Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 8 Νοεμβρίου 2018

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 8 Νοεμβρίου 2018

0

Το δεκάγραμμο του Δημότη
Σε παρατηρώ φίλε να κοιτάς τον ανεμόμυλο. Ναι καλά παρατηρείς όμως εγώ δεν βλέπω το νερό. Πιο νερό ρε φίλε αφού είναι ανεμόμυλος; Το ξέρω μα δεν βλέπω το νερό!
Αν αυτό σας λέει κάτι ή σας θυμίζει κάτι; Μήπως έτσι είμαστε οι Έλληνες που βλέπουμε τον ανεμόμυλο αλλά θέλουμε να δούμε και το νερό; Ας ξεχωρίσουμε τον ανεμόμυλο από τον νερόμυλο επιτέλους… Άλλο τρώμε κι άλλο πίνουμε…
Θάνος Μαυροδής- Εικαστικός
6973205515


Η βία
«Αυτός που θα κηρύξει τη βία, θα πεθάνει από τη βία. Δεν θ΄ αφήσει ίχνη, θα φθαρεί και θα χαθεί». Δεν έχει σημασία ποιος είπε τα παραπάνω. Μικρή αξία έχει αυτό αξάλλου. Κι αυτό, διότι η αλήθεια των παραπάνω λόγων είναι ταυτόσημη με την πραγματικότητα. Η βία εάν κερδίσει, κερδίζει προσωρινά. Γιατί στην πορεία επικρατεί πάντα η ειρήνη. Και είναι η Ειρήνη που με τα έργα της, την προσφορά της, την αγάπη της και την αδελφοσύνη, σβήνει και εξαφανίζει τη βία. Την θέτει στο περιθώριο και στην λήθη. Έτσι, πεθαίνουν και οι όποιοι εμπνευστές της. Καταδικασμένοι στη σιωπή, την απαξίωση, την περιφρόνηση. Κι αυτά είναι χειρότερα και πλέον επώδυνα από την φυσική εξόντωση.
Γ.Δ.


Μικρά πολιτικά
-Όσοι νόμιζαν ότι τα είχαν δει όλα από αυτή την κυβέρνηση πάλι διαψεύστηκαν. Ο Καμμένος κατηγόρησε τον Κοτζιά για χρηματισμό από τον Σόρος, και ο Κοτζιάς μηνύει τον Καμμένο για συκοφαντική δυσφήμιση και διασπορά ψευδών ειδήσεων!

-Δύο δισ. αυξήθηκε η μισθοδοσία του Δημοσίου στα χρόνια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Να το θυμόσαστε την επόμενη φορά που κάποιος θα σας πει ότι συνεχίζουμε να πληρώνουμε 2 δισ. το χρόνο ΕΝΦΙΑ γιατί μας το επέβαλαν οι ευρωπαίοι.

-1 δισ. ευρώ κόστισαν στη ΔΕΗ οι αποφάσεις των Σταθάκη-Σκουρλέτη, 1 δισ. θα κόστιζε το ξεπούλημα του Βενιζέλος αν δεν επενέβαινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με 50 εκ καταγγέλλεται απ’ τον Καμμένο ότι λαδώθηκε ο Κοτζιάς. Αλλά ας μιλήσουμε καλύτερα για “πολιτικές” ευθύνες στο Ερρίκος Ντυνάν…


Όταν δε μιλάμε επισήμως…
Πάντως, για να λέμε, την αλήθεια η συζήτηση που γίνεται δημόσια διαφέρει από όσα συζητιούνται ανεπίσημα. Και αυτό γιατί δεν είναι κρυφό ότι επιχειρηματίες της Σταυρούπολης αλλά και ευρύτερα της Ξάνθης έχουν εκφράσει ενδιαφέρον προς αυτή την κατεύθυνση, γνωρίζοντας ότι η λειτουργία Κέντρου Φιλοξενίας Προσφύγων με τις ανάγκες προμηθειών, υπηρεσιών και θέσεων εργασίας που θα απαιτήσει, θα έχει θετικό οικονομικό αντίκτυπο στην περιοχή, που όλα τα χρόνια της προσφυγικής-μεταναστευτικής κρίσης τα έχει στερηθεί ως ευαίσθητη περιοχή η Θράκη. Κρούσεις δέχονται και οι αιρετοί, που σε ένα βαθμό αποδέχονται τα επιχειρήματα. Όχι δημόσια, ασφαλώς.
Το ζήτημα είναι ότι και για την κυβέρνηση είναι… γενναία μια τέτοια απόφαση, καθώς θα υποστεί φθορά ξεσηκώνοντας αντιδράσεις και δίνοντας πρόσφορο έδαφος σε τοπικές αρχές και αξιωματική αντιπολίτευση να κάνουν «ηχηρό αγώνα», ενώ βέβαια και για τους αυτοδιοικητικούς, θεσμικούς και λοιπά εντόπια πολιτικά πρόσωπα τέτοια δημόσια τοποθέτηση τους καθιστά «καμένο χαρτί». Εν αναμονή των εξελίξεων ή –πιο πιθανά- να κοπάσει η μπόρα.
Ε.Δ.


