Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 9 Νοεμβρίου 2018

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 9 Νοεμβρίου 2018

0

Καϊκτσή καυγάς
Η έριδα υπουργού Άμυνας Καμμένου- υπουργού Εξωτερικών Κοτζιά, αποτελεί μάλλον μια ακόμη θεατρική παράσταση όπως και οι μηνύσεις Κοτζιά. Ύψιστος στόχος των δύο είναι η παραμονή στην εξουσία με κάθε κόστος μέσω της επανεκλογής τους. Άρα οι καυγάδες γίνονται για τα μάτια του κόσμου και μόνον και για τα κομματικά τους ακροατήρια.
Γ.Δ.


Συμβουλή
«Εγώ μιλάω με τον πρωθυπουργό», λέει ο Κοτζιάς. «Και εγώ με τον πρωθυπουργό μιλάω», λέει ο Καμμένος. Η στήλη συμβουλεύει αμφότερους: «Μη μιλάς, μη γελάς, κινδυνεύει η Ελλάς…»
Γ.Δ.


Χωρίς μυαλό
Ο Γρηγόρης Ψαριανός, βουλευτής Ποταμιού, υποστηρίζει ότι: «Δίνουν λεφτουδάκια και επιδόματα ενόψει εκλογών». Πάντα αυτό δε γινόταν Ψαριανέ; Η τραγωδία είναι ότι έπειτα από τρία μνημόνια, δεν έχουμε βάλει μυαλό.
Γ.Δ.


Προφητεία
Ο προφήτης Βασίλης Λεβέντης χτύπησε πάλι. Προέβλεψε αυτή τη φορά πως ο Αλέξης Τσίπρας θα προσφύγει σε πρόωρες εκλογές πριν από την κύρωση από την ελληνική βουλή της Συμφωνίας των Πρεσπών για να πετάξει την πυρακτωμένη μπάλα στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Μέχρι στιγμής πάντως, καμία προφητεία του όσον αφορά τις εκλογές δεν έχει εκπληρωθεί. Και προφήτης που δεν του «βγαίνουν» οι προφητείες, δεν λαμβάνεται υπ’όψιν. Χάνει τους πιστούς του.
Γ.Δ.


Αποφασίστε!…
Άντε παλικάρια της Νέας Δημοκρατίας, βρείτε τα και τελειώστε τα σούρτα-φέρτα, τις συγκεντρώσεις, συσκέψεις και καφέδες. Θα σας πειράξει ο πολύς καφές στο τέλος. Βάλετε ένα τέλος εάν όντως έχετε σκοπό να μαγειρέψετε. Για το συνδυασμό σας για την Περιφέρεια ο λόγος, που όλο θα γίνει κι ακόμα ακάμωτος είναι.  Και μην ξεχνάτε, πως πολλοί μάγειροι μαζί στο τέλος θα το κάψετε το φαγητό, όπως δεν πρέπει να σας διαφεύγει πως το πολύ το κυρ Ελέησον το βαριέται κι ο παπάς. Κι αυτό γιατί το τραβάτε το μουχαμπέτι αρκετά και είστε μόνο λόγια λέει η κοινωνία. Εάν θα κάνετε κάτι, κάντε το πριν βρωμίσει το πράγμα. Εξάλλου, μεγάλα παιδιά είστε, φτάνουν οι εγωισμοί.
Και να θυμάστε, όλα τα παραπάνω δεν τα λέμε εμείς, ο κόσμος τα συζητάει.
Γ.Δ.


Διαφορές
Από τη μια χάσαμε ως χώρα τον γνωστό Λιμενικό που έσωσε χιλιάδες πρόσφυγες και από την άλλη, κάποιοι εκπαιδευτικοί ασχολούνται με την ορολογία του «λαθρομετανάστη». Ο πρώτος με την ουσία και τον άνθρωπο, οι δεύτεροι με τη θεωρία και την ανοησία. Την κοινωνία την πάνε μπροστά όμως όχι οι ορολογίες, αλλά τα θετικά πρότυπα όσων δρουν, όσων παρεμβαίνουν τη δύσκολη ώρα. Όσων μπαίνουν μπροστά για να υπερασπιστούν τον άνθρωπο.
-Από λόγια χορτάσαμε…
Γ.Δ.


Χωματερές. Υπάρχουν ακόμη
Ακόμη υπάρχουν και λειτουργούν χωματερές στη χώρα μας και βέβαια το ίδιο συμβαίνει σε όλες τις Περιφέρειες αλλού σε μεγαλύτερο ποσοστό κι αλλού πολύ μικρότερο ποσοστό.  Για την ύπαρξη αυτών των χωματερών λοιπόν η χώρα πληρώνει κάθε χρόνο πρόστιμο στην Ε.Ε. Μάλιστα από το 2014 μέχρι και σήμερα η Ελλάδα πλήρωσε πρόστιμα ύψους 48εκ. ευρώ! Από δε την ύπαρξη 3000 χωματερών το 2009, το 2014 λειτουργούσαν σ’ ολόκληρη τη χώρα 293.  Σήμερα είναι ενεργές 19, σε μικρά νησιά και περιοχές της Πελοποννήσου ενώ 23 είναι ανενεργές και προς αποκατάσταση. Τώρα ως προς τα πρόστιμα η ΑΜΘ πλήρωσε 640 χιλιάδες το 2015, 200 χιλιάδες το 2016, 160 χιλιάδες το 2017 και 40 χιλιάδες το α΄ εξάμηνο του 2018.
Πρώτες Περιφέρειες στα πρόστιμα είναι η Πελοπόννησος με 8 εκατ. και η Κεντρική Μακεδονία με 3,4 εκ. ευρώ. Η Περιφέρεια με μηδενικό πρόστιμο είναι η Ήπειρος και μπράβο της.
Γ.Δ.


