Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Τρίτη 2 Οκτωβρίου 2018

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τρίτη 2 Οκτωβρίου 2018

0

Καλό μήνα
Μπήκαμε πλέον στον Οκτώβριο και ευχές να’  ναι ένας καλός και ειρηνικός μήνας. Όχι, δεν εννοούμε ότι θα έχουμε πολεμικές ιστορίες. Απλά εννοούμε όλα να πάνε όμορφα, στρωμένα, χωρίς εντάσεις και ακρότητες. Πρωτίστως βέβαια οι ευχές μας για υγεία. Για όλους, νέους και ηλικιωμένους. Οι εντάσεις και η οικονομική κρίση έχουν διαφοροποιήσει την ιστορία της απλής καθημερινότητας. Οι άνθρωποι έγιναν πιο επιθετικοί, γκρινιάρηδες, απότομοι, αγενείς και ανυπόμονοι. Γι’ αυτό και η ευχή μας «καλό μήνα προς όλους, με Υγεία, Αγάπη, Ειρήνη».
Γ.Δ.


Ανακούφιση για Μαξίμου και αντιπολίτευση
Κάτι ακούγεται στον αέρα. Δεν είναι διαμαρτυρίες, δεν είναι άναρθρες κραυγές. Είναι αναστεναγμοί ανακούφισης. Κι αυτό γιατί η ελληνική κυβέρνηση, χωρίς να κουνήσει το μικρό της δαχτυλάκι, θα έχει καταφέρει, να αποφύγει έναν πολύ μεγάλο προεκλογικό σκόπελο. Θα πιστωθεί την προσπάθεια που κατέβαλε για την επίλυση του Σκοπιανού και την αποφασιστικότητά της να φτάσει τη συμφωνία ως το τέλος. Όμως το κείμενο, που συνεχίζει να προκαλεί αντιδράσεις, δεν θα φτάσει ποτέ στην ελληνική Βουλή, επιτρέποντας στον ΣΥΡΙΖΑ να παραμείνει στην εξουσία μέχρι να επιλέξει τον χρόνο των εκλογών – κι όλα αυτά, χωρίς δική του υπαναχώρηση. Οι ΑΝΕΛ δεν θα έχουν πια λόγο διαφοροποίησης, επομένως οι συζητήσεις για κεντροαριστερές διευρύνσεις και οι πονοκέφαλοι που δημιουργούν εσωκομματικά μετατίθενται για μετά τις εκλογές.
Και η αντιπολίτευση, όμως, θα ανακουφιστεί εξίσου. Ο,τι κι αν γίνει, ο Αλέξης Τσίπρας δεν θα μπορεί να ρίξει το μπαλάκι της επικύρωσης στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Και με τη σειρά του, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν θα χρειάζεται να εξηγεί διαρκώς στους ευρωπαίους εταίρους του γιατί διαφωνεί με τη συμφωνία. Το ίδιο ισχύει και για τη Φώφη Γεννηματά, που «καθαρίζει» με το PES και τους έσω-διαφωνούντες με τη στάση της. Όσο για τον Σταύρο Θεοδωράκη. Ένα Οχι τον απαλλάσσει από τον κόπο να εξηγεί πώς η θετική ψήφος στο Σκοπιανό δεν μεταφράζεται αυτόματα σε στήριξη στον ΣΥΡΙΖΑ.
Τ.Ν.


