Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 1 Νοεμβρίου 2018

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 1 Νοεμβρίου 2018

0

Το κυνήγι του ακινήτου Ι
Ο ΕΝΦΙΑ είναι φόρος άδικος και πράγματι δεν διορθώνεται, αλλά καταργείται». Ο αφελής τότε αφορισμός του Αλέξη Τσίπρα είναι στην πραγματικότητα σωστός. Απλά, το σε αφασία ευρισκόμενο πολιτικό μας σύστημα αδυνατεί να συλλάβει την πραγματικότητα. Κι όλοι συμβιβάζονται με το αίσχος μιας δυσλειτουργικής οικονομίας.
Αποτελεί στοιχειώδη διδασκαλία σε μαθήματα οικονομικών, σε αξιοπρεπή πανεπιστήμια του κόσμου, ότι «ποτέ δεν φορολογείται ο κορμός ενός περιουσιακού στοιχείου. Φορολογείται η πρόσοδος. Διαφορετικά ο κορμός εξαντλείται, και σύντομα δεν μένει τίποτα να φορολογήσεις».
Αυτό κατά κύριο λόγο ισχύει για τα ακίνητα. Που είναι περιουσιακά στοιχεία φορολογημένα. Δημιουργήθηκαν από φορολογημένα χρήματα. Πλήρωσαν φόρους κατά την κατασκευή τους και πληρώνουν τέλη (φόρους) για τη συντήρησή τους. Ποιο είναι το νόημα της φορολογικής τους επιβάρυνσης απλώς και μόνον επειδή υπάρχουν και βρίσκονται στην κατοχή κάποιου;
Αν το Δημόσιο επιμένει τόσο στην εξόντωση των πολιτών για την εξασφάλιση εσόδων θα μπορούσε με μεγαλύτερη ειλικρίνεια, και δίχως θεωρητικούς ακροβατισμούς, να κηρύξει την ιδιοκτησία ποινικό αδίκημα και να επιβάλει υψηλές τιμές εξαγοράς της ποινής!!
Α.Α.


Το κυνήγι του ακινήτου ΙΙ
Κάποιοι που σήμερα ανέχονται τον ΕΝΦΙΑ λησμονούν το ιστορικό της δημιουργίας του. Αποτέλεσε πνευματικό τέκνο του Γιάννη Στουρνάρα και της κυβέρνησης Σαμαρά. Εξαγρίωσε τον κόσμο και άνοιξε τον δρόμο του ΣΥΡΙΖΑ για την εξουσία. Ο τότε Πρωθυπουργός είχε υποσχεθεί την αυστηρή τιμωρία των εμπνευστών του. Και διόρισε, σαν τιμωρία, τον κ. Στουρνάρα διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος!!
Αποτελεί μοναδικό ελληνικό παραλογισμό. Ωστε το πολιτικό σύστημα να αποφύγει το πικρό ποτήρι των δραστικών περικοπών δημοσίων δαπανών και τις απολύσεις στον δημόσιο τομέα. Προστατεύουμε λοιπόν τον υπεύθυνο της, χρεοκοπίας, το κράτος, τιμωρώντας τα γνωστά υποζύγια, τους ιδιώτες. Χωρίς κόψιμο φόρων δεν υπάρχει σωτηρία. Για την περιουσία φορολογείς μόνο την πρόσοδο, κι αυτή ελαφρά. Τίποτα δεν επιβαρύνεται δίχως ανταποδοτικές υπηρεσίες. Αν θέλουμε κράτος δικαίου κι ανάπτυξη…
Α.Α.