«Έφυγε» και ο Κωνσταντίνος Κόπανος
Συγκινημένοι αρκετοί Ξανθιώτες, φίλοι και η οικογένειά του, αποχαιρέτησαν χθες Πέμπτη τον αγαπητό συμπολίτη, επιχειρηματία Κωνσταντίνο Κόπανο.
Ο Κ. Κόπανος υπήρξε υπόδειγμα επιχειρηματία και οικογενειάρχη. Εργατικός και ακούραστος, ευγενέστατος προς όλους, εξυπηρετούσε τους πελάτες με το χαμόγελο και τον καλό λόγο.
Είχε τη χαρά να δει τη συνέχιση της επιχείρησής του από τα παιδιά του που ακολούθησαν το δικό του δρομολόγιο. «Έφυγε» από τούτη τη ζωή σε ηλικία 96 χρόνων και με την αγάπη και φροντίδα των οικείων του. Τα θερμά μας συλλυπητήρια από την εφημερίδα.
Γ.Δ.


Ο ΣΔΑΝ Ξάνθης θα μετατραπεί σε  ΦΟΣΔΑ Ξάνθης
Μετά από πολλές παλινωδίες της στο θέμα διαχείρισης Απορριμμάτων τελικά επιλέχτηκε το μοντέλο Διαχείρισης ανά δήμο ή συνεργασίες δήμων και όχι σε περιφερειακό επίπεδο. Έτσι σύμφωνα με το 245 άρθρο του  Κλεισθένη οι δήμοι μέχρι τις 20 Νοεμβρίου πρέπει να δημιουργήσουν Φορείς Διαχείρισης στερεών Αποβλήτων. Σ’ αυτό όμως η Ξάνθη πρωτοπορεί γιατί το μοντέλο του ΣΔΑΝ είναι ακριβώς αυτό και λειτουργεί εδώ και 20 χρόνια. Έτσι το μόνο που πρέπει να γίνει είναι να μετατραπεί σε ΦΟΣΔΑ. Αυτή την απόφαση έλαβε το Διοικητικό του συμβούλιο. Για να γίνει όμως αυτό πρέπει να εγκριθεί και μάλιστα με απόλυτη πλειοψηφία από τα δημοτικά συμβούλια των δήμων που συμμετέχουν στον ΣΔΑΝ. Ο δήμαρχος Ξάνθης το έφερε ως θέμα στα εκτός ημερησίας  ως κατεπείγον όμως οι παρατάξεις ζήτησαν επιπλέον στοιχεία για τον ΣΔΑΝ και μπρος τον κίνδυνο να μην εγκριθεί το θέμα αποσύρθηκε και θα τεθεί σε τακτική συνεδρίαση.
Μ.Ξ.


Πρωινό…
Νοέμβρης πια κι ένα φθινοπωρινό πρωινό ν απλώνει την ομορφιά του απ άκρη σ άκρη στον τόπο. Απ την πεδινή αχλή στα νότια της πόλης, ίσα με το ξεψύχισμα της καταχνιάς στα βορεινά.
Πόσοι πρόσεξαν άραγε το χρώμα της ατμόσφαιρας, τις αποχρώσεις στη γραμμή του ανατολικού ορίζοντα, δώρο στην αίσθηση της όρασης;
Πόσοι στάθηκαν στο χρονικό εκείνο μεταίχμιο, που η φύση απλώνει την κρυστάλλινη υγρή της ευωδιά δώρο στην αίσθηση της όσφρησης;
Πόσοι έκλεισαν το μάτι στο μεγαλείο της δημιουργίας και στην αλήθεια του; Πόσοι προσπέρασαν τ ανθρώπινα και τα φτιαχτά, τα υποκριτικά;
Άφησαν άραγε κουράγιο στον κοσμάκη, ν’ αντιπαλέψει τη φυλακή του; Αυτήν που του επέβαλλαν τα μέτρα και τα σταθμά μιας θλιβερής και αποτυχημένης Ευρώπης; Ίδια κι απαράλλαχτα τα τερτίπια της μ’ εκείνα τότε τα Μικρασιατικά κι ας πέρασαν εκατό χρόνια ακριβώς…!
Χρύσα Μπαΐρα


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τρίτη 16 Απριλίου 2024

Απίθανοι υποψήφιοι Ευρωεκλογές εν όψει γενικώς και τα κόμματα και οι λοιποί ενδιαφερόμενοι…