Απομάκρυνση από ΕΕ- ΝΑΤΟ και πολιτική αστάθεια
Aν επικρατούσε το όχι θα είχαμε το παράδοξο να έχει επικρατήσει εκείνη η πλατφόρμα που δεν είχε αρχηγό, μετά και τη στροφή του VMRO. Το γράφουμε αυτό αφού περισσότερο οι αντιπολιτευόμενες – στον Ζάεφ – δυνάμεις έσπρωχναν τον κόσμο στην αποχή παρά στην καταψήφιση της συμφωνίας των Πρεσπών. Το Όχι πάντως – στο οποίο θα ανάβει λαμπάδα ο Πάνος Καμμένος – θα απομακρύνει τουλάχιστον για τώρα κάθε ένταξη της ΠΓΔΜ στο NATO, στην EE και άρα στο δυτικό άρμα και θα εντείνει την αντιπαράθεση που διεξάγεται με συνέχειες στα Δυτικά Βαλκάνια. Αυτό θα σημαίνει πως δεν θα εγκαταλειφθεί μια νέα προσπάθεια για λύση, στη συγκυρία που οι ηγεσίες των δυο χωρών είναι φιλικοί -προς τον αμερικανικό παράγοντα – χρήστες.
Όμως ο Ζάεφ θα έχει χάσει ένα μεγάλο μέρος της πολιτικής του νομιμοποίησης, ενώ δεν θα είναι και απίθανη μια νέα εκλογική αναμέτρηση με τον ίδιο σε δυσμενή θέση. Δεν θα είναι καθόλου βέβαιη η συμμαχία – λυκοφιλία του με τις δυο κυριότερες παρατάξεις που εκπροσωπούν την αλβανική κοινότητα. Ο πρόεδρος Ιβανόφ θα αποκτήσει ισχυρότερο ρόλο, ο Μίτσκοσκι θα ξαναμπεί στο παιχνίδι, οι Ρώσοι θα ζεστάνουν την παρέμβασή τους, ενώ μια μακρά περίοδος πολιτικής αστάθειας θα είναι δεδομένη για τη μικρή χώρα αφού μια συμφωνία έχει το timing της και δεν χωρούν αναβολές.
Τ.Ν.


Ο «Ζορμπάς» και το τσουνάμι στην Ινδονησία
Σε ύφεση είναι και ο κυκλώνας «Ζορμπάς» που έπληξε πάλι την νοτιοδυτική Ελλάδα, προκαλώντας κατά τόπους κάποια έντονα φαινόμενα. Ωστόσο να παρατηρήσουμε ότι πιο …έντονες ήταν οι περιγραφές των δημοσιογράφων σε κάποια κανάλια που έσπειραν τον πανικό δείχνοντας τις βάρκες να κουνιούνται στις προβλήτες! Την ίδια στιγμή δεύτερη είδηση ήταν ο σεισμός 7,5 Ρίχτερ που έπληξε την Ινδονησία και το τσουνάμι που λόγω κακού συντονισμού  στοίχισε σε 1.200 ανθρώπινες ζωές!
Είναι ζήτημα αξιολόγησης των ειδήσεων…
Μ.Ξ.


Αντιγριπικός εμβολιασμός
Αναγκαίος και απαραίτητος ο αντιγριπικός εμβολιασμός. Κυρίως δε εκ μέρους των λεγομένων ευπαθών ομάδων. Ήδη τα εμβόλια βρίσκονται στα ράφια των φαρμακείων σε πόλη και χωριά και οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να τα προμηθευτούν. Μάλιστα φέτος έχουν παραληφθεί ενωρίτερα και υπάρχει επάρκεια.
Σημειώνουμε ότι η περίοδος που συνιστάται για τον εμβολιασμό είναι οι μήνες Οκτώβριος και Νοέμβριος. Στις ευπαθείς ομάδες, στις οποίες ο εμβολιασμός κρίνεται αναγκαίος ανήκουν οι πολίτες άνω των 60 χρόνων, όσοι πολίτες πάσχουν από οποιοδήποτε χρόνιο νόσημα (όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, η καρδιακή ανεπάρκεια, η νεφρική ανεπάρκεια κ.α.) όσοι πάσχουν από αναπνευστικές παθήσεις (όπως η ΧΑΠ, το βρογχικό άσθμα κ.α.) και όσοι πάσχουν από άλλες χρόνιες παθήσεις. Οι πολίτες που αντιμετωπίζουν τέτοιου είδους προβλήματα υγείας σε συνεργασία με το γιατρό θα πρέπει να κάνουν το εμβόλιο ανεξαρτήτως ηλικίας. Επίσης, θα πρέπει να εμβολιαστούν οι επαγγελματίες υγείας, οι έγκυες, εφόσον συνεννοηθούν με το γιατρό τους και όσοι βρίσκονται γύρω από την φροντίδα νεογνών.
Γ.Δ.


Περιμένουν το χρίσμα
Αυτοδιοικητικές εκλογές για την Περιφέρειά μας. Για την οποία ζωηρό ενδιαφέρον δείχνει η Νέα Δημοκρατία, η οποία και την κατέχει σήμερα. Αυτή όμως είναι και η βασική αιτία των πολλών υποψηφίων από την ίδια παράταξη. Έτσι, πέρα από τη δεδηλωμένη απόφαση του νυν Περιφερειάρχη Χρ. Μέτιου, έχουμε και άλλες, όπως του δικού μας Κώστα Ζαγναφέρη αλλά και του προέδρου του Επιμελητηρίου Έβρου Χριστόδουλου Τοψίδη. Όλοι τους περιμένουν το χρίσμα από τα κεντρικά της Ν.Δ. που σύμφωνα με πληροφορίες θα δοθεί εντός των επόμενων δέκα πέντε ημερών.
Βέβαια, υφίσταται ένα σοβαρό θέμα και δεν είναι άλλο από το πώς θα δεχτούν οι άλλοι δύο υποψήφιοι ν’ αποκλειστούν. Αυτό δεν είναι εύκολο και δεν αποκλείονται εσωτερικές αναταράξεις και ρήγματα, πράγμα που σίγουρα θα έχει επιπτώσεις και στο ποσοστό της παράταξης αλλά και στην πιθανή αδρανοποίηση ικανών στελεχών!
Σύντομα θα γνωρίζουμε περισσότερα κι όχι μόνον για την Ν.Δ., αλλά και για το ΚΙΝΑΛ που έχει προϊστορία στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και βέβαια για το ΣΥΡΙΖΑ.
Γ.Δ.


Λίγα λόγια για το «Ζορμπά»
Από ήρωας του Καζαντζάκη ο Ζορμπάς, με τον ατίθασο και γνήσια ελληνικό χαρακτήρα με τις ακρότητες του ύψους ή του βάθους, βαπτίσθηκε και ως καιρικό φαινόμενο. Μάλιστα το όνομα που δόθηκε στην καιρική αυτή αλλαγή με τις υπερβολές της, ταιριάζει γάντι με τον Ζορμπά του Καζαντζάκη.
«Ζορμπάς»  λοιπόν στη Νότια Ελλάδα κι αλλού, αλλά για μας η όλη ιστορία ήταν μια απλή βροχερή φθινοπωρινή ημέρα και για την ακρίβεια το διήμερο της Κυριακής και της Δευτέρας. Εξάλλου στο Φθινόπωρο είμαστε, οι βροχές απαραίτητες σε ένα βαθμό.
Γ.Δ.


Ελάτε πίσω
Η Πορτογαλία ήταν μία από τις τρεις χώρες της EE, μαζί με την Ελλάδα και την Ιρλανδία, οι οποίες προσέφυγαν σε διεθνή βοήθεια για να αποφύγουν την πτώχευση. Τον Απρίλιο του 2011, η Τρόικα (Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ΔΝΤ και Συμβούλιο της Ευρώπης) έβαλαν 78 δισ. ευρώ για να διευκολύνουν την παροχή ρευστότητας στα δημόσια ταμεία της Πορτογαλίας, που δεν μπορούσε να εξυπηρετήσει το δημόσιο χρέος της. Από εκείνη τη χρονιά, το 7% του πληθυσμού, 760.000 άνθρωποι, (από τα 10,3 εκατομμύρια κατοίκους ) της χώρας έχει φύγει στο εξωτερικό προς αναζήτηση εργασίας. Η κυβέρνηση προσπαθεί με την καμπάνια: «Ελάτε πίσω: 50% έκπτωση στη φορολογία φυσικών προσώπων για τους Πορτογάλους που επιστρέφουν στη γενέτειρα» να φέρει πίσω κάποιους από τους οικονομικούς της μετανάστες, η απροθυμία όμως είναι μεγάλη. Φανταστείτε τι γίνεται στην Ελλάδα που προσπαθεί να κάνει τους νέους να επιστρέψουν ποντάροντας στο… φιλότιμο τους.
Κ.Η.


