Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Αγροτικά Οι κτηνοτρόφοι αγωνιούν γιατί τα λόγια δε γίνονται πράξη

Οι κτηνοτρόφοι αγωνιούν γιατί τα λόγια δε γίνονται πράξη

0

Σύσκεψη των κτηνοτροφικών συλλόγων της ΑΜΘ στην Ξάνθη. Μείζον ζήτημα οι τιμές γάλακτος και κρέατος, καθώς και ο ακατάσχετος λογαριασμός

 Θέλουν να προβούν σε κινητοποιήσεις, αλλά προβληματίζονται κατά πόσο θα επιτύχουν μαζικότητα

Σύσκεψη στην Ξάνθη, τρεις εβδομάδες μετά τη συνάντηση με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Σταύρο Αραχωβίτη και την υφυπουργό Ολυμπία Τελιγιορίδου, πραγματοποίησαν οι εκπρόσωποι των κτηνοτροφικών συλλόγων της ΑΜΘ, με σκοπό να συζητήσουν και να εξετάσουν πώς θα διεκδικήσουν τα μείζονα ζητήματα του κλάδου τους, που παρά τις διαβεβαιώσεις, δε γίνονται πράξη.

Το απόγευμα της Τετάρτης βρέθηκαν στο Εργατικό Κέντρο εκπρόσωποι από τους κτηνοτροφικούς συλλόγους Δράμας, Προσοτσάνης, Καβάλας, Ξάνθης και Ροδόπης, όπου τέθηκε η διοργάνωσης κινητοποίησης στην έδρα της ΑΜΘ ως μέσο πίεσης για να επιλυθούν ζητήματα που «καίνε» την κτηνοτροφία.

Οι εκτεταμένες ελληνοποιήσεις ρίχνουν την τιμή του γάλακτος

Εκπρόσωποι των κτηνοτροφικών συλλόγων της ΑΜΘ βρέθηκαν το απόγευμα της Τετάρτης στην Ξάνθη

Όπως εξήγησε στο «Ε» ο πρόεδρος του συνδέσμου κτηνοτρόφων νομού Καβάλας, Νίκος Δημόπουλος, σε απόγνωση οδηγούν τους κτηνοτρόφους οι πολύ χαμηλές τιμές γάλακτος και κρέατος, στην εκκίνηση της αγοραστικής περιόδου, οι δεσμεύσεις λογαριασμών που κατατίθενται οι επιδοτήσεις, καθώς και η μη προσαρμογή του ακατάσχετου στον πρωτογενή τομέα.

«Εξαγγέλλονται διάφορα μέτρα για την κτηνοτροφία, αλλά δε δίνονται λύσεις», ανέφερε ο κ. Δημόπουλος, σχολιάζοντας ότι: «δεσμεύτηκαν ότι θα δώσουν 30 εκ. ευρώ επιδοτήσεις για την τιμή του γάλακτος. Όμως το θέμα δεν είναι τα 500 ή 1000 ευρώ που θα πάρει ο κάθε κτηνοτρόφος, ανάλογα με τη μονάδα του, αλλά οι ελληνοποιήσεις». Όπως εξήγησε: «με το εμπάργκο στη Ρωσία το γάλα περισσεύει σε γαλακτοπαραγωγικές χώρες, όπως η Γαλλία, η Ιταλία και τα Βαλκάνια και έρχεται στην Ελλάδα με πολύ χαμηλές τιμές. Το πρόβλημα δεν είναι ότι έρχεται ,μπορεί να έρχεται οποιοδήποτε προϊόν όταν εισάγεται νόμιμα και μεταποιείται με τη σημαία της χώρας προέλευσης. Το πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχουν αυστηροί έλεγχοι, καθώς οι υπηρεσίες είναι αποδεκατισμένες και άρα δε λειτουργεί ο ανταγωνισμός». Ο ίδιος μετέφερε και το ενδεικτικό παράδειγμα της φέτας στη χώρα μας, όπου η ελληνική παραγωγή είναι το 1/5 της ζήτησης και άρα υπάρχει περιθώριο αύξησης της παραγωγής, η τιμή πέφτει κατά 20%. «Όπου και να το πείτε αυτό θα μας κοροϊδεύουν οι οικονομολόγοι!», σχολίασε χαρακτηριστικά.

Κινητοποιήσεις ναι, αλλά με ποιούς

Οι κτηνοτρόφοι της ΑΜΘ προσανατολίζονται σε κινητοποιήσεις, ώστε να διεκδικήσουν την εφαρμογή όσων η κυβέρνηση δεσμεύτηκε, ωστόσο προβληματίζονται «κατά πόσο και οι σύλλογοι θα είναι πρόθυμοι να κινητοποιήσουν τον κόσμο και κατά πόσο μπορούν». Όπως εξήγησε ο υπάρχει ενδιαφέρον και έντονη διαμαρτυρία από τους κτηνοτρόφους που επικοινωνούν συνεχώς με τα σωματεία, ωστόσο δεν συμμετέχουν σε κινητοποιήσεις. «Διαμαρτύρονται αλλά δεν μπαίνουν διαδικασία να κινητοποιηθούν. Δεν καταλαβαίνουν τη δύναμή τους. Δεν καταλαβαίνουν ότι η μαζική κινητοποίηση και ο κόσμος είναι το φόβητρο κάθε υπουργού και το κίνητρο για να πιέσουν τοπικές αρχές και βουλευτές», επεσήμανε ο κ. Δημόπουλος. Ο ίδιος, σχολίασε καταληκτικά ότι δίνεται βαρύτητα σε ορισμένες προτεραιότητες του κλάδου, ώστε να διεκδικηθεί η επίλυση. «Στο Αναπτυξιακό Συνέδριο που αποστείλαμε το σύνολο των προτάσεών μας ανά αρμοδιότητα υπουργείου όπως μας ζήτησαν, όχι μόνο δεν έχει γίνει τίποτα, αλλά και τότε οι υπουργοί ήρθαν χωρίς καν να έχουν ενημερωθεί γι’ αυτές».

Ελένη Διαφωνίδου
ediafonidou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αγροτικά
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ταχύτητες οπτικών ινών σε ακόμα πιο προσιτές τιμές στην Ξάνθη

COSMOTE: Προγράμματα Fiber To The Home με επιδότηση €200 για 24 μήνες Σε εγγυημένες ταχύτη…