Στο Εργαστήρι Δημιουργικής Γραφής «Φιλαναγνωσία» – Απευθύνεται σε παιδιά 7 – 16 ετών
Μέσα από δράσεις και παιχνίδια μαθαίνουν να εκφράζονται στο γραπτό και προφορικό λόγο, να εμπλουτίζουν τις γνώσεις τους και να εντρυφούν στην φιλοσοφία
«Γράψε με την ψυχή σου για την ψυχή σου» ! Αυτό είναι το μότο στο Εργαστήρι Δημιουργικής Γραφής «Φιλαναγνωσία» της Βασιλικής Στρώλη που παραδίδει μαθήματα Δημιουργικής γραφής σε παιδιά 7 – 16 ετών. Σ’ ένα άνετο φωτεινό χώρο όπου κυριαρχεί η προσωπική καλαισθησία της κας Στρώλη τα παιδιά διδάσκονται πώς να ξεκλειδώνουν τα συναισθήματά τους, να εμπλουτίζουν τις γνώσεις τους να εντρυφούν στην φιλοσοφία μέσα από βιωματικές δράσεις, να αποτυπώνουν στον γραπτό λόγο τις σκέψεις στους και να αποκτούν ένα σωστά δομημένο προφορικό λόγο με επιχειρήματα και πειθώ. Παράλληλα μαθαίνουν την φιλαναγνωσία γιατί όπως λέει η κα Στρώλη «γραφή και ανάγνωση είναι αλληλένδετα».
Μια σπουδή στον γραπτό και τον προφορικό λόγο στο Εργαστήρι «Φιλαναγνωσία»
Η κα Στρώλη σπούδασε Ιστορία στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και έκανε μεταπτυχιακό στην Δημιουργική γραφή: «Είδα τις ευεργετικές ιδιότητες που έχει πάνω σε μένα και θέλησα να το διδάξω στα παιδιά Με βοήθησε να ξεκλειδώσω συναισθήματα κι αυτό λειτουργεί καλύτερα όταν είσαι μικρό. Στα σχολεία τώρα γίνεται μια προσπάθεια να μπει η δημιουργική γραφή. Αντίθετα στην Αμερική και σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες είναι ως βασική ώρα στο πρόγραμμα διδασκαλίας», σημειώνει η κα Στρώλη. Η αγάπη της για την συγγραφή, για την γνώση την οδήγησε να δημιουργήσει αυτή την «φωλιά» και να μεταλαμπαδεύσει στα παιδιά αυτό που την συναρπάζει: « Έτσι αποφάσισα να κάνω το δικό μου εργαστήρι. Με στήριξε πολύ η οικογένεια μου βέβαια και χωρίς αυτή την στήριξη δεν θα ξεκινούσα αυτό το εγχείρημα. Νομίζω ότι αυτό που επέλεξα να κάνω είναι αυτό που με τρέφει, δεν θα μπορούσα να κάνω άλλο επάγγελμα».
«Θέλω τα παιδιά να ξεκλειδώσουν τα συναισθήματά τους, να νιώσουν ελεύθερα»
Στο ερώτημά μας αν έχει απήχηση στα παιδιά και στους γονείς η Δημιουργική Γραφή μας απαντά: «Καλώ τους γονείς να έρθουν να δουν τι και μετά να αποφασίσει το παιδί αν θέλει να συνεχίσει. Γι αυτό από τις 17 – 30 Σεπτεμβρίου τα μαθήματα είναι δωρεάν. Η λέξη γραφή σ’ αυτές τις ηλικίες είναι χρωματισμένη αρνητικά, είναι συνδυασμένη με την έκθεση. Εγώ το λέω στους γονείς ότι δεν διατίθεμαι να κάνω έκθεση. Θέλω τα παιδιά να ξεκλειδώσουν τα συναισθήματά τους, να νιώσουν ελεύθερα. Γι αυτό ανακαλύπτω συνεχώς δικές μου δράσεις. Δημιουργώ παιχνίδια με αφήγηση κι αυτό δεν τους κουράζει γιατί είναι παιχνίδι. Πέρσι κάναμε ένα παιχνίδι με αποσπάσματα από την παγκόσμια λογοτεχνία. Τους άρεσε πολύ και εμπλούτισαν τις γνώσεις τους. Πέρσι επίσης μαθήτρια μου που έγραφε από μικρή πήρε μέρος σε Λογοτεχνικό διαγωνισμό και πήρε έπαινο. Ολοκληρώσαμε πέρσι 2 ποιητικές συλλογές και ένα λογοτεχνικό περιοδικό. Διοργανώσαμε επίσης τον Φιλοσοφικό διαγωνισμό « Μάρκος Αυρήλιος». Η φιλοσοφία μέσα από την λογοτεχνία. Δεν περίμενα να έχει τόση ανταπόκριση στα παιδιά», σημειώνει η κα Στρώλη. Η ίδια γράφει από μικρή και όπως μας είπε έχει στο συρτάρι της πολλά μικρά διηγήματα που ευελπιστεί να τα εκδώσει. Τα μαθήματα δημιουργικής γραφής είναι 2 ώρες την εβδομάδα και 1 ώρα ως δώρο διδάσκεται φιλοσοφία μέσα από την λογοτεχνία. Το κόστος των μαθημάτων ανέρχεται σε 40 ευρώ το μήνα.
Μαριάννα Ξανθοπούλου