Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Ενέργεια Λειτουργεί το πρώτο υδροηλεκτρικό φράγμα στην Ξάνθη στο ρέμα Τσάι

Λειτουργεί το πρώτο υδροηλεκτρικό φράγμα στην Ξάνθη στο ρέμα Τσάι

0

Ισχύος 1,2 MW. Πρόκειται για ιδιωτική επένδυση εταιρείας από την Αθήνα ύψους 2 εκ ευρώ

 

 

Δειλά αλλά σταθερά επενδυτικά βήματα στις Αναγνώσιμες Πηγές Ενέργειας

 

 

Δειλά μεν αλλά ωστόσο γίνονται βήματα και στην Ξάνθη στο τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Μετά τα φωτοβολταϊκά όπου υπάρχουν αρκετές επενδύσεις (ιδιαίτερα για αγροτική εκμετάλλευση) που αξιοποιούν τον ήλιο για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος και εν συνεχεία τις Ανεμογεννήτριες που έχουν εγκατασταθεί στα Κιμμέρια από εταιρεία στα Κιμμέρια που αξιοποιούν τον αέρα, έχουμε και μια επένδυση που αξιοποιεί την ορμή του νερού.

Το ακριβές σημείο στον χάρτη της περιοχής

Λειτουργεί υδροηλεκτρικό φράγμα στο ρέμα Τσάι στην ορεινή περιοχή

Συγκεκριμένα πρόκειται για το ένα μικρό υδροηλεκτικό φράγμα στο ρέμα Τσάι, 4χλμ από τα σύνορα με την Βουλγαρία, 4 χλμ από το χωριό Ρεύμα, 12 από το Ωραίο και 34 από την Ξάνθη. Όπως μας πληροφορεί ο κ. Χαράλαμπος Χρυσοχοΐδης, Γεωπόνος Τ.Τ. Υποστήριξης Φυσικών πόρων Α.Μ.Θ, πρόκειται για ένα έργο Μικρού Υδροηλεκτρικού φράγματος 1,2 MW, το οποίο έχει αδιειοδοτηθεί από την Αποκεντρωμένη. Πρόκειται για ιδιωτική επένδυση εταιρείας από την Αθήνα ύψους 2 εκ ευρώ. Όπως αναφέρει ο κ. Χρυσοχοΐδης οι επενδυτές είχαν μελέτες από το 2008 και με υπομονή και σταθερά βήματα, εδώ και λίγες ημέρες έθεσαν σε λειτουργία το πρώτο στην Ξάνθη φράγμα αξιοποιώντας τα νερά του ρέματος Τσάι. Να σημειώσουμε πως το φράγμα αυτό δεν συνδέεται με το μεγάλο φράγμα του Θησαυρού που αξιοποιεί τα νερά του Νέστου. Το Τσάι είναι χείμαρρος τα νερά του οποίου καταλήγουν στον Κόσυνθο.

Συλλογή νερού και στην συνέχεια μεταφορά με αγωγό στον υδροστρόβιλο όπου παράγεται ρεύμα

Πως λειτουργεί το πρώτο υδροηλεκτρικό φράγμα στο νομό μας

Όπως μας εξηγεί ο κ. Χρυσοχοϊδης έχει οριστεί ένα σημείο όπου γίνεται η συλλογή του νερού στο φράγμα το οποίο με υπόγειο αγωγό 2.700 μέτρων και Φ700, οδηγείται το νερό στον σταθμό ηλεκτροπαραγωγής όπου αξιοποιώντας την υψομετρική διαφορά από το σημείο υδροληψίας-φράγμα και τον σταθμό παραγωγής, κινεί τον υδροστρόβιλο, παράγοντας ηλεκτρικό ρεύμα και στην συνέχεια το νερό ξαναχύνεται στο ρέμα.

«Ευχής έργον θα ήταν να γίνουν κι άλλες τέτοιες επενδύσεις στις ΑΠΕ», τονίζει ο κ. Χρυσοχοΐδης, επισημαίνοντας πως είναι αποδοτικές και συμφέρουσες.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Ενέργεια
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Προσωρινά ελεύθεροι οι 49 συλληφθέντες του ΑΠΘ

Αναβλήθηκε η δίκη των 49 συλληφθέντων από την αστυνομική επιχείρηση στη Σχολή Θετικών Επισ…