Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Τρίτη 5 Σεπτεμβρίου 2018

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τρίτη 5 Σεπτεμβρίου 2018

0

 Από 22 σε 10
Η είδηση είναι από τη μακρινή Αργεντινή η οποία περνάει δύσκολες οικονομικές ώρες. Λοιπόν ο πρωθυπουργός της χώρας προχώρησε σε μια ουσιαστική κίνηση μείωσης των κρατικών εξόδων, μειώνοντας τα υπουργεία από 22 που ήταν σε 10!
Δηλαδή, 14 λιγότερα από τα δικά μας του πρόσφατου ανασχηματισμού, που είναι 24 οι υπουργοί, ενώ μαζί με τους αναπληρωτές και υφυπουργούς, φθάνουν τα 53 άτομα, ζωή να’χουν να τους πληρώνει ο Έλληνας.
Γ.Δ.


Μία επέτειος Ι
Προχθές 3 Σεπτεμβρίου, πριν από 44 χρόνια ένας πολιτικός που άφησε τη σφραγίδα του στη μεταπολιτευτική Ιστορία της χώρας, ο Ανδρέας Παπανδρέου, ίδρυσε το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα. Γι’ αυτές τις τέσσερις και πλέον δεκαετίες που έχουν περάσει από τότε, υπάρχει ένα πράγμα που μπορεί να ειπωθεί με βεβαιότητα: το ΠΑΣΟΚ δεν έζησε μία, αλλά πολλές ζωές. Αποτέλεσε πόλο έλξης για τους φιλοπρόοδους πολίτες όλων των κοινωνικών τάξεων, λατρεύτηκε από τις πλατιές μάζες, ήκμασε χάρις στην εξουσία και παρήκμασε εξαιτίας της πριν σηκώσει ένα βάρος για την κρίση που δεν του ανήκε – βάρος που πλήρωσε με τη -συρρίκνωσή του. Ο ιστορικός του μέλλοντος θα κάνει τον απολογισμό των πεπραγμένων ενός κόμματος που κυβέρνησε επί μακρό χρονικό διάστημα με τα γνωστικά εργαλεία που προσφέρει η επιστήμη του, αλλά και τη νηφαλιότητα που εξασφαλίζει η απόσταση του χρόνου.
Τ.Ν.


Επέτειος ΙΙ
Δεν υπάρχει όμως καμιά αμφιβολία ότι το ΠΑΣΟΚ συνέβαλε αποφασιστικά στον εκσυγχρονισμό της ελληνικής κοινωνίας και ασφαλώς στη θεραπεία των πληγών που άνοιξε στο κοινωνικό σώμα το μετεμφυλιακό κράτος. Δεν υπάρχει επίσης αμφιβολία ότι συνέβαλε τα μέγιστα στην κοινωνική κινητικότητα, συμβολή που οδήγησε στην απαραίτητη για την ομαλή λειτουργία της δημοκρατίας διεύρυνση της μεσαίας τάξης.
Παρά τα όποια λάθη λοιπόν, δεν μπορεί παρά να πιστωθεί στο ΠΑΣΟΚ ότι υπηρέτησε αρχές και ιδέες τις οποίες είχε ανάγκη ο τόπος αυτός για να προοδεύσει. Σε αυτό το όνομα της προόδου, μιας διαδικασίας που έχει από τη φύση της δυναμικά και όχι στατικά χαρακτηριστικά, δεν μπορεί παρά να ευχηθεί κανείς να μακροημερεύσει.
Τ.Ν.


Ορίστηκαν νέοι Θεματικοί Αντιπεριφερειάρχες
Με απόφαση του Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Χρήστου Μέτιου, νέος Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής καθώς και Πρόεδρος της Επιτροπής Αγροτικής Οικονομίας και Περιβάλλοντος της Περιφέρειας ορίστηκε ο περιφερειακός σύμβουλος Δράμας κ. Κωνσταντίνος Κινατζίδης. Ο κ. Κινατζίδης αντικαθιστά στις θέσεις αυτές τον κ. Νικόλαο Ευφραιμίδη.
Επίσης με απόφαση του Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, νέος Αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών, Διοίκησης και Διαφάνειας της Περιφέρειας ορίστηκε ο περιφερειακός σύμβουλος Ροδόπης κ. Μουλταζά Ταρκάν Μουλταζά. Ο κ. Μουλταζά αντικαθιστά στη θέση αυτή τον κ. Αχμέτ Ιμπράμ. Η άσκηση των νέων καθηκόντων των δύο Αντιπεριφερειαρχών θα ξεκινήσει από την ημερομηνία δημοσίευσης της απόφασης ορισμού τους στο ΦΕΚ.


