Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Αγροτικά Μειονεκτικός και ορεινός όλος ο νομός μας

Μειονεκτικός και ορεινός όλος ο νομός μας

1

Αμετάβλητες παραμένουν οι ζώνες στο νέο Χάρτη μειονεκτικών περιοχών που ανακοίνωσε το ΥΠΑΑΤ

 

Στα ίδια επίπεδα ο αριθμός των δικαιούχων της εξισωτικής – Στα 2.000 – 2.500 ευρώ ανά δικαιούχο η εξισωτική

 

Ανακοινώθηκε από το ΥΠΑΑΤ ο νέος επικαιροποιημένος Χάρτης των Μειονεκτικών περιοχών, που είναι προϊόν εντατικής διαβούλευσης – όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου. Αμετάβλητος παραμένει σε σχέση με τους παλαιότερους ο χάρτης για τον νομό μας καθώς οριοθετεί στα ίδια επίπεδα την περιοχή της ορεινής ζώνης, και την πεδινή περιοχή την οποία κατατάσσει στις περιοχές με ειδικά μειονεκτήματα εκτός από μια μικρή περιοχή εντός αυτής που κατατάσσεται στις «περιοχές με ειδικούς περιορισμούς». Να σημειώσουμε πως όλα αυτά έχουν σημασία καθώς συνδέονται με την εξισωτική αποζημίωση που χορηγείται από την Ε.Ε. σε αγρότες και κτηνοτρόφους στις μειονεκτικές περιοχές καθώς επίσης και με το επίδομα των 600 ευρώ με βάση τα εισοδηματικά κριτήρια που δίνεται στους κατοίκους της ορεινής ζώνης.

Αμετάβλητος ο Χάρτης μειονεκτικών περιοχών για το νομό μας – Στα 2.000 – 2.500 ευρώ ανά δικαιούχο η εξισωτική

Όπως εξηγεί ο πρόεδρος των αγροτών Ξάνθης κ. Κώστας Δαλάτσης οι εξισωτικές αποζημιώσεις αφορούν πρόγραμμα της Ε.Ε. και χορηγούνται αρκετά χρόνια πριν σε αγρότες και κτηνοτρόφους περιοχών που είναι χαρακτηρισμένες ως μειονεκτικές προκειμένου να υπάρξει εξορθολογισμός. Ανέφερε δε πως πρόπερσι στο νομό μας αλλά και σε άλλες περιοχές είχαν δημιουργηθεί προβλήματα με τους βοσκοτόπους που δηλώθηκαν σε άλλες περιοχές μη χαρακτηρισμένες μειονεκτικές και κάποιοι κτηνοτρόφοι έχασαν τις εξισωτικές: «Οι εξισωτικές είναι 2.000 – 2.500 ευρώ ανά δικαιούχο ενώ το κονδύλι για όλη τη χώρα ανέρχονται σε 800 εκ. ευρώ. Είναι έξτρα χρήματα που δίνονται σ’ αυτές τις περιοχές που θεωρούν ότι μειονεκτούν έναντι άλλων. Πρόπερσι κάποιοι κτηνοτρόφοι του νομού μας τις έχασαν λόγω του μπερδέματος που είχε γίνει με τους βοσκοτόπους. Σ’ ότι αφορά στον νέο χάρτη για τις μειονεκτικές περιοχές απ’ ότι γνωρίζουμε δεν αλλάζει τίποτε στο νομό μας».

Στα ίδια επίπεδα ο αριθμός των δικαιούχων της εξισωτικής αναφέρει το ΥΠΑΑΤ

Στη σχετική ανακοίνωση αναφέρεται: «Ολοκληρώθηκε από τη χώρα μας η κανονιστικά προβλεπόμενη οριοθέτηση των περιοχών με φυσικούς περιορισμούς και ειδικά μειονεκτήματα και στέλνεται προς έγκριση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Όπως είχε γίνει γνωστό, λήφθηκαν υπόψη οι θέσεις που κατατέθηκαν στο πλαίσιο της σχετικής διαβούλευσης.

Ασφαλώς, η Ελλάδα ακολούθησε όσα προβλέπονταν από τον Καν. (ΕΕ) 1305/2013 και τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, έχει επανειλημμένα τονίσει ότι δεν πρόκειται να κινδυνεύσουν οι ενισχύσεις στήριξης των Ελλήνων αγροτών και δεν πρόκειται να υπάρξουν αδικίες σε καμία περιοχή. Αυτό ήταν και το πνεύμα της διαδικασίας διαβούλευσης που προηγήθηκε, με βάση την πρόταση για την οριοθέτηση των μειονεκτικών περιοχών της αρμόδιας Υπηρεσίας και τη μελέτη του Γεωπονικού Πανεπιστήμιου Αθηνών.