Ασυμφωνία χαρακτήρων
Το διαζύγιο που υλοποιείται με το αιτιολογικό της ασυμφωνίας χαρακτήρων μεταξύ ζευγαριών, είναι κοινό πλέον και πολυχρησιμοποιημένο για να δικαιολογήσει το χωρισμό. Είναι δε κοινό μυστικό ότι οι περισσότεροι φίλοι και γνωστοί του ζευγαριού πως γνωρίζουν τις αιτίες της σύγκρουσης και ότι είναι πλέον δύσκολη η όποια προσπάθεια επανασύνδεσης.
Το ίδιο συνέβη προφανώς μεταξύ Τεφρωνίδη και Νομαρχιακής ΣΥΡΙΖΑ. Κάπου οι διαφωνίες ως προς τη στελέχωση του δημοτικού συνδυασμού ήταν σοβαρές, κάπου θα υπήρχε παρέμβαση ως προς τα πρόσωπα ενδεχομένως που συζητούσε ο Τεφρωνίδης, κάπου οι απαιτήσεις των δύο πλευρών ήταν περισσότερες ενδεχομένως και το κυριότερο, ότι τόσο ο Τεφρωνίδης όσο και ο Χατζηθεοδώρου, δύο δυναμικές προσωπικότητες δεν δεχόντουσαν εύκολα να «μείνουν πίσω», κυρίως ο Τεφρωνίδης ως επικεφαλής και ο φέρων την ευθύνη για την πορεία και εκπροσώπηση του συνδυασμού.
Αυτά όλα βέβαια δικές μας υποθέσεις, γνωρίζοντας τις προσωπικότητες των δύο ανδρών, διότι εκεί υπήρξε η σύγκρουση κατά την εκτίμησή μας. Το τι μέλλει γενέσθαι θα φανεί σύντομα. Ας μην αποκλειστεί κι αυτή η υποψηφιότητα του Χατζηθεοδώρου.
Γ.Δ.


Παλιές φωτογραφίες

Σπίτι, μονοκατοικία το 2003 στον Συνοικισμό Μεγάλου Αλεξάνδρου, πρώην Ασά. Εντύπωση προκαλεί το βάψιμο με ασβέστη όλης της εξωτερικής όψης μέχρι και τις πέτρες στο πλάι του δρόμου. (Αρχείο Θάνου Μαυροδή)

Ποια αναθεώρηση; Το ΚΙΝΑΛ είναι ο στόχος…
Επιστολή σε αρχηγούς κομμάτων και κομματιδίων απέστειλε ο Αλέξης  Τσίπρας για την αναθεώρηση του Συντάγματος. Κατασκεύασε λοιπόν μία δική του λίστα αρχηγών, αποδεκτών της επιστολής του και έστειλε πρόσκληση στο διάλογο πέραν των αρχηγών των κομμάτων της Βουλής -πλην της Χρυσής Αυγής- σε όλους όσοι είναι βουλευτές και θεωρούν πως εκπροσωπούν ένα κόμμα, όπως για παράδειγμα η κα Παπακώστα, ο Γ.Παπανδρέου (που δεν είναι βουλευτής και το κόμμα του έχει συμπράξει με το ΚΙΝΑΛ), αλλά όχι οι Λαφαζάνης, Βελόπουλος, Κωνσταντοπούλου, Τζήμερος  κ.α. Κι αυτό διότι αυτό που τον ενδιαφέρει πρωτίστως είναι η απορρόφηση της Κεντροαριστεράς που απέμεινε γύρω από το ΚΙΝΑΛ και την κα Γεννηματά και που δείχνει να έχει αντοχές πάρα το πλαγιοκόπημα που δέχεται από τα αριστερά της. Γι’ αυτό και η πρόσκληση στον ΓΑΠ, μία κίνηση με σαφή πρόθεση να δημιουργήσει εσωτερικές τριβές και προβλήματα στο ΚΙΝΑΛ.Ο πρωθυπουργός εδώ και καιρό έχει θέσει σε εφαρμογή σχέδιο για την κατάληψη και του υπολοίπου χώρου της κεντροαριστεράς. Στο πλαίσιο αυτό καταγράφεται και η στήριξη υποψηφίων, στελεχών του Κινήματος Αλλαγής στην τοπική και περιφερειακή αυτοδιοίκηση. Ο κ. Τσίπρας θέλει τώρα να χρησιμοποιήσει την Αναθεώρηση του Συντάγματος για να εγκλωβίσει το Κίνημα Αλλαγής στην δική του πολιτική ατζέντα και για να σηκώσει… τείχη απέναντι στη ΝΔ. Δηλαδή θέλει να ενισχύσει τη διχαστική πολιτική και ρητορική του ζητώντας τάχα συναίνεση για την αναθεώρηση του Συντάγματος.
Με δεδομένο πως ό,τι και να περάσει από αυτή τη Βουλή, θα χρειαστεί η επικύρωσή του με νέα ψηφοφορία  στην επόμενη και συναίνεση της ΝΔ σε κάθε πρόταση, είναι «εκ των ων ουκ άνευ» για να στηριχτεί μια Συνταγματική Αναθεώρηση αυτή την περίοδο και ο σκοπός της είναι εμφανής και στους πλέον καλόπιστους…
Α.Κ.


