σαββοπούλου Σωτηρούλα, εργαζόμενη της λέσχης Κιμμερίων: «Δουλεύουμε σε εργολάβο. 23 του Δεκέμβρη τελειώνει η σύμβαση μας. Μετά είμαστε στον αέρα. Εδώ υπάρχουν άτομα του δουλεύουν 15 – 20 χρόνια και όλοι αυτές οι θέσεις ακυρώνονται γιατί θα πάνε στην κατεύθυνση του κέτερινγκ». Όπως εξηγεί η κα Σαββοπούλου, διαφαίνεται ήδη μέσα στον διαγωνισμό αφού στους όρους της προκήρυξης αναγράφεται ότι ο εργολάβος έχει τη δυνατότητα να μαγειρεύει όπου θέλει αυτό σημειώνει ότι μπορεί να καταργηθεί το μαγειρείο και να γίνεται μόνο η διανομή των μερίδων: « Έχουμε υπερβολικό άγχος… φοβόμαστε μήπως βρεθούμε ξαφνικά στην ανεργία. Είμαστε εργαζόμενοι που δουλεύει μόνο ένας στην οικογένεια. Και είμαστε όλοι μέσης ηλικίας. Το είπαμε στον πρύτανη, έκανε κάποιες κινήσεις. Ήρθε ανακοίνωση από το ΙΝΕΔΙΒΙΜ ότι θα διασφαλίσουν τις θέσεις και ότι θα λειτουργήσει το μαγειρείο. Αυτό όμως έρχεται σε αντίθεση με τον διαγωνισμό, επειδή ο προσανατολισμός είναι προς το κέτερινγκ. Ζητάμε κάποιος να ενσκήψει στο δικό μας πρόβλημα. Δεν είναι μόνο οι αριθμοί . 1,80 σιτηρέσιο θα βάλουν. Ποιος θα φάει και τι θα φάει με 1,80 από 3 ευρώ; τι θα φάει το παιδί; Έχουμε αναπτύξει προσωπική σχέση. Έχουμε πολλές δυσκολίες αλλά όλοι μαζί προσπαθούμε για το καλύτερο», καταλήγει η κα Σαββοπούλου.
Σήμερα θα αποφασίσει ο σύλλογος φοιτητών Ξάνθης αν θα συνεχίσει ή όχι την κατάληψη της Πολυτεχνικής
Τέλος όπως ανέφερε η φοιτήτρια Ελένη Σταθοπούλου ο Σύλλογος Φοιτητών δεν έμεινε ικανοποιημένος από την αντιμετώπιση της Συγκλήτου: Φάνηκε ότι η Σύγκλητος δεν είχε διάθεση να κάνει κάτι για το πρόβλημα αυτό ούτε για τα άλλα αιτήματα που θέσαμε . Έτσι λοιπόν θα αποφασίσουμε την Τρίτη (σήμερα) αν θα συνεχίσουμε ή όχι την κατάληψη».
Μαριάννα Ξανθοπούλου