Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Δευτέρα 19 Νοεμβρίου 2018

Πρόσωπα & Γεγονότα, Δευτέρα 19 Νοεμβρίου 2018

0

Τρίτη και 13
Τελικά ήταν μια μέρα σαν όλες τις άλλες; Μάλλον ναι. Παρότι για κάποιους θεωρείται ημέρα γρουσούζικη, για κάποιους άλλους μια ημέρα σαν όλες τις υπόλοιπες και έτσι είναι τελικά. Κάποιοι, λίγοι βέβαια, έχουν τις προκαταλήψεις τους και τις λαϊκές δοξασίες ενός μακρινού παρελθόντος. Πρόκειται για δεισιδαιμονίες που με το πέρασμα των χρόνων έχουν μειωθεί σημαντικά και ελάχιστοι πιστεύουν στις ματόχανδρες, στις μαύρες γάτες και άλλα προληπτικά για την ημέρα αυτή. Τέλος πάντων, όποια άποψη κι αν πιστεύει κανείς σήμερα, ημέρα ήταν και πέρασε. Μάλιστα ήρθε κι έφυγε χωρίς να καταλάβουμε ή να ζήσουμε κάτι γρουσούζικο.
-Και του χρόνου, όσοι το θυμηθούν.
Γ.Δ.


Σκουπιδότοπος
Η πτώση του εκπαιδευτικού αεροσκάφους τύπου Τσέσνα, με τους δύο Σέρβους πιλότους και η μετάβασή μας στο σημείο πτώσης του, έγινε αιτία για μια δυσάρεστη διαπίστωση. Ο χώρος εκεί, είναι μια παράνομη χωματερή σε λειτουργία!  Μπάζα διάφορα, σκουπίδια αρκετά σε όλη την έκταση, μια εικόνα απαράδεκτη που θα πρέπει να πάψει να υπάρχει. Θυμίζουμε πως παλαιότερα, όχι βέβαια πολύ, η περιοχή ήταν μικρή αβαθής λίμνη. Σταδιακά με τα σκουπίδια και τα μπάζα, η λίμνη εξαφανίστηκε και ο χώρος εν μέρει οικοπεδοποιήθηκε. Τώρα αν ρωτήσει κάποιος σε ποιον δήμο ανήκει, δύσκολα θα το πούμε εμείς. Αυτό θα πρέπει να το ξεκαθαρίσουν οι δήμοι Ξάνθης και Αβδήρων.
Πάντως μετά από το ιδιοκτησιακό, σημασία έχει ότι η βρωμιά και τα σκουπίδια θα πρέπει ν’ απομακρυνθούν. Θυμίζουμε ότι υπάρχουν και πρόστιμα.
Γ.Δ.


Κερδίσαμε, ε, και;
Η Εθνική μας ποδοσφαιρική ομάδα κέρδισε προχθές την αντίστοιχη ομάδα της Φινλανδίας με 1-0. Όσοι φίλαθλοι είχαν την υπομονή να δουν το παιγνίδι για άλλη μια φορά αγανάκτησαν με το θέαμα που δεν πρόσφεραν οι διεθνείς μας. Ένα θέαμα αποκαρδιωτικό, χαμηλού επιπέδου. Ασύνδετη η άμυνα με τα χαφ, τα οποία για άλλη μια φορά ήταν ανύπαρκτα και ο Μήτρογλου να περιμένει μάταια να τον τροφοδοτήσουν. Ξεχώρισαν κάποιες μονάδες μόνο για το τρέξιμό τους και το  πάθος τους. Η εθνική ομάδα φάνηκε για μια φορά ακόμη πως δεν έχει σχέδιο, πλάνο. Δεν κινείται στο γήπεδο ομαδικά, δεν οργανώνει το παιγνίδι της, δεν διαθέτει οργάνωση συλλογικής προσπάθειας. Αποτελεί ένα σύνολο ποδοσφαιριστών που ατομικά ότι βγάλουν κι όχι ενταγμένο στο σύστημα που τους έχει διδαχθεί. Η Εθνική κέρδισε μεν 1-0, έχασε την πρώτη θέση αλλά για μια φορά ακόμη δεν άρεσε. Γι’ αυτό και οι άδειες κερκίδες…
Γ.Δ.