Υπάρχει αιτία
Το πολιτικό φαινόμενο να παρουσιάζονται αρκετοί υποψήφιοι ως δήμαρχοι, Περιφερειάρχες, βουλευτές κι αλλού, είναι σύνηθες στη χώρα μας.
Κυρίως όμως εμφανίζεται σε μεγάλη έκταση υποψηφίων στο κόμμα εκείνο που σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις θα κερδίσει τις εκλογές. Έτσι εκδηλώνονται οι πολλοί μνηστήρες και έτσι έχουμε το αντάρτικο που πονοκεφαλιάζει τα κεντρικά του κόμματος. Όταν λοιπόν οι συνθήκες είναι ευνοϊκές για την παράταξη, πληθαίνουν αυτοί που θέλουν υποψηφιότητα για κάποια θέση-αξίωμα. Κι αν η επιλογή δεν είναι αυτή που επιθυμούν, κατεβαίνουν ανεξάρτητοι.
Έτσι, συνέβη σ’ ένα ποσοστό και στην Περιφέρειά μας για το αξίωμα του περιφερειάρχη. Όμως, οφείλουμε να επισημάνουμε ότι αντάρτικοι συνδυασμοί κόντρα στην επίσημη γραμμή της Ν.Δ. υπάρχουν κι αλλού. Πληροφορίες αναφέρουν ότι αντίστοιχα προβλήματα υπάρχουν στις Περιφέρειες Ηπείρου, Ιονίων Νήσων, Πελοποννήσου, Βορείου Αιγαίου και Νοτίου Αιγαίου. Άρα, η ίδια αιτία που αναφέραμε παραπάνω, υπάρχει κι αλλού.
Γ.Δ.


Στην Κομοτηνή ο Γιάννης Πανούσης
Ένας γνωστός από τα παλιά, ένας φίλος της Θράκης έρχεται την Πέμπτη 1 Νοεμβρίου στην Κομοτηνή. Πρόκειται για τον καθηγητή Εγκληματολογίας και πρώην υπουργό με τον ΣΥΡΙΖΑ Προστασίας του Πολίτη, Γιάννη Πανούση. Ο πρώην πρύτανης του ΔΠΘ θα επιστρέψει για λίγο στο ΔΠΘ καλεσμένος της Elsa Κομοτηνής η οποία διοργανώνει το πρώτο της για φέτος σεμινάριο με θέμα «Ποινικές Επιστήμες: Από τη θεωρία στην πράξη».
Το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη και ώρα 19.00 με τις παρουσίες επίσης της Υποστρατήγου κ. Πηνελόπης Μηνιάτη (ΕΛΑΣ), του Θεοδ. Σταυρόπουλου διευθυντή Δικαστικών Φυλακών Κομοτηνής και της κ. Άννας Αποστολίδου, Επίκουρης Καθηγήτριας Ποινικού Δικαίου της Νομικής Σχολής του ΔΠΘ.
-Καλώς να ορίσουν παλιοί και νέοι φίλοι της Θράκης.
Γ.Δ.


Αριθμοί πτώχειας και ανάπτυξη!
Οι αριθμοί λένε την αλήθεια και θα πρέπει να δούμε κάποιες κρίσιμες απώλειες. Η χώρα στα χρόνια της δεκαετούς κρίσης (2008-2018) έχασε το 25% του ΑΕΠ, ενώ και από πλευράς επενδύσεων είχε τεράστια υστέρηση. Η σημαντικότερη όμως αποεπένδυση είναι το ανθρώπινο κεφάλαιο με τους πάνω από 400.000 μορφωμένους νέους, κυρίως ειδικούς επιστήμονες που έφυγαν στο εξωτερικό. Αν λοιπόν, ο οποιοσδήποτε εκλεγεί, δεν έχει εκπονήσει ένα σοβαρό πρόγραμμα, αλλά και εκείνες τις συνθήκες επιστροφής – έστω τμηματικά – μέρους των «ξενιτεμένων νέων μας», αν δεν εξορθολογίσει αξιοκρατικά και όχι κομματικά ή νεποτικά τις διαδικασίες στελέχωσης του δημοσίου, αν δεν διορθώσει τις πρόσθετες στρεβλώσεις του εκπαιδευτικού συστήματος, αν δεν εξασφαλίσει ήπιο επενδυτικό κλίμα, η χώρα δεν θα επιστρέψει στην πολυπόθητη ανάπτυξη. Καιροσκοπισμοί και ερασιτεχνισμοί δεν χωρούν στη «νέα εποχή», αν όντως νομίζουμε ότι μπήκαμε σε νέα εποχή.
Σ.Γ.Κ.


