Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Τρίτη 28 Αυγούστου 2018

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τρίτη 28 Αυγούστου 2018

0

Κοσμοσυρροή στην συναυλία Ξαρχάκου – Πρωτοψάλτη
Εντυπωσιακή κοσμοσυρροή συγκέντρωσε η  συναυλία του Σταύρου Ξαρχάκου και της Άλκηστης Πρωτοψάλτη το Σάββατο στην Ξάνθη. Είναι χαρακτηριστικό ότι η κα Πρωτοψάλτη ανάρτησε φωτογραφία σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης και σχολίασε πως ο κόσμος στην Ξάνθη έφτανε μέχρι εκεί που έφταναν τα …μάτια μας!  Στέφθηκε λοιπόν από απόλυτη επιτυχία η διοργάνωση της Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης στο πλαίσιο του φεστιβάλ της VIA Egnatia που γίνεται σ’ όλη την περιφέρεια. Ο Σταύρος Ξαρχάκος με τις συνθέσεις του «γράφει» μουσικά την νεώτερη ιστορία του τόπου μας και μάγεψε το κοινό με την ενέργεια του πάνω στην σκηνή. Το ίδιο και η ερμηνεία της Άλκηστης Πρωτοψάλτη. Ήταν μια πολύ όμορφη βραδιά γεμάτη ποιοτική μουσική και τραγούδι που την ευχαριστήθηκε όλος ο κόσμος. Αυτό ήταν άλλωστε και το ζητούμενο…
Μ.Ξ.


Ο κόσμος το’ χει τούμπανο στην παραλία Μυρωδάτου
… ότι λειτουργεί παράνομο τροχήλατο κάμπινγκ, ένα θέμα που είχε αναδείξει το «Ε» αλλά φαίνεται πως κανείς δεν συγκινείται. Δεν ενδιαφέρει δηλαδή τις αρμόδιες υπηρεσίες αν ασκείται ξενοδοχειακή δραστηριότητα από βούλγαρους χωρίς να αποδίδονται τα νόμιμα στο κράτος;  Βρήκαν το κόλπο οι Βούλγαροι έστησαν κάτι τροχόσπιτα και φέρνουν συνέχεια «ξαδέλφους» δήθεν να παραθερίζουν και βέβαια κάνουν χρυσές δουλειές. Είναι κοινό μυστικό στο Μυρωδάτο. Αφού δεν απέδωσαν ως «επενδυτές» το παίζουν τώρα παράνομοι «ξενοδόχοι» οι γείτονές μας. Μας πήραν χαμπάρι ότι εδώ ζει και βασιλεύει η ανομία και επωφελούνται… Δεν φταίνε αυτοί βέβαια αλλά όλοι εμείς και πολύ περισσότερο οι αρμόδιες αρχές που επιτρέπουν να συμβαίνουν όλα αυτά! Στην χώρα τους αλήθεια είναι έτσι;  «Μπάτε σκύλοι αλέστε και αλεστικά μη δίνετε»;
Μ.Ξ. 