Στηρίζει Τοψίδη ο Μωραΐτης αλλά δεν θα …πουλήσει τον Μίχογλου!
Υποστηριχτής και μάλιστα ένθερμος της υποψηφιότητας του Χριστόδουλου Τοψίδη δηλώνει στο «Ε» ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ξάνθης κ. Στέλιος Μωραΐτης. Επιφυλάχθηκε όμως να αποκαλύψει αν αυτή η στήριξη σημαίνει ότι θα είναι υποψήφιος με το συνδυασμό του σεβόμενος αφ’ ενός τη διαδικασία που προβλέπει ο επικεφαλής να ανακοινώνει ονόματα των υποψηφίων του, αφ΄ετέρου δε και το… καρντάσι του τον δήμαρχο Τοπείρου που δεν του πάει καρδιά να τον πουλήσει…. Έτσι σύμφωνα με τα τωρινά δεδομένα ο κ. Μωραΐτης μας είπε πως αν τον χρειαστεί ο κ. Μίχογλου για τον συνδυασμό του θα είναι παρών μαζί του, αν όμως δεν τον έχει …ανάγκη να συνεισφέρει, ενδεχομένως να είναι υποψήφιος με τον Τοψίδη καθώς δεν δεσμεύεται από το ασυμβίβαστο.
Μ.Ξ.


Επιτέλους δώστε λύση με τα ξύλα
Απ’ την μια η ελλιπής χρηματοδότηση στο Δασαρχείο προκειμένου  έγκαιρα να εξασφαλιστεί η επαρκής υλοτόμηση καυσόξυλων που θα μοιραστούν στους κατοίκους της ορεινής περιοχής, απ’ την άλλη μια έλλειψη συνεργασίας που παρατηρείται από το Δασαρχείο Ξάνθης ώστε να βρεθεί μια λύση, έχουν δημιουργήσει ένα αδιέξοδο και το αποτέλεσμα είναι μέχρι τώρα να μην έχουν δοθεί ξύλα.  Πληροφορίες αναφέρουν ότι στην Γλαύκη στελέχη του Δασαρχείου αποχώρησαν από την συνάντηση που είχαν με τους κατοίκους όταν αυτοί άρχισαν να διαμαρτύρονται που ενώ είναι δικαιούχοι 180 το Δασαρχείο είπε ότι τα ξύλα φτάνουν μόνο για τους 90. Η στάση αυτή εξόργισε τους κατοίκους εξωθώντας αρκετούς  σε ακρότητες. Μάλιστα κάποιοι απευθύνθηκαν στη Χρυσή Αυγή ζητώντας παρέμβασή της. Μην ξαφνιαστούμε λοιπόν αν δούμε τις γνωστές Χρυσαυγίτικες αντιδράσεις στην Βουλή για το θέμα αλλά και στην περιοχή μας.
Η έλλειψη συνεννόησης και συνεργασίας , η αναβλητικότητα και η αδυναμία να δοθούν άμεσα αποτελεσματικές λύσεις δίνουν τροφή σε κάποιους που θέλουν να εκμεταλλευτούν αυτές τις καταστάσεις και πολλές φορές οδηγούν σε ολέθρια αποτελέσματα!
Μ.Ξ.


Στη μικρή μας πόλη
Οι μικρές πόλεις όπως η Ξάνθη, έχουν ένα πλεονέκτημα που αρκετές φορές γίνεται και μειονέκτημα. Ποιο είναι αυτό; Ότι λίγο-πολύ οι άνθρωποι που κατοικούν σ’αυτές, γνωρίζονται μεταξύ τους. κι όχι μόνον οι απλοί άνθρωποι, οι επαγγελματίες, αλλά κι αυτοί που κατά καιρούς καταλαμβάνουν διάφορες θέσεις κι αξιώματα.
Έτσι, στη μικρή μας πόλη, τα ίδια πάνω-κάτω συμβαίνουν. Γνωριζόμαστε λοιπόν. Γνωρίζουμε τα τερτίπια, τις ικανότητες, τις αδυναμίες, τα χούγια, τις φιλοδοξίες, τη σοβαρότητα, την ελαφρότητα, το πόσο ειδικό βάρος έχει ο Α΄ και πόσο δεν έχει τίποτε ο Β΄.  Το αν αξίζει κάποιος ή όχι εάν είναι σοβαρός ή είναι ένας τιποτένιος ανόητος που έχει μεγάλη ιδέα για τον εαυτό του, αν αξίζει να τον εμπιστευτείς ή όχι, εάν είναι φλύαρος, εάν είναι εχέμυθος ή αναξιόπιστος, αν αξίζει να έχει δημόσιο αξίωμα ή πρόκειται για έναν τενεκέ που απλώς κάνει θόρυβο.
Γ.Δ.