Έτοιμο το Πόρισμα των Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης για το πάρκινγκ
Στα χέρια του δήμου βρίσκεται το Πόρισμα των Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης που διερεύνησε την υπόθεση του πάρκινγκ της Οδού Ηρώων. Το Πόρισμα κοινοποιήθηκε πρώτα στο δήμο και εντός 10 ημερών πρόκειται να κοινοποιηθεί και στην ενάγουσα κα Πατρικίου και στον δικηγόρο της κ. Παπαχριστόπουλο. Υπενθυμίζουμε ότι οι Επιθεωρητές Δημόσιας Διοίκησης ενεπλάκησαν μετά από καταγγελίες της κας Πατρικίου. Σ’ ότι αφορά την ουσία, δηλαδή τι λέει το Πόρισμα, από τον δήμο ο αντιδήμαρχος Κυριάκος Παπαδόπουλος το κρατά …επτασφράγιστο μυστικό και επιφυλάσσεται για δηλώσεις όταν αυτό κοινοποιηθεί στην ενάγουσα και τον δικηγόρο της. Πληροφορίες ωστόσο αναφέρουν ότι το Πόρισμα είναι θετικό για το δήμο …
Σε κάθε περίπτωση το πάρκινγκ παραμένει κλειστό κι αυτό είναι που ενδιαφέρει τους δημότες.
Να θυμίσω ότι ο δήμαρχος και ο κ. Παπαδόπουλος έχουν δηλώσει επανειλημμένως ότι είναι στις προθέσεις του δήμου η λειτουργία του.
Μέχρι τώρα δεν το είδαμε…
Μ.Ξ. 


Ιδού το Ζαχαρακάλαμο ιδού και το παλιό Εργοστάσιο Ζάχαρης
Μια πολύ ενδιαφέρουσα  πρόταση έχουν καταθέσει οι γυναίκες της ΚΟΙΝΣΕΠ Γενισέας που ασχολούνται με την καλλιέργεια, επεξεργασία και μεταποίηση του Ζαχαροκάλαμου έχοντας καταφέρει να δημιουργήσουν την μοναδική αντίστοιχη επιχείρηση στην Ευρώπη με πολύ αγώνα και  δουλειά. Πρότεινε λοιπόν η κα Αμανατίδου να επαναλειτουργήσει το Εργοστάσιο Ζάχαρης Ξάνθης ως Εργοστάσιο Επεξεργασίας Ζαχαροκάλαμου και να παράγει πετιμέζι , μελάσα, μαύρη ζάχαρη και βιομάζα και πέλετ αξιοποιώντας όλα τα υποπροϊόντα του ζαχαροκάλαμου. Μάλιστα  είπε πως έχει καταθέσει την πρόταση αυτή από πέρσι τον Ιούλιο στον γραμματέα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και στον αντίστοιχο του Οικονομίας αλλά ακόμη απάντηση δεν πήρε.
Ιδού η ευκαιρία γι αυτή την κυβέρνηση και τον Ξανθιώτη υφυπουργό Στάθη Γιαννακίδη που όπως έχει πει υποστηρίζει τέτοιες προσπάθειες με Κοι ΝΣΕΠ. Το Εργοστάσιο Ζάχαρης που όλοι γνωρίζουμε πότε και ποιοι κυβερνούσαν και πως έκλεισε, να ξαναζωντανέψει να προσφέρει δουλειά και παράλληλα να στραφούν στην καλλιέργεια του ζαχαροκάλαμου οι αγρότες μας που όπως λένε οι γυναίκες της Γενισέας που το καλλιεργούν θέλει τα μισά ποτίσματα απ’ ότι τα καλαμπόκια, καθόλου λίπασμα και δεν θα χρειάζονται να αγοράζουν σπόρο γιατί θα κρατούν από την καλλιέργεια.
Να θυμίσω ακόμη ότι απ’ τις πρώτες εξαγγελίες αυτής της κυβέρνησης και συγκεκριμένα της κας Τζάκρη ως υφυπουργού Βιομηχανίας ήταν ότι θα δοθούν σε ιδιώτες κλειστά εργοστάσια για να επαναλειτουργήσουν.
Είναι λοιπόν μια καλή ευκαιρία τα λόγια να γίνουν πράξη. Πολιτική βούληση να υπάρχει κι όλα γίνονται…
Αλλά υπάρχει;
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 25 Απριλίου 2024

Θ’ ακολουθήσει δεύτερο μέρος Για τους πολλούς φίλους που έχουν συναισθηματική σχέση με τη …