Όνειρα Ευρώπης
Δεν είναι κακό να κάνει κανείς όνειρα. Να βλέπει τον εαυτό του κάπου αλλού, σε όμορφα μέρη, με αγαπητούς φίλους, σε στιγμές ευχάριστες. Αλίμονο είναι και επιτρεπτό και ανθρώπινο. Έτσι, οι φίλοι της ποδοσφαιρικής ομάδας της Ξάνθης, δικαιούνται για μια φορά ακόμη να κάνουν όνειρα Ευρώπης. Θα πει κανείς ότι είναι πολύ νωρίς ακόμη, το πρωτάθλημα έχει αρκετό δρόμο. Όμως,
είπαμε, τα όνειρα είναι ελεύθερα να τα κάνεις όποτε θέλεις και να ελπίζεις ότι θα πραγματοποιηθούν.
Στην περίπτωση της ομάδας μας το νέο ευρωπαϊκό όνειρο μας δίνει το δικαίωμα της πρόωρης σκέψης η πολύ καλή πορεία της ομάδας μας μέχρι στιγμής, που όλοι εύχονται να συνεχιστεί.
Όνειρα μεν εξόδου στην Ευρώπη αλλά εδραιωμένα δε στην πολύ καλή απόδοση της ομάδας.
Γ.Δ.


Ξεκίνησαν τα έργα
Πριν μήνες, είχαμε επισκεφθεί τον Εχίνο και το εκεί Τάγμα Εθνοφυλακής. Μάλιστα είχαμε συζητήσει με τον ευγενέστατο και εξυπηρετικό διοικητή αντισυνταγματάρχη κ. Κ.Γκαϊτατζή. Σκοπός της επίσκεψής μας τότε τα μνημεία των Πεσόντων τόσο στον Εχίνο, στην είσοδο του χωριού όσο και των Οχυρών και την επισήμανση για μια μικρή παράλειψη του ονόματος ενός πεσόντος κατά την εισβολή των Γερμανών.
Ο κ. Γκαϊτατζής που μας δέχτηκε, μας ενημέρωσε ότι η αποκατάσταση όλων των αγωνιστών που έπεσαν αγωνιζόμενοι για την Πατρίδα, Χριστιανών και Μουσουλμάνων, θα ολοκληρωθεί με την υλοποίηση των εργασιών που προβλέπονται να γίνουν στο Ηρώο με χρηματοδότηση από την Περιφέρεια.  Αυτές λοιπόν οι εργασίες ξεκίνησαν τη Δευτέρα και συνεχίζονται. Σε λίγες δε ημέρες το
Ηρώο θα έχει νέα εμφάνιση και στην αναθηματική πλάκα θα υπάρχουν όλα τα ονόματα των ηρωικώς πεσόντων αγωνιστών.
Γ.Δ.


Δικαιολογημένη ερώτηση
Συμπολίτης που ενδιαφέρεται για τα κοινά αλλά και όσα στραβά συμβαίνουν γύρω μας, μας τηλεφώνησε για να ρωτήσει εάν κάποια αυτοκινούμενα οχήματα-κορδέλες για κόψιμο των καυσόξυλων, έχουν άδεια κυκλοφορίας.
Πρόκειται για αυτοσχέδιες κορδέλες που γυρίζουν στα χωριά για να κόψουν τα ξύλα. Το «όχημα» αυτό έχει δύο θέσεις, είναι χωρίς κάλυμμα και στο πίσω μέρος έχει το πριόνι της αυτοσχέδιας κορδέλας που κινείται από τη μηχανή που έχει το όχημα. Το θέμα δεν είναι εάν έχει άδεια άσκησης επαγγέλματος, που σίγουρα δεν θα έχει, αλλά το ότι κινείται στους δρόμους, κι αν συμβεί κάποια στραβή, αλίμονο σ’αυτόν που θα μπλέξει, διότι μάλλον το όχημα-πατέντα, δεν θα έχει άδεια κυκλοφορίας, δεν θα είναι ασφαλισμένο και άλλα πολλά.
Και με την ευκαιρία: Δεν είναι ένδειξη ανθρωπισμού να κάνουν οι υπηρεσίες τα «στραβά μάτια» κι όταν συμβεί το κακό να ρίχνουν τις ευθύνες αλλού.
Γ.Δ.


