Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου 2018

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου 2018

0

 Η μνήμη των ψηφοφόρων Ι
Δεν είναι άγνωστο, το γνωρίζουμε όλοι. Οι Έλληνες έχουμε οι περισσότεροι «κοντή» μνήμη. Ακόμη κοντύτερη έχουμε όμως σαν ψηφοφόροι γιατί έτσι μας συμφέρει. Μάλιστα αυτήν την μνήμη την ενεργοποιούμε όταν πλησιάζουν εκλογές.
Αυτό  που είναι ταυτισμένο με το ρουσφέτι, το αλισβερίσι, το πάρε-δώσε, τον πολιτικό εκχυδαϊσμό. Οι πολιτικοί του νεοελληνικού κράτους, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, εκπαίδευσαν τους πολίτες να ανταλλάσσουν την ψήφο τους με την ιδιοτέλεια, το επαμφοτεριζόμενο πολιτικό κίνητρο. Τι μου έδωσες, τι μου πήρες, τι θα μου δώσεις. Μια εξίσωση το αποτέλεσμα της οποίας οδηγεί πάντοτε στο προσωπικό όφελος.
Στο σχολείο ήμουν άριστος στα μαθηματικά. Ένα πρόβλημα ωστόσο δεν μπόρεσα ποτέ να λύσω: άνδρας 31 ετών, το 1984 έπαιρνε σύνταξη Εθνικής Αντίστασης. Έβαζα κάτω τα νούμερα, αλλά δεν έβγαιναν. Σύνταξη Εθνικής Αντίστασης. Πολιτικά πολύ έξυπνο για μια χώρα που όλοι οι πολίτες της δηλώνουν αντιστασιακοί.
Ν.Γ.


Μνήμη των ψηφοφόρων ΙΙ
Μια νεκρολογία που σέβεται τη μνήμη του νεκρού πρέπει πάντοτε να κάνει μια μικρή έστω αναφορά σε κάτι το αντιστασιακό. Είναι όπως η προσπάθεια απόξεσης της μνήμης μας για το παρελθόν του αποθανόντος. Έχετε δει ποτέ κανέναν να λέει άσχημες κουβέντες σε νεκρολογία για τον μακαρίτη; Όλα καλά κι άγια.
Με αυτόν τον μπούσουλα η χώρα πορεύτηκε τους δύο τελευταίους αιώνες για να φτάσει μέχρις εδώ. Μια διακονιάρα του κόσμου για να έχουν οι πολιτικοί τα γλυκαντικά για τους ψηφοφόρους με την επιλεκτική μνήμη. Θυμάμαι τη φράση συνδικαλιστή της ΔΕΗ, πρώην φανατικού πασοκτζή που αλλαξοπίστησε σε ΣΥΡΙΖΑ για ίδιον, φυσικά, όφελος: «Εγώ να περνάω καλά και χέστηκα για τους άλλους». Ελλαδάρα το μεγαλείο σου!
Ν.Γ.


Μια διαφορετική εκδήλωση
Την Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου στις 12 η ώρα στις εγκαταστάσεις του γνωστού Ελαιοτριβείου Τυμπάνου, του Βαγγέλη Δερμεντζίδη, θα διοργανωθεί μια διαφορετική εκδήλωση. Κατ’ αρχάς θα υπάρχει ειδικός γευσιγνώστης για το λάδι, Γεωπόνοι που θ’ αναφερθούν γενικά για τα ελαιόδεντρα, ασθένειες κλπ, και τέλος θα υπάρχουν και θα επιδειχθούν διάφορα μηχανήματα για συλλογή των ελαιόκαρπων.
Γ.Δ.


Παλιά φωτογραφία
Τρία «μαγαζιά», πίσω από την οδό Π. Τσαλδάρη, τον Μάρτιο του 2003. Λίγο αργότερα γκρεμίστηκαν. Ένα από αυτά χρησιμοποιήθηκε και ως κουρείο όπου ο κουρέας σε βαζάκι είχε βδέλες για αφαίμαξη.
Αρχείο Θάνου Μαυροδή


Προβλήματα στην Ένωση Κεντρώων
Άσχημες, πολύ άσχημες μέρες περνάει το κόμμα του Βασίλη Λεβέντη. Ένας-ένας αποχωρούν από την Ένωση Κεντρώων, ανεξαρτητοποιούνται και ακολουθούν άλλη πολιτική διαδρομή πλέον. Πρόσφατη αποχώρηση και μάλλον όχι τελευταία, ο βουλευτής Αρ. Φωκάς που εκλέγεται στη Θεσσαλονίκη. Διαπιστώνουν όλοι αυτοί ότι πλέον δεν έχουν μέλλον και προοπτική και ψάχνουν ν’ακουμπήσουν σε άλλα κόμματα. Βέβαια ο πρόεδρος τους περνάει γενεές δεκατέσσερις, αλλά ποιος νοιάζεται πλέον. Το μέλλον μετράει…
Γ.Δ.


