Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ 31ο μνημόσυνο στη μνήμη του Αλέξανδρου Μπαλτατζή

31ο μνημόσυνο στη μνήμη του Αλέξανδρου Μπαλτατζή

0

Ανήμερα της ονομαστικής του εορτής. Διοργανώνεται, ως είθισται, από το ομώνυμο Κέντρο Μελετών που ιδρύθηκε προς τιμήν του

Το Κέντρο Μελετών «Αλέξανδρος Μπαλτατζής», τιμώντας την μνήμη του αειμνήστου Προέδρου του, κάνει γνωστό ότι την Πέμπτη 30 Αυγούστου 2018, ημέρα εορτής του Αγίου Αλεξάνδρου, θα τελεσθεί, από ώρα 07.30 -9.30 π.μ., Θεία Λειτουργία  στον Ιερό Ναό Κηρύκου και Ιουλίτης των Κοιμητηρίων  Ξάνθης.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας θα ψαλεί τρισάγιο στο τάφο του αειμνήστου Αλεξάνδρου Μπαλτατζή και στην συνέχεια θα προσφερθεί καφές.

Σύντομο βιογραφικό του μεγάλου Συνεταιριστή

Ο Αλέξανδρος Μπαλτατζής γεννήθηκε στις 29 Απριλίου 1904 στην Κουταΐδα του Καυκάσου. Η οικογένεια με ρίζες από την Αργυρούπολη του Πόντου εγκαταστάθηκαν στο Σοχούμ, το 1902. Το 1908 με την επικράτηση των Νεότουρκων το  Σοχούμ δέχεται μεγάλο κύμα Ποντίων και ο νεαρός Αλέξανδρος ζει από κοντά το δράμα τους. Με την ανακήρυξη της Σοβ. Σοσ. Δημοκρατίας της Γεωργίας και την κρατικοποίηση των ιδιοκτησιών ο πατέρας του χάνει όλη την περιουσία και με λίγες αποσκευές αποβιβάζεται στην Κωνσταντινούπολη και στην συνέχεια  στο Νεοχώρι της περιοχής Σου Γιαλεσί της Ξάνθης,  παγκόσμια γνωστή για τα καπνά της.

Εγγράφεται στην Νομική Αθηνών και ευαισθητοποιείται με τις πολιτικές ιδέες του Αλ. Παπαναστασίου, ιδίως στο αγροτικό ζήτημα. Επιστρέφει στην Ξάνθη και αποφασίζει την ενεργή ενασχόληση του με τα προβλήματα του αγροτικού κόσμου. Ιδρύει συνεταιρισμό στο χωριό του και σε ηλικία 26 ετών, εκλέγεται Πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ν. Ξάνθης. Αναλαμβάνει πρωτοβουλία και ιδρύει την ΠΑΣΕΓΕΣ και το 1935 διετέλεσε πρώτος Πρόεδρος της.

Παράλληλα εμπλέκεται στην πολιτική και ορίζεται γραμματέας του Αλ. Παπαναστασίου.  Ιδρύει το «Κόμμα Αγροτών και Εργαζομένων» και εκλέγεται πολλάκις Βουλευτής. Το 1960 πρωτοστατεί  στην ίδρυση της Ένωσης Κέντρου, εκλέγεται Βουλευτής και ορίζεται Υπουργός Γεωργίας (1963-65).

Ο Αλέξανδρος  Μπαλτατζής οραματίστηκε ένα σύγχρονο συνεταιριστικό κίνημα στην υπηρεσία της γεωργίας, «χρησιμοποιεί» την πολιτική του ιδιότητα και δημιουργεί συνεταιριστικές οργανώσεις όπως η ΣΕΚΕ , η ΣΠΕ, η ΕΛΑΙΟΥΡΓΙΚΗ, η ΑΣΕ, η ΣΠΕΚΑ κ.α. Εμπνέεται και δημιουργεί τον θεσμό των Συνεταιριστικών Υποτροφιών της ΣΕΚΕ από το 1949-1965 μέσω του οποίου πάνω από 400 αγροτόπαιδα σπούδασαν στα Πανεπιστήμια  Αθηνών και  Θεσσαλονίκης.

Στην Ξάνθη δημιουργεί την ΡΟΔΟΠΗ, την ΣΕΒΑΘ, την ΣΕΚΑΠ, την ΣΕΠΕΚ οι οποίες απασχολούν εκατοντάδες εργαζόμενους συμβάλλοντας στην οικονομία του τόπου.

Απεβίωσε στις 29 Ιουλίου του 1987. Στην μνήμη του το 1987 συστήθηκε το «ΚΕΝΤΡΟ ΜΕΛΕΤΩΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΠΑΛΤΑΤΖΗΣ» με έδρα την Ξάνθη.

Με την φροντίδα του Κέντρου, το 2016, το πατρικό σπίτι του αειμνήστου Προέδρου, που βρίσκεται στο Νεοχώρι περιοχής Σταυρούπολης Ξάνθης, έχει μετατραπεί σε Μουσείο : «Αλέξανδρος Μπαλτατζής», ΚΕΝΤΡΟ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ, με είσοδο ελεύθερη κατόπιν συνεννόησης σε ένα από τα παρακάτω τηλέφωνα.

6945104018 Ρωμανίδης Θεόδωρος, πρόεδρος Κέντρου Μελετών «Αλ. Μπαλτατζής»,

6944301436 Δαδαλιάρης Αντώνιος , μέλος του Κέντρου Μελετών,

6976977481 Ιγνατιάδης Γεώργιος, ταμίας Κέντρου Μελετών.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Λίστες αναμονής για το αντιγριπικό εμβόλιο στην Ξάνθη

Ξεκινά από σήμερα η ηλεκτρονική συνταγογράφηση – Αυξημένες κατά 30% οι παραγγελίες στα Φαρ…