Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα e-άδειες και τέλος η γραφειοκρατία στη Πολεοδομία

e-άδειες και τέλος η γραφειοκρατία στη Πολεοδομία

0

Ηλεκτρονικά θα εκδίδονται υποχρεωτικά οι άδειες από 1/1/2019. Ικανοποιημένοι οι Μηχανικοί της Ξάνθης – Γλυτώνουν χρόνο και «χαρτούρα».

 

Το σύστημα είναι απρόσωπο και μπαίνει τέλος στη δυνατότητα διαφθοράς. Τέθηκε πιλοτικά σε εφαρμογή από τον Οκτώβριο .

1.289 άδειες εκδόθηκαν στην Ξάνθη (πόλη και χωριά) από το 2010 έως το 2018

 

Τέλος στη γραφειοκρατία, τη δυνατότητα διαφθοράς και την ταλαιπωρία των πολιτών φιλοδοξεί να βάλει το ηλεκτρονικό σύστημα έκδοσης αδειών (e –άδειες, e – πολεοδομία) που τέθηκε σε εφαρμογή πιλοτικά από τις 10 Οκτωβρίου, ενώ δημοσιεύτηκε την Τετάρτη σε ΦΕΚ η απόφαση που ορίζει ότι το εν λόγω σύστημα τίθεται σε υποχρεωτική λειτουργία την 1η Ιανουαρίου 2019. Να σημειώσουμε ότι το διάστημα που μεσολαβεί είναι μεταβατικό και γίνονται δεκτές και οι αιτήσεις έκδοσης αδειών σε έντυπη μορφή ενώ μετά τις 1/1/2019 θα καταργηθούν τα έντυπα. Με το νέο σύστημα η υποβολή και η έκδοση οικοδομικής άδειας θα γίνονται ηλεκτρονικά.

Ικανοποιημένοι οι Μηχανικοί – Γλυτώνουν χρόνο και «χαρτούρα»

Πρώτοι απ’ όλους οι Μηχανικοί είναι αυτοί που χαιρετίζουν την αλλαγή του συστήματος σε ηλεκτρονικό γιατί όπως σημειώνει ο πρόεδρος του ΣΜΜΙΔΕ Ξάνθης κ. Λευτέρης Μπουραζάνης, κερδίζουν χρόνο καθώς δεν είναι υποχρεωμένοι να πηγαινοέρχονται στις πολεοδομίες για να υποβάλλουν τα έντυπα και να περιμένουν πότε θα γίνουν οι έλεγχοι από τους υπαλλήλους: «Όλα γίνονται ηλεκτρονικά από το γραφείο μας. Είναι μεγάλο πλεονέκτημα αυτό. Κερδίζουμε χρόνο, μειώνεται η γραφειοκρατία και επιπλέον είμαστε σίγουροι ότι δεν χάνεται τίποτε και οποιαδήποτε στιγμή μπορούμε να ανατρέξουμε και να το βρούμε. Παράλληλα έχουν απλοποιηθεί οι διαδικασίες σε άδειες μικρής κλίμακας που εκδίδονται χωρίς έλεγχο και μόνο με την ευθύνη του μηχανικού», σημειώνει ο κ. Μπουραζάνης.

Επίσης κάτι άλλο πολύ σημαντικό είναι ότι το ηλεκτρονικό σύστημα είναι απρόσωπο, γεγονός που εξαλείφει κάθε πιθανότητα διαφθοράς.

Τα αρνητικά του συστήματος ο κ. Μπουραζάνης τα εντόπισε στο γεγονός ότι ακόμη είναι «άγουρο»: «Εντοπίσαμε κάποια μικρά προβλήματα επειδή ακόμη είναι «άγουρο». Θεωρώ ότι όταν τελειοποιηθεί θα λειτουργήσει πολύ καλά. Εμείς σαν Μηχανικοί το χαιρετίζουμε», προσθέτει ο κ. Μπουραζάνης.