«Διεφθαρμένο Ιρανικό καθεστώς»
Μ’αυτήν την έκφραση αναφέρθηκε ο πρόεδρπς των ΗΠΑ για την κυβέρνηση του Ιράν (Περσία). Εύλογα λοιπόν θα ρωτήσουν οι Ευρωπαίοι δημοκράτες πολίτες «και τι σας ενδιαφέρει εσάς το Ιρανικό καθεστώς τι είναι; Οι κάτοικοι αυτό ψήφισαν και αυτό θέλουν να τους κυβερνά». Κι αυτή είναι η πραγματικότητα βέβαια. Διότι πολύ πρόσφατα έγιναν εκλογές στο Ιράν για νέα κυβέρνηση και οι Ιρανοί αποφάσισαν ποιους θέλουν.
Το δημοκρατικό δικαίωμα της επιλογής των κατοίκων μιας χώρας με ποιο δικαίωμα το αμφισβητούν οι ΗΠΑ;
Τα ίδια έλεγαν και για τον Σαντάμ και κατέστρεψαν το Ιράκ, τα ίδια για τον Καντάφι και διαλύθηκε η Λιβύη, τα ίδια λένε τώρα για το Ιράν. Από πού αλήθεια αντλούν αυτό το δικαίωμα να επεμβαίνουν στα εσωτερικά μιας χώρας και το κυριότερο, ν’ αμφισβητούν τη λαϊκή επιλογή μέσω ελεύθερων εκλογών;
Οι απειλές της Αμερικανικής κυβέρνησης είναι γεγονός ότι κρύβουν συμφέροντα. Κι αυτά δεν είναι άλλα από το πετρέλαιο. Το προσωπείο έχει πέσει, το γνώρισε ο κόσμος όλος αλλά δυστυχώς τα οικονομικά συμφέροντα είναι μεγάλα όπως και τα γεωστρατηγικά…
Γ.Δ.


Μια απορία
Απορία (που με την πάροδο των ετών μεγαλώνει) : Πόσα χρόνια απαιτούνται από μια δημοτική Αρχή να εγκαταστήσει 5-6 παιδικές χαρές/χώρους δραστηριοτήτων;
Στην πόλη μας, κρίνοντας από τα γεγονότα, τουλάχιστον 6 χρόνια! Σε άλλες πόλεις, τέτοιου μεγέθους εγχειρήματα (!), έχουν ολοκληρωθεί ούτε στο 1/3 του χρόνου αυτού.
Ποια εμπόδια λοιπόν υπάρχουν και δεν μπορούν τα παιδιά και οι γονείς τους να απολαύσουν το αυτονόητο αυτό “προνόμιο”; Γραφειοκρατία,  αδιαφορία, έλλειψη κονδυλίων;
Το πάρκο του Λιμνίου, ωραίο μεν,  φτωχό δε, ενώ η έλλειψη φύλαξης έχει ήδη επιτρέψει την καταστροφή ορισμένων εγκαταστάσεών του.
Αν μη τι άλλο, θα είχε ενδιαφέρον η άποψη του Δήμου.
Θ.Γ.


