Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Δευτέρα 5 Νοεμβρίου 2018

Πρόσωπα & Γεγονότα, Δευτέρα 5 Νοεμβρίου 2018

0

 Μικρά σχόλια / 4
Προ εβδομάδων μόλις στην Εφημερίδα “TIMES” του Λονδίνου δημοσιεύθηκε μία κοινή μελέτη Βραζιλιάνων και Σκωτσέζων φοιτητών κλασσικής φιλολογίας περί την δομή της Οδύσσειας, του έπους του Ομήρου. Από το δημοσίευμα δεν προκύπτει ευθέως η αναφορά στην θεματική του πάντα στα ζητήματα αυτά δραστήριου διεθνώς Καθηγητή του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας ΔΠΘ, Δρ Ιωάννη Πετρόπουλου. Στην μελέτη ωστόσο οι συντάκτες της ανέλυσαν τις σχέσεις των … 342 προσώπων, που ιστορούνται στο έπος ,και διαπίστωσαν ότι έχουν … 1.747 συνδέσεις μεταξύ τους με ιστό επαφών και επικοινωνίας μεταξύ τους όμοιο με του … Facebook! Κατά τους ίδιους μελετητές το προφανές συμπέρασμα είναι πως η ομηρική Οδύσσεια είναι ένα πλήρες αμάλγαμα αληθινών και φανταστικών προσώπων λόγω του ρεαλιστικού τρόπου, με τον οποίο αλληλεπιδρούσαν οι ήρωες, και άρα ως θνητοί πιθανότητα βασίζονταν σε χαρακτήρες αληθινών προσώπων. Στην σημερινή εποχή της ψηφιακής ταχύτητας, μα και της απελπισμένης μοναξιάς των προφίλ και των λάικ, τελικά ό,τι και να γίνει η Κλασσική Παιδεία ήταν, είναι και θα είναι η βάση για τα πάντα και για κάθε εξέλιξη.
Χαρίσιος Βαμβακάς
ΧΒ


Θετικό κλίμα
Παρότι ο χρόνος των δημοτικών εκλογών είναι αρκετός μπροστά μας, «των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν». Έτσι και ο υποψήφιος δήμαρχος Τοπείρου Νίκος Κιατίπης πράττει. Πληροφορηθήκαμε λοιπόν ότι πραγματοποιεί επαφές και συναντήσεις με κόσμο στα χωριά του δήμου, έχει συζητήσεις με στελέχη και άτομα της περιοχής που μπορούν να προσφέρουν στα κοινά.
Η γενική εκτίμηση των επαφών αυτών είναι θετική, διαπιστώνει ότι οι δημότες επιθυμούν ένα άλλο μοντέλο λειτουργίας στο δήμο, την υλοποίηση έργων και την εξωστρέφεια του δήμου με παρεμβάσεις προς την κοινωνία, τον Πολιτισμό, τον Τουρισμό και το κυριότερο, την βελτίωση του επιπέδου της ποιότητας ζωής των κατοίκων.
Γ.Δ.


Παλιές φωτογραφίες

Ξάνθη 2004, το «σπίτι» του Ηλία του παλιατζή στο συνοικισμό Μεγ. Αλεξάνδρου. Με τον θάνατο του Ηλία «έφυγαν» και «όλα τα παλιά αγοράζω» (αρχείο Θάνου Μαυροδή)

Φώφη και Μητσοτάκης έριξαν άκυρο στο συνέδριο του Ποταμιού
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Φώφη Γεννηματά απάντησαν αρνητικά στην πρόσκληση του Στ. Θεοδωράκη και δεν παρέστησαν στο συνέδριο του Ποταμιού που έγινε το Σαββατοκύριακο. Αυτό επιβεβαιώνει ότι διανύουν και οι δύο μία περίοδο ψυχρότητας με τον Στ.Θεοδωράκη. Οι σχέσεις μεταξύ Ποταμιού και ΚΙΝΑΛ παραμένουν κακές μετά τη σύντομη συμβίωσή τους και το άσχημο διαζύγιο-αστραπή που ακολούθησε, ενώ και με την Ν.Δ. έχουν βρεθεί σε απόσταση λόγω της Συμφωνίας των Πρεσπών. Θυμίζουμε ότι ο Σταύρος Θεοδωράκης είχε παραβρεθεί στο Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας και οι σχέσεις τους με τον Κ.Μητσοτάκη ήταν καλές. Λίγο πριν την ΔΕΘ η σχέση αυτή έχει μπει στον πάγο. Αιτία είναι η Συμφωνία των Πρεσπών και η θετική στάση απέναντι σ’ αυτή, τόσο του Θεοδωράκη, όσο και σε μέρος βουλευτών του. Αυτό όμως που βάρυνε περισσότερο στην αρνητική στάση των δύο αρχηγών απέναντι στο Ποτάμι είναι οι θετικές προθέσεις κάποιων πρόθυμων βουλευτών, όπως ο Σπ. Δανέλης, υπέρ της ψήφου εμπιστοσύνης στην Κυβέρνηση σε περίπτωση αποχώρησης των ΑΝΕΛ.
ΚΙΝΑΛ και ΝΔ λοιπόν στέλνουν μέσω της απόρριψης της πρόσκλησης σαφές μήνυμα στον Θεοδωράκη ότι πρέπει να διαλέξει με ποιους θα πάει και ποιους θ’ αφήσει…


