Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Αγροτικά Αρνητικό το δείγμα για την νόσο των τρελών αγελάδων

Αρνητικό το δείγμα για την νόσο των τρελών αγελάδων

0
agelades-empros

Χωρίς λόγο η ανησυχία

 

Η ανακοίνωση της Κτηνιατρικής και τα «καρφιά» για την επίμαχη ανάρτηση από τοπικό site

 

Απόλυτα καθησυχαστικός ήταν ο προϊστάμενος της Κτηνιατρικής Ξάνθη κ. Τέγος αναφορικά με την ανησυχία που προκάλεσε ανάρτηση σε τοπικό site ότι έχει εντοπιστεί κρούσμα της Μεταδοτικής νόσου της Σπογγώδους Εγκεφαλοπάθειας (Νόσος των Τρελλών Αγελάδων) σε εκτροφή του δήμου Τοπείρου. Ο κ. Τέγος μιλώντας στο «Ε» είπε πως το πλαίσιο της διαφορικής διάγνωσης η υπηρεσία συνέλεξε δείγμα από ζώο που ήταν σε κατάκλιση και το έστειλε για εργαστηριακό έλεγχο. Όπως ισχύει σε τέτοιες περιπτώσεις στο διάστημα που μεσολαβεί μέχρι να βγουν τα αποτελέσματα λαμβάνονται προληπτικά απαγορευτικά μέτρα στην εκτροφή προκειμένου να μην επεκταθεί η νόσος αν το δείγμα βγει θετικό. Όπως μας διαβεβαιώνει το δείγμα είναι αρνητικό για την νόσο και άμεσα έχουν αρθεί τα μέτρα. Το ζώο είχε κατάκλιση από παθολογικά αίτια που δεν σχετίζεται με τη νόσο. Μια νόσος που δεν έχει κάνει την εμφάνισή της στη χώρα μας, αντίθετα έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα καταστροφική για το ζωικό κεφάλαιο στα βοοειδή σε χώρες όπως η Βρετανία, η Γαλλία, η Ολλανδία και εσχάτως η Σκωτία.

 

Η ανακοίνωση της Κτηνιατρικής και τα «καρφιά» για την επίμαχη ανάρτηση από τοπικό site

Για να καθησυχάσει τους κτηνοτρόφους αλλά και να αποτρέψει παρόμοιες δημοσιεύσεις που όπως αναφέρει προκαλούν αναιτιολόγητο πανικό, η Κτηνιατρική υπηρεσία εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση: “Με αφορμή δημοσίευμα του τοπικού site της Ξάνθης, σύμφωνα με το οποίο αναφέρεται ότι έχει εντοπιστεί ύποπτο κρούσμα Μεταδοτικών Σπογγωδών Εγκεφαλοπαθειών(Νόσος των Τρελών Αγελάδων) στον Δήμο Τοπείρου, θα θέλαμε να ενημερώσουμε το κοινό της Ξάνθης και της Περιφέρειας για τα εξής:

 

1.Η δήλωση ύποπτων κρουσμάτων για την Σπογγώδη Εγκεφαλοπάθεια των βοοειδών(ΣΕΒ, νόσος των τρελλών αγελάδων) δεν σημαίνει και ύπαρξη της νόσου αλλά είναι μια συνήθης πρακτική που εντάσσεται στα πλαίσια εφαρμογής του προγράμματος για την Επιτήρηση και Εξάλειψη της Σπογγώδους Εγκεφαλοπάθειας των Βοοειδών (ΣΕΒ).

 

2.Αποτελεί υποχρέωση των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών της χώρας, σε εφαρμογή της Εθνικής και Κοινοτικής Νομοθεσίας , για να μπορεί η χώρα να διατηρεί το καθεστώς ως «Χώρα ελεγχόμενου κινδύνου ως προς τη ΣΕΒ». Αν θέλουμε δε να βελτιώσουμε το παραπάνω καθεστώς σε «Χώρα αμελητέου κινδύνου ως προς τη ΣΕΒ», πράγμα που έχει τεράστιες ευεργετικές επιπτώσεις στην εξαγωγή ζώντων ζώων και προϊόντων ζωικής προέλευσης, θα πρέπει να συνεχιστεί απρόσκοπτα το έργο της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας.

 

3.Η δήλωση τέτοιων «υπόπτων» κρουσμάτων τεκμηριώνει ότι το πρόγραμμα επιτήρησης για την ΣΕΒ εφαρμόζεται καθ’ ολοκληρία και αποτελεσματικά και υποδηλώνει την ορθή και αποτελεσματική λειτουργία των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών. Αντίθετα η απουσία δήλωσης ύποπτων ζώων σαφώς καταδεικνύει ανεπάρκεια στην εφαρμογή του προγράμματος.

 

4.Θεωρούμε πως για την αποφυγή αναιτιολόγητου πανικού και λανθασμένων εντυπώσεων στο κοινό, κάθε παρόμοια δημοσίευση, είναι επιβεβλημένο πριν την ανάρτησή της να επιβεβαιώνεται και να διευκρινίζεται από την αρμόδια Κτηνιατρική Αρχή!!!

 

5.Είναι κρίμα οι μεν υπηρεσίες να κάνουν σωστά τη δουλειά τους σε όφελος της κτηνοτροφικής παραγωγής, της τοπικής οικονομίας αλλά και της χώρας γενικότερα και η λάθος προβολή κάποιων γεγονότων, να παραπληροφορούν το κοινό και να δημιουργούν λαθεμένες εντυπώσεις για την επικρατούσα κατάσταση στο ζωικό μας κεφάλαιο. Θα πρέπει να αφήσουμε τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες, να συνεχίζουν απρόσκοπτα να κάνουν την δουλειά τους.

 

6.Τέλος θέλουμε να ενημερώσουμε πως το Εργαστήριο αναφοράς έχει ήδη αποστείλει αρνητικό αποτέλεσμα για το δείγμα που εστάλη και η Υπηρεσία μας έχει προχωρήσει σε άρση των μέτρων”.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αγροτικά
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Συνεδρίασε η Επιτροπή Παρακολούθησης του Π.ΑΛ.Υ.Θ. για την Ενίσχυση της Αλιείας και Υδατοκαλλιέργειας

Συζητήθηκαν τα επόμενα βήματα και η αξιοποίηση του προγράμματος για τη θωράκιση της αλιευτ…