Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Αγροτικά Εις υγείαν του …ΣτΕ πίνουν οι οινοπαραγωγοί!

Εις υγείαν του …ΣτΕ πίνουν οι οινοπαραγωγοί!

0

Ακύρωσε την απόφαση για την επιβολή του Ειδικού Φόρου στο κρασί – Ο. Βουρβουκέλης: «Το όπλο μπλόκαρε πριν τη χαριστική βολή»!

 

 

Επιφυλακτικός για το τι θα ακολουθήσει ο οινοποιός Α. Καρακώστας. Σε εξέλιξη ο τρύγος – Καλή χρονιά  η φετινή για το Αβδηρίτικο κρασί

 

Εις υγείαν του …ΣτΕ πίνουν οι οινοπαραγωγοί! Κι αυτό γιατί με την υπ’ αριθμ. 1734/2018 απόφασή του ακυρώνει τον Ειδικό Φόρο κατανάλωσης που επιβλήθηκε στο κρασί με απόφασης του υπουργείου Οικονομικών το 2015. Να σημειώσουμε ότι το ΣτΕ είχαν προσφύγει, από τις αρχές του 2016, ο Σύνδεσμος Ελληνικού Οίνου μαζί με την Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Αμπέλου και Οίνου (ΕΔΟΑΟ), την Κεντρική Συνεταιριστική Ένωση Αμπελοοινικών Προϊόντων (ΚΕΟΣΟΕ), τον Οινοποιητικό Συνεταιρισμό Τυρνάβου και ένας μικρός οινοπαραγωγός από τις Σέρρες (Δ. Παγωνάς), ζητώντας την άμεση ακύρωση του ΕΦΚ στο κρασί. Να σημειωθεί, πάντως, ότι το εν λόγω μέτρο φαίνεται πως βγήκε εκτός στόχου, αφού σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς το οικονομικό έτος 2016 απέδωσε το 1/3 του στόχου εσόδων, που ήταν στα 120 εκατ. ευρώ περίπου.

vourvoukelis krasiΚαλά τα νέα για το κρασί από το ΣτΕ – Ο. Βουρβουκέλης: «Το όπλο μπλόκαρε πριν τη χαριστική βολή»!

Ωστόσο ο Ειδικός  φόρος είχε σαν αποτέλεσμα την αύξηση της τιμή του κρασιού αλλά και δημιούργησε πολλά προβλήματα στα μικρά οινοποιεία. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Τεχνολόγος γεωπόνος Οινοποιός  από το Κτήμα Βουρβουκέλη που βρίσκεται στα Άβδηρα,  μιλώντας στο «Ε» πριν 3 χρόνια που επιβλήθηκε τον είχε χαρακτηρίσει ως  «χαριστική βολή για το ελληνικό κρασί» υποστηρίζοντας πως «Θα αφανίσει τις οικογενειακής μορφής αμπελουργικές εκμεταλλεύσεις». Μετά την απόφαση του ΣτΕ που ανακοινώθηκε την Τρίτη ο κ. Βουρβουκέλης σε συνέχεια εκείνης της δήλωσης σημειώνει: «Το όπλο μπλόκαρε πριν τη χαριστική βολή» και συνέχισε πολύ παραστατικά: «Είναι σαν να σε έχουν στο εκτελεστικό απόσπασμα, οι σφαίρες δεν σε έχουν σκοτώσει αλλά είσαι αιμόφυρτος στο έδαφος και εκεί που κάποιος σε πλησιάζει για τη χαριστική βολή το όπλο του παθαίνει εμπλοκή κι εσύ συνεχίζεις να ζεις απορώντας για την απίστευτη τύχη  σου…

Το ίδιο συναίσθημα έχουν και όλοι οι οινοποιοί μετά από σχεδόν τρία χρόνια ειδικού φόρου.  Σηκώνονται από το έδαφος ματωμένοι αλλά ζωντανοί για να συνεχίσουν την ανοδική τους πορεία που φρενάρισε ο άδικος αυτός φόρος. Ελπίζω πως ο ΕΦΚ ήταν το τελευταίο εμπόδιο στην πορεία μας…». Να σημειώσουμε ότι το Κτήμα Βουρβουκέλη πρόσφατα απέσπασε 3 βραβεία σε διεθνή διαγωνισμό, με χρυσό μάλιστα για τον οίνο Ροζέ «Παμίδι» από τοπική ποικιλία.

Επιφυλακτικός για το τι θα ακολουθήσει ο οινοποιός Α. Καρακώστας

Την ικανοποίησή του για την απόφαση του ΣτΕ  αλλά και την επιφύλαξή του για το τι έπεται μετά την απόφαση εξέφρασε και ο οινοποιός Α. Καρακώστας, ιδιοκτήτης οινοποιείου επίσης στα Άβδηρα που καλλιεργεί 31 στρέμματα και  παράγει περίπου 8 – 10 τόνους κρασί με την ονομασία «Εύνωρ» σε μπουκάλι και σε ασκούς το οποίο διαθέτει στην τοπική αγορά

Να σημειώσουμε ότι τα κρασιά που παράγονται στα Άβδηρα είναι πιστοποιημένα ως εξαιρετικά με την ένδειξη ΠΓΕ Αβδήρων («Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης»).

Σε εξέλιξη ο τρύγος – Καλή χρονιά  η φετινή για το Αβδηρίτικο κρασί

Αυτή την περίοδο είναι σε εξέλιξη ο τρύγος και η οινοπαραγωγή. Όπως αναφέρει ο κ. Καρακώστας φέτος είναι μια πολύ καλή χρονιά για τους οίνους των Αβδήρων κι αυτό οφείλεται στο μικροκλίμα της περιοχής που ευνόησε τα αμπέλια τους σε αντίθεση με τα αμπέλια σε άλλα διπλανά χωριά όπως τα Μάγγανα και το Εράσμιο που υπέστησαν καταστροφές. Αυτό βέβαια σημαίνει ότι θα έχουν πολύ ποιοτικό κρασί στα Άβδηρα.

Ήδη τώρα συλλέγονται τα σταφύλια από το αμπέλι, το ασύρτικο για το λευκό κρασί και το καμπερνιέ και η τοπική ποικιλία μαυρούδι για το κόκκινο κρασί και μέσα σε 4 ώρες το πολύ μεταφέρονται στο οινοποιείο όπου μπαίνουν στον απαρογιστήρα και στην συνέχεια στις δεξαμενές με τα στέμφυλα όπου το κόκκινο κρασί θ παραμείνει επί 1 εβδομάδα ενώ για το λευκό αφού γίνει ο αποχωρισμός από τα στέμφυλα μεταφέρεται σε άλλη δεξαμενή για την ωρίμαση . Να σημειώσουμε ότι το κόκκινο κρασί χρειάζεται περίπου 3 μήνες για να ολοκληρωθεί η διαδικασία ζύμωσης και ωρίμασης.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αγροτικά
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Κέντρο Διοτίμα: «Άλλη μια χαμένη ευκαιρία για το υπ. Δικαιοσύνης να καταπολεμήσει αποτελεσματικά την έμφυλη βία»

Το Κέντρο Διοτίμα, γυναικεία μη κερδοσκοπική οργάνωση, εκφράζει την ανησυχία του για το σχ…