Στη μικρή μας πόλη ΙΙ
Σ’ αυτήν την πόλη λοιπόν, τη δική μας, τη μικρή και ιδιαίτερη, το να προσπαθήσεις να κρύψεις αδυναμίες ή να κρυφτείς είναι δύσκολο. Βέβαια κάποιοι αυτό το έχουν καταφέρει για κάποιο χρονικό διάστημα. Κάποια στιγμή όπως αποκαλύπτεται το πραγματικό πρόσωπο. Πέφτουν οι μάσκες. Αποκαλύπτεται ότι όλοι αυτοί πως υποκρίνονταν μεταξύ τους ως δήθεν φίλοι, ως δήθεν κολλητοί, δήθεν ομοτράπεζοι, δήθεν «αδέλφια».  Τίποτε από αυτά δεν συνέβαινε . Συγκολλητική αιτία ήταν το αμοιβαίο συμφέρον και μόνον. Αξιοποιούσαν ο ένας τον άλλο και οι δυο τους στόχους τους. Κι όταν επερχόταν η ρήξη, διότι ήταν σίγουρο ότι θα επέλθει, τότε έβγαιναν στη φόρα, στα πέντε παζάρια, τα προσωπικά, τα ιδιαίτερα, τα μυστικά και ενίοτε σκανδαλιστικά με υπονοούμενα! Συνέβαινε και συνεχίζει να συμβαίνει όλη αυτή η κωμωδία. Η οποία βέβαια στηρίζεται και στις απειλές για δημοσιοποίηση κάποιων ιδιαίτερων γεγονότων και τότε μετατρέπεται σε τραγωδία λόγω εκβιασμών από τον πρώην κολλητό, φίλο, «αδερφό» και άλλα επίθετα.
Στη μικρή μας πόλη λοιπόν, όλα αυτά συμβαίνουν. Και οι πρωταγωνιστές είναι γνωστοί. Έχουν βέβαια εναλλαγή στους ρόλους, αλλά αυτό δεν είναι πρόβλημα. Όλο και κάποιοι «παλιοί φίλοι»  θα είναι εύκαιροι για να τους φορτώσει ο πρώην κολλητός μύρια όσα αρνητικά. Μέχρι να του βγουν στη φόρα όσα παλιά έλεγε για παλιούς αντιπάλους και σημερινούς «φίλους».
Γ.Δ.


Στη μικρή μας πόλη ΙΙΙ
Ενδεχομένως κάποιοι θα περιμένουν ονόματα. Μάταιη η αναμονή. Είναι γνωστά στη μικρή μας πόλη. Εδώ και χρόνια. Κάποια μπήκαν στο συρτάρι της λήθης διότι εμφανίστηκαν νέα. Το παιγνίδι απαιτεί νέους πρωταγωνιστές που από «φίλοι» θα εξελιχθούν σε άφιλους, αχάριστους κλπ.  Δεν έχει σημασία ποιος ή ποιοι θα παίξουν τους ρόλους αυτούς. Κι αυτό διότι υπάρχουν πάντα οι πρόθυμοι αφελείς ή βλάκες εάν το πούμε με σκληρό τρόπο. Αυτοί λοιπόν συνήθως τροφοδοτούν το σύστημα αυτό της μικρής πόλης. Προφανώς είναι άξιοι των επιλογών τους και οίκτος δεν υπάρχει γι’αυτούς. Τους πρώην φίλους, πρώην κολλητούς, πρώην «αδελφούς» που προσκυνούν, που γλείφουν, που τρέχουν από πίσω, τους γνωρίζουμε όλοι. Είναι δίπλα μας, γύρω μας. Λίγοι, ελάχιστοι είναι αυτοί που δεν έχουν ενδώσει και δεν έχουν εμπλακεί σ’ αυτήν τη χυδαία ιστορία.
-«Τι μιλάς εσύ, που μας έχεις πει αυτά κι εκείνα για τον α΄ και τώρα τον επαινείς, άντε μη τα βγάλω όλα στη φόρα που θέλεις να εκλεγείς κιόλας…»
Γ.Δ.