 Δεν φάνηκε η διαφορά στην Πολεοδομία Ξάνθης

Σ’ ότι αφορά την Πολεοδομία Ξάνθης όπως μας ανέφεραν από την γραμματεία από τον Οκτώβριο που τέθηκε σε λειτουργία δεν είδαν κάποια αισθητή διαφορά ή κάποια ελάφρυνση από την γραφειοκρατία γιατί η διαδικασία που προβλέπει ο νόμος για παράδειγμα για τις άδειες μικρής κλίμακας συμπεριλαμβάνει κοινοποίηση και στον ΕΦΚΑ και στον Δήμο οπότε δεν μειώνεται η … «χαρτούρα»!

Σχετικά με το νέο σύστημα

Να σημειώσουμε ότι ο νόμος 4495/2017 χωρίζει τα κτίρια σε τρεις κατηγορίες. Οι κατοικίες αποτελούν την κατηγορία 3, όπου η χρήση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας είναι υποχρεωτική και η έκδοση της άδειας γίνεται σχεδόν αυτόματα, αμέσως μετά την ηλεκτρονική υποβολή του φακέλου από τον μηχανικό. Για τις δύο άλλες κατηγορίες (βιομηχανικά, τουριστικά, διατηρητέα ή ειδικά κτίρια) υπάρχει δυνατότητα παράλληλης χρήσης του συστήματος μέχρι τέλη Νοεμβρίου, προκειμένου να προλάβουν οι πολεοδομίες να κλείσουν τους φακέλους που έχουν συσσωρευθεί. Από 1η Ιανουαρίου θα είναι υποχρεωτική η ηλεκτρονική έκδοση για όλες τις άδειες.

Βασική τομή του νόμου είναι ο διαχωρισμός της αδειοδοτικής διαδικασίας από τη διαδικασία ελέγχου των αυθαιρεσιών, με τον έλεγχο να περνάει στα τοπικά και περιφερειακά παρατηρητήρια. Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης ανακοίνωσε πως στις αρχές του 2019 θα ξεκινήσει και η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την αυθαίρετη δόμηση. Οτιδήποτε σχετικό με ένα αυθαίρετο κτίσμα ή μια αυθαίρετη παράβαση, θα αποτυπώνεται ηλεκτρονικά καθ’ όλη τη διαδικασία και θα ακολουθεί την ίδια οδό διαφάνειας.

1.289 άδειες εκδόθηκαν στην Ξάνθη (πόλη και χωριά) από το 2010 έως το 2018

Το «Ε» παρουσιάζει τον αριθμό αδειών που εκδόθηκαν από το 2010 έως σήμερα από τα στοιχεία της Πολεοδομίας Ξάνθης. Να διευκρινίσουμε ότι μέχρι το 2013 υπήρχαν δύο Πολεοδομίες του δήμου Ξάνθης και της Νομαρχίας Ξάνθης και έκτοτε με τον Καλλικράτη ενοποιήθηκαν. Να σημειώσουμε επίσης ότι ο αριθμός των αδειών για το 2018 είναι ενδεικτικός καθώς αφορά την έντυπη μορφή και όχι την ηλεκτρονική ενώ ακόμη δεν έχει κλείσει ο χρόνος. Οι άδειες είναι οι περισσότερες μικρής κλίμακας ανεγέρσεις και αφορούν επίσης και νομιμοποιήσεις αυθαιρέτων αλλά και κατεδαφίσεις.

 

 

Έτος Πόλη Περιφερειακοί δήμοι Αριθμός αδειών  
2010 95 321 416  
2011 49 148 197  
2012 31 129 160  
2013 102 102  
2014 85 85  
2015 72 72  
2016 85 85  
2017 100 100  
2018 72 72  
ΣΥΝΟΛΟ 691 598 1.289  

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Το Δ’ ΣΣ τίμησε τη «Μάχη των Οχυρών» παρουσιάζοντας το τιτάνιο έργο και το σθεναρό αγώνα

Πραγματοποιήθηκε επετειακή εκδήλωση με κατασκευαστικά στοιχεία για τα οχυρά, αλλά και τη σ…