Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Με δάνειο θα μας …αλλάξει τα φώτα ο δήμος Ξάνθης  

Με δάνειο θα μας …αλλάξει τα φώτα ο δήμος Ξάνθης  

0

Η πρόταση που προκρίθηκε στην οικονομική Επιτροπή είναι για δάνειο ύψους 2.999.000 ευρώ

 

«Ναι μεν αλλά να εξετάσουμε και άλλους τρόπους…», είπε ο επικεφαλής της Κοινωνίας Δημοτών Μ. Φανουράκη και πρότεινε να προηγηθεί μελέτη για να επιλεγεί ο συμφερότερος από τους 3 τρόπους οδοφωτισμού

 

Η δημοτική αρχή της Ξάνθης σχεδιάζει ν’ αλλάξει τα φώτα στον δήμο αντικαθιστώντας τα με λαμπτήρες LED για ενεργειακή εξοικονόμηση και γι αυτό επιλέγει τον δανεισμό από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων αντί του ποσού των 2.999.000 ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι στα ταμεία του δήμου υπάρχει απόθεμα κάποιων εκατομμυρίων ωστόσο η δημοτική αρχή επιλέγει τον δανεισμό και όχι να… χαλάσει λεφτά από το Ταμείο. Αυτό ήταν και το θέμα που συζητήθηκε και εγκρίθηκε από την Οικονομική Επιτροπή που συνεδρίασε χθες Τετάρτη πριν προωθηθεί στο Δημοτικό συμβούλιο της ίδιας μέρας.

Ναι μεν αλλά να εξετάσουμε και άλλους τρόπους…

…ήταν η πρόταση της μείζονος αντιπολίτευσης που εκφράστηκε στη συνεδρίαση της Επιτροπής από τον επικεφαλής Μ. Φανουράκη. Ειδικότερα ο κ. Φανουράκης εξήγησε πως

τα δημοτικά έργα οδοφωτισμού υλοποιούνται σήμερα διεθνώς αλλά και στην χώρα μας με τρείς βασικούς τρόπους:

α. Απλή προμήθεια εξοπλισμού με λήψη δανείου ή με ταμειακά διαθέσιμα του Δήμου, για την αποπληρωμή.

β. Συμβάσεις ενεργειακής απόδοσης όπου ο Ανάδοχος αποπληρώνεται από μέρος της επιτυγχανόμενης εξοικονόμησης κόστους και μόνο εφόσον ο Δήμος επιτυγχάνει συγκεκριμένη και εγγυημένη ωφέλεια. Ο Δήμος δεν επιβαρύνεται με κανένα δανεισμό και κανένα κόστος διαχείρισης και συντηρήσης για 8-15 έτη και η επένδυση γίνεται στο σύνολο της από τον ανάδοχο του έργου.

γ. Σαν Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα ( ΣΔΙΤ ).

Κατέληξε δε και πρότεινε το έργο να δημοπρατηθεί αφού προηγηθεί μια διαδικασία/μελέτη που να αναλύει και να εξετάζει τους εναλλακτικούς τρόπους δημοπράτησης και τύπους έργου επισημαίνοντας πως πρέπει να διασαφηνιστεί ποιος απ’ αυτούς τους τρόπους και γιατί και να επιλεγεί αυτός που θα συμφέρει περισσότερο τον δήμο.

Το θέμα θα συζητηθεί εκτενέστερα στο δημοτικό συμβούλιο ενώ αν κάποιος αναρωτηθεί γιατί προτείνεται δάνειο στο ποσό των 2.999.000 ευρώ και όχι 3.000.000 μία απάντηση θα μπορούσε να είναι ότι ποσά κάτω από 3 εκ. εγκρίνονται με απλή πλειοψηφία στο δημοτικό συμβούλιο αλλά για ποσά 3.001.000 απαιτείται απόλυτη πλειοψηφία δηλαδή τα 2/3 των συμβούλων είτε 21. Κι όπως έχει συμβεί κατά το πρόσφατο παρελθόν η απόλυτη πλειοψηφία έχει αποδειχθεί «κόλαφος» για την δημοτική αρχή!

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Η Αννέτα Τσελεπή από την Ξάνθη στο ευρωψηφοδέλτιο της Νέας Αριστεράς

Από την Κομοτηνή ο Αλή Αλή – Ανακοινώθηκαν οι 14 τελευταίες υποψηφιότητες Τις τελευτ…