Τι του λείπει του ψωριάρη; Φούντα με μαργαριτάρι…
Τώρα που βγήκαμε από τα Μνημόνια και ανακτήσαμε την εθνική μας κυριαρχία, απαλλαγμένοι από την ασφυκτική εποπτεία των δανειστών, μπορούμε ελεύθεροι πια να δαπανούμε δημόσιο χρήμα ασύστολα και να κάνουμε ότι -παλαβομάρα – μας αρέσει.
Ο νεοσύστατος λοιπόν Ελληνικός Διαστημικός Οργανισμός προσλαμβάνει ένα δικηγόρο εξειδικευμένο στο Διαστημικό Δίκαιο. Ναι καλά ακούσατε. Η κυβέρνησή μας, που πάντα προνοεί σε ουσιώδη ζητήματα, προσλαμβάνει ένα νομικό, ώστε σε περίπτωση που υπάρξουν διαστημικές αντιδικίες μεταξύ Ελλήνων αστροναυτών και συναδέλφων τους της NASA, όταν ο Ελληνικός Διαστημικός Οργανισμός αρχίσει διαστημικές αποστολές σε μακρινούς πλανήτες, να υπάρχει η ανάλογη νομική υποστήριξη. Φανταστείτε για παράδειγμα να ανακαλύψουμε στο μέλλον κάποιον χρυσοφόρο πλανήτη και να μην έχουμε έναν εξειδικευμένου νομικό για να κατοχυρώσουμε τα δικαιώματά μας; Τι συμφορά θα μας βρει!
Τα προσόντα που απαιτούνται μεταξύ άλλων είναι: εξειδίκευση στο διαστημικό δίκαιο (space law), συμμετοχή σε 2 τουλάχιστον πιστοποιημένες διαστημικές αποστολές για τουλάχιστον 2 έτη ή σε 1 πιστοποιημένη διαστημική αποστολή για τουλάχιστον 3 έτη…
Όσοι τα διαθέτετε, σπεύσατε!


Καλόοο!
Έγραψε και ιδού το περιεχόμενο. «Παιδιά να οργανωθούμε. Μη βγούμε όλοι μαζί από τα μνημόνια και ποδοπατηθούμε. Ένας –ένας και κυρίως τοίχο-τοίχο»
Καλό έτσι;
Κι άλλο ωραίο: «Εγώ αυτό που ξέρω είναι πως μπαινοβγαίνω στα μνημόνια ανύπαντρη».
-Και τα δύο από τιτιβίσματα.
Γ.Δ.


Πολιτικός Πολιτισμός
Δεν έχουμε σοβαρή προϊστορία στο νομό μας του πολιτικού πολιτισμού. Έρχεται ο νέος δήμαρχος π.χ. και μιλάει για «καμένη γη» που παρέλαβε. Καταστροφολογία. Καμία καλή κουβέντα για τον προηγούμενο. Μόνο κατηγορίες και υπονοούμενα. Ακόμη, εγκαινιάζεται ένα έργο που σχεδίασε, ενέταξε, χρηματοδότησε ο προηγούμενος αλλά ξεκίνησε ο νέος, ο οποίος δεν προσκαλεί καν τον παλιό στα εγκαίνια του έργου! Υπάρχουν κι άλλα πολλά  που, δυστυχώς, σηματοδοτούν την έλλειψη πολιτικού πολιτισμού, με ακραία περίπτωση οι υποψήφιοι δήμαρχοι να μην μιλιούνται μεταξύ τους!…
Γεγονότα που συνέβησαν. Τα οποία όμως θα πρέπει να σταματήσουν οριστικά εν όψει της επικείμενης προεκλογικής περιόδου στις Αυτοδιοικητικές εκλογές αλλά και τις βουλευτικές όπου κι εκεί τα πράγματα είναι ακόμη χειρότερα.
Όμως, η ιστορία του τόπου θα τα απορρίψει αυτά πλέον. Διότι πρέπει να δίνουν τα χέρια απλόχερα νικητές και ηττημένοι, για το συμφέρον του τόπου και να εργάζονται για το κοινό καλό από κοινού.
-Ελπίζουμε να τα δούμε αυτά.
Γ.Δ.


