Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Αγροτικά Εκτός επενδυτικού ενδιαφέροντος για τη φαρμακευτική κάνναβη η ΑΜΘ

Εκτός επενδυτικού ενδιαφέροντος για τη φαρμακευτική κάνναβη η ΑΜΘ

0

Σε Λάρισα και Κόρινθο δόθηκαν οι δύο πρώτες αδειοδοτήσεις μονάδων και καλλιέργειας και επεξεργασίας. Ακολουθούν άλλες 12 σε Κιλκίς, Σέρρες, Πάτρα, Θήβα, Άμφισσα

 Στην καλλιέργεια βιομηχανικής κάνναβης προσανατολίζεται το ενδιαφέρον στην Ξάνθη, με το βλέμμα στη νέα καλλιεργητική περίοδο- Υψηλές προσδοκίες και ενθαρρυντικά δείγματα

Το πρώτο βήμα για την αγορά της φαρμακευτικής κάνναβης έγινε στη χώρα μας με την έγκριση των δύο πρώτων αδειών για την εγκατάσταση μονάδων καλλιέργειας και επεξεργασίας προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης.

Όπως ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας Στέργιος Πιτσιόρλας την ημέρα της υπογραφής των αδειοδοτήσεων, που πραγματοποιήθηκε εντός της εβδομάδας, οι εταιρείες ΜΠΙΟΜΕΚΑΝΝ, στη Λάρισα και ΜΠΙΟΠΡΟΚΑΝΝ, στην Κόρινθο, είναι οι δύο πρώτες εταιρείες που θα προχωρήσουν στη σχετική επένδυση ύψους 9,5 εκατ. ευρώ στην πρώτη εταιρεία και 12,5 εκατ ευρώ στη δεύτερη, με 51 θέσεις εργασίας στην πρώτη εταιρεία και 66 στη δεύτερη, ενώ εκτιμάται ότι σε ενάμιση χρόνο θα υπάρχει η πρώτη παραγωγή τελικού προϊόντος φαρμακευτικής κάνναβης.

Άλλοι δώδεκα φάκελοι επενδυτικών σχεδίων βρίσκονται στο υπουργείο Οικονομίας και σύμφωνα με την εκτίμηση του αν. υπουργού συνολικά οι 14 άδειες θα αφορούν 770 θέσεις εργασίας και συνολική επένδυση 185, 2 εκατ. ευρώ. Η πρώτη επένδυση αφορά σε 11 στρέμματα και η δεύτερη σε 46 στρέμματα. Σημειώνεται ότι το ελάχιστο όριο, για τέτοιου είδους επένδυση, είναι τα 4 στρέμματα. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Ε» οι άλλες 12 άδειες αφορούν σε περιοχές του Κιλκίς, των Σερρών, της Θήβας, της Πάτρας και της Άμφισσας, χωρίς να περιλαμβάνεται κάποια αντίστοιχη πρωτοβουλία για περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Προσανατολισμένο στη βιομηχανική κάνναβη το ενδιαφέρον στην Ξάνθη

Όπως είναι γνωστό, το ενδιαφέρον που αναπτύχθηκε στην Ξάνθη, αλλά και οι επισταμένες προσπάθειες όλο το προηγούμενο διάστημα του σημερινού υφυπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης Στάθη Γιαννακίδη, αφορούν στην καλλιέργεια βιομηχανικής κάνναβης.

Ως προς αυτή, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βασίλης Κόκκαλης προανήγγειλε στην ίδια εκδήλωση την αλλαγή του πλαισίου για τη βιομηχανική κάνναβη, προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης των βιομηχανιών που δραστηριοποιούνται στον κλάδο και της απόκτησης υψηλής προστιθέμενης αξίας από τα προϊόντα κάνναβης. Η τροπολογία αυτή αναμένεται να τεθεί προς διαβούλευση την ερχόμενη εβδομάδα, ώστε να κινητροδοτηθεί η επενδυτική πρωτοβουλία.

Οι ενέργειες για την αξιοποίηση αυτής της αναπτυξιακής δυνατότητας του πρωτογενούς τομέα για την περιοχή μας έχει το βλέμμα στη νέα καλλιεργητική περίοδο και τη σπορά του Απριλίου, οπότε και αναμένεται να πραγματωθεί το ενδιαφέρον που εκφράστηκε την προηγούμενη χρονιά από τους αγρότες της Ξάνθης.

Πάντως, οι προσδοκίες στη Βόρεια Ελλάδα είναι πολλές και τα πρώτα δείγματα ενθαρρυντικά για τα περιθώρια επένδυσης και ανάπτυξης στη Βόρεια Ελλάδα. Σύμφωνα με το voria.gr, ήδη τρέχουν επενδύσεις της τάξης των 150 εκατ. ευρώ στο Κιλκίς (με κεφάλαια από την Ελλάδα και το Ισραήλ και τεχνογνωσία από τον Καναδά), όπου κατασκευάζεται εργοστάσιο μεταποίησης κλωστικής και φαρμακευτικής κάνναβης από την εταιρεία Cannatek Greece, θυγατρική του ομίλου Golden Greece Holdings με έδρα τη Θεσσαλονίκη. Παράλληλα, ομάδα επιχειρηματιών από το Καζακστάν, με επικεφαλής τράπεζα, επενδύει περίπου 90 εκατ. ευρώ στην παραγωγή φαρμακευτικής κάνναβης, μέσω της εταιρείας Apollo Cannabis, επίσης μέλος του ομίλου Golden Greece.

Σύμφωνα δε, με εκτιμήσεις ανθρώπων της νέας αυτής αγοράς, οι συνολικές επενδύσεις στη Βόρεια Ελλάδα μπορούν να ξεπεράσουν ακόμη και το 1,5 δισ. ευρώ μέσα σε μία διετία.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αγροτικά
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Νο mood(y’s)

Σίγουρα τα κυβερνητικά στελέχη έκαναν τον εύλογο συνειρμό. Η έκθεση της Moody’s που δημοσι…