Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 7 Σεπτεμβρίου 2018

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 7 Σεπτεμβρίου 2018

0

 Συνεχίζεται η παρουσία τους
Πέρασαν ήδη 2 μήνες από το πρώτο σχόλιο της στήλης για τα σκουπίδια και τα μπάζα που υπάρχουν πεταμένα λίγο πιο κάτω από την είσοδο του λεγόμενου Εθνικού Σταδίου και εξακολουθούν να είναι εκεί. Να υπάρχουν και να αυξάνονται μάλιστα! Είχαμε την ελπίδα ότι κάποιος από την αρμόδια υπηρεσία του δήμου θα ενδιαφερόταν για την απομάκρυνσή τους. Κάναμε λάθος. Υπάρχουν άλλα πολύ πιο σοβαρά θέματα λοιπόν στην Υπηρεσία Καθαριότητας…
Γ.Δ.


Εκλογές μυρίζουν
Διακοπές τέλος και για τους πολιτικούς, φθινόπωρο μπήκαμε ήδη, έφθασε η περίοδος της ΔΕΘ και τα κόμματα άρχισαν τις επαφές τους. Επισκέψεις αρχής γενόμενης από τον πρωθυπουργό. Ο οποίος ξεκίνησε από το Μάτι, κατέβηκε στα Χανιά και θα ανέβει στη Θεσσαλονίκη. Δήλωσε δε ότι ολόκληρο το Φθινόπωρο θα το αφιερώσει σε περιοδείες και επισκέψεις ανά τη χώρα, κάτι που ξεκίνησε ήδη ο Κυριάκος Μητσοτάκης και που θα συνεχίσει βέβαια. Από κοντά και οι υπόλοιποι αρχηγοί κομμάτων.
Εκτός όμως από τους αρχηγούς των κομμάτων έχουμε ήδη και θα συνεχίσουν οι επισκέψεις κομματικών στελεχών, επισκέψεις υπουργών και γενικώς μια μεγάλη κινητικότητα. Όλα αυτά και άλλα όπως υποσχέσεις για παροχές, αυξήσεις κλπ, σε κάθε λογικό άνθρωπο του δίνουν το δικαίωμα να σκεφθεί ότι μπαίνουμε σε προεκλογική περίοδο. Ως προς το χρόνο διεξαγωγής των βουλευτικών εκλογών, δύσκολο να προβλεφθεί διότι δεν αποκλείεται κάποιο γεγονός να τις επισπεύσει ή το αντίθετο, να τις στείλει πίσω.
Γ.Δ.


Ποικιλία παραγομένων ειδών
Η Έκθεση Τοπικών Προϊόντων που έληξε χθες Πέμπτη με επιτυχία, φανέρωσε ένα γεγονός. Ότι στην περιοχή μας έχουμε μια μεγάλη σε ποικιλία παραγωγής διαφόρων ειδών και σε διαφορετικούς τομείς. Η ποικιλία λοιπόν εντυπωσιακή των ειδών που εκτέθηκαν, ενώ υπάρχουν άλλα τόσα που δεν έχουν εκτεθεί π.χ. χαλβάδες, ταχίνι, γαλακτοκομικά, κρεατοσκευάσματα, γλυκά κάθε μορφής, είδη ζαχαροπλαστικής και βέβαια διάφορα είδη της βιοτεχνίας τροφίμων ή και άλλων τομέων. Ο αριθμός είναι μεγάλος και η ποικιλία μεγαλύτερη. Ως εκ τούτου το μέλλον για την έκθεση αυτή που ξεκίνησε το Επιμελητήριο, είναι ευοίωνο. Αρκεί να βγουν τα ανάλογα συμπεράσματα από την αρχή και επίσης να μελετηθεί σοβαρά και υπεύθυνα το θέμα της προβολής. Διότι όλα τα πράγματα θέλουν προβολή, διαφήμιση, γνωριμία και επαφή με τον καταναλωτή.
Γ.Δ.


Όλοι μαζί!
Το ξεκίνημα της Έκθεσης Τοπικών Προϊόντων είναι μια ιδιαίτερα σοβαρή υπόθεση διότι αφορά το τοπικό Επιχειρείν. Αυτόν τον τομέα που δίνει δουλειά, εισόδημα, τόσο σε παραγωγούς όσο και εργαζόμενους και κατ’ επέκταση στο τοπικό εμπόριο. Εάν λοιπόν το Επιμελητήριο Ξάνθης θέλει τη μακροημέρευση της Έκθεσης ως θεσμού, τότε οφείλει να κάνει ένα άνοιγμα. Άνοιγμα που θα περιλαμβάνει το Δήμο Ξάνθης, την Περιφερειακή Ενότητα, την Περιφέρεια και φυσικά τους ίδιους. Ενωμένες οι δυνάμεις για το γενικό τοπικό καλό. Να προβληθούν όλα τα προϊόντα των ντόπιων παραγωγών. Ακόμη και τα των χύμα που θα πρέπει να τυποποιηθούν για να έχουν μεγαλύτερη προστιθέμενη αξία και να μετακινούνται ευκολότερα. Βέβαια δεν τρέφουμε αυταπάτες ότι θα κινηθούν τα πράγματα γρήγορα και προς την κατεύθυνση της πρότασής μας. Όμως θα πρέπει να γνωρίζουν τα μέλη του Δ. Συμβουλίου του ΕΒΕ ότι οι μικροί εγωισμοί μόνο κακό κάνουν. Και πως οι μεγάλες επιτυχίες έρχονται με την ενότητα, τη δύναμη. Ξεκίνησαν κάτι σωστό. Ας το προχωρήσουν και αναδείξουν μαζί με άλλους.
Γ.Δ.


