Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Τρίτη 16 Οκτωβρίου 2018

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τρίτη 16 Οκτωβρίου 2018

0

Δήλωση Αδ. Γεωργιάδη
Ο Άδωνις Γεωργιάδης δήλωσε λοιπόν το Σάββατο στην εκπομπή του Γιώργου Αυτιά ότι στηρίζει την υποψηφιότητα του Χρ. Μέτιου κα ότι θα τον βοηθήσει στις εκλογές προσωπικά για την Περιφέρειά μας. Κατ’ αρχάς η δήλωση Γεωργιάδη σημαίνει ότι ο Μέτιος έχει εξασφαλίσει την υποψηφιότητά του ως επικεφαλής. Εάν θα τον βοηθήσει ή όχι, είναι δικαίωμά του και δεν το σχολιάζουμε, διότι δεν είμαστε αφελείς να πιστεύουμε πως δεν θα γινόταν από τη Ν.Δ. εάν δεν το δήλωνε. Είναι γνωστό ότι τα κόμματα «ανακατεύονται» στις αυτοδιοικητικές εκλογές, κυρίως για τις Περιφέρειες.
Γ.Δ.


Η Αραβία άλλοτε και σήμερα
Σαουδική Αραβία. Μια χώρα γνωστή για την υποστήριξή της προς τον θρησκευτικό εξτρεμισμό και με δεσμούς και χρηματοδότηση προς την τρομοκρατία. Τώρα, δολοφόνησε τον Σαουδάραβα δημοσιογράφο Ταμάλ Κασόγκι, στην πρεσβεία στην Κωνσταντινούπολη! Πήγε ο δημοσιογράφος στο προξενείο, συνελήφθη και δολοφονήθηκε (λέγεται ότι τεμαχίστηκε!)
Πρόκειται για πρωτοφανές περιστατικό. Ακόμη για αυτήν τη Σαουδική Αραβία που έχει κατηγορηθεί ως ανελεύθερη χώρα, ως χώρα που σε πολλούς τομείς της δημόσιας και θρησκευτικής ζωής βρίσκεται στον Μεσαίωνα.  Αρκεί προς τούτο να πούμε ότι θεωρήθηκε κατάκτηση το δικαίωμα οι γυναίκες να οδηγούν Ι.Χ. αυτοκίνητο και να πηγαίνουν στα γήπεδα ποδοσφαίρου.
Το ανελεύθερο και αντιδημοκρατικό βασιλικό καθεστώς, δεν δολοφονεί μόνον τους δημοσιογράφους που του ασκούν κριτική, τους τεμαχίζει κιόλας!…
-Φρίκη, αν σκεφθεί κανείς τον πολιτισμό που παρήγαγαν κατά το παρελθόν οι Άραβες και στους οποίους ο κόσμος οφείλει αρκετά λόγω των πνευματικών τους επιδόσεων σε πολλούς τομείς. Αυτά όμως τότε….
Γ.Δ.


Το δεκάγραμμο του χωριάτη
Χειμώνα, Άνοιξη, Καλοκαίρι, Φθινόπωρο, το Ξανθιώτικο παζάρι είναι ακλόνητο κάθε Σάββατο εκεί. Παντός καιρού, έναν αιώνα στη θέση τη γνωστή. Η άποψη της πόλης, μια εικόνα που πρέπει να διορθωθεί. Όσοι αμφιβάλλετε μια βόλτα την Κυριακή ή μια καθημερινή για να δείτε την αλήθεια γυμνή.
Υγεία να’χουμε, το θέμα είναι επίκαιρο, θα ξαναγράψω για το παζάρι μας.
Θάνος Μαυροδής, εικαστικός
Τηλ. 6973205515


Παλιές Φωτογραφίες

Άποψη της ταβέρνας του Τάκη Μουσμουλίδη «Ο Μούσμουλας» στο παζάρι Ξάνθης. Το 2001 όπου έγιναν τρικούβερτα γλέντια. ( Αρχείο Θάνου Μαυροδή)