Ευρωπαϊκή έρευνα για τα χαμένα κονδύλια του προσφυγικού
Πέρασε τα ελληνικά σύνορα το θέμα των κοινοτικών κονδυλίων για τους πρόσφυγες, όπως είναι φυσικό, αφού οι εικόνες από τη Μόρια έχουν προκαλέσει παγκόσμιο σοκ. Και μπορεί ο Πάνος Καμμένος να πέτυχε τη σύλληψη των δημοσιογράφων που ερευνούν την κατασπατάληση των ευρωπαϊκών πόρων για το προσφυγικό και να τους απειλεί με νέες αγωγές, ωστόσο, η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF) ξεκίνησε έρευνα για ενδεχόμενη κακοδιαχείριση των κονδυλίων της ΕΕ για τους πρόσφυγες.
Όπως δημοσιεύει το Politico σε άρθρο του, «η έρευνα για παρατυπίες σχετικά με την παροχή τροφίμων που χρηματοδοτούνται από την ΕΕ για τους πρόσφυγες στην Ελλάδα, ξεκίνησε μετά από πληροφορίες που υπέβαλε η Γενική Διεύθυνση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη μετανάστευση και τις εσωτερικές υποθέσεις το 2017», όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος της OLAF.
Ενδεχομένως λοιπόν, ο υπουργός άμυνας που σήμερα απειλεί με αγωγές Έλληνες δημοσιογράφους να βρεθεί σύντομα σε δεινή θέση, γιατί οι Ευρωπαϊκές υπηρεσίες ούτε απειλούνται, ούτε εκφοβίζονται. Και είναι σίγουρο ότι θα την βρουν την άκρη…


Τέλος τα capital controls στην Ελλάδα μετά από 3 χρόνια
Είναι μια είδηση που σίγουρα δεν μπορεί να περάσει στα …ψιλά. Μετά από 3 χρόνια απελευθερώνονται οι συναλλαγές στην χώρα μας σηματοδοτώντας την άρση όλων των περιορισμών και την επάνοδο στην κανονικότητα.  Το χαρακτηριστικό της νέας Απόφασης είναι ότι αίρονται πλήρως οι περιορισμοί στις αναλήψεις, αλλά μόνο στο εσωτερικό της χώρας. Η κατάργηση των περιορισμών είναι μέτρο κυρίως ψυχολογικού χαρακτήρα, αν λάβει κανείς υπόψιν ότι με την προηγούμενη Απόφαση το όριο αναλήψεων είχε ανέβει στις 5.000 ευρώ. Κατά τα άλλα, θα επιτραπεί η εξ ολοκλήρου εξαγωγή στο εξωτερικό κεφαλαίων που αποτελούν κέρδος από επενδύσεις που έχουν γίνει στην Ελλάδα, θα αυξηθεί από τις 3.000 στις 10.000 ευρώ το ποσό που μπορεί να μεταφέρει φυσικό πρόσωπο ανά ταξίδι στο εξωτερικό, θα επιτραπεί η εξαγωγή ποσών έως 100.000 ευρώ (από 40.000 ευρώ σήμερα), τα οποία αφορούν συναλλαγές νομικών προσώπων ή επιτηδευματιών προς το εξωτερικό στο πλαίσιο των επιχειρηματικών τους δραστηριοτήτων, θα επιτραπούν αναλήψεις μετρητών με όριο τις 5.000 ευρώ, οι οποίες θα γίνονται στο εξωτερικό, ακόμα και με κάρτες, ενώ η εξόφληση επιταγών και εγγυητικών επιστολών θα γίνεται σε μετρητά.
Μ.Ξ.


Είναι δίκαιο και πρέπει να γίνει πράξη!
Κρύος προμηνύεται ι ο φετινός χειμώνας για όσους χρησιμοποιούν πετρέλαιο θέρμανσης. Η τιμή του έχει ξεπεράσει το 1 ευρώ που σημαίνει ότι θα χρειαστούν πάνω από 200 – 300 ευρώ παραπάνω από πέρσι. Αυτό είναι αντικίνητρο και είναι πολύ πιθανό να επιστρατευθούν και πάλι οι ξυλόσομπες! Πρέπει η κυβέρνηση να εξετάσει σοβαρά το ενδεχόμενο να μειώσει τον Ειδικό Φόρο για το πετρέλαιο ειδικά για την Β. Ελλάδα. Δεν είναι δίκαιο να πληρώνουμε το ίδιο με τους Κρητικούς για παράδειγμα που ανάβουν καλοριφέρ ένα μήνα και αν… ενώ εμείς 6 μήνες και πλέον!
Είναι δίκαιο και πρέπει να γίνει πράξη όπως διατείνεται συχνά ο Πρωθυπουργός!
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 26 Απριλίου 2024

Απόφαση- σταθμός Όταν οι θεσμοί της Πολιτείας λειτουργούν σωστά, τότε η Δημοκρατία υπάρχει…