Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Χειροποίητο παπούτσι σε …χορευτικά βήματα!

Χειροποίητο παπούτσι σε …χορευτικά βήματα!

1

Με την υπογραφή της “Cathrine- Stella”. Ένα όνομα που άφησε ιστορία στην τοπική υποδηματοποιία

 

Συνεχίζει την οικογενειακή παράδοση η κόρη του ιδρυτή της επιχείρησης Θεοδόση Κιμουρτζή, Αικατερίνη Στυλιανή

 

Απ’ την αγάπη του για την κόρη του, έδωσε το όνομά της σε μια άλλη αγάπη του, το εργαστήριο υποδηματοποιίας που διατηρούσε από το 1967 και η κόρη του το ανταπέδωσε κληρονομώντας το ταλέντο και το μεράκι του και συνεχίζοντας την οικογενειακή επιχείρηση παρότι είναι ένα επάγγελμα που χάνεται… και οι εποχές είναι δύσκολες! Ο λόγος για τον Θεοδόση Κιμουρτζή που έφυγε πριν 5 χρόνια από την ζωή αλλά άφησε εποχή στην Ξάνθη τις δεκαετίες ‘78 – ’80 –‘ 90 με τα χειροποίητα και πρωτότυπα παπούτσια του στο υποδηματοποιείο του με την ονομασία “Cathrine – Stella” απέναντι από το παλιό Δημαρχείο της Ξάνθης. Την σκυτάλη πήρε η κόρη του Αικατερίνη Στυλιανή Κιμουρτζή, σχεδιάστρια υποδημάτων, που διατηρεί την επωνυμία της επιχείρησης, απλά έχει εξειδικευτεί στο χειροποίητο χορευτικό και νυφικό παπούτσι και διατηρεί Ατελιέ στην οδό Αν. Θράκης.

Χορεύοντας με παπούτσια “Cathrine- Stella”

Ο πατέρας αυτοδίδακτος, η κόρη έχει σπουδάσει στέλεχος Διοίκησης υποδηματοποιίας και σχεδιάστρια μα το μεράκι και το ταλέντο ίδιο και απαράλλακτο. Συναντάμε την Κατερίνα στο… βασίλειό της! Ένα καλαίσθητο χώρο με vintage αντικείμενα, όπως η παλιά ραπτομηχανή στην βιτρίνα, οι καθρέπτες, το κλασσικό χαλί, περικυκλωμένη από τα δημιουργήματά της. Παπούτσια που ξεχωρίζουν για την φινέτσα την καλαισθησία, την τεχνική αρτιότητα, την φαντασία! Τα υλικά που χρησιμοποιεί, το δέρμα, η φίνα δαντέλα, οι κορδέλες, τα σιρίτια, «χορεύουν» στα μαγικά χέρια της Κατερίνας όπως οι …χορευτές του τάνγκο, οι πελάτες της που τα φορούν και δημιουργούν ένα πρωτότυπο, εντυπωσιακό αισθητικό αποτέλεσμα το οποίο συνυπάρχει με την άνεση και την λειτουργικότητα: «Έχω εξειδίκευση στο χορευτικό παπούτσι. Έχω πελάτες επαγγελματίες χορευτές που έχουν πάρει πρωτιές στο Λάτιν και στο Τάνγκο και μου έχουν στείλει αυτές τις φωτογραφίες. Είναι εργαλείο για τους χορευτές… δεν μπορούν να χορέψουν με παπούτσι που δεν είναι άνετο και αναπαυτικό. Με τις ίδιες προδιαγραφές φτιάχνω και παπούτσια για τον κόσμο που θέλει να το φορά στην καθημερινότητα του. Ιδιαίτερη εκτίμηση το έχουν οι νύφες», μας λέει η Κατερίνα σηκώνοντας για λίγο το βλέμμα από την δουλειά της. Την βρήκαμε καθισμένη στο πάγκο της να ξεκινάει από την αρχή μια παραγγελία: «Με ενδιαφέρει η ελληνική παράδοση, θα φτιάξω και τσαρούχι. Δεν παρακολουθώ την μόδα και δεν επηρεάζομαι από άλλους, δεν αντιγράφω άλλους… Έχω τον δικό μου κόσμο»!

Κατερίνα: «Μπορώ να οργανώσω μια επιχείρηση και αυτό θα είναι το επόμενο βήμα μου..»