Χαώδης η σύγκριση
«Η Ελλάδα σήμερα επιβάλλει φόρους Σκανδιναβίας χωρίς όμως να προσφέρει και αντίστοιχες υπηρεσίες». Η δήλωση ανήκει στον ΣΕΒ, τον γνωστό Βιομηχανικό Σύνδεσμο της χώρας ο οποίος ευθαρσώς παρεμβαίνει στη δημόσια οικονομική ζωή του τόπου. Παρεμβάσεις ουσίας και αλήθειας. Διότι όλοι οι Έλληνες γνωρίζουν διότι το ζουν στο πετσί τους, πως πληρώνουν φόρους υψηλούς όπως οι Σκανδιναβοί, χωρίς όμως ούτε κατά διάνοια να απολαμβάνουν αντίστοιχες κοινωνικές, υγειονομικές, ασφαλιστικές και άλλες παροχές που απολαμβάνουν οι κάτοικοι-φορολογούμενοι των χωρών της Σκανδιναβίας. Μάλιστα δεν τολμάει κανείς να κάνει σύγκριση, διότι θα εξέταζε ανόμοια πράγματα. Οι Έλληνες πληρώνουν πάρα πολλά και απολαμβάνουν ελάχιστες παροχές από το κράτος τους, τις υπηρεσίες και φορείς.
Γ.Δ.


«Ηθική δεν υπάρχει στην Πολιτική. Υπάρχει μόνον σκοπιμότητα» (Λένιν )
Η ρήση αυτή που ελέχθη αρχές του 1900 από το Ρώσο τότε κι αργότερα Σοβιετικό ηγέτη Λένιν, αποτελεί την κορύφωση του πολιτικού ρεαλισμού και κυνισμού. Προφανώς και δεν συμφωνούν όλοι με τη ρήση αυτή και λέμε ευτυχώς. Όμως εξετάζοντας με ρεαλισμό τα όσα εννοεί ο Λένιν, δεν μπορεί παρά να συμφωνήσει διότι τόσο πριν και όσα έγιναν μετά δεν ήταν παρά μια σειρά πολιτικών ενεργειών που εξυπηρετούσαν τη σκοπιμότητα παρά την Ηθική.
Εξάλλου, πριν λίγα χρόνια διεξήχθη μεγάλη συζήτηση σε επίπεδο Πολιτικών και Φιλοσόφων για το ερώτημα αυτό, δηλαδή εάν στην Πολιτική υπάρχει Ηθική ή όχι.  Μέχρι σήμερα πάντως οι συζητήσεις συνεχίζονται και οι απόψεις διαφωνούν μεταξύ τους.
Προσωρινό συμπέρασμα: Εδώ και χρόνια, στην πολιτική ζωή των χωρών, η Ηθική έχει υποχωρήσει. Για πολλούς λόγους και αιτίες. Μια δε εξ’ αυτών η Οικονομία.
Γ.Δ.


Εκμαυλισμός ομάδων πληθυσμού
Το θέμα της έλλειψης ηθικής στην πολιτική, ως γνωστόν, δεν περιορίζεται στα υψηλά κλιμάκια μεταξύ των χωρών και μακάρι να ήταν μόνον εκεί. Το φαινόμενο έχει διαπιστωθεί και πολύ πιο κάτω, δηλαδή στις μικρές τοπικές κοινωνίες. Εμφανίζεται δε εκεί  η διαδικασία του εκμαυλισμού διαφόρων ευπαθών ομάδων του πληθυσμού με στόχο την απόσπαση της ψήφου. Γεγονός γνωστό στην περιοχή μας που εμφανίζεται σε κάθε εκλογική περίοδο είτε πρόκειται – κυρίως – για τις αυτοδιοικητικές εκλογές είτε για τις βουλευτικές.
Με τη διαδικασία εξαγοράς της ψήφου λοιπόν, ενεργοποιείται η απομάκρυνση της Ηθικής. Ανάλογα και αντίστοιχα γεγονότα συμβαίνουν με τις υποσχέσεις για «αποκατάσταση» κάποιων με διορισμούς ή με οικονομικές συμφωνίες ύψους πολλών εκατομμυρίων.
Το θέμα είναι σημαντικό και περίπλοκο. Θα το ξαναζήσουμε και πάλι σχετικά σύντομα…
Γ.Δ.