Η πιστή εφαρμογή των παραπάνω κανονιστικών κριτηρίων προκύπτει και από την έγκριση που έχει λάβει η εφαρμοσθείσα μεθοδολογία της μελέτης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου από το Κοινό Κέντρο Ερευνών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η τελική μεθοδολογία οριοθέτησης είχε σαν αποτέλεσμα, οι εκτάσεις που χαρακτηρίζονται ως υποκείμενες σε φυσικούς περιορισμούς και ειδικά μειονεκτήματα να παραμένουν στα ίδια επίπεδα με την υφιστάμενη οριοθέτηση. Στην πρόταση της διαβούλευσης οι εκτάσεις αυτές ανέρχονταν σε 0,78 εκατ. εκτάρια, ενώ στον τελικό χάρτη φτάνουν τα 1,3 εκατ. εκτάρια.

Σύμφωνα δε με τα στοιχεία του ΟΣΔΕ 2017, ο αριθμός των δικαιούχων Εξισωτικής Αποζημίωσης στις μειονεκτικές περιοχές με τη νέα οριοθέτηση θα παραμείνει στα ίδια επίπεδα.

Κατ’ επέκταση και οι πόροι που θα απαιτηθούν για την εξυπηρέτηση των χρηματοδοτικών απαιτήσεων του μέτρου της εξισωτικής αποζημίωσης αναμένεται να κυμανθούν στα ίδια σημερινά επίπεδα ή και ακόμη υψηλότερα, δεδομένου ότι οι δικαιούχοι των περιοχών που χάνουν το χαρακτηρισμό τους και δεν περιλαμβάνονται στη νέα οριοθέτηση θα συνεχίσουν να λαμβάνουν μέρος της ενίσχυσης έως το 2020.

Επισημαίνεται ότι η νέα οριοθέτηση θα τεθεί σε εφαρμογή μετά την έγκρισή της από τις υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ώστε να ισχύσει με την πρόσκληση του μέτρου της Εξισωτικής Αποζημίωσης το 2019.

Ο νέος χάρτης επιβεβαιώνει ότι η συμμετοχή στη διαβούλευση, η συνεργασία σε όλα τα επίπεδα της διοίκησης και ιδιαίτερα με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, μπορεί να επιφέρει τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα για τη χώρα μας».

Στις ορεινές μειονεκτικές περιοχές δικαιούνται το επίδομα των 600 ευρώ

Να σημειώσουμε ότι ο Χάρτης των μειονεκτικών περιοχών εκτός της Εξισωτικής συνδέεται και με ένα άλλο επίδομα. Ειδικότερα έως και 600 ευρώ επιδότηση δικαιούνται όσοι καταθέσουν αιτήσεις για την «Εισοδηματική Ενίσχυση Οικογενειών Ορεινών και Μειονεκτικών Περιοχών». Δικαιούχοι της εισοδηματικής ενίσχυσης είναι οικογένειες, συμπεριλαμβανομένων και των μονογονεϊκών, Ελλήνων υπηκόων και υπηκόων κρατών-μελών της Ε.Ε., των οποίων τα μέλη κατοικούν μόνιμα σε ορεινές και μειονεκτικές περιοχές, όπως αυτές ορίζονται από την οδηγία 85/148/ΕΟΚ.

Να σημειώσουμε ότι η καταληκτική προθεσμία για την υποβολή των αιτήσεων ήταν μέχρι την Τρίτη 30 Οκτωβρίου 2018.

Αυτό το επίδομα το δικαιούνται οι κάτοικοι από την περιοχή της Σταυρούπολης και τις κοινότητες: Γαλάνης, Γέρακα, Δαφνώνος, Εχίνου, Θερμών, Καρυοφύτου, Κιμμερίων, Κομνηνών, Κοτύλης και Μύκης, Νεοχωρίου, Πασχαλιάς, Σατρών , Ωραίου και όσοι απ’ αυτούς, εφόσον το ετήσιο οικογενειακό εισόδημά τους δεν υπερβαίνει το ποσό των 3.000,00 ευρώ ετησίως.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αγροτικά
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

1.442.721€ για τις Δασικές Υπηρεσίες Μακεδονίας και Θράκης – Ποια η κατανομή ανά περιφέρεια

Η κατανομή του προϋπολογισμού ανά περιφέρεια αναδεικνύει τη Μακεδονία-Θράκη ως την περιοχή…