Έφυγε ο Θεοχάρης Παρασκευόπουλος
Σε ηλικία 85 χρόνων, «έφυγε» από κοντά μας και την οικογένειά του ο γνωστός συμπολίτης, επαγγελματίας Θεοχάρης Παρασκευόπουλος. Ο Θ. Παρασκευόπουλος νοσηλεύτηκε για 20 ημέρες στο Νοσοκομείο όπου και κατέληξε ήρεμα, χωρίς πόνους και ταλαιπωρία. Ο θάνατός του επήλθε το μεσημέρι της Πέμπτης. Η ταφή του θα γίνει την Τετάρτη 21 Νοεμβρίου με πολιτική κηδεία στον Πετεινό απ’ όπου και καταγόταν.
Ο Παρασκευόπουλος υπήρξε σημείο αναφοράς για το λαϊκό κίνημα και την πίστη του στη λαϊκή κυριαρχία από τα νεανικά του ακόμη χρόνια. Για τις κομμουνιστικές-αριστερές ιδέες του φυλακίστηκε και εξορίστηκε. Υπήρξε μέλος της φιλοκινεζικής τάσης στην οποία μάλιστα υπήρξε ένα από τα παλαιότερα μέλη.
Ως άτομο στην κοινωνία της περιοχής, διακρίνονταν για τον ευγενικό του χαρακτήρα, για το αγωνιστικό του πάθος και την αγάπη του για τον τόπο. Υπήρξε επιτυχημένος επιχειρηματίας και αγαπητός συμπολίτης, πάντα ενημερωμένος, που είχε άποψη και την κατέθετε δημόσια.
Ήταν σεμνός, λιτοδίαιτος, πάντα με φροντισμένο ντύσιμο και με την εφημερίδα στο χέρι μέχρι τέλος. Στη σύζυγό του και στις δύο κόρες του εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια.
Ο αγαπητός Χάρης, πάνω απ’όλα, υπήρξε ένας αγωνιστής πολίτης.
Γ.Δ.


Δε το άφησε να…πέσει
Με το «γάντι» έριξε το «καρφί» του στη συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης ο Στάθης Γιαννακίδης, αναφερόμενος σε προθέσεις και περιθώρια συνεργασιών με τους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. «Είμαστε εδώ για να παράσχουμε κάθε δυνατή βοήθεια. Όπως το πράξαμε όποτε μας ζητήθηκε, όπως στην περίπτωση της κατάρρευσης της γέφυρας στην Καβάλα, όπου βρεθήκαμε από τις πρώτες ώρες μετά το ατύχημα. Είναι βέβαια στη διακριτική ευχέρεια της αυτοδιοίκησης να δεχτεί τη βοήθεια που προσφέρουμε ή να μη την δεχτεί. Στο τέλος της ημέρας οι επιλογές μας κρίνονται από το αποτέλεσμα για τον πολίτη και άρα δεν θα κρίνω αυτή τη στιγμή όσα ακολούθησαν την επίσκεψή μας στην Καβάλα. Πρέπει όμως να επισημάνω ότι όποια και αν είναι η επιλογή των τοπικών αρχών, οφείλουν να απομονώνουν και να καταδικάζουν απαξιωτικές και απρεπείς δημόσιες αναφορές που υποβιβάζουν το επίπεδο του διαλόγου. Εμείς εδώ συζητούμε μόνο πολιτικά».
Ε.Δ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024

Συνεργαζόμενοι οι δασικοί υπάλληλοι Ο σχεδιασμός για τις δασικές πυρκαγιές αλλάζει. Θα εφα…