Μόνο 839 τρακτέρ αγοράστηκαν το 2017 πανελλαδικά – 4.179 το 2007! Χαμηλό το επίπεδο εκμηχάνισης της ελληνικής γεωργίας δείχνει έρευνα του ΙΟΒΕ
Στα 16 λεπτά η τιμή στο καλαμπόκι – Αύξηση 1 λεπτό! Σε εξέλιξη ο αλωνισμός.
Καλή παραγωγή αναμένεται για το βαμβάκι στο νομό μας
Σε εξέλιξη βρίσκεται το αλώνισμα στα καλαμποκοχώραφα του νομού μας και η σοδειά σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις των αγορών προμηνύεται αρκετά καλή. Την ίδια στιγμή το λιγότερο σε δύο εβδομάδες θα ξεκινήσει και η συγκομιδή του βαμβακιού, παραγωγή που επίσης αναμένεται καλή κι αυτό προκαλεί συγκρατημένη αισιοδοξία στους αγρότες του νομού μας.
Στα 16 λεπτά η τιμή στο καλαμπόκι – Αύξηση 1 λεπτό!
1 λεπτού αύξηση στην τιμή του καλαμποκιού αναμένεται να πάρουν φέτος οι καλλιεργητές. Το βέβαιο είναι ότι δεν είναι πολύ αλλά είναι κάτι αν συνυπολογίσει κανείς ότι επί χρόνια η τιμή ήταν καθηλωμένη στα 15 λεπτά το κιλό. Σ’ ότι αφορά το βαμβάκι όπως σημειώνει ο πρόεδρος των αγροτών Ξάνθης κ. Κώστας Δαλάτσης: «Όλα δείχνουν ότι θα είναι καλή χρονιά για το βαμβάκι και από θέμα παραγωγής και τιμής. Παρότι έβρεχε συνέχεια όταν ήταν περίοδος σποράς και μετά δεν έβρεξε καθόλου δεν είχαμε καταστροφές στα βαμβάκια στο νομό μας ενώ το πράσινο σκουλήκι που έκανε κατά τόπους την εμφάνισή του στην Ξάνθη δεν εμφανίστηκε. Περιμένουμε να αλωνίσουμε τον άλλο μήνα για να βγάλουμε ακριβή συμπεράσματα».
Ως το 2022 η μείωση του 33% στις αγροτικές εισφορές
Στο μεταξύ η εξαγγελία του πρωθυπουργού για μείωση των αγροτικών εισφορών κατά 33% ως το 2022 χαρακτηρίζεται ως «εμπαιγμός από τον κ. Δαλάτση που εξηγεί: « Πρόκειται για εμπαιγμό αφού δεν θα εκπίπτουν σαν έξοδα από την φορολογική δήλωση . Θα πληρώσουμε 2 φορές. Είναι δώρον άδωρον», σημειώνει. Σύμφωνα με όσα υποστήριξε η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου για τους αγρότες υπήρχε ένα μεταβατικό διάστημα το οποίο διαμορφώνεται πλέον ως εξής: το 2020 η εισφορά θα είναι 12,66%, το 2021 θα είναι 13% και το 2022 θα είναι 13,33%)», Σύμφωνα με όσα επανέλαβε η ασφαλιστική εισφορά για την κύρια σύνταξη των αγροτών πρόκειται να μειωθεί κατά 33,3%, στο 12% από 18% που θα ήταν την 1η Ιανουαρίου 2019.
Χαμηλό το επίπεδο εκμηχάνισης της ελληνικής γεωργίας – Μόνο 839 τρακτέρ αγοράστηκαν το 2017 – 4.179 το 2007!
«Καμπανάκι» για τον αγροτικό τομέα από την έρευνα του ΙΟΒΕ σύμφωνα με την οποία υπάρχει συρρίκνωση του αγροτικού εργατικού δυναμικού καθώς και χαμηλό επίπεδο εκμηχάνισης της ελληνικής γεωργίας. Στην Ελλάδα, η χρήση των γεωργικών ελκυστήρων (τρακτέρ) ανά εκμετάλλευση (βασικός δείκτης εκμηχάνισης αγροτικής παραγωγής) είναι ιδιαίτερα χαμηλή σε σύγκριση με άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι φανερό δε ότι (πίνακας) διαπιστώνεται μεγάλη μείωση της αγοράς τρακτέρ τα τελευταία χρόνια της κρίσης και από 4.170 το 2007, περιορίστηκαν μόνο σε 839 το 2017! Συνεκτιμώντας το σύνολο των διαθέσιμων στοιχείων, η έρευνα του ΙΟΒΕ καταλήγει στο συμπέρασμα ότι υπάρχει η ανάγκη αφενός για ορθολογικότερη χρήση των αγροτικών μηχανημάτων σε συνδυασμό με την έκταση της χρησιμοποιούμενης αγροτικής γης, αφετέρου για τον εκσυγχρονισμό τους.
Μαριάννα Ξανθοπούλου