Ο καιρός του ΕΝΦΙΑ
Αρχές Σεπτέμβρη και εκτός των άλλων φόρων, μας ήρθε κι αυτός του ΕΝΦΙΑ που ο Τσίπρας όταν ήταν στην αντιπολίτευση θα καταργούσε. Τέλος πάντων, πάνε αυτά, ξεχάστηκαν. Tην αύξηση του φετινού λογαριασμού του ΕΝΦΙΑ για περίπου 900.000 ιδιοκτήτες ακινήτων παραδέχεται το υπουργείο Οικονομικών, το οποίο επιχειρεί να δικαιολογήσει τις επιβαρύνσεις που έχουν προκύψει στον συμπληρωματικό φόρο που είδαν πολλοί ιδιοκτήτες ακινήτων σε μεταβολή της περιουσιακής τους κατάστασης, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει -όπως αναφέρει στη συνέχεια – ότι πολλές αυξήσεις του φόρου δεν συνδέονται με τη μεταβολή των αντικειμενικών αξιών. Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, ένα ποσοστό περίπου 62% των φορολογουμένων ή για περίπου 3,9 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων ο ΕΝΦΙΑ παραμένει αμετάβλητος, για ποσοστό 24% ή περίπου 1,5 εκατ. φορολογουμένους παρουσιάζεται μείωση στο εκκαθαριστικό ΕΝΦΙΑ, ενώ για ποσοστό 14% παρουσιάζονται αυξήσεις.
Γ.Δ.


Πανευρωπαϊκή διαβούλευση για την αλλαγή της ώρας
Όπως ίσως ήδη γνωρίζετε, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξετάζει το ενδεχόμενο να καταργηθεί η χειμερινή ώρα και έθεσε το ζήτημα σε πανευρωπαϊκή διαβούλευση. Στη διαδικασία αυτή συμμετείχε μόλις το 0,34% των Ελλήνων, με το 56% να δηλώνει πως επιθυμεί να συνεχιστεί η αλλαγή ώρας και το 44% να καταργηθεί.
Στη διαβούλευση συμμετείχαν όλα τα κράτη με τη Γερμανία να σημειώνει το μεγαλύτερο ποσοστό συμμετοχής: 3,79% του πληθυσμού. Ψηλά βρέθηκε και η Αυστρία με 2,94% ενώ ακολουθεί το Λουξεμβούργο με 1,78%. Συντριπτικά οι Γερμανοί ψήφισαν να εγκαταλειφθεί το μοτίβο αλλαγής ώρας με ποσοστό που φτάνει στο 84%. Ρεκόρ αρνητικών ψήφων υπήρξε στις βορειότερες χώρες όπως τη Φινλανδία και την Εσθονία. Έτσι λοιπόν, όπως ήταν αναμενόμενο, οι Βορειοευρωπαίοι και κυρίως οι Σκανδιναβοί, επιθυμούν να καταργηθεί η χειμερινή ώρα, ενώ οι μεσογειακές χώρες ψήφισαν να διατηρηθεί, αλλά λόγω μεγαλύτερου ενδιαφέροντος και συμμετοχής στη διαβούλευση των βορειοευρωπαίων, θα υπερισχύσει η κατάργηση.
Ο πρόεδρός της Κομισιόν  Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ αξιολογώντας τα αποτελέσματα της διαβούλευσης, δήλωσε ότι θα προτείνει να καταργηθεί η χειμερινή ώρα σ’όλες τις χώρες της ΕΕ. Η τελική απόφαση ωστόσο θα ληφθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το οποίο στο παρελθόν έχει ταχθεί υπέρ της κατάργησης. Οπότε, ετοιμαστείτε για θερινή ώρα όλο το χρόνο.
Αν αυτή η αλλαγή θα βολέψει τους Μεσογειακούς λαούς όπως εμείς, θα φανεί στην πορεία…