Το σωστό timing
Αιφνιδιάστηκαν οι πάντες με την «ιερά συμφωνία» πολιτείας και εκκλησίας που επισημοποιήθηκε με κοινό ανακοινωθέν την Τρίτη το απόγευμα. Όπως γράψαμε και στο χθεσινό μας φύλλο πρόκειται για μια ιστορική στιγμή καθώς βρέθηκε κοινός τόπος ώστε να προχωρήσει η συνταγματική αναθεώρηση που κατοχυρώνει την θρησκευτική ουδετερότητα της χώρας μας που ισχύει σ’ όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες και στις ΗΠΑ. Μια προσπάθεια που επιχειρήθηκε πριν από κάποιες δεκαετίες και «έφαγε» πολλούς υπουργούς όπως τον Αντώνη Τρίτση επί Ανδρέα Παπανδρέου. Φαίνεται πως ωρίμασαν οι συνθήκες και ήταν και το σωστό timing καθώς και η σωστή «χημεία» μεταξύ Τσίπρα και Ιερώνυμου που έχουν αποδείξει και σε άλλες περιπτώσεις όπως την συμφωνία των Πρεσπών ότι μπορούν να συνεργαστούν. Αυτή που αποδείχθηκε κατώτερη των περιστάσεων είναι για μια ακόμη φορά η αξιωματική αντιπολίτευση η οποία και πάλι είδε το δένδρο και όχι το δάσος και άσκησε μια φοβική αλλά και μικροπολιτική αντιπολίτευση, του τύπου ότι όλο αυτό είναι ένα επικοινωνιακό πυροτέχνημα και έγινε για να ανοίξουν θέσεις δημοσίων υπαλλήλων.  Και έχει κάθε λόγο να φοβάται η ΝΔ γιατί από την «Δεξιά του Κυρίου» περάσαμε στην «Αριστερά του Κυρίου» και βέβαια αυτό πιστώνεται στον Τσίπρα.
Κι ο νοών νοείτω…
Μ.Ξ.


Πυρκαγιά στο Δημάριο
Πυρκαγιά ξέσπασε το χθες το πρωί στο Δημάριο στο βορειότερο σημείο της Ξάνθης, το Δημάριο, κοντά στα Ελληνοβουλγαρικά σύνορα . Όπως μάθαμε από την πυροσβεστική Ξάνθης είναι έρπουσα δηλαδή καίει τον τάπητα κάτω από το φύλλωμα. Αυτό βέβαια σημαίνει ότι δεν απειλεί να επεκταθεί σε δένδρα αλλά και ότι είναι δύσκολη η κατάσβεσή της όπως έχει αποδειχθεί κατά το παρελθόν.  Στην περιοχή επιχειρούν 1 υδροφόρο όχημα με 8 πυροσβέστες.
Μ.Ξ.


Ποιος θέλει και ποιος δε θέλει τελικά hotspot στη Σταυρούπολη;
Αιρετοί, θεσμικοί και άλλοι τοποθετούνται δημόσια και με σθένος κατά της δημιουργίας Κέντρου Φιλοξενίας Προσφύγων και Μεταναστών, στη Σταυρούπολη, όπου και οι εγκαταστάσεις του στρατοπέδου «Αναλογίδη». Ο δήμαρχος Ξάνθης υψώνει τη φωνή του λέγοντας «μην τολμήσετε» ενώ και σειρά άλλων πολιτικών προσώπων τάσσονται δημόσια κατά του ενδεχομένου.
Από την πλευρά την κυβέρνησης, τονίζεται σε επίσημο τόνο, όπως η πρόσφατη δήλωση της υφυπουργού Μακεδονίας-Θράκης Κατερίνας Νοτοπούλου από την Ξάνθη, ότι δεν υπάρχει τέτοιο σενάριο στο σχεδιασμό, καθότι άλλωστε, η Θράκη εξαιρείται από τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για τη διαχείριση του προσφυγικού.
Βέβαια, το πλαίσιο της φημολογίας διεύρυνε η πλευρά της Νέας Δημοκρατίας μέσω του τομεάρχη Μεταναστευτικής Πολιτικής Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, ο οποίος σε δημόσια εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη πριν μερικές ημέρες πρότεινε να συμπεριληφθεί και ο Έβρος (όπως συμβαίνει με τα νησιά του ΝΑ Αιγαίου) στο πλαίσιο της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας (κάνοντας ωστόσο διαχωρισμό ανάμεσα σε πρόσφυγες και μη νόμιμους μετανάστες).
Και αυτό προκαλεί τη μεγαλύτερη ενόχληση για την πλευρά της κυβέρνησης, αφού, όπως επισημαίνουν κύκλοι της, το κόμμα που έκλεισε την Αστυνομική Σχολή και  υποσχόταν να ανοίξει το στρατόπεδο της Σταυρούπολης προσπαθεί να συσπειρώσει όλο το ακροδεξιό ακροατήριο εναντίον της κυβέρνησης, ενώ είναι το μόνο κόμμα που προτείνει hotspot στη Θράκη. Τελικά σε ποιους απευθύνεται ο Δήμαρχος Ξάνθης όταν λέει «Μην τολμήσετε;» Μήπως πρέπει να απευθύνει την ερώτηση και στο κόμμα του;
Ε.Δ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 25 Απριλίου 2024

Θ’ ακολουθήσει δεύτερο μέρος Για τους πολλούς φίλους που έχουν συναισθηματική σχέση με τη …