Βασικές αρχές
Ο δημόσιος έλεγχος των κρατούντων, σε όποιο επίπεδο της δημόσιας και ιδιωτικής ζωής, είναι ζωτικής σημασίας ενέργεια εκ μέρους των Μέσων Ενημέρωσης.  Όπως και η δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων μιας έρευνας που ενδιαφέρει το περιεχόμενό της την τοπική ή και ευρύτερη κοινωνία. Η λογοδοσία ως εκ τούτου είναι απαίτηση της Δημοκρατίας. Κι η δημοσίευση, η ψυχή της Δικαιοσύνης.
Δεν είναι δημοκρατική μια κοινωνία όταν οι άρχοντες δεν λογοδοτούν για τις πράξεις και αποφάσεις τους. Παράλληλα, δεν είναι δίκαιο να μην δημοσιοποιούνται τ’αποτελέσματα της έρευνας για λάθη, παραλείψεις ή οικονομικές ατασθαλίες. Με την δημοσίευση-δημοσιοποίηση αποκαθίσταται η δικαιοσύνη, τόσο στη γνωστοποίηση όσο και στην προσφυγή στην απονομή δικαιοσύνης πλέον από τον φυσικό δικαστή της Πολιτείας.
Ούτως εχόντων των πραγμάτων λοιπόν, ας κατανοήσουν ορισμένοι ότι οι αρχές αυτές ισχύουν για την Εφημερίδα ΕΜΠΡΟΣ εδώ και 42 χρόνια. Και θα συνεχίσουν να ισχύουν.
Εξάλλου οι αναγνώστες μας γνωρίζουν και εκτιμούν τη στάση μας αυτή.
Γ.Δ.


Αλήθειες
Η συμφωνία για τη μεταμνημονιακή σχέση με τους πιστωτές δεν πρέπει να δημιουργεί έκπληξη. Η απώθηση προς το μέλλον μέρους των υποχρεώσεων εξυπηρέτησης του χρέους επιβεβαιώνει πως αυτές δεν θα επιβαρύνουν υπέρμετρα το δημόσιο ταμείο στο ορατό μέλλον, όπως άλλωστε συνέβαινε.
Η ελληνική οικονομία θα κινηθεί λοιπόν με περιορισμένους βαθμούς ελευθερίας και λίγα διαθέσιμα εργαλεία. Αυτό μειώνει το ρίσκο εκτροχιασμού της και την πιθανότητα να προκληθεί σημαντική βλάβη στην ίδια και τους εταίρους. Μειώνει όμως και τις προοπτικές ανάπτυξης, τουλάχιστον γιατί σημαντικό τμήμα των παραγωγικών πόρων προγραμματίζεται να κατευθύνεται στο δημόσιο ταμείο μέσω της φορολογίας. Όσο μάλιστα η λειτουργία του δημόσιου τομέα δεν εκσυγχρονίζεται, η επιβάρυνση της οικονομίας διαχρονικά θα αυξάνεται. Η απόφαση για τη διαμόρφωση του τοπίου μετά το τελευταίο πρόγραμμα δίνει λοιπόν επιπλέον χρόνο και χώρο, ώστε να λήξει μελλοντικά και υπό όρους η ελληνική κρίση και να επιτραπεί η πραγματική αναχρηματοδότηση του χρέους μέσω των αγορών και τελικά η οικοδόμηση ενός νέου παραγωγικού υποδείγματος. Δεν σηματοδοτεί όμως τη λήξη της κρίσης, ούτε της σημαντικής προσπάθειας που ακόμη αναλογεί.
Ν.Β.


Δεν έχουν γονείς;
Κατά καιρούς βλέπουμε σε κεντρικά σημεία της πόλης μας ανήλικα παιδιά είτε να ζητιανεύουν, είτε να παίζουν μουσικά όργανα. Με τα χρόνια έχουμε συνηθίσει στην εικόνα αυτή μικρά παιδιά να πωλούν χαρτομάντηλα και άλλα είδη μέχρι αργά το βράδυ με τους όποιους κινδύνους. Τα παιδιά αυτά είναι προφανές ότι έχουν γονείς. Ανάλγητους όμως και ενδιαφερόμενους μόνο για τις εισπράξεις.
Αυτοί οι γονείς λοιπόν θα πρέπει να εντοπιστούν και να τιμωρηθούν, όχι τα πιτσιρίκια που δεν πηγαίνουν σχολείο, δεν ζουν σαν παιδιά και κινδυνεύουν από επιθέσεις. Οι γονείς εκμεταλλεύονται τα παιδιά τους κατά τον χειρότερο τρόπο και αυτοί αξίζουν τιμωρίας.
Γ.Δ.