Η Κατερίνα γεννήθηκε το 1976 και ο πατέρας της μετά από δύο χρόνια έδωσε το όνομά της στην επιχείρηση που διατηρούσε από το 1967. Η ίδια θυμάται τα χρόνια που μεγάλωνε μέσα στο υποδηματοποιείο του στην Π. Πόλη: «Αν δεν ήταν ο πατέρας μου δεν θα είχα αυτές τις γνώσεις. Ήταν αυτοδίδακτος. Από πιτσιρικάς στην δουλειά. Ξεκίνησε από την Ξάνθη, έφυγε στην Αθήνα και μετά στην Αυστραλία. Το είχε πολύ μεράκι… ήθελε συνέχεια να μαθαίνει, μάθαινε απ’ τους μαστόρους που είχε σαν δασκάλους, Πολλές πελάτισσες μου φέρνουν νυφικά τους παπούτσια για συντήρηση και μου λένε ιστορίες… για εκείνη την εποχή. Μεγάλωσα μέσα στο χώρο κι από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου ήθελα να κάνω αυτό το επάγγελμα. Γνωρίζω πως θα στελεχώνω ένα εργοστάσιο και να βάλω μπροστά μια παραγωγή και να σχεδιάζω. Μπορώ να οργανώσω μια επιχείρηση και αυτό θα είναι το επόμενο βήμα μου. Νομίζω πως έχω φτάσει στο σημείο ώστε να μπορώ να στήσω μια παραγωγή μια ελληνική παραγωγή παπουτσιού. Είμαστε μόνο 20 σχεδιαστές στην Ελλάδα. Γνωριζόμαστε μεταξύ μας…».

«Δεν πληρώνεται η δουλειά μου σήμερα…»

Έχει και άλλα μελλοντικά σχέδια η Κατερίνα όπως το να μπει στο χώρο της μόδας όμως τα θέτει σε μια ρεαλιστική βάση: «Είναι στα σχέδια μου να μπω στο χώρο της μόδα αλλά στην χώρα μας δεν  βοηθάει η κατάσταση. Γι αυτό πρέπει να εξασφαλίσω την βιωσιμότητα της επιχείρησης. Δεν πληρώνεται η δουλειά μου σήμερα. Είναι τέχνη υπό εξαφάνιση. Πρέπει να δούμε τις συνθήκες που ζούμε για να μπορέσουμε να επιβιώσουμε. Γι αυτό και προσαρμόζουμε τις τιμές μας. Έτσι σε σχέδια που ήδη υπάρχουν οι τιμές είναι στα 100 – 120 ευρώ. Με παραγγελία κοστίζει περισσότερο γιατί θα πρέπει να σχεδιάσω, να βγάλω προμοντέλο έχει περισσότερη δουλειά. Περιορίστηκα στο χορευτικό παπούτσι γι αυτό τον λόγο. Δίνω σ’ όλη την Ελλάδα από Κρήτη. Έχω πολλούς πελάτες από το εξωτερικό πελάτες από τη Γαλλία, τη Ν. Ζηλανδία την Αμερική. Οι ξένοι είναι πιο εξοικειωμένοι και γνωρίζουν να εκτιμούν την δουλειά αλλά και τον χρόνο που απαιτείται για να γίνει ένα χειροποίητο ζευγάρι παπούτσια.  Μου στέλνουν ευχαριστήριες επιστολές. Είμαι σε μια ηλεκτρονική σελίδα με χειροποίητες κατασκευές, από εκεί με βρίσκουν (www.heraki.gr)».

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

 

Οι δημιουργίες της εντυπωσιάζουν!
Και λεπτομέρεια κάνει τη διαφορά: Χειροποίητο παπούτσι μονοκόμματο χωρίς συγκόλληση τακουνιού. Πρόκειται για συλλεκτικό κομμάτι
Τα παπούτσια της Κατερίνας …χορεύουν τάνγκο και παίρνουν βραβεία!
Οι αναμνήσεις …ξαναγυρίζουν… Ο πατέρας που έφυγε κι εκείνη μικρή στο υποδηματοποιείο τους στην Π. Πόλη

 

Το εργαστήρι της Κατερίνας και τα υλικά που χρησιμοποιεί για τις δημιουργίες της

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Προσωρινά ελεύθεροι οι 49 συλληφθέντες του ΑΠΘ

Αναβλήθηκε η δίκη των 49 συλληφθέντων από την αστυνομική επιχείρηση στη Σχολή Θετικών Επισ…