Αυτοκτονίες
Τι οδηγεί άραγε έναν άνθρωπο στο να αποφασίσει ν’αφαιρέσει μόνος του τη ζωή του; Ποια αιτία ή αφορμή; Όπως ο 64χρονος αγρότης από τον Κύρνο που αυτοπυροβολήθηκε με την κυνηγετική του καραμπίνα στην αυλή του σπιτιού του προχθές. Οπωσδήποτε ισχύει το «άβυσσος η ψυχή του ανθρώπου» όμως σίγουρα «κάτι» υπάρχει που γίνεται αιτία και αφορμή για τη μεγάλη απόφαση της «φυγής». Διότι αυτοκτονίες έχουμε ήδη αρκετές στην περιοχή μας, κι ούτε αυτό σημαίνει πως όλες οφείλονται σε οικονομικά αδιέξοδα και δυσκολίες όπως υποστήριζε κάποια πολιτική παράταξη όσο ήταν στην αντιπολίτευση.
Η απόφαση αυτοκτονίας είναι μια τελείως προσωπική απόφαση. Αποτέλεσμα μιας «συνομιλίας» με τον εαυτό του ο αυτόχειρας, μόνος και κυριευμένος από τις σκέψεις της κατάθλιψης, της απόγνωσης, του αδιεξόδου και της μοναξιάς, της απελπισίας να βρει λύση, διέξοδο στο πρόβλημά του. Διότι «κάτι» υπάρχει και συνήθως άσχημο.
Είναι τραγικό, είναι μια μοναχική λύση που συγκλονίζει διότι περιέχει την παραίτηση από τη ζωή. Εδώ λοιπόν χρειάζεται η ανθρώπινη επαφή, η συζήτηση, το άπλωμα του χεριού, η κατανόηση. Που συνήθως δεν υπάρχουν…
Γ.Δ.


«Η τσάντα μένει στο σχολείο τα Σαββατοκύριακα»
Για δεύτερη χρονιά οι τσάντες των μαθητών των δημοτικών σχολείων, θα μπορούν να παραμείνουν στο σχολείο για τα Σαββατοκύριακα. Ειδικότερα, όπως ίσχυε και πέρυσι, που ξεκίνησε η υλοποίηση του προγράμματος «Η τσάντα στο σχολείο» μετά από απόφαση του Συλλόγου Διδασκόντων και με τη σύμφωνη γνώμη των γονέων-κηδεμόνων, η τσάντα των μαθητών θα παραμένει στο σχολείο από την Παρασκευή έως τη Δευτέρα για τουλάχιστον δύο Σαββατοκύριακα κάθε μήνα. Όπως σημειώνει το υπουργείο, η παραμονή της τσάντας στο σχολείο «δεν αποτελεί μια συμβολική παρέμβαση, αλλά στοχεύει στην ενίσχυση του ποιοτικού χρόνου των παιδιών με τις οικογένειές τους και παράλληλα, διευρύνει τις δυνατότητες ενασχόλησής τους με δραστηριότητες που άπτονται των προσωπικών τους ενδιαφερόντων, συμβάλλοντας έτσι όχι μόνον στη γνωστική, αλλά και στη συναισθηματική και κοινωνική τους ανάπτυξη.» Στόχος του προγράμματος, τέλος, είναι σύμφωνα με το υπουργείο, «να μετριαστεί το άγχος που έχει συσχετιστεί με τη μελέτη για την επόμενη ημέρα και το μεγαλύτερο μέρος των εργασιών να ολοκληρώνεται εντός του σχολείου».
Γ.Δ.