Ο εξυπνότερος λαός του κόσμου
Έρευνα έγκυρου αμερικανικού Ινστιτούτου που παρουσιάστηκε πρόσφατα επιβεβαιώνει πλήρως τη θεωρία ότι είμαστε ο εξυπνότερος λαός του κόσμου. Η έρευνα διήρκεσε δύο χρόνια (2015-2017), έγινε σε 34 χώρες της ευρωπαϊκής ηπείρου και σε αυτή συμμετείχαν 56.000 άτομα. Το 76% των Ελλήνων, σύμφωνα με την έρευνα, ταυτίζει τη θρησκεία με την εθνική ταυτότητα. Το 92% πιστεύει στην ύπαρξη Θεού (στη Ρωσία το 75%). Το 89% πιστεύει στην πολιτισμική του ανωτερότητα (ακολουθούν Βούλγαροι και Ρώσοι με μόλις 69%). Το 75% ταυτίζει το αίμα (την καταγωγή) με την εθνική ταυτότητα. Το 70% απορρίπτει τον γάμο μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου. Το 66% πιστεύει στο κακό μάτι. Το 52% θα ήθελε την απαγόρευση των εκτρώσεων. Ναι, οι Έλληνες είμαστε αποδεδειγμένα πλέον οι ψωνάρες της Ευρώπης! Με μεγάλη διαφορά μάλιστα! Τα συμπεράσματα της έρευνας αποδεικνύουν πόσο αβάσιμη είναι η πεποίθηση που επικρατεί σε ποσοστό 30%, ότι μας ψεκάζουν τα αεροπλάνα με σκοπό να μας αποβλακώσουν. Μα δεν θα είχαν λόγο! Μπορούμε να το κάνουμε και μόνοι μας, χωρίς παρεμβάσεις τρίτων.
Οι ερευνητές παρατηρούν πολύ εύστοχα ότι «η Ελλάδα, παρά το γεγονός ότι δεν υπήρξε μέλος του ανατολικού μπλοκ, κυριαρχείται από απόψεις που επικρατούν σήμερα στις χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ». Τους διαφεύγει η ειρωνεία ότι οι περισσότεροι Έλληνες σήμερα σέβονται και τιμούν τους ηττημένους του Εμφυλίου Πολέμου, ενώ περιφρονούν τους νικητές. Πολλοί είναι μάλιστα εκείνοι που θα ήθελαν η Ελλάδα να είχε βρεθεί από την άλλη πλευρά του Παραπετάσματος. Αυτή η αντίφαση, από τη μία να αγωνίζεσαι για σοσιαλισμό και από την άλλη να καταναλώνεις μανιωδώς τα αγαθά του καπιταλισμού, είναι κάτι άλλο που επίσης καθιστά τους Έλληνες τον εξυπνότερο λαό του κόσμου…
Σ.Κ.


Στην Ξάνθη δεν έχουμε …εγκεφαλοπάθεια αλλά κάποιοι έχουν …ανεγκεφαλοπάθεια
Ο λόγος για την είδηση σε τοπικό site ότι υπάρχει κρούσμα της σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας, της νόσου των τρελλών αγελάδων δηλαδή, σε κτηνοτροφική μονάδα του δήμου Τοπείρου. Όχι «ύποπτο» και ότι ελέγχεται αλλά κρούσμα που σημαίνει βεβαιωμένο. Για άλλη μια φορά η αξιοπιστία στην ενημέρωση «βορά» στα κλικ και ας δημιουργήσει πρόβλημα στους κτηνοτρόφους και στην τοπική κοινωνία την στιγμή μάλιστα που δεν έχει βγει το αποτέλεσμα του εργαστηριακού ελέγχου. Προσυπογράφουμε λοιπόν την ανακοίνωση της Κτηνιατρικής που «κόβει με το ξυράφι» το εν λόγω …fake news: «Θεωρούμε πως για την αποφυγή αναιτιολόγητου πανικού και λανθασμένων εντυπώσεων στο κοινό, κάθε παρόμοια δημοσίευση, είναι επιβεβλημένο πριν την ανάρτησή της να επιβεβαιώνεται και να διευκρινίζεται από την αρμόδια Κτηνιατρική Αρχή!!! Είναι κρίμα οι μεν υπηρεσίες να κάνουν σωστά τη δουλειά τους σε όφελος της κτηνοτροφικής παραγωγής, της τοπικής οικονομίας αλλά και της χώρας γενικότερα  και η λάθος προβολή κάποιων γεγονότων, να παραπληροφορούν το κοινό και να δημιουργούν λαθεμένες εντυπώσεις για την επικρατούσα κατάσταση στο ζωικό μας κεφάλαιο. Θα πρέπει να αφήσουμε τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες, να συνεχίζουν απρόσκοπτα να κάνουν την δουλειά τους».
Το θέμα είναι ότι δεν έχουμε στην Ξάνθη εγκεφαλοπάθεια αλλά κάποιοι έχουν μπόλικη …ανεγκεφαλοπάθεια!
Μ.Ξ.