Δεν πληρώνεις; Κόψιμο!
Από τη ΔΕΗ (ΔΕΔΔΗΕ)  δεν προλαβαίνουν να κόβουν το ρεύμα. Σε νοικοκυριά, καταστήματα, επιχειρήσεις. Σύμφωνα με τα στοιχεία, το 2017 οι εντολές αποσύνδεσης που έδωσε η ΔΕΗ στον Διαχειριστή Δικτύου (ΔΕΔΔΗΕ) ήταν 233.000, ενώ το 2015 ήταν 56.500. Η αύξηση είναι πάνω από 300%. Το θέμα βεβαίως είναι σοβαρό διότι αποδεικνύεται ότι μεγάλος αριθμός καταναλωτών αδυνατεί να πληρώσει την αξία του ρεύματος που καταναλώνει. Κι αυτή η αύξηση παρουσιάζεται αυξημένη, παρότι στην ημερήσια διάταξη βρίσκονται νέες ρυθμίσεις, κι ενώ έχει αυξηθεί κατά 14%  το ποσοστό των δικαιούχων Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου ηλεκτρικής ενέργειας. Ο αριθμός των ατόμων αυτών έφθασε τις 700.000.
Η επιδείνωση του οικονομικού οικογενειακού εισοδήματος είναι η κύρια αιτία για την εξέλιξη αυτή που οδηγεί τη ΔΕΗ σε αδιέξοδο λόγω μειωμένων εσόδων. Μάλιστα το σύνολο των χρεών προς τη ΔΕΗ φτάνει στο αστρονομικό ποσό των 2,7 δισ. ευρώ.
Γ.Δ.


Στο Βόλο…
Για όσους δεν το θυμούνται, δήμαρχος στην όμορφη πόλη του Βόλου, είναι ο Αχιλλέας Μπέος, γνωστός των αθλητικών παρασκηνίων και της «παράγκας» του ποδοσφαίρου, με στημένα παιγνίδια και άλλα πολλά.
Λοιπον, εκεί κατά τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου κλήθηκαν και ήρθαν δυνάμεις των ΜΑΤ (!), για να ηρεμήσουν την όλη άσχημη κατάσταση που είχε δημιουργηθεί από παρευρισκόμενους διαμαρτυρόμενους κατοίκους. Αιτία, το ενδεχόμενο εκκαθάρισης της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης και Αποχέτευσης και την παρουσία κάποιων «φουσκωτών ανδρών» ως σεκιούριτι, μπράβων της νύχτας.
Το τι ακολούθησε εύκολα το φαντάζεται κανείς. Με άρχοντα τον Μπέο όμως τι περίμεναν οι Βολιώτες; Μια αστική πόλη με προϊστορία δημοκρατικών αγώνων; Ας τα σκέφτονταν όταν ψήφιζαν τον Μπέο…
Γ.Δ.


Τους άφησε με το στόμα ανοιχτό!
Για μια ακόμη φορά δεν …χάιδεψε αυτιά ο αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης Κώστας Ζαγναφέρης. Μιλώντας στα εγκαίνια  της έκθεσης των τοπικών προϊόντων αναφέρθηκε με οξείς χαρακτηριστικούς για τα διαχρονικά λάθη όλων των κυβερνήσεων της μεταπολίτευσης που έφτασαν να ενοχοποιήσουν την επιχειρηματικότητα ώστε να θεωρείται συνώνυμο της λαμογιάς και να χαϊδεύουν ιδιαίτερα τους δημοσίους υπαλλήλους κι ένα αντιπαραγωγικό δημόσιο τομέα. Εξέφρασε δε την άποψη ότι τίποτε δεν πρόκειται ν’ αλλάξει αν δεν αλλάξει αυτή η νοοτροπία από τους κυβερνώντες και από την κοινωνία και αν δεν εξαλειφτεί η γραφειοκρατία. Και προφανώς ξέρει τι λέει γιατί αυτές τις αγκυλώσεις τις έχει βιώσει ως ελεύθερος επαγγελματίας. Και εδώ που τα λέμε είναι ο μόνος από τους αιρετούς μας που δεν προέρχεται από τον δημόσιο τομέα. Είναι γεγονός ότι η τοπική αυτοδιοίκηση στο νομό μας …δασκαλοκρατείται. Για παράδειγμα ακούσαμε και τον λόγο του δημάρχου Ξάνθης που εκτός από τους επαίνους στον πρόεδρο του ΕΒΕ Στέλιο Μωραΐτη ήταν ένα δακρύβρεχτο ευχολόγιο μιας έκθεσης ιδεών !
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024

Συνεργαζόμενοι οι δασικοί υπάλληλοι Ο σχεδιασμός για τις δασικές πυρκαγιές αλλάζει. Θα εφα…