Είναι η κληρονομία μας
Ένα παλιό γεφύρι δεν είναι μόνο μια όμορφη πέτρινη κατασκευή. Είναι πολλά άλλα. Είναι κατ’ αρχάς η μαστοριά, οι γνώσεις των τεχνιτών που το έφτιαξαν ώστε να αντέχει στη χρήση και κυρίως στο χρόνο. Ένα γεφύρι είναι ακόμη σύμβολο επικοινωνίας, άρση της απομόνωσης, διέξοδος προς την «άλλη» πλευρά, δρόμος προς τη γνωριμία, το εμπόριο, την ανταλλαγή ιδεών, προϊόντων, Ανάπτυξη. Είναι βέβαια και μια απόδειξη της επιθυμίας για αλλαγή, για επαφή με νέους κόσμους.
Για όλους αυτούς τους λόγους που σήμερα συνεχίζουν να ισχύουν στο μεγαλύτερο ποσοστό, τα γεφύρια, οι γέφυρες όπως σήμερα τις αποκαλούμε, θα πρέπει να συνεχίσουν να υπάρχουν. Κι έχουμε πολλά γεφύρια πέτρινα και γέφυρες στο νομό μας. Κι όσο κι αν είναι το κόστος, θα πρέπει να συντηρηθούν και προστατευθούν κι όχι να καταστραφούν από την σύγχρονη αδιαφορία. Μάλιστα έχει γίνει καταγραφή κι έχουν μετρηθεί 54 γέφυρες, παλιές και νέες στο νομό μας.
Γ.Δ.


Ο τύμβος στον λόφο Καστά ανοίγει τις «πύλες» του
Σε νέα φάση, μετά την έναρξη των εργασιών αποκατάστασης, περνά η αξιοποίηση του ταφικού μνημείου στον λόφο Καστά της Αμφίπολης. Ένας αρχαιολογικός θησαυρός που άφησε έκπληκτη τη διεθνή κοινότητα, όταν η αρχαιολογική σκαπάνη το έφερε στο φως το 2014. Η ολοκλήρωση αυτών των εργασιών θα ανοίξει ταυτόχρονα την πόρτα για το κοινό, το οποίο θα ταξιδέψει στα μυστικά της Αμφίπολης και στη μαγεία του μακεδονικού κόσμου των ελληνιστικών χρόνων. Το χρονοδιάγραμμα που έχει εκπονηθεί, προβλέπει ότι το μνημείο θα γίνει επισκέψιμο τέλη του 2019 με αρχές του 2020, ενώ για τις εργασίες αποκατάστασης και ανάδειξής του, που θα ξεκινήσουν εντατικά τον προσεχή Σεπτέμβριο, υπάρχουν διαθέσιμα 1,5 εκατ. ευρώ από την ένταξη του ΕΣΠΑ.
Μόλις ο χώρος καταστεί επισκέψιμος, όπως έχει ανακοινώσει ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, θα κινηθούν όλες οι διαδικασίες προκειμένου το μνημείο να συμπεριληφθεί στον Κατάλογο της UNESCO.
Να σημειώσουμε, τέλος, ότι οι εργασίες αφορούν χωματουργικές παρεμβάσεις στο τύμβο, τη διασφάλιση και τη συντήρηση του ταφικού μνημείου που αντιμετωπίζει τεράστια στατικά προβλήματα, καθώς και τη συνολική αποκατάσταση των μοναδικών έργων τέχνης που περιέχονται σε αυτό.


 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 21 Δεκεμβρίου 2024

Βραβεύσεις από την Πρόεδρο Σε ειδική τελετή στο Προεδρικό Μέγαρο, η Πρόεδρος της Δημοκρατί…