Έξοδος στο βουνό
Φθινόπωρο πλέον και λόγω ακριβώς της εποχής, συστήνουμε στους συμπολίτες να επιδιώξουν μια μικρή έξοδο προς κάποια ορεινή περιοχή του νομού μας. Το επιδίωξε πρόσφατα και υλοποίησε φιλική παρέα συμπολιτών. Οι οποίοι ξεκίνησαν από καφέ στην Καντίνα δίπλα στο Νέστο στην Γαλάνη. Καφές εξαιρετικός, εξυπηρέτηση και φυσικά περιβάλλον μοναδικό με το πράσινο, τον Νέστο, τα πουλιά. Μετά τον καφέ και τη χαλαρή συζήτηση, η παρέα περπάτησε στο γνωστό μονοπάτι δίπλα στο μεγάλο ποτάμι. Θέαμα μαγευτικό, μοναδικό.  Άνθρωποι κάθε ηλικίας εκεί για να δουν τις ομορφιές που δημιούργησε ο Νέστος.
Επιστροφή και γεύμα της παρέας στη νέα ταβέρνα «Μαίανδρος». Άψογο σέρβις, νόστιμα κρεατικά με διάφορους τρόπους παρασκευασμένα, ποικιλία σαλατών με κρασί κόκκινο και τσίπουρο. Κι όλα αυτά σ’ένα καθαρό και πολιτισμένο περιβάλλον. Κάποιοι έτρωγαν με την παρέα τους έξω στην αυλή.
Μετά το γεύμα, απόφαση για καφέ στα Κομνηνά, από τον ορεινό δρόμο πάνω από την Γαλάνη. Στην κορυφή, η έκπληξη από το θέαμα των μαιανδρισμών του Νέστου αλλά και γενικά το θέαμα. Φαινόταν η Θάσος, ο κάμπος  της Χρυσούπολης, της Ξάνθης τα χωριά. Κι αν η ατμόσφαιρα είναι καθαρή, κανείς βλέπει ακόμη πιο πέρα, τη Σαμοθράκη, τη Λήμνο κλπ.
Η διαδρομή μέχρι τα Κομνηνά μια συνεχής ποικιλία χρωμάτων. Του πράσινου, του κίτρινου, του καφέ. Μεγαλείο. Καφέ στο κεντρικό καφενείο, παρέα με τους ηλικιωμένους κατοίκους του χωριού. Συζήτηση, αλληλογνωριμία, ευγένεια και συστολή. Μία όμορφη ημερήσια έξοδος στον ορεινό μας όγκο.
Γ.Δ.


