Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Επιχειρηματικότητα «Τονωτική ένεση» έως 90.000 ευρώ για μικρές επιχειρήσεις

«Τονωτική ένεση» έως 90.000 ευρώ για μικρές επιχειρήσεις

0

Νέο πρόγραμμα του Υπουργείου Οικονομίας με τίτλο: «Εργαλειοθήκη ανταγωνιστικότητας μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων» – Το ανακοίνωσε ο υφυπουργός Σ. Γιαννακίδης

 

Η χρηματοδότηση μπορεί να φτάσει το 50% έως και το 80% μιας επένδυσης και αφορά σχέδια έργων αξίας 30.000 έως και 120.000 ευρώ.

Πρόεδρος ΟΕΒΕ Ξάνθης, Μ. Τσιακίρογλου: «Καλό εργαλείο αλλά να είναι χρηστικό και ρεαλιστικό και να «κουμπώσει» στις ανάγκες των επιχειρήσεων»

 

«Τονωτική ένεση» για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις… επιχειρεί το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης με το πρόγραμμα «Εργαλειοθήκη ανταγωνιστικότητας μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων», ύψους 400 εκ. ευρώ που χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ. Το πρόγραμμα ανακοίνωσε ο υφυπουργός κ. Στάθης Γιαννακίδης  επισημαίνοντας πως τις αμέσως επόμενες μέρες θ’ ανοίξουν οι αιτήσεις.

Επιχορήγηση έως και 90.000 ευρώ – Πληροφορίες για το πρόγραμμα

Το νέο πρόγραμμα αφορά υφιστάμενες επιχειρήσεις και αναμένεται να ωφεληθούν 7.000 – 8.000. Η χρηματοδότηση μπορεί να φτάσει το 50% έως και το 80% μιας επένδυσης και αφορά σχέδια έργων αξίας 30.000 έως και 120.000 ευρώ. Επισημαίνεται πως τα όρια είναι πιθανόν να διαφοροποιηθούν ελαφρώς κατά την προκήρυξη του προγράμματος.

Κατά προτεραιότητα θα ενισχυθούν οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε 9 κλάδους που έχουν περιληφθεί ως «πυλώνες» στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα, Καινοτομία» (ΕΠΑνΕΚ).

Οι κλάδοι αυτοί είναι:

Βιομηχανία τροφίμων και αγροδιατροφή

Εφοδιαστική αλυσίδα

Τουρισμός

Περιβάλλον

Υγεία

Κατασκευές και δομικά υλικά

Ενέργεια

Πολιτιστικές και Δημιουργικές Βιομηχανίες (ΠΔΒ)

Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνίας (ΤΠΕ)

Η ενίσχυση θα χρηματοδοτήσει συγκεκριμένες κατηγορίες δαπανών, οι οποίες σχετίζονται με τα έξοδα για την αγορά μηχανημάτων και εξοπλισμού, με παρεμβάσεις για την εξοικονόμηση ενέργειας, με συστήματα πιστοποίησης-διαχείρισης ποιότητας, με το σχεδιασμό, την τυποποίηση και την πιστοποίηση προϊόντων, με τεχνικές μελέτες μηχανικών, με τη σύνταξη και την παρακολούθηση του επενδυτικού σχεδίου, αλλά και με το μισθολογικό κόστος εργαζομένων.

Στόχος της εργαλειοθήκης που θέτει το υπουργείο στη διάθεσης των «μικρών» της επιχειρηματικότητας είναι να ενισχυθούν ώστε να αναζητήσουν το άνοιγμα σε νέες αγορές, να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας και να ανοίξουν προσλήψεις και να ενισχυθεί εν γένει η ανταγωνιστικότητά τους.

Όπως δήλωσε ο κ. Γιαννακίδης: «Η αρχιτεκτονική των προγραμμάτων, τόσο αυτών που εφαρμόζονται όσο και αυτών που θα τεθούν σε λειτουργία το επόμενο διάστημα, υπηρετεί μια πολύ συγκεκριμένη αναπτυξιακή στρατηγική. Οι όροι είναι προσανατολισμένοι σε επιχειρήσεις που έχουν καινοτόμα και εξωστρεφή χαρακτηριστικά και πριμοδοτούν κριτήρια όπως η ενίσχυση της απασχόλησης, οι συνέργειες και η καινοτομία».

Πρόεδρος ΟΕΒΕ Ξάνθης, Μ. Τσιακίρογλου: «Καλό εργαλείο αλλά να είναι χρηστικό και ρεαλιστικό και να «κουμπώσει» στις ανάγκες των επιχειρήσεων»

Θετικά αξιολογεί  το πρόγραμμα η πρόεδρος της ΟΕΒΕ Ξάνθης κα Μαίρη Τσιακίρογλου καθώς και την προσπάθεια της κυβέρνησης να στηρίξει τις μικρές επιχειρήσεις που όπως σημειώνει βρίσκονται σε …ημιθανή κατάσταση. Ωστόσο επιφυλάσσεται για το αν τελικά θα αποδειχθεί χρηστικό στην πράξη και αν οι επιχειρήσεις καταφέρουν να ενταχθούν και να ωφεληθούν. Κι αυτό αφορά τα κριτήρια που όπως λέει σε πολύ μεγάλο ποσοστό δεν τα πληρούν λόγω της κρίσης: «Οποιοδήποτε εργαλείο που χρηματοδοτεί είναι χρήσιμο και ωφέλιμο. Κι αυτό όπως φαίνεται καλύπτει μεγάλο ποσοστό της επένδυσης. Αυτό όμως που πρέπει να δούμε είναι αν θα μπορεί να εφαρμοστεί στην πράξη. Έχουμε την εμπειρία από άλλα προγράμματα που θέτουν τέτοια κριτήρια και δικλείδες ασφαλείας που καθιστούν αδύνατη την ένταξη των επιχειρήσεων που τα χρειάζονται. Για παράδειγμα αν ζητάνε ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα . Σήμερα το 80% των επιχειρήσεων δεν διαθέτει. Επίσης αν ζητάνε κεφάλαιο συμμετοχής. Ακόμη και κάποιος να το διαθέτει αν περιμένει 2 – 3 χρόνια για να αποπληρωθεί θα έχει πρόβλημα ρευστότητας. Ναι θα ωφελήσει αν ληφθούν αυτά υπ’ όψιν και αν δεν είναι ένα «πυροτέχνημα» και μια προεκλογική αβάντα, αλλά ένα ρεαλιστικό πρόγραμμα που να έρχεται και να «κουμπώνει» στις ανάγκες των επιχειρήσεων».

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxatnhopoulou@empros.gr

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επιχειρηματικότητα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόγραμμα “Σπίτι μου 2”: Ο χρόνος μετράει αντίστροφα για την έναρξή του

Τα ψιλά γράμματα που πρέπει να προσέξετε O χρόνος για την έναρξη της διαδικασίας υποβολής …