Οι ξεροκέφαλες αγορές…
Χαμπάρι δεν πήραν οι αγορές πως η Ελλάδα βγήκε με «καθαρή έξοδο» από τα μνημόνια. Κουφές από τα… νταούλια και τους ζουρνάδες που με πείσμα τους βαράγαμε, ανέβασαν τα επιτόκια του 10ετούς στο 4,6% (η Βουλγαρία, εκτός ευρώ, δανείζεται με 1,5%…), αναγκάζοντας την κυβέρνηση ν’ ανακρούσει πρύμναν, στην πρόθεσή της να βγει «δοκιμαστικά» για μικρό δανεισμό, να βολιδοσκοπήσει τις προθέσεις τους.
Το κακό με τις αγορές, είναι ότι βασίζονται σε προβλέψεις. Όχι από… χαρτορίχτρες, αλλά από εμμονικούς τεχνοκράτες. Οι  οποίοι ξεψειρίζουν τα οικονομικά στοιχεία και τις προοπτικές της κάθε οικονομίας, αναλύουν κι’ ένα σωρό παράλληλους δείκτες (πολιτικό κλίμα, σταθερότητα, κοινωνική ειρήνη, ασφάλεια, που εξετάζουν οι επενδυτές…) και βγάζουν τα συμπεράσματά τους. Και το κόστος που θα δανείσουν…
Οι πρώτες «μεταμνημονιακές» προθέσεις της κυβέρνησης, κάθε άλλο παρά έπεισαν τις αγορές ότι η χώρα μπήκε στον «ενάρετο δρόμο» της υγιούς ανάκαμψης. Παροχές, προσλήψεις, αναδρομικά, βοηθήματα και μποναμάδες αυξήσεις μισθών, μη περικοπή (που η ίδια συμφώνησε…) των συντάξεων, επιστροφή σε κλίμα «ή τους τελειώνουμε ή μας τελειώνουν»…
Θα πείτε, εξαγγελίες είναι αυτές, δεν θα γίνουν κιόλας. Όμως, δώσει δεν δώσει, σπαταλήσει σε προεκλογικές παροχές και όχι παραγωγικές, αναπτυξιακές επενδύσεις το “μαξιλάρι”ή τα “μαζέψει” την τελευταία στιγμή, με τις εξαγγελίες και μόνο, την ζημιά την κάνει. Στέλνει το μήνυμα που δεν πρέπει στις αναίσθητες και ξεροκέφαλες αγορές: «τούτοι δω, μυαλό δεν βάζουν…»!
Θ.Ο.


Ανέλαβε καθήκοντα ο νέος Τοποτηρητής Μουφτής. Ερωτήματα για Σινίκογλου
Ανέλαβε και επισήμως τα καθήκοντα του τοποτηρητή Μουφτή Ξάνθης ο κ. Μπιλάλ Καραχαλήλ. Αυτό άλλωστε σηματοδοτούσε η επίσκεψη του γ. γραμματέα Θρησκευμάτων στη Μουφτεία Ξάνθης. Πρόκειται για ένα νέο άνθρωπο, σεμνό και ήπιο στις εκφράσεις του. Θα κριθεί από το έργο του. Όπως άλλωστε και ο απερχόμενος Μουφτής κ. Σινίκογλου για τον οποίο έχουν επιβεβαιωθεί οι πληροφορίες μας ότι άφησε «καμένη γη» στην Μουφτεία φεύγοντας. Όπως μας ανέφεραν οι υπάλληλοι και ο ίδιος ο κ. Μπιλάλ δεν έχουν ούτε τηλέφωνο πόσο δε υπολογιστή για να στείλουν ένα e – mail. Τα πήρε όλα κι έφυγε …δεν άφησε ούτε ένα αρχείο. Αυτά δεν είναι καλά σημάδια. Ήθελε να κρύψει κάτι ή έτσι ήθελε να δείξει την οργή και την δυσαρέσκεια του από την συνταξιοδότησή του;
Και γιατί θα’ πρεπε να είναι ισόβιος μουφτής ο κ. Σινίκογλου εφόσον έχει συμπληρώσει τα 67 έτη και όταν μάλιστα με τον  νέο νόμο επιβεβαιώνονται τα δικαστικά καθήκοντα του Μουφτή;
Μ.Ξ.


Ποια Συμβουλευτική;
Σαφής και ξεκάθαρος ο γραμματέας Θρησκευμάτων στις απαντήσεις του. Ιδιαιτέρως δε όταν έβαλε τα πράγματα στη θέση τους με την απάντησή του ότι δεν αναγνωρίζει καμία Συμβουλευτική Επιτροπή μειονότητας ώστε να ασχολείται με τις αντιδράσεις της. Κι έχει απόλυτο δίκιο καθώς η Συμβουλευτική είναι ένα άτυπο όργανο χωρίς καμιά νομιμοποίηση στην οποία συμμετέχουν και άτομα που επίσης δεν έχουν καμία νομιμοποίηση  και κατά συνέπεια δεν λαμβάνονται υπ΄όψιν οι αντιδράσεις της.
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024

Συνεργαζόμενοι οι δασικοί υπάλληλοι Ο σχεδιασμός για τις δασικές πυρκαγιές αλλάζει. Θα εφα…