Μικρά Σχόλια / 1
Η επίσπευση της πρότασης συνταγματικής αναθεώρησης από την Κυβέρνηση εν όψει του πολωτικού χαρακτήρα, που θέλει να προσδώσει στην προσεχή εκλογική αναμέτρηση, θα επικεντρωθεί στις σχέσεις Εκκλησίας – Κράτους. Μην ξεχνάμε πως για το δήθεν «ουδετερόθρησκο» profile του ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, έχει επαινεθεί ακόμα και από τον Πρόεδρο της FYROM, Γκ. Ιβανώφ, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις του στα Επίσημα Πρακτικά της Σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών της πΓΔΜ της 27.01.2018, που έφερε στην δημοσιότητα η «Καθημερινή» την 02.10.2018. Ο Σλαβομακεδόνας Πρόεδρος αναφέρει: «(…) Ο Τσίπρας είναι θετικότερος από τον Παπανδρέου. Θέλει λύση. Δεν ορκίσθηκε ενώπιον της Εκκλησίας, είναι πιό ελεύθερος. (…)». Αλήθεια, ο Κος Τσίπρας θεωρεί έπαινό του την δήλωση του «βορειομακεδόνα» συνομιλητή του;
Χαρίσιος Βαμβακάς


Μικρά σχόλια / 2
Το πολιτικό σκηνικό στην Ευρώπη το 2019 και λόγω των Ευρωεκλογών τον προσεχή Μάιο θα αλλάξει εκ βάθρων. Τα εκλογικά αποτελέσματα στις ευρωπαϊκές χώρες έως τώρα αποτυπώνουν τόσο την άνοδο των περιθωριακών ξενοφοβικών και σχεδόν νεοναζιστικών κινημάτων ως ενσυνείδητη ψήφο διαμαρτυρίας, όσο και την καθίζηση των σοσιαλδημοκρατικών και των καθεστωτικών δεξιών κομμάτων. Ας προσέξουμε ωστόσο την πρόσφατη πολύ σημαντική παρατήρηση του Πιερλουϊτζι Μπατίστα, αρθρογράφου και σχολιαστή στην ιταλική “Corriere della Sera” : «Τα σοσιαλιστικά κόμματα διέρχονται την τελευταία φάση πριν από τον επιθανάτιο ρόγχο, αλλά μόνο η ιδεολογική τύφλωσή μας μάς εμποδίζει να δούμε την ιστορική παρακμή και του ανταγωνιστή τους. Οι Ευρωεκλογές του 2019 ίσως αποδειχθούν μοιραίες για την Κεντροδεξιά.». Με τρεις κύριες εκλογικές αναμετρήσεις στην Χώρα μας τον Μάιο 2019 (Ευρωεκλογές, Αυτοδιοικητικές και μάλλον Εθνικές Εκλογές) και με την Ελληνική σοσιαλδημοκρατία και την Ελληνική Κεντροδεξιά σε γενετική κατάπτωση πρέπει να λάβουμε πολύ σοβαρά υπ’όψιν την εκτίμηση του πολύπειρου Ιταλού σχολιαστή.
Χαρίσιος Βαμβακάς


Μικρά σχόλια / 3
Τι πικρή έκπληξη και αυτή με τον 34χρονο αστυνομικό, που προ ημερών συνελήφθη από την Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων της Ελληνικής Αστυνομίας για ληστεία κατά συναυτουργία, ενώ είχε ισχυρισθεί ότι εκείνος δέχθηκε επίθεση από «Πακιστανούς», που τόν κράτησαν … όμηρο σε διαμέρισμα στην Νίκαια Αττικής και τόν ξυλοκόπησαν άγρια! Η αλήθεια ήταν ότι ο αστυνομικός με άλλους τρεις συνεργούς του εισέβαλλε στο διαμέρισμα των αλλοδαπών, τούς έδεσε και τούς έκλεψε τα χρήματά τους, ωστόσο ένα από τα θύματα κατάφερε να λυθεί, να ακινητοποιήσει τον αστυνομικό και να καλέσει την … Αστυνομία! Μεμονωμένο περιστατικό ή σύμπτωμα καλπάζουσας μεταστατικής κατάρρευσης ενός βασικού πυλώνα της κοινωνίας και της δημοκρατίας μας, της Αστυνομίας; Τελικά όλοι εμείς οι μέσοι και απλοί άνθρωποι από ποιούς και πώς θα προστατευθούμε, αλλά και ποιούς θα προστατεύσουμε;
Χαρίσιος Βαμβακάς


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 16 Μαρτίου 2024

Δήμος δικαίου Ένα ζήτημα δικαίου για τους δημότες πρέπει να εξετάσει άμεσα ο δήμος Ξάνθης …