Σοκ από τον άγριο φόνο Βουλγάρας δημοσιογράφου
Από το φόνο δημοσιογράφου που ερευνούσε σκάνδαλο διαφθοράς συγκλονίζεται η Βουλγαρία. Η Βικτόρια Μαρίνοβα βρέθηκε την περασμένη Κυριακή άγρια δολοφονημένη στην πόλη Ρούσε ενώ πριν, σύμφωνα με τις αρχές, είχε βιαστεί και παραμορφωθεί από χτυπήματα στο κεφάλι και άλλα μέρη του σώματος.
Η 30χρονη Βουλγάρα ρεπόρτερ (και σκηνοθέτης) έπαιρνε μέρος σε μία μεγάλη έρευνα που αφορούσε διασπάθιση κοινοτικών κονδυλίων στη χώρα της. Η τελευταία εκπομπή της δημοσιογράφου αφορούσε συγκεκριμένα έρευνα που πραγματοποιούσε δημοσιογραφική ομάδα για εταιρείες που συμμετέχουν σε κατασκευαστικά προγράμματα χρηματοδοτούμενα από την Ευρωπαϊκή Ενωση και σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έρευνας, το 30%-40% των ευρωπαϊκών κονδυλίων διασπαθίσθηκαν ή δαπανήθηκαν σε μίζες.
Αν και ακόμα δεν έχει επιβεβαιωθεί ότι το έγκλημα έχει άμεση σχέση με τη δημοσιογραφική έρευνα, εικάζεται ότι είναι η πιο πιθανή αιτία για την αποτρόπαια πράξη.
Πρόκειται, πάντως, για τον 3ο φόνο δημοσιογράφου σε έδαφος της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέσα στο 2018. Τον περασμένο Οκτώβριο δολοφονήθηκε στην Μάλτα η δημοσιογράφος Ντάφνι Καρουάνα Γκαλιζία, ενώ τον Φεβρουάριο δολοφονήθηκε στην Σλοβακία ο δημοσιογράφος Γιαν Κούτσιακ.
Στην ετήσια έκθεσή της για το 2017, η οργάνωση RSF υπολογίζει σε 65 τους δημοσιογράφους που σκοτώθηκαν στον κόσμο (εκ των οποίων 50 επαγγελματίες, 7 μπλόγκερ και 8 συνεργάτες μέσων ενημέρωσης). Ο αριθμός αυτός είναι κατά 18% μικρότερος σε σχέση με το 2016 λόγω της «όλο και μεγαλύτερης συνειδητοποίησης της ανάγκης να προστατεύονται καλύτερα οι δημοσιογράφοι», επισημαίνει η οργάνωση, αλλά και επειδή κάποιες χώρες «που έχουν γίνει υπερβολικά επικίνδυνες, αδειάζουν από τους δημοσιογράφους τους».


Έκλεισε το Leader για το Δημόσιο – Αναμένεται το Leader για ιδιώτες
Εξέπνευσε την Παρασκευή και η παράταση που δόθηκε για την υποβολή φακέλων στο Leader για το Δημόσιο. Όπως δήλωσε στην εφημερίδα «Χρόνος» ο πρόεδρος της επιτροπής διαχείρισης προγράμματος CLLD / Leader Ροδόπης – Ξάνθης και δήμαρχος Μαρωνείας – Σαπών Γιάννης Σταυρίδης, υπήρξε σημαντικό ενδιαφέρον καθώς κατατέθηκαν 19 φάκελοι ποσού περί των 3,5 εκ ευρώ, ενώ προς οριστικοποίηση είναι 17 φάκελοι ποσού 1.720.000 ευρώ. Μετά την αξιολόγηση, αν τα εγκεκριμένα έργα είναι περισσότερα της χρηματοδότησης (ήτοι 1,57 εκ), θα διεκδικήσουν και πρόσθετη χρηματοδότηση που συνολικά για όλη την χώρα είναι 50 εκ ευρώ. Σε δέκα μέρες θα πρέπει να έχουν κατατεθεί πλήρως οι φάκελοι, από εκεί και ύστερα θα γίνει το ξεκαθάρισμα των προτάσεων.
Τώρα αναμένεται το Leader για τους ιδιώτες. Η πράξη πρέπει να ανοίξει στο υπουργείο και όπως γνωρίζουμε έχει καθυστερήσει σε υπερβολικό βαθμό στερώντας από τον ιδιωτικό τομέα  επενδύσεις.
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 16 Μαρτίου 2024

Δήμος δικαίου Ένα ζήτημα δικαίου για τους δημότες πρέπει να εξετάσει άμεσα ο δήμος Ξάνθης …