Άδικη δίωξη
Υπέρ του πρώην συντρόφου τους Π. Λαφαζάνη τάσσονται 42 βουλευτές της κυβέρνησης θεωρώντας άδικη την δίωξη Λαφαζάνη από το «Τμήμα Προστασίας του Κράτους και του Δημοκρατικού Πολιτεύματος». Όπως αναφέρει το δημοσίευμα της Αυγής «Η είδηση για κλήση του Π. Λαφαζάνη σε απολογία από την Υποδιεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας και ειδικότερα από το «Τμήμα Προστασίας του Κράτους και του Δημοκρατικού Πολιτεύματος», στο πλαίσιο διενεργούμενης προκαταρκτικής εξέτασης, κατόπιν παραγγελίας της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, προκαλεί απορίες και εγείρει εύλογα ερωτηματικά καθώς το Τμήμα Προστασίας του Κράτους και του Δημοκρατικού Πολιτεύματος, το οποίο ιδρύθηκε το 2000 (Ν. 2800/2000), είναι «αρμόδιο για την πρόληψη και καταστολή σοβαρών ενεργειών ή απειλών που στρέφονται κατά της ασφάλειας του κράτους και του δημοκρατικού πολιτεύματος»: αυτό τονίζουν μεταξύ άλλων 43 βουλευτές και βουλεύτριες του ΣΥΡΙΖΑ σε ερώτησή τους προς τους υπουργούς Προστασίας του Πολίτη και Δικαιοσύνης. «Ακόμα μεγαλύτερο προβληματισμό», σημειώνεται στην ερώτηση, «προκαλεί το γεγονός πως, από όσο έχει γίνει γνωστό, καμία δράση του συγκεκριμένου Τμήματος Προστασίας του Κράτους (όπως για παράδειγμα ανάλογη κλήση σε απολογία) δεν έχει πραγματοποιηθεί, όλα αυτά τα χρόνια, απέναντι σε νεοναζιστικές ομάδες που έχουν προβεί σε σειρά πολύ σοβαρών εγκληματικών πράξεων, για τις οποίες -ενυπόγραφα μάλιστα – έχουν αναλάβει την ευθύνη».
Γ.Δ.


Το Δημοψήφισμα στην ΠΓΔΜ και μερικά ερωτήματα
Η μεγάλη αποχή είναι ο «νικητής» του δημοψηφίσματος στην ΠΓΔΜ αφού προσήλθε στην κάλπη και είπε «ΝΑΙ» στην συμφωνία των Πρεσπών μόλις το 36,85%. Μια «Πύρρεια» νίκη για τον Ζόραν Ζάεφ παρότι απ’ αυτούς που ψήφισαν περίπου 630.000 πολίτες, υπέρ της συμφωνίας ψήφισε το 91,38%, ενώ εναντίον της το 5,62%. Μια «εύθραυστη» νίκη που όχι μόνο δεν προσφέρεται  για θριαμβολογίες αλλά είναι πιθανό να δρομολογήσει εξελίξεις στην γειτονική χώρα όπως πρόωρες εκλογές. Σ’ ότι αφορά τα του οίκου μας, δεν φαίνεται να επηρεάζει το πολιτικό σκηνικό αν και όπως φάνηκε η μεγάλη αποχή εμφανώς ικανοποίησε τον κυβερνητικό εταίρο αλλά και άλλους πολιτικούς χώρους όπως η ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ που τάχτηκαν κατά της συμφωνίας.
Μερικά απλά ερωτήματα: Αυτοί που δεν προσήλθαν στις κάλπες στα Σκόπια ήταν αυτοί που δεν θέλουν η χώρα τους να λέγεται «Βόρεια Μακεδονία» αλλά σκέτο «Μακεδονία» και αυτοί που θεωρούν ότι είναι απόγονοι του Μ. Αλεξάνδρου, οι πιο «σκληροπυρηνικοί» δηλαδή που θεωρούν ότι η συμφωνία είναι κακή για την χώρα τους παρότι κατοχυρώνει την ταυτότητα και την γλώσσα τους ως «Μακεδονική». Απ’ την άλλη οι αρνητές της συμφωνίας εντος της χώρα μας υποστηρίζουν ότι είναι κακή γιατί «πουλάει την Μακεδονία» στα Σκόπια και αναγνωρίζει στους γείτονες ταυτότητα και γλώσσα «Μακεδονική»! Λογικά αν η συμφωνία δεν είναι καλή για μας δεν θα είναι καλή για τους Σκοπιανούς;  Και αντίστροφα: Αν η συμφωνία συνέφερε περισσότερο τα Σκόπια γιατί τότε ούτε το  40% των πολιτών των Σκοπίων την ψήφισε;
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2025

Επιτέλους ξεμπλόκαρε το έργο Δημάριο – Μελίβοια Ένα καλό νέο για το νομό